Varhaiskasvatuksen kriisi- Henkilöstölle paremmat työolot!

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#605

Työskentelen itse varhaiskasvatuksen opettajana. Inkluusio ei nykyisillä työkaluilla toimi. Pelkkä ryhmäavustaja-resurssia ei riitä ryhmään - myös henkilökohtaisen avustajan paikkoja tarvitaan.

Heidi Mäkelä (Turku, 26.02.2023)

#626

Alan vaihtaja itsekin

Hanna Pyöriä (Kirkkonummi, 27.02.2023)

#629

TEKOJA; PALJON JA HETI!

Riina Lamberg (Helsinki, 27.02.2023)

#630

Töitä lastenhoitajana yli 10 vuotta tehneenä, olen nähnyt kuinka tämä ala syöksyy vain alaspäin! Itse olen ollut viimeiset kolme vuotta lähtökuopissa,koska ei enää jaksa tällaista. En enää pysty tekemään sitä työtä,mitä olen lähtenyt tekemään. Aikaa ei ole suorittaa mitenkään laadukasta varhaiskasvatusta tai vähintään joudutaan tekemään työtä vasemmalla kädellä,koska usein joku puuttuu,eikä sijaisia saada tai sinun ryhmän aikuinen siirtyy toiseen ryhmään koska aamupäivällä teillä oli liikaa työntekijöitä lasten lukumäärään nähden. Iltapäivällä saatat olla sitten yksin,koska yksi työntekijä on siellä toisessa ryhmässä ja toinen työntekijä lähtee kotiin klo 14, yleensä tämä on opettaja,joka on ollut ryhmästä pois jo klo 12, jotta pystyisi edes joskus pitää SAK aikaa,jotta edes jonkinlainen suunnitelma seuraavaksi viikoksi on tehty. Naapuri ryhmästä joku antaa apuja välipalalle ja pukemisessa,mutta kyllä se turvallisuus on uhattuna joka päivä,koska ei kertakaikkiaan riitä käsiä,saatika silmiä joka paikkaan.

Työpäivään lisäksi kuuluu vain yksi 9min tauko,joka joskus voi mennä pelkästään kahvia keittäessä,koska kellään ei ole aikaa keittää sitä kahvia. Vessassakäynnit tietysti aikataulutat niin että sinun aamupäivän pienryhmätoiminnan ohessa,joku työntekijä on pienen hetken sinun kanssa yhtäaikaa jossain ja päästää sinut vessaan, myös kahvitauko on osaksi vessatauko.

Meidän talossa on tasapuolisesti jaettu vastuu alueet, vasu,TVT,ensiapu,liikunta,kulttuuri,musiikki jne.. osa näistä vaatii koulutuksia ja paljon ylimääräistä työtä,mutta koska aikaa ei ole,ei näitäkään kukaan ehdi tehdä tai sitten kun olet raatanut puolet kaudesta,niin koittaa se joulupäivystys,milloin tietenkin olet töissä koska ei ole lomia kertynyt,jotta pystyisi olemaan kesäloman, syysloman ,joululoman, talviloman vapaalla. Vaan on valittava milloin olet sen VIISI viikkoa vuodenaikana lomalla tai ethän voi valita,koska se katsotaan toki kaikkien työntekijöiden kesken kuka milloinkin toivoisi olevan. Päivystyksissä ehkä ehdit tehdä rästiin jääneitä hommia,jos ei sitten ole päivystys aikaa vedetty niin tiukille,että autat viereisen talonkin lapsia,kun osa työntekijöistä on lomalla ja osa sairaana.

Muutoksia on tultava! Lisää käsipareja ja palkkaa,jotta tällä kuukausipalkalla pystyy elättämään itsensä! Kohta täällä kukaan ei ole näitä töitä tekemässä. Muutaman vuoden ehkä jaksavat,mutta hurjempaan ollaan menossa,joten tuskin tälle alalle edes kohta hakee kukaan.

Teija Lipponen (Oulu, 27.02.2023)

#640

Toimintaa, päätöksiä, ei tyhjiä lupauksia.

Tanja Väihkönen (Turku, 28.02.2023)

#652

Jos työoloja ei saada paremmaksi, laadukasta varhaiskasvatusta ei voi toteuttaa.

Hinta on kallis myöhemmässä vaiheessa, kun lapset/nuoret ovat ongelmissa koulussa ja työelämässä.

Sanna Salmi (Klaukkala, 01.03.2023)

#654

Kuunnelkaa varhaiskasvatuksen henkilöstöä. Nyt ei ole aika kehittää vaan korjata tilanne niin, että on mahdollista toteuttaa pedagogiikkaa. Tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa on monessa paikassa menty vuosikymmeniä taaksepäin resurssien takia. Varhaiskasvatus - on taantunut takaisin lastentarhaksi missä pystytään tällähetkellä hoitamaan pitkälti vain pakolliset lapsen hyvinvointiin kuuluvat asiat jos sitäkään.
Nyt on aika pysähtyä! Jokainen varhaiskasvatuksessa työskentelevä haluaa tehdä parhaansa ja koulutuksen mukaista työtä. Siihen pitää antaa mahdollisuus.
Työolojen myötä myös pätevää henkilökuntaa löytyy tai se pystytään pitämään.

Satu Lavikainen (Kirkkonummi, 01.03.2023)

#657

Asenne ja tahtotila vievät asiaa eteenpäin niin, että veto - ja pitovoima ovat pysyvä olotila. Mennään yhdessä eteenpäin kohti parempaa ja kestävämpää Akaa

Söderlund Outi (Espoo, 01.03.2023)

#667

Lapsi ryhmät ja päiväkodit eivät saisi olla suuria, jotta kaikki lapset pystytään huomioimaan yksilöllisesti. Erityislapsia on paljon ja normilapsetkin kärsivät ja kuormittavat isoista ryhmistä. Me aikuisetkaan emme jaksa työskennellä sellaisissa ympäristössä. Saati lapset, jotka vasta harjoittelevat näitä taitoja.
Kun työntekijöitä on pois ja tehdään usein töitä vajaa miehityksellä. Esihenkilöllä voisi olla velvollisuus ilmoittaa suhdeluvut (joissa näkyy myös erityislasten pisteytykset)ylimmälle taholle.
Kaikilla erityistä tukea tarvitsevilla pitäisi olla siihen todellinen mahdollisuus.
Laki velvoittaa nämä asiat mutta niitä kierretään joka päivä😕

Suvi Hyry (Kempele, 03.03.2023)

#678

Työn pitovoima lisää työn vetovoimaa.

Päivi Uusimäki (Mäntsälä, 14.03.2023)

#711

.

Anni Koskinen (Kaarina, 16.03.2023)

#723

Panosta nyt, kiität 5-10 vuoden päästä

Veronica Meinander (Vantaa, 18.03.2023)

#727

Puheet laadukkaasta päivähoidosta jäävät puheiksi, ellei sijaista saada tarvittaessa. Laadukasta suunniteltua toimintaa ei voi toteuttaa mikäli yksikin työntekijä puuttuu. Ansaittuja lomia jää pitämättä koska ei ole sijaisia. Näin työntekijöiden palautuminen työstä kärsii. Tilanteen jatkuessa vuosikausia se luo epäluottamusta ja pelkoa sekä voi johtaa työuupumukseen. Mikäli koulutettu henkilöstö voisi tehdä oman toimenkuvansa mukaisia töitä, jäisi lasten kanssa olemiseen enemmän aikaa. Tilanne olisi korjattavissa palkkaamalla päiväkotiapulaisia. Työntekijäpulaan auttaisi myös mikäli tarjolla olisi esim. 80 % työsuhteita. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tehdä 100 % kun sen päälle tulee lisätöitä työkaverin sairastuessa/ lomasijaisen puuttuessa / liian suuren lasten lukumäärän jäädessä työkavereille.

Sirkka Rauhalammi (Mänttä-Vilppula, 18.03.2023)

#746

Työrauhaa. Mahdollisuus asettua lasten kanssa leikkimään ja puuhailemaan. Opettelemaan rauhassa asioita. Toimivat tilat ja aikaa tarkoituksenmukaisen oppimisympäristön luomiseen ja ylläpitämiseen. Vähemmän uusia projekteja ja turhia kokouksia.

Minna Skippari (Helsinki, 22.03.2023)

#775

Asiat pitää saada muuttumaan.
Lapset ovat meidän tulevaisuus ja varhaiskasvatuksessa saatu oppi ja tuki on ensiarvoisen tärkeää

Susanna Koroma-Nyström (Helsinki, 30.03.2023)

#781

Pienemmät ryhmät, erityisryhmät takaisin, enemmän ammattitaitoista henkilökuntaa ja kaikille työntekijöille parempaa palkkaa niin alkaa Suomen lapset ja nuoret taas voimaan hyvin.

Saana Hjorth (Turku, 30.03.2023)

#782

Että miten ois nyt viimein hoitaa se pahoinvoinnin alkusyy kuntoon ni pysyis Suomi pystyssä!?

Miika Hjorth (Turku, 30.03.2023)

#798

Sydämen piirrän silkkiliinaan,
liinaan piirrän tähden.
Mikä on oikein, mikä totta,
sitä selvittämään lähden.

-Hannele Huovi-

Tero Pajunen (Turku, 30.03.2023)



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…