VAALAN AKUUTTIOSASTOPAIKKOJA EI SAA LAKKAUTTAA

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#202

Yksistään jo etäisyyksien vuoksi täytyy kuunnella heitä, joita asia kipeimmin koskee. Päättäjien tulee miettiä hetki itsekseeen, sydän mukana, mitä tarkoittaa kansalaisten yhdenvertainen kohtelu.

Kaija Laaksonen (Karvia, 12.03.2023)

#207

Hyvinvointi alueen perustelut, tasa-arvoinen terveydenhoitoa kaikille, mikäli hoitopaikkoja ja akuutteja hoitoja karsitaan. Sote uudistuksen tavoite oli yhdenvertainen hoitokaikkialle ja asikaslähtöinen palvelu. Kuinka voi olla kannattavaa lakkauttaa olemassa olevia perusterveydenhuollon palveluita, koska sairauksien pitkittyminen tarkoittaa eritys sairaanhoito palvelujen lisäämistä ja tämä tarkoitta. Kasvavia hoito jonoja ja hoidon viivästymistä.
Miten hyvinvointi alue voi, mitätöidä johtavan ajatuksen 1) kaikille yhtenevät ja tasa-arvoinen perusterveyden hoito, kaikilla tulee olla oikeus päästä hoitoon paikka kunnasta riippumatta.
2)terveyden huollon palveluiden tuonti ihmisten luo. Millä tavalla osaston lakkautus toteuttaa soteuudistuksen perus ajatusta.
3)tavoitteena oli myös hallinnon keventämin ja Tuominen lähemmäs asikkaita millä tavalla se toteutuu tässä ,käsittääkseni johtajia on palkattu enemmän kuin vanhajja järjestelmässä ja terveydenhoitoon politisoitu.

Laila Lakkala (Vaala, 12.03.2023)

#210

Vain taivas auttaa meitä

Helena Aro (Vaala, 12.03.2023)

#215

Hyvinvointialueen strtategiassa on määritelty ja hvyäksytty, että Hyvinvointialue on "ihmistä varten ja palvelut ovat tarpeen mukaiset ja ihmistä lähellä". Vaalan akuuttiosastopaikkojen lakkauttaminen on räikeäasti tätä strategiaa vastaan. THL:n selvityksenkin mukaan Vaalassa väestön sosiaali- ja tervyespalveluihin kohdentuvat palvelutarpeet ovat noin 47 % koko maan ksekiarvoa korkeammat. AVI:n mukaan Oulunkaaren Vaalan toimialueella akuuttiosaston keskimääräinen käyttöaste on ollut 90 prosentin tasolla. On vastoin kaikkia inhimillisyyden ja Hyvinvointialueiden periaatteita lakkauttaa Vaalan akuuttiosasto.

Eija Tervonen (Espoo, 12.03.2023)

#225

Ihmisarvo ja perusturva pitäisi säilyttää kaikilla, myös sairailla ja vanhuksilla. Vuodeosaston lakkauttaminen Vaalasta vaarantaisi nämä perusoikeudet.

Hanna Karppinen (KAJAANI, 12.03.2023)

#242

En kannata lakkauttamista.

Marko Leinonen (Vaala, 12.03.2023)

#246

On suorastaan hulluutta lopettaa Vaslan akuuttiosasto !!

Päivi-Maaria Väisänen (Muhos, 12.03.2023)

#249

Ottaen huomioon kuntalaisten sairastavuuden ja etäisyys, aloitteen mukainen vaatimus on perusteltua.

Raija Leppäharju (Pyhäjärvi, 12.03.2023)

#254

Kun on heikoimmillaan ja sairaana, jokaisella on halu olla lähellä kotia ja läheisiä ihmisiä.

Ritva Sauvola (Oulu, 12.03.2023)

#256

Vaalan vuodeosasto pitää saada pysymään Vaalaassa jatkossakin. Tehty päätös lakkauttamisesta on väärä. Ei ole mietitty loppuunsaakka.

Liisa Leinonen (Vaala, 12.03.2023)

#269

On ihmisoikeuksien vastaista asettaa vaalalaiset ihmiset toisarvoiseen asemaan lopettamalla vuodeosasto.Laboratoriopalveluja on heikennetty siirtämällä analysointi Ouluun,mikä tarkoittaa vastauksien viipymistä ratkaisevasti.Sairas ihminen ei voi odottaa seuraavaan päivään.Myös röntgen ollaan lopettamassa.Mitä siis meille jää,eipä juuri mitään.Lääkäri tarvitsee nykyään tutkimusapua saadakseen selville mikä potilasta vaivaa.

Markku Pääskylä (Vaala, 13.03.2023)

#274

Päättäjät eivät selvästiikään ole ollenkaan perillä Vaalan olosuhteista

Pirkko Näppä (Oulu/Vaala, 13.03.2023)

#275

Olen asunut 60 v Vaalassa. Ei tee mieli palata kotiseudulle mikäli aluevaltuuston päätös lakkauttaa akuuttiosasto toteutuu. Eikö tosiaan haluta pitää koko Suomi asuttuna? Ei kyllä näytä kaupugeissakaan terveydenhuolto pelaavan.

Pirjo Roivainen (Oulu , 13.03.2023)

#278

Älkää tuhotko Vaalaa lopullisesti. Olen mökkiläinen, Vaalassa syntynyt, mökin laittanut sinne 2005, asukkaille terveydenhuolto ykkösasia.

Maarit Malm (Oulu, 13.03.2023)

#285

Vaalan vuodeosastoa tarvitaan! Vaalassa asuu paljon vanhuksia ja syrjäkylille on pitkät matkat. Kotiin kuolee sairaat ja huonokuntoiset vanhukset tai läheisten ikävään, jos joutuu esim. Ouluun hoidettavaksi.

Jaana Seppänen (Utajärvi , 13.03.2023)

#288

Perheenjäneniäni asuu Vaalassa ja he tarvitsevat Vaalan vuodeosaston palveluita.

Anja Eskelinen (Paltamo, 13.03.2023)

#294

Minulla taloVaalassa, Lintukylässä jossa olen reilun 5kk/vuodessa.

Anna-Maria Honkonen (Oulu, 13.03.2023)

#300

Vaalan osastot tarvitaan jo nyt jokapäiväiseen ihmisten hoitoon. Koko Pohteen alueella vuodeosastopaikkoja on ollut liian vähän tarpeeseen nähden jo ennen Pohteen virallista käynnistymistä. Ihmiset ovat erikoissairaanhoidon kalliilla vuodepaikalla turhaan kun erikoissairaanhoidon tarvetta ei enää ole mutta hoidon tarvetta kyllä. Päivystykset ruuhkautuvat kun ESHn osastoilta ei väki liiku eteenpäin paikkapulan vuoksi. Vaala on ehdottomasti säilytettävä toiminnassa.

Anna-Maria Drufva (Oulu, 13.03.2023)

#328

Omassa kunnassa on tärkeää olla vuodeosasto. Välimatkat ovat jo nyt keskustaan pitkät sivukyliltä, joten niitä ei saa enää pidentää. Potilaan ja hänen läheistensä tuntemus myöskin säilyy kotikunnan sisällä. Myös hoito- ja laitoshenkilökunnan työpaikkoja tarvitaan Vaalassakin.

Tuula Karjalainen (Pelsonsuo, 14.03.2023)

#338

Vaalan vuode-/akuuttiosasto ja sen yhteydessä oleva sairaanhoitajan ilta- ja viikonloppupäivystys tulee säilyttää!

Perustelut: Vaalan vuodeosaston käyttöaste on ollut korkea keskimäärin n. 90 % ja viime syksynä osasto välillä ihan täynnä jopa yli paikoilla.
Vaalassa sairastavuus ja ikärakenne huomattavasti korkeampi kuin keskimäärin Suomessa.
Kunnan sisällä pitkät välimatkat kylien välillä mm. Manamansalo-Vaala 50 km ja useilla Vaalan sivukylillä asuu n. 60 % kunnan asukkaista niin Utajärvelle tulee liian pitkä matka jopa 60-90 km yhteen suuntaan joten se ei olisi inhimillinen eikä turvallinen matka akuuttivuodeosastolle tai sen päivystykseen eikä yhdenvertainen moneen kuntaan verrattuna täällä Pohjois-Pohjanmaalla.
Ouluun kestää Vaalan keskikylältä matka
1t 15 min. ja Manamansalosta Vaalan saarikylästä jopa yli 2 tuntia.

Vaalassa on jopa kolminkertainen määrä vapaa-ajanasukkaita vakituisten asukkaiden lisäksi eli asukkaita silloin yht. n.10 000 joille voi tulla tarvetta akuuttiosastohoitoon. Kunnan alueella on Oulujärvi ja monia muita vapaa-ajanviettopaikkoja sekä Rokuan Kuntokeskus vain n. 20 km etäisyydellä jossa voi olla satoja ihmisiä kuntoutuksessa tai lomalla eli nämä ovat lisäperusteita säilyttää Vaalan akuuttiosasto ja päivystys nykyisellään tällä osastolla sekä terveyskeskuksessa.

Lisäksi Vaalan Keskikylän läheisyyteen on ensi vuonna valmistumassa 100 paikkainen uusi vankila jossa työntekijöitä n. 80 hlöä joka on myös peruste Vaalan akuuttiosaston säilyttämiseksi.
Vaalan nykyisellä vuodeosastolla voidaan toistaiseksi hyvin toimia ja siellä on riittävästi ammattitaitoista henkilökuntaa lisäksi kunnalla on mahdollisuus ja resurssit rakentaa uusi vuodeosasto uuden terveyskeskuksen yhteyteen.

Säästöjä ei Vaalan akuuttiosaston lopettamisesta ole tulossa Pohteelle vaan päinvastoin resursseja tarvitaan enempi kotisairaanhoitoon (joka ei tule toimimaan Vaalan pitkien etäisyyksien kunnassa eikä se ole myöskään turvallista täällä) ja kelataksien ja ambulanssi +ensivasteajokulujen lisääntyminen tulisi vaan nostamaan entisestään kuluja.

Akuuttiosaston lopettaminen vaarantaisi potilasturvallisuutta Vaalassa ja aiheuttaisi epäinhimillisyyttä ja eriarvoisuutta vaalalaisille potilaille ja olisi siten myös sotelain vastaista.

Aino Leinonen (Vaala/Neittävä, 14.03.2023)

#339

Tärkeä alueellinen toiminta ottaen huomioon ikärakenteen ja taajaman ulkopuoliset asiakkaat.

Anne Juusola (Liminka, 14.03.2023)

#353

Vaalassa tarvitaan ehdottomasti oma akuutti vuodeosasto. Ollaan kaukana kaupungeista ja muihinkin kyliin matkaa. Itse autottomana osaston tarve korostuu huomattavasti.

Anita Ruonakangas (Vaala, 15.03.2023)

#355

Vaikka en Vaalassa itse enää asukkaan niin koen osastopaikkojen olemassaolon Vaalassa hyvin tärkeinä omien vanhempieni ikääntyessä. Olen myös nähnyt kuinka vanhukset joutuvat toisinaan paikallisista palvelutaloista osastohoitoon väliaikaisesti ja tuntuisi kohtuuttomalta kuljettaa näitä samoja vanhuksia sata kilometriä suuntaansa asianmukaisen hoidon saamiseksi. Osastopaikoista oli pulaa jo vuosikymmen sitten ja tuskinpa tuo tarve on vähentynyt viime vuosien aikana.

Katri Kantola-Miller (Seinäjoki, 15.03.2023)

#360

Vaalassa tulee säilyttää osastopaikat. Ei ole järkevää ajaa alas hyvin toimivaa yksikköä ja ruuhkauttaa näin ympäryskuntien sairaalapaikkoja. Exelillä johtaminen ei ole tätä päivää. Päättäjien tulisi tuntea asuinkunnat, mille päätöksiään tekevät.

Heli Vornanen (Vantaa, 15.03.2023)

#373

Vuodeosastolla oli riittävä ja hyvä henkilökunta. Aina sai hoitoa, vaikka kiirettä heillä piti. Olivat ahkeria ja tunnollisia.

Markku Karjalainen (Pelsonsuo, 16.03.2023)

#378

Pitkien etäisyyksien ja ikääntyvän väestön kunnassa palvelujen etäännyttäminen on epäinhimillistä. Tämän päätöksen myötä kuntamme elinvoima hiipuu entisestään.

Terttu Kuusela (Säräisniemi, 16.03.2023)

#379

Vietän kesäisin aikaani Neittävän mökillä, sen vuoksi terveyspalveluiden läheisyys on tärkeää.

Jorma Nurro (Helsinki, 16.03.2023)

#380

Vaalan mökkiläisenä vastustan ko. osastopaikkojen
lakkauttamista

Regina Partanen (Muhos, 16.03.2023)

#386

Onhan tapa toteuttaa supistuksia syrjäseudulla,työvoimapula.Mitä muita osastoja pitäisi sulkea samoin perustein keskuksissa?

Matti Vuoti (Oulu, 16.03.2023)

#392

Pitkien välimatkojen kunta terveyspalveluja ajatellen. Hoitopalvelut säilytettävä!

Jyrki Konttinen (Vaala, 16.03.2023)

#397

Huoli vanhemmista sukulaisista, jotka voivat joutua sairastuessa kauaksi hoitoon.
Tarvitaan varmaan kotisairaanhoitoon yms lisää työntekijöitä samalla lailla kuin vuodeosastolle. Voisiko pohteen hallinnosta siirtää työntekijöitä kenttätöihin.

Sirpa Hyyryläinen (Utajärvi , 16.03.2023)

#398

Huoli paikkakunnalla asuvista sukulaisista, miten käy jos sairastuu. Onko edessä pitkä maakuntamatka?

Olavi Hyyryläinen (Utajärvi , 16.03.2023)Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…