Jalkarannan kirjastoa ei saa sulkea

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#34

Eihän siinä ole mitään järkeä sulkea niin aktiivisessa käytössä olevaa, juuri avattua kirjastoa, johon on panostettu valtavasti! Mikä ihmeen monitoimitalo on sellainen, jossa ei ole muuta toimintaa kuin koulu ja päiväkoti?

(Lahti , 14.10.2018)

#46

Tämä kirjasto on paikallisesti arvokas, erityisesti kouluikäisille. Toivon jatkossakin lasteni pääsevän käyttämään kirjaston palveluita kyseisissä tiloissa.

(Lahti, 14.10.2018)

#48

Tällainen säästäminen ei ole säästämistä vaan menojen siirtämistä toiseen paikkaan, tässä tapauksessa ihmisten fyysisen ja henkisen terveyden kuluihin. Ikävä kyllä tämä koskee erityisesti lapsia, nuoria, vanhuksia, työttömiä ja köyhiä. Kulut todennäköisesti jopa nousevat tällaisen "säästämisen" takia. Sivistys ja lukeminen luovat pohjaa niin monelle asialle.

(Hollola, 14.10.2018)

#53

Kirjasto pitää säästää!!!

(Lahti, 14.10.2018)

#54

Ikäihmiset jäävät kokonaan ilman kirjastopalveluita, jos oma lähikirjasto lakkautetaan. Jalkaranta on iso alue ja kirjasto palvelee laajaa kävijäkuntaa - järki käteen säästäessäkin!

(Helsinki, 14.10.2018)

#57

Lähikirjastolla on aivan keskeinen vaikutus kirjastopalveluiden käyttöön ja saatavuuteen. Koululaisen lukemista tukeva palvelu, jonka käyttö vähenee oleellisesti jos palvelut siirtyvät ainoastaan pääkirjastolle tai kirjastoauton varaan.

(Lahti, 14.10.2018)

#58

Lasten elämässä kirjasto täyttää ison osan siitä ajasta, jonka he muuten joutuisivat olemaan iltapäivällä kotona yksin läksyjä tehden. Samalla kirjasto toteuttaa upealla tavalla kulttuurikasvatusta ja sydämen sivistystä, ja tarjoaa myös sosiaalisen tilanteen jossa läksyjä ja muita kirjastoon liittyviä hetkiä voi jakaa.

Jalkarannan kirjasto toimii todella pienellä budjetilla. Tämän karsiminen palvelukartalta ei Lahtea pelasta. Lisäksi tämä on vasta kolme vuotta sitten tehty toimintamalli - eihän sitä näin lyhytjänteisesti voi lopettaa.

(Lahti, 14.10.2018)

#64

Lahden kaupunki profiloituu lapsiystävälliseksi.
Jalkarannassa ei ole nyorisotilaa eikä kohta pienemmillekään mitään julkitilaa missä viettää aikaa.
Suomessa ollaan huolissaan lasten ja nuorten lukutaidosta.

Lakkauttakaamme OMATOIMIKIRJASTO lähes uudesta MINITOIMITALOSTA.

Quick fix ei ole edes olemassa. Kirjastojen lakkauttaminen on suurta typeryyttä ja sanoin ei pysty kuvailemaan miten lyhytnäköistä.

Sivistysvaltiossa ei tulisi olla ensimmäisenä leikkaamassa lapsilta mahdollisuutta sivistää itseään.

Hävettää. Niiden puolesta jotka tämmöistä edes ehdottavat.

(Lahti, 14.10.2018)

#69

Ei ole yhdentekevää jos kirjastoja suljetaan. Alla on tutkimustulosta kirjaston vaikutuksista yhteiskuntaan. Kirjastot on pidettävä lähipalveluna, jotta jokaisella on mahdollisuus tarttua niiden antamaan antiin.

Tässä on vain muutama kohta tutkimuksesta. Kokonaisuudessa siihen pääsee tutustumaan osoitteessa:

http://vaikuttavuus.kirjastot.fi/hyotyvaikutukset.html

Kirjastojen hyötyvaikutukset tutkimusten valossa
ANNA IDSTRÖM
FT, Helsingin kaupungin tietokeskus


Kansainvälisten tutkimusten perusteella kirjastot vaikuttavat myönteisesti käyttäjiensä lukutaitoon, oppimiseen, hyvinvointiin ja kansalaisidentiteettiin.


Kirjastot tukevat kaikenlaisia oppijoita
Kirjastojen järjestämät toiminnat auttavat katkaisemaan kielteisen sosiaalisen kierteen sellaisten lasten kohdalla, joita ei kodeissa kannusteta lukemaan ja joiden ei ole tapana lukea (Moos-Bjerre 2011). Esimerkiksi Fodalen & Batesin (2011) Belfastissa suorittama tutkimus viittaisi koulun kirjaston käytöllä olevan myönteinen vaikutus sellaisten 11–18-vuotiaiden tyttöjen opiskelumotivaation, itseluottamuksen ja itsetunnon kehitykseen, lukutaidon harjaantumiseen ja lukuharrastuksen voimistumiseen, joilla on muita heikommat mahdollisuudet harrastaa lukemista ja kulttuuria. Vapaa-ajan lukemisella on suurempi vaikutus lasten koulumenestykseen kuin heidän perheensä sosioekonomisella statuksella (Rankin 2012).
Lukemisella on myönteisiä terveysvaikutuksia
Dugdale & Clark (2008) esittelevät erilaisia korrelaatioita lukutaidon, tai pikemminkin lukeneisuuden, ja erilaisten hyvän elämän indikaattorien välillä, mutta huomauttavat, etteivät nämä ole välttämättä syy–seuraussuhteita. Ihmiset, jotka lukevat enemmän, eivät ole yhtä todennäköisesti työttöminä, ansaitsevat töissä ollessaan enemmän palkkaa, eivät eroa yhtä todennäköisesti, asuvat todennäköisemmin omistusasunnossa ja epätodennäköisemmin ahtaasti. He myös saavat todennäköisemmin lapsia, juovat ja polttavat vähemmän, sekä osallistuvat politiikkaan ja yhteiskunnallisiin keskusteluihin ahkerammin. Lukeneisuudella on siis myönteinen vaikutus taloudelliseen hyvinvointiin, perhe-elämään, terveyteen ja yhteiskunnalliseen valveutuneisuuteen. Vapaa-ajan lukuharrastus lisää yleistietoa, sanavarastoa ja verbaalisia kykyjä, toisten kulttuurien ymmärtämistä ja ihmisluonteen tuntemusta.

Kirjastot julkisina tiloina – kansalaisten olohuone
Aabø (2005) ennustaa, että digitalisaation myötä kirjastojen merkitys tiedonsaannin tärkeimpänä lähteenä vähenee ja että kirjastojen merkitys julkisena tilana lisääntyy. Hayesin & Morrisin (2005) mukaan kirjastojen merkitys vapaa-ajanviettomahdollisuuksien ja sosiaalisten kontaktien tarjoajana korostuu työttömien, eläkeläisen, pätkätyöläisten ja yksinasuvien kohdalla. Se tarjoaa maisemanvaihdosta verrattuna kotona olemiseen. Mielekäs ajankulu puolestaan ehkäisee pitkästymistä, joka taas yhteiskunnan tasolla on omiaan lisäämään epäsosiaalista tai peräti rikollista käytöstä. Tarjoamalla luontevan paikan tulla ihmisten ilmoille kirjastot ehkäisevät syrjäytymistä. Niillä on siis kahtalainen rooli: ne toisaalta palvelevat tiedonsaantia ja kulttuuria aineistojensa ja muiden toimintojensa kautta, mutta toisaalta ne edistävät yleistä viihtyvyyttä miellyttävinä julkisina tiloina.

(Lahti, 14.10.2018)

#76

Peruspalveluista ei saa karsia.

(Lahti, 14.10.2018)

#78

Pieni säästö,iso vahinko

(Lahti, 14.10.2018)

#97

Erittäin tarpeellinen päiväkodin, esikoulun ja koulun lasten kannalta!

(Lahti, 14.10.2018)

#107

Lapsille, perheille ja koko asuinalueelle tärkeä paikka

(Lahti, 14.10.2018)

#112

Joku järki. Ottakaa lusikka kauniiseen käteen ja käykää katsomassa ketkä sitä kirjastoa suurimmaksi osaksi käyttävät. Lapset! Laittakaapa vierekkäin vaikka jokin vatuuston turha kokousmatka tai valtuustokorttien kustannukset. Täysin naurettavaa edes verrata lasyen kehitystä ja sivistystä tälläisiin asioihin. Hävetkää!

(Lahti, 14.10.2018)

#121

Kirjasto on tärkeä sivistyksen rakentaja. Se tutustuttaa, jopa rakastuttaa lapset ja nuoret kirjoihin ja sitä kautta oppimaan maailmasta. Ja kaikki se muu mitä kirjasto ympäristönä ja mediakasvattajana tarjoaa, sekään ei ole vähäpätöistä.

(Lahti, 14.10.2018)

#130

Asun Jalkarannan kirjaston naapurissa ja kirjasto on minulle eläkeläisenä henkireikä. Minulla on aina muutaman kirjan pino yöpöydällä luettavana. Yhteys pääkirjastoon on huono ja on se kaukanakin joka viikko asioitavaksi. Useat naapureistani, eläkeläisiä hekin, ovat kirjaston vakioasiakkaita. Kirjasto omalta tärkeältä osaltaan pitää meidät kiinni ajassa ja henkisesti vireinä.
Kirjastoa ei saa lopettaa.

(LAHTI, 14.10.2018)

#135

Tämä kirjasto on meidän kahdella lapsella (1. ja 3. luokkalaiset) jokapäiväisessä käytössä koulun jälkeen. Olisi todella suuri pettymys mikäli tämä aiotaan lakkauttaa!

(Lahti, 14.10.2018)

#137

Jotain palveluita Jalkarantaan jätettävä. Ei autoa. Juuri jäin eläkkeelle, olis aikaa. Tietokonetta käytän ja lainailen, lehtiä luen.

(Lahti, 14.10.2018)

#142

Kirjasto on erittäin tärkeä täällä aikuisille ja lapsille. Ei saa lopettaa!

(Lahti, 14.10.2018)

#154

Jalkarannan kirjastoa ei saa sulkea.

(Lahti, 15.10.2018)

#157

Tarvitsemme kirjaston! Erityisesti koululaiset, jotta saavat edelleen lukukirjoja pulpettiin. Ja iltapäivien oleskelupaikoiksi niille lapsille, joilla ei ole iltapäiväkerhopaikkaa. Vanhemmat töissä...

(Lahti, 15.10.2018)

#160

Karsikaa niistä turhista älypyöräteistä ja muista hölynpölyistä, kirjastopalvelut ovat paljon tärkeämmät.

(Lahti, 15.10.2018)

#161

Kirjastoa tarvitsevat niin Jalkarannan koulu kun alueen asukkaat

(Lahti, 15.10.2018)

#169

Jalkarannan kirjasto toimii tiiviissä yhteistyössä Jalkarannan monitoimitalon kanssa. Kirjastossa järjestetään lukemiseen, kirjallisuuteen ja muuhun kulttuuritoimintaan liittyviä tapahtumia. Into lukutaidon hankkimiseen ja sen kehittämiseen herätetään varhain, kun kirjastokäynti on vaivaton osa päivää. Asiantunteva kirjavinkkaus auttaa jokaista löytämään kiinnostavaa ja omaan lukutaitoon sopivaa luettavaa.

(Lahti, 15.10.2018)

#170

Sillälailla!

(Lahti, 15.10.2018)

#176

Jalkarannan kirjastoa ei saa lyhytnäköisesti lakkauttaa. Se on tärkeä osa Jalkarannan palveluja, ja sillä on iso merkitys alueen asukkaille. Lukuharrastukseen kasvattaminen lähtee jo pienestä ja meidänkin perhe käy siellä pienten lasten kanssa lainaamassa kirjoja niin aikuisille kuin lapsillekin.
On suorastaan typeryyttä lähteä lakkauttamaan täysin uutta kirjastoa.

(Lahti, 15.10.2018)

#182

Jalkarannan kirjasto on ainut kirjasto tällä suunnalla Lahtea.Siitä on muodostunut Jalkarantalaisille lapsille ja aikuisille tärkeä paikka.Lähikirjastoilla tuetaan lasten ja nuorten lukutaitoa ja innokkuutta lukea ja tarjotaan aikuisille mahdollisuus rentoutua ja sivistyä kirjojen parissa. tällaisia palveluita tarvitaan sivistyksen ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi,tukemiseksi.on ehdottoman tärkeää punnita rahan ja hyvinvoinnin merkitystä tällaisia päätöksiä tehtäessä.ehdoton ei sulkemiselle!

(Lahti, 15.10.2018)

#183

Huomioittehan muutaman vuoden takaisen suunnitelman kirjaston merkityksestä monitoimitaloideologiassa. Jalosta tehtiin kaikkien kaupunkilaisten olohuone. Se häviää kirjaston katoamisen myötä.

(Tuusula, 15.10.2018)

#193

Kirjasto kannattaa säilyttää, ehdottomasti. Palvelua voi kehittää entisestään muuttuvassa maailmassa, lopettaminen on lyhytnäköistä eikä pitkässä juoksussa tuota säästöä.

(Lahti, 15.10.2018)