Vaadimme raudanpuutteen tunnustamista sekä tasa-arvoista hoitoa

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#209

❤️

Eeva Tuomala (Helsinki, 21.10.2022)

#211

Julkisella puolella selvää raudanpuutetta ei yleensä tunnisteta. Kaikilla ei ole varaa hoidattaa raudanpuutetta yksityisellä puolella eikä välttämättä riittävää tietoa raudanpuutteesta, sillä lääkärin tehtävä olisi vastuu poissulkea raudanpuute lääkärin vastaanotolla. Pelkkä hemoglobiinin mittaus raskausaikana ei riitä vaan neuvoloissa tulisi tehdä kaikille raskaana oleville lähete ferritiinin mittaukseen (sen lisäksi väh. perusverenkuva ja herkkä crp), jotta voidaan poissulkea myös raudanpuute ilman anemiaa. Esim. Tanskassa kaikilta raskaana olevilta mitataan ferritiini alkuraskaudessa, jotta ehkäistään sikiön raudanpuutetta.

Anniina Kumpula (Kemi, 21.10.2022)

#212

Työssäni terveydenhoitajana ja vapaa-ajalla kohtaan raudanpuuteasioita lähes viikoittain, ja ikävä kyllä omakohtaisestikaan en ole niiltä välttynyt. Julkiselta puolelta hoitoa saa heikosti, ja yksityiselläkin pitää todella tietää, kenen vastaanotolle hakeutuu, että saa hoitoa tai kohdataan edes arvokkaasti ja otetaan vakavasti. Terveysalan ammattilaisena olen varma, että raudanpuutteella ja sen oireistolla on valtavat seuraukset kansanterveydellisellä tasolla. Mietitään vaikka sitä asiaa, että Suomessa yli puoli miljoonaa ihmistä (!!!) syö erilaisia mieliala-/masennus-/ahdistuneisuuslääkkeitä. Kuinkahan suuren osan oireet johtuvat esimerkiksi raudanpuutteesta, tai jostain muusta puutostilasta? Meidän pitää yhteiskuntana etsiä parempia, tehokkaampia ja ennen kaikkea oikeita ratkaisuja ihmisten hoitamiseksi.

Anna Aubert (Pori, 21.10.2022)

#213

Moraali mukaan päätöksiin!

satu johansson (Helsinki, 21.10.2022)

#218

Odottavan raudanpuutteella on merkittäviä vaikutuksia syntyvään lapseen sekä äidin jaksamiseen ja kykyyn hoivata lastaan lapsen synnyttyä. Lapsen raudanpuutteella on merkittäviä vaikutuksia hänen terveyteen, elämään yleensä, vanhempiensa jaksamiseen hoivaamisessa, oppimiskykyyn koululaisena/opiskelijana, työ- ja toimintakykyyn aikuisena jne. Raudanpuutteen oikealla ja oikea-aikaisella hoitamisella, koko valtakunnan tasolla ja kaikkien kansalaisten kohdalla, on merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus yhteiskunnan toimintojen laadussa ja sairaanhoitokulujen määrässä.

Noora Österberg (Haapajärvi, 21.10.2022)

#236

Rahaa ei ole hoitoon, mutta sitä on 1230 miljoonaa laittaa kehitysapuun

Atte Hartikainen (Kuopio, 21.10.2022)

#289

Raudanpuutteen hoito auttaa todellakin poistamaan monen hankalan elämää rajoittavan oireen. Oireet ovat yksilöllisiä ja hoito vaatii ammattitaitoa ja perehtymistä aiheeseen.

Jaana Myllylä (Oulu, 21.10.2022)

#315

Raudanpuute on vakava asia.

Noora Järvinen (Tampere, 21.10.2022)

#321

Kokemusta raskaudenaikaisesta raudanpuuteanemiasta. Hus-alueella julkiselta puolelta (Espoon neuvola) en saanut hoitoa enkä apua, ongelmaan suhtauduttiin vähättelevästi eikä oireita kuunnellut kukaan vaan katsottiin vain labra-arvoja. Hoitoon (rautainfuusioon) olisi vaadittu vain yhden asteen heikommat tulokset. Oireet olivat vakavia (jatkuva voimakas väsymys ja voimattomuus, aivosumu, muistiongelmat, voimakas hengästyminen esim raput noustessa, ahdistus, ärtymys, jne.). Oireet johtivat ennenaikaiseen sairauslomaan loppuraskaudessa. Apu löytyi lopulta yksityisen kautta rautainfuusiosta, jolloin jo 3 päivän jälkeen oireet katosivat ja olo oli kuin uudestisyntynyt.
Kunpa olisin saanut apua julkisen kautta, niin vauvakin olisi varmasti ehtinyt tankkaamaan rautavarastonsa täyteen.

Anna Immonen (Espoo, 21.10.2022)

#337

Huomionarvoisia myös D-vitamiinin puute ja kilpirauhasen vajaatoiminta.
Kauralese on pomminvarma keino alentaa kolesterolia.

Esko Nurminen (Espoo, 21.10.2022)

#346

Minullakin on kokoajan alhaalla nuo arvot , 110-120 kotkeintaan!

Arto Sinisalo (Lohja, 21.10.2022)

#351

Raudanpuutteisen teinityttäreni oireita haluttiin hoitaa masennus- ja rytmihäiriölääkkein. Omasta pienestä rahapussista varat yksityislääkärille ja rautainfuusioon. Oireet katosivat ja elämä jatkui.

Inka Ukonmaanaho (Oulu, 21.10.2022)

#359

.

Tanja Hashemi (Helsinki, 21.10.2022)Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…