#pientenpuolella - Helsingin varhaiskasvatuksen kriisi syvenee

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#6802

Paikassa arvostaa

Anttila Heidi (Helsinki , 18.01.2023)

#6807

Nyt on vihdoinkin aika tehdä ja päättää asioista.

Tuula Palonen (Vantaa, 18.01.2023)

#6816

Oikeus turvalliseen ja terveeseen varhaiskavstukseen, lapsille ja henkilökunnalle.

Katariina Kapi (Helsinki, 18.01.2023)

#6841

Nyt liikettä töppösiin. On siirryttävä sanoista tekoihin.

Birgit Lähdekorpi (Helsinki, 18.01.2023)

#6842

Täyteen ahdattujen päiväkotien henkilöstö ja lapset väsyvät hyvin nopeaan. Tämä tulee näkymään tulevaisuudessa ja näkyy valitettavasti jo nyt lasten levottomuutena ja tyytymättömyytenä. Ei kukaan oikeasti viihdy tilassa jossa mahtuu juuri ja juuri kääntymään, meteli on kovaa, koska lapsia on liikaa. Henkilökunta palaa loppuun ja joka ikinen miettii alan vaihtoa. Mitoitukset pitäisi saada pienemmiksi ja järkeistää arkeen! Ehkä joku osa jo luovuttaneista palaisi töihin, jos töissä olisi inhimillisempää.
Äitinä tuntuu pahalta kun lapsi on joutunut seisomaan täydessä varustuksessa kuumassa eteisessä kymmenien muiden lasten kanssa, koska kädet ja silmät eivät riitä päästämään lapsia vielä ulos ja seuraavat on saatava puettua! Liukuhihna työn ei pitäisi kuulua päiväkotiin! Työntekijänä tuntuu pahalta niiden lasten puolesta jotka eivät saa huomiota tarpeeksi, koska ryhmässä on lapsia jotka vievät kaiken huomion. Ja se riittämättömyyden tunne kun et ehdi kaikille antamaan sitä tukea tai aikaa jonka he tarvitsisivat. Varhaiskasvatuksen vaatimukset eivät yksinkertaisesti ole mahdollisia näillä mitoituksilla! Portfoliot, Vasut, palaverit jne tulee hoitaa. Siinä sivussa lapsia tulee huomioida ja kasvattaa positiivisella pedagogiikalla. Stressihormonit punaisella tätä tehdään! Ne hetket kun pari lasta on poissa ja kaikki aikuiset ovat paikalla, työ tuntuu jopa ihan mukavalta. Mutta näin ei saisi päättäjien mukaan olla!? Koska mitoituksia seurataan koko talon ja vielä pahempaa koko yksikön perusteella! Mietitäänkö sitä, kun aamulla ollaan yksin ties kuinka monen lapsen kanssa, ennen kuin seuraava saapuu tai sitä kun iltapäivällä kaveri lähtee kotiin ja kaikki lapset pitää saada ulos kurahousuineen ennen kuin taas seuraavan päivä on pulkassa. Tuntuu että ollaan pieniä nappuloita suurella pelilaudalla ja prosentit on ne jotka ratkaisevat kaiken! Väärin! Olemme ihmisiä jotka kasvattavat tulevaisuuden ihmisiä ja mitä heistä tulee jos tämä vielä jatkuu näin!?

Mireka Ahmaoja (Helsinki , 18.01.2023)

#6849

Lapsissa on tulevaisuus ja lapset ja nuoret tarvitsevat nyt apua ja meitä aikuisia ja oikeaa sekä tarpeellista hoitoa/kasvatusta! Hyvät mallit opitaan jo pienenä. Meidän pitää olla läsnä lapsille ja tarjota opetus, läsnäolo ja turva, siihen tarvitsemme sitoutunutta henkilökuntaa, jotka voivat hyvin ja ennenkaikkea että heitä on tarpeeksi lapsia varten!!!!

Kiti Riikonen (Helsinki, 18.01.2023)

#6868

Leikittäisiinkö jollakin muulla, kuin pienten lasten turvallisuudella?

Mari Korpi (HELSINKI, 19.01.2023)

#6874

Valtiolla ja kunnilla rahaa on käytettävissä rajallisesti ja eri alojen (sote, koulutus, poliisit jne) pyytäjiä on paljon. Jos pitää valita lisää palkkaa vai paremmat työolot, valitsen työolot. Ryhmäkokoja pienemmiksi (suhdeluku); enemmän aikuisia ryhmiin esim. 4 kasvattajaa( 2 vo/vs ja 2vlh), jotta työvuoroissa on KOKO PÄIVÄN ajan riittävästi henkilökuntaa. Avustavaa henkilöstöä myös lisättävä, jotta lasten tuen tarpeeseen voidaan oikeasti vastata. Mielestäni kahden kasvattajan ryhmät pitää ehdottomasti lopettaa, työn kuormittavuus on näissä ryhmissä työskenteleville sekä muille tiimeille mielestäni erittäin huomattava (esim. kuka paikkaa, kun toinen ryhm'än aikuisista on sairaana eikä saada sijaista, tai työvuoro loppuu? Yhdistetään ryhmiä tai otetaaan toisesta ryhmästä aikuinen, jolloin se toinen ryhmä on vajaalla). Olen varma, että työolojen merkittävä parantaminen saa jo alalta poistuneet työntekijät palaamaan ja lisää myös alan houkuttelevuutta . Kaikki ammattiryhmät voivat lopultakin tehdä juuri sitä työtä mihin heidät on koulutettu, he voivat palata takaisin omiin työtehtäviinsä, kun epäpäteviä sijaisia ei enää tarvita näin valtavia määriä. Varhaiskasvatuksen opettajat saavat pidettyä SAK-aikansa ilman että ryhmän lastenhoitaja ylikuormittuu tai lasten turvallisuus vaarantuu. Ja ennen kaikkea päiväkodin aikuisilla on oikeasti aikaaa keskittyä lapsiin ja huomioida jokainen lapsi joka päivä yksilöllisesti!

Nina Andersson (Helsinki, 19.01.2023)

#6877

Varhaiskasvatuksen opettajana seuraan Helsingin tilannetta kauhulla. Kriisi on vaarassa laajentua myös ympäri Suomen, ratkaisuja tarvitaan.

Elina Ilves (Laukaa, 19.01.2023)

#6879

Kuunnelkaa lasten vanhempia! Lisää henkilökuntaa, paremmat tilat päiväkotitoiminnalle, parempi palkka lasten päiväkotien henkilökunnalle. Lapset ovat meidän tulevaisuutemme!

Liisa Sirkkola (Helsinki, 19.01.2023)

#6890

Toimia vakan tilanteen parantamiseksi tarvitaan NYT HETI!

Yhdenkään lapsen ei tule kärsiä varhaiskasvatuksen huonon henkilöstötilanteen takia.

Eettinen kuorma varhaiskasvattajilla on valtava, kun laadukasta varhaiskasvatusta ei ole mahdollista toteuttaa ja päivät ovat vain selviämistä.

Hyvinvointivaltiossa tilanne EI voi olla tällainen. Tai voiko hyvinvointivaltiosta kohta edes puhua kun vakan ja soten tilanne on päästetty niin huonoksi.

Jos tässä on ajateltu säästöä, niin aivan varmasti säästetään enemmän kun satsataan laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja kasvattajien työoloihin.

Iida Lahtinen (Helsinki, 19.01.2023)

#6906

Lapsilta ei voida säästää. Joka ikisestä heistä pitää pitää huolta niin hyvin kuin ikinä on mahdollista.

Sari Siimes (Helsinki, 19.01.2023)

#6920

Ei ole mitään tärkeämpää kuin lapset. Aikuisten pitää tehdä lapsuudesta turvallinen ja hyvä.

Maija Lassila (Helsinki, 20.01.2023)

#6922

Nyt viimeistään olisi muutosten aika, ennen kuin koko Suomen vaka on yhtä kriisissä, kuin Helsingin. Hyvää vauhtia ollaan siihen menossa, joten nyt muutoksia!!!! Työolot ja palkkaus kuntoon, niin voisi alalta lähteneet kiinnostua paluusta! Minä ainakin olisin..
Terveisin entinen lastenhoitaja

Hanna Matikainen (Jyväskylä, 20.01.2023)

#6937

Varhaiskasvatuksessa valetaan yhteiskuntamme perustuksia. Lasten hyvinvointi ei ole oikea paikka säästöille. Saamme maksaa niistä korkojen kera tulevaisuudessa!

Pauli Wahlberg (Helsinki, 20.01.2023)

#6944

Helsingissä töissäkäyvillä varhaiskasvattajilla kuuluisi olla sellainen palkka että pystyy elämään työn lähettyvillä.

Ida Engman (Helsinki, 20.01.2023)

#6947

Lapset ovat maailman tärkein pääoma.

Marjukka Andersson (Helsinki, 21.01.2023)

#6954

Miten varhaiskasvatuksen opettajan mediaanipalkka voi olla 1000e pienempi kuin palkka nimikkeellä pelkkä opettaja? Jos on pulaa työntekijöistä, niin se johtuu huonosta palkasta. Tämä on minusta itsestäänselvää

Tatu Varis (Helsinki, 21.01.2023)

#6964

Pieni lapsi ei osaa käyttää ääntään ja äänestää omien etujensa puolesta. Meidän aikuisten on se tehtävä. Jokainen lapsi ansaitsee ennen kaikkea turvallisen ja laadukkaan varhaiskasvatuksen. Nykytilanne on kaikkea muuta, yhtä vaka opea lainaten "päiväkoti on kuin villilänsi". Kuinka te luulette, että me alalle opiskelevat tulemme pysymään varhaiskasvatuksen puolella töissä, jos tilanne on jo ennen valmistumista laadukkaan varhaiskasvatuksen sijaan pelkkää selviytymistä päivästä toiseen?

Terveisin pienen 4-vuotiaan pojan äiti ja tuleva Varhaiskasvatuksen opettaja

Jenny Jokinen (Lempäälä, 22.01.2023)

#6975

#pientenpuolella

Krista Linna (Hankasalmi, 23.01.2023)

#7000

Tulevaisuus lapsissa ja lasten hyvän ja turvallisen varhaiskasvatuksen edut ennaltaehkäisyä ja rahojen säästöä tulevaisuudessa

Merja Husso (Lohja, 28.01.2023)Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…