Lasten omaishoitajien terveiset päättäjille

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#1020

Aihe on erittäin tärkeä meille lapsenomaishoitajille. Itse 24/7.

Kati Laamanen (Mikkeli, 04.02.2020)

#1055

Todella täyttä asiaa.

Simo Kaasalainen (Vaasa, 05.02.2020)

#1070

Olen tässä joutunut viime vuosina todelliseen ahdinkoon niin henkisesti kun fyysisestikkin. Nämä kuntien väliset erot niin palveluissa kuin palkoissa ajaa ihmisiä välirikkoihin, perheen hajoamisiin, arjen haasteisiin, lasten pompotteluun jne. Toivon todella että tässä päästäisiin sellaiseen lopputulokseen laista mitä on jo pitkään kaavailtu.

Elina Mäkinen (Tampere, 06.02.2020)

#1072

Budjetissa rahaa laitetaan paljon turhempiin asioihin. Tinkiä voisi monesta kohdasta eduskunnassa istuvien eduista. Me tavikset kustannamme itse sellaisia asioita työhön liittyen jotka edustajat saavat palkan päälle.
Omaishoitajien työ on monesti raskasta ja vaatii paljon. Korvaus ei kata kuin murto-osan kaikesta. Tukien hakuprosessit ovat todella raskaita ja joka vuosi ne on tehtävä. Jos vaikka down lapsi olisi kokenut jonkun ihmeparantumisen eikä syndroomaa olisikaan.

Maija Harju (Turku, 06.02.2020)

#1076

Kyllä olisi aika hoitaa lasten ym.omaishoitajien rahallinen ynnä lepo ajat kuntoon. Miettikääpä mitä tapahtuu jos kaikki omaishoitajat lopettaisivat hoitamisen kotona, mitäpä tapahtuisi. Toivon todella että tekisivät lakon niin päättäjät kokisivat melko katastrofin.

Pirjo Malkki (Nivala, 06.02.2020)

#1087

On todella väärin, että omaishoidon tuki lakkautetaan, jos omaishoitaja joutuu jäämään sairauslomalle, vaikka hän joutuisi sairauslomallaan kuitenkin huolehtimaan omaishoidettavastaan.

Heini Kuusisto (Espoo, 09.02.2020)

#1089

Nämä epäkohdat ovat arkipäiväisen yleisiä ja räikeästi ristiriidassa sekä yleisen oikeustajun, että Suomen allekirjoittaman YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen kanssa. Erityisesti korostaen omaishoitajien tuomia säästöjä kuntien ja valtion talouteen, joten uupuneet omaishoitajat ovat erittäin suuri taloudellinen taakka laitoshoidon kustannukset huomioitaessa.

Annina Sundqvist (Turku, 09.02.2020)

#1103

Saa kokeilla omaishoitajan osaa,varsinkin näillä "palkoilla"!
Omaishoidontukiraha verottomaksi,vähintä mitä voitte tehdä!

Anu Äijänen (Karstula, 11.02.2020)

#1116

Olen Helsinkiläinen 7v. Kehitysvammaisen pojan omaishoitaja. Arki on haasteita täynnä 24/7 ja usein koen olevani hyvin uupunut. Korvausta saan n. 400€ /kk ja työhön ei ole mahdollista mennä pojan hoidon sitovuuden vuoksi. Työttömänäkin saisin suurempaa korvausta. Rakastan lastani, arvostakaa tekin meitä niin että se näkyy myös jääkaapissa.

Sandra Askolin (Helsinki, 12.02.2020)

#1124

Kuntien palveluseteli-politiikkaa pitäisi lain nojalla yhtenäistää ja mahdollistaa omaishoidon tuen kotikäynteihin myönnettyjen tuntien ketjuttaminen eli perhelomitus niin, että omaishoitajan on mahdollista pitää (myös Helsingissä) 2 vuorokautta putkeen vapaata.
Maksusitoumuksella pitäisi saada vähintään 3x 8h = 24 h/kk perhelomitusta, tai nostaa palvelusetelin hintaa (Helsingissä vain 34 e/h) niin, että se kattaa myös sunnuntaityön. Eli perhelomitusta pitäisi saada myös viikonloppuisin ja ympäri vuorokauden, jos lapsi on vaikeasti vammainen ja hoito kuormittavaa (esim. jos keskimmäinen tai ylin omaishoidon palkkio niin ympärivuorokautinen perhelomitus pitäisi olla mahdollista).

Pia Jättömäki (Helsinki, 14.02.2020)

#1134

28 vuotias, 2v 3kk vaikeasti synnytyksessä vammautuneen pienen taistelija pojan ainoa huoltaja.

Marianna Kulmala (Tampere , 15.02.2020)

#1138

En ole vuosiin voinut olla palkkatyössä lapsen sairauden vuoksi. Kun lapsi oli esim. toisella paikkakunnalla sairaalahoidossa 9kk putkeen, en ole voinut ottaa töitä vastaan, enkä olla edes omaishoitaja, johtuen sairaalahoidosta. Kuitenkin samalla pitää pitää huolta perheen muista lapsista, maksaa asuntolainaa, ja muita elämisen kuluja. Tästä jaksosta jäi myös maksettavaksi n. 5000€ lasku yöpymisestä Helsingin Ronald McDonald-talolla. Olen tämän jälkeen ollut vuosia pelkällä omaishoidontuella, koska lapsi toipui aivoinfarktista ja -verenvuodosta. Eläkettä ei ole viimeisen 10 vuoden ajalta juuri kertynyt. Tiedossa on myös köyhä vanhuus. Kuluja on paljon lapsen sairauksiin liittyen, mutta suurin menetys ollut se, ettei ole voinut käydä töissä. Lisäksi tuntuu väärältä joutua maksamaan omista lakisääteisistä vapaapäivistään. Haluaisin, kuten muutkin vanhemmat, pystyä huolehtimaan omasta perheestäni myös taloudellisesti.

Iiris Annukka Kosonen (Tampere, 15.02.2020)

#1158

Omaishoidontuki+vammaistuki samaan hakemukseen (kunta/kela). Myönnetään vähintään 3 vuodeksi kerrallaan perusteena vähentää sairaslomia tarpeettoman stressin takia(nyt joutuu joka vuosi täyttämään kahteen eri paikkaan hakemukset ja käymään samat asiat läpi lasta haukkuen). Samat kriteerit kaikille ja sama maksu kaikille minimipalkan mukaan-kunnan veroprosentti(n.1000e-verot). Tähän lisäksi jokaiselle sama vammaistuki korotetun ylimmän mukaan 400e kuukausi tämä verottomana ja samassa käsittelyssä saman kunnan/kelan hakemuksen mukana. Tässä mallissa kaikille sama raha n. 800+400 riipuen kunnan/kelan veroprosentista mielestäni tämä malli palvelisi kaikkia ja vähentäisi kuormitusta ja työtä.

Toni Takalo (Raahe, 16.02.2020)