VAADIMME HALLITUKSEN YRITTÄJÄN ELÄKELAIN MUUTOSTA KOSKEVAN ESITYKSEN (HE 102/2022 vp) KUMOAMISTA JA UUDELLEENKÄSITTELYÄ

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#67004

Olen harkitsemassa yrittäjyyttä, mutta kiitos tämän muutossuunnitelman, yrittäjyyshalut katosivat sen sileän tien. Kiitos taas.

Marja Berisa (Helsinki, 29.08.2022)

#67005

Tehköön päättäjät itse kevytyrittäjänä töitä pari vuotta ja katsotaan sitten uudestaan mitä muutosta ehdottavat.

ERDAL UGUR (Rovaniemi, 29.08.2022)

#67008

Yrittäjä kantaa aina vastuun itsestään ja jokaisella yrittäjällä on oikeus itse määritellä maksamansa YEL määrän. On muitakin tapoja säästää & kasvattaa varallisuutta eläkettä varten ja sairastumisten varalta kuin valtion tuet. Hallituksella valitettavasti ei ole minkäänlaista käryä muista yrityksen pitoon vaikuttavista kuluista. Tämä muutos koituisi Suomen viimeiseksi niitiksi.

Benita Luoma (Helsinki , 29.08.2022)

#67025

Ny järkikäteen terv: ex aktiivinen yrittäjä( työtapaturma vei työkyvyn)

Rane Peltomäki (Turenki, 29.08.2022)

#67036

Olen entinen toiminimiyrittäjä, nykyään kevytyrittäjä ja palkansaaja.

Sanna Malkamäki (Vantaa, 29.08.2022)

#67045

Ei yel ehdotukselle. Tarve tutkia tilanne uudelleen ja miettiä tarkasti vaikutus microyrittäjiin. Uudistus ei kestä monen yrittäjän taloutta. Liikevaiholla ei ole mitään tekemistä tässä.

Marjo Koivumäki (Espoo, 29.08.2022)

#67052

Ahtaalla ollaan !

Marko Saarela (Kurikka, 29.08.2022)

#67062

Pää pois perseestä ja järki käteen. Yrittäjistä suurin osa maksaa vapaaehtoista eläkevakuutusta koska ei luota pakollisen eläkevakuutusyhtiöjärjestelmän toimivuuteen. Pakollisilla eläkemaksuilla vakuutusyhtiöt rahoittavat vain omaa ahdetta kasinotalouttaan kuten ovat tehneet kautta historian.

Raimo Reenniemi (Vantaa, 30.08.2022)

#67063

Minun terveiseni päätöksen tekijöille suomessa...... Nyt ihmiset jumalauta, järki käteen! Suomi ei ole mikään onnellisten maa, vaan suomi on onnellisten helsinkiläisten maa, kun ei kysellä muiden mielipiteitä paitsi helsinkiläisiltä.... Kaiken pitää olla vihreää, ja liikkua pitäisi julkisilla...****** kun ei kaikilla ole sitä vaihtoehtoa!

Niklas Töyrylä (Inkoo, 30.08.2022)

#67067

Teette oikeesti elämän vaikeaksi elää Suomessa, olen myymässä omaisuuttani ja muutan täältä pois!

Jarkko Könönen (Hollola, 31.08.2022)

#67080

Millä maksat jos ei ole tulojakaan?

Onerva Komulainen (Kajaani, 11.09.2022)

#67090

Tällainen lakialoite ei ole kansalaisten ja Suomen edun mukaista. Kansalaiset saatettaisiin eriarvoiseen asemaan keskenään ja toteutuessaan olisi eriarvoisuutta lisäävä!

Michel Segerberg (Vantaa, 18.10.2022)

#67096

Mahdollisesti ainakin minun yritystoimintani tulee lopultakin kokonaan kaatumaan, mikäli tämä suunniteltu yel-muutos astuu voimaan. Olen rakentanut hitaasti aloittelevan yritystoimintani muun toimeentulon (omavaraisempi elämäntapa) jatkeeksi, eivätkä yrittäjätulot tällä haavaa ole juuri mitään. Kaiken kaikkiaan yritän kehittää ja nostaa niitä edes jonkin verran, jotta saisin jollaisetkin tulot vuotta kohden, mutta nyt suunnitellussa systeemissä pitänee panna pillit pussiin tämän lasten- ja tilanhoidon ohessa hitaasti kypsytellyn maaseudun monialayritykseni osalta. Mieleen nousee kysymys, miksei päätäntävaltaa saa itsellään olla? Miksen saa itse päättää, millainen eläkekertymä minulle riittää? Olen halunnutkin samaan aikaan tähdätä sekä niukkuuteen - minulle kun riittää vähemmänkin - ovathan minulla kuitenkin elämän mahdollisuudet tässä muutakin - että kuitenkin omalla pienellä panoksellani olla osa yhteiskuntaakin. Mutta siltä viedään pohjaa koko ajan pois. Oikeastaan yel-suunnitelmat ovat vain viimeinen naula arkkuun.

"Kuluttajien" paapomisen nimissä ihmisiltä yleensä ollaan viety oikeus itse päättää omista asioistaan myös niiltäkin osin, kun tiloilta ei saa ostaa oikein mitään. Valtion mielestä ihmiset eivät saa itse arvioida, mikä on heille ok, vaan hygieniavaatimuksia on kiristettty koko ajan. Vanhempi, erittäin perinteinen maataloustoiminta, jossa oman tuotannon ylijäämää voitaisiin myydä pieniä määriä ulos, on käytännössä lakkautettu valtion toimesta. Millaista haaskausta!
Näillä minunkin tilani tuotantomäärillä on täysin epärelevanttia edes miettiä oikeastaan minkäänlaisia laiteinvestointeja, koska niiden kuolettaminen olisi aivan kestämätöntä. Elintarvikkeiden käsittelytilojen suhteen suunnitelmia sen sijaan oli, mutta yhä tiukentuvien säädösten puserruksessa lienee turha miettiä mitään myynnin kannalta. Jos esimerkiksi saan käsin lypsämällä vuohistani 2 - 10 litraa maitoa vuorokaudessa, voisin mielelläni myydä yliääräisen tarvitsevalle - vuohenmaitohan on kysyttyä mm. tiettyjen allergioiden yhteydessä, mutta toimintani on aivan liian pienimuotoista, joten virallista maidon jäähdytyksen systeemiä ei kannata edes miettiä - varsinkaan kun ei laitteistoja kukaan näille määrille edes myy. Tai nyt elintarviketilamääräysten tiukennuttua en ilmeisesti voi enää suunnitella tekeväni hilloja ja mehuja tilaltamme omasta tarpeesta yli jäävistä aineksista aiemmin rekisterin piiriin jo hankkimissani tiloissa (haaskuun menivät nekin rahat), puhumattakaan nyt maitojalosteiden, lihan ja munien erittäin pienimuotoisesta ulosmyynnistä. Nämä rahavirrat olisivat toki olleet pieniä, mutta myynnillä olisi ollut merkitystä hyvin paikallisesti ja omassa yrityksessäni ne olisivat osaltaan vakauttaneet pieniä tulojani hiukan. Mutta tämä systeemi lisää nyt toisaalta haaskuuseen menemisen riskiä ja toisaalta pakottaa tuottamaan vieläkin vähemmän, kuin mihin olisi ollut mahdollisuus, sillä on mietittävä yhä tarkemmin, ettei tuottaisi enempää, kuin mikä on oman väen tarve. Täytyy sanoa, että suurimmassa osassa muuta maailmaa asiat ovat näissä suhteissa selvästi paremmin, sillä asiat ovat yksinkertaisempia, eikä valtio puutu aivan kaikkeen, alkaen kaikkein pienimuotoisimmasta mahdollisesta maatalouden myyntitoiminnasta.

Edelleen, kun systeemi vie lähes kaikki mahdollisuudet pienimuotoiseen alkutuotantoon (viemällä mahdollisuuden mitenkään jalostaa tuotteita, jolloin niiden arvoa voisi nostaa suhteessa määrään ja sillä tavoin lisätä sekä tuloja, että tuotteiden säilyvyyttä) se pakottaa suuntaamaan monialaista yritystoimintaani yhä kapeammalle sektorille käsityötuotteiden ja matkailupalveluiden tuottajaksi sekä kenties vuokrantajatoiminnaksi. Mikäli eivät nämäkin toiminnat muutu edelleen mahdottomiksi esimerkiksi nyt käsillä olevan yel-muutoksen myötä. Sillä toistan - yrityksessäni kaikki sen toiminnot ovat pienimuotoisia. Valtion kanta tuntuu kuitenkin olevan, etteivät ihmiset tietenkään voi päättää itse omasta puolestaan. Minä esimerkiksi en ilmeisesti saa päättää sitä, millainen eläketaso minulle riittää, ja toisaalta eivät kiinnostuneet maataloustuotteiden asiakkaat saa ostaa minulta tuotteita, koska tilani on niin pieni, ettei sitä varten erikseen kannata merkittäviä tilainvestointeja tehdä. Samoinhan ei enää nykyisessä sääntö-Suomessa voi myydä naapurille, tuttaville, satunnaisille kävijöille ylimäärää, vaikka sellainen vielä muutama vuosikymmen sitten oli mahdollista. Ihmisen terveys kun on nykyisin niin ailahtelevaista, eikä kenenkään terveeseen järkeen, eikä omaan harkintaan voi kuluttajana ollenkaan luottaa.

Erja Sirén (Eura, 03.02.2023)