#pientenpuolella - Helsingin varhaiskasvatuksen kriisi syvenee

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#6005

As a early childhood education teacher. I stand on the side of the children

Nina Alexander (Helsinki , 13.01.2023)

#6007

Päiväkotien työntekijöiden olot ja palkkaus kuntoon, Helsinki-lisä kotihoitotukeen palautettava ja lapsille kunnolliset päiväkotitilat ja välineet. Säästäminen näissä tulee myöhemmin todella kalliiksi

Päivi Vattulainen (Helsinki, 13.01.2023)

#6047

Olen itse aloittanut työurani Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksessa. Tällä hetkellä minua ei kyseisen kunnan palvelukseen saisi astumaan ilman mittavia muutoksia lasten ja työntekijöiden hyvinvoinnin suhteen. Toivon todella, että kriisiytynyt tilanne saataisiin hoidettua ja toimenpiteet tilanteen ratkaisemiseksi aloitetaan viipymättä.

Elina Järvelä (Espoo, 13.01.2023)

#6064

Sijoitus lapsiin on sioitus parempaan maailmaan.

Pentti Tiippana (Nurmijärvi, 13.01.2023)

#6067

Varhaiskasvatus on hätätilassa. Jotain on tehtävä. Voitte vain ihmetellä, miten edes osa työntekijöistä on jäänyt tähän kaaokseen. Lapsilla ei ole vaihtoehtoja, he joutuvat elämään siellä kaaoksessa 9h/päivä. Ja vanhempia paistetaan entistä aiemmin työelämään, joten tähän kaaokseen joudutaan aiempaa nuorempana . Mitä se tekee lasten kehitykselle?

Nina Hermas (Helsinki , 13.01.2023)

#6069

Lasten tulevaisuus täytyy turvata keinolla millä hyvänsä.

Noora Cast (Helsinki, 13.01.2023)

#6089

Helsingissä asuvien lastenlasteni ja muidenkin lasten hyvinvoinnin puolesta.

Maria Töyrylä (KOUVOLA, 13.01.2023)

#6119

Lapset tarvitsevat hoitoa

Anne Kauhtio (Helsinki, 13.01.2023)

#6120

3-vuotiaan äitinä ja varhaiskasvatuksen opettajana nään kriisin molemmilta puolilta; asiakkaan ja työntekijän. Olen vihainen ja pöyristynyt siitä mihin pisteeseen varhaiskasvatus on päästetty lapsista ja työntekijöistä piittamatta. Puhutaan laadukkaasta varhaiskasvatuksesta, jota ei oikeasti ole vuosiin nähtykään, kun arki on vain selvitymistä päivästä. Tietoa ja taitoa laadukkaaseen varhaiskasvatukseen on pätevillä opettajilla ja hoitajilla, mutta kaikki se valuu hukkaan kun arki on yhtä selvitymistä. Aikaa eikä resursseja ole tarpeeksi, jotta voisi puhua laadusta. Lapsia tungetaan lisää ryhmiin eikä pätevää henkilökuntaa ole tarpeeksi. Päiväkodit ja koko varhaiskasvatus muuttumassa "lapsiparkeiksi" joissa vain yritetään
hoitaa lapset. Näyttää siltä että ollaan tyytyväisiä kun saadaan käyttöasteet täyteen ja ylikin ja tarjottua lapsiperheille sijoituspaikat päiväkodeista välittämättä siitä, onko tilaa tai onko tilat edes tarkoitettu ryhmäkäyttöön. Entiset kahvihuoneet, varastot, jumppasalit muutettu lapsiryhmiksi, mikä on aivan järkyttävää. Päiväkodin joka nurkka on käytössä.
Päättäjät voisivat itse kokeilla tehdä töitä toimistojensa käytävillä ja portaikoissa epäkäytännöllisellä jakkaralla istuen tietokone sylissään ja sitten kertoa, onko merkitystä missä ympäristössä sitä viettää työpäivänsä ja saako työnsä tehtyä laadukkaasti.

Laura Palonen (Helsinki, 13.01.2023)

#6130

Nyt muutosta lasten päiväkotioloihin eli ryhmäkokoihin, työntekijöiden työoloihin ja palkkaukseen.

Emmi Erla (Saarijärvi , 13.01.2023)

#6152

Tekojen aika on nyt. Ei enää tyhjiä lupauksia!

Päivi Ilkka (Espoo, 13.01.2023)

#6161

Kriisi koskee paitsi Helsinkiä niin myös muita kaupunkeja. Olen vakan tilanteesta huolissani sekä vaka opettajan että äidin roolissa. Kauanko jaksan tehdä työtäni, jossa olen hyvä ja josta pidän, omien voimavarojen kustannuksella?

Heini Mäkinen (Tampere, 13.01.2023)

#6173

Nyt on ehdottoman tärkeää uudelleen mahdollistaa pienimpien kotihoito Helsinki-lisällä kolmevuotiaaksi saakka. Näin lasten määrä ylitäytetyissä päiväkodeissa pienenee, päiväkotilasten sekä henkilökunnan olosuhteet paranevat, lasten mielenterveys ei rasitu samalla tavoin, henkilökunta pystyy tekemään työnsä paremmin, mikä puolestaan lisää alan veto- ja pitovoimaa. Monet tuttavani eivät haluaisi laittaa pieniään päiväkotiin, mutta taloudellisesti ei ole muuta mahdollisuutta Helsinki-lisän poiston jälkeen yli 1-vuotiaiden perheiltä. Näin pienille ei pystytä varsinkaan nykyisessä tilanteessa takaamaan tarvittavaa hoivaa, eikä kenellekään tarvittavaa turvaa saati laadukasta varhaiskasvatusta. Lapset oirivat psyykkisesti, henkilökunta uupuu, uudet työntekijät poistuvat alalta nopeasti jos edes käyvät alalla ensimmäisen päiväkotiharjoittelunsa jälkeen. Myös pienet koululaiset ja heidän perheensä kärsivät kohtuuttomasti leikkipuistojen iltapäiväkerhojen sulkemisesta; lapset joutuvat viettämään pitkiä yksinäisiä iltapäiviä, kun taas vanhemmat yrittävät raapia työnsä edes jotenkuten kasaan päästäkseen huolehtimaan pikkukoululaisistaan. Nyt on viimeinen hetki ennen totaalista järjestelmän romahtamista katkaista tämä negatiivinen kierre, ja parantaa niin lasten kuin henkilökunnan oloja! Tärkein tekijä tähän on pienemmät ryhmäkoot ja lasten määrä yksiköissä, sekä lisäksi työn vastuullisuuden näkyminen palkassa. Jos tätä asiaa ei saada kuntoon, sen kulut maksetaan tulevaisuudessa nykyisten lasten mielenterveyspalveluissa sekä syrjäytymisessä, ja se on huomattavasti kalliimpaa myös rahallisesti, unohtamatta inhimillistä kärsimystä.

Jenni Koskenkorva (Helsinki, 13.01.2023)Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…