Työeläkkeiden indeksisidonnaisuus korjattava. Lakialoite voimaan

LA 52/2006 vp - Pekka Kuosmanen /kok ym.
LAKIALOITE 52/2006 vp


Laki työntekijäin eläkelain 9 §:n muuttamisesta


Eduskunnalle

Työeläkkeiden tarkistamiseen käytettävää indeksiä huononnettiin vuonna 1996 siirtymällä niin sanottuun taitettuun indeksiin. Alle 65-vuotiailla oli indeksi, jossa palkkakehityksen osuus oli 50 % ja hintakehityksen osuus oli samoin 50 %. 65 vuotta täyttäneiden eläkeläisten indeksissä palkkakehityksen osuus oli 20 % ja hintakehityksen vastaavasti 80 %. Vuoden 2005 alusta lähtien on sovellettu vain yhtä indeksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki maksussa olevat työeläkkeet on sidottu indeksiin, jossa palkkakehityksen osuus on 20 prosenttia ja hintakehityksen osuus 80 prosenttia.

Eläkkeiden tarkoitus on turvata eläkkeelle jääneiden henkilöiden toimeentulo. Siten olisikin kohtuullista, että myös eläkeläisten tulokehityksessä otettaisiin huomioon yleinen taloudellinen kehitys ja tulotason nousu. Taitettu indeksi huonontaa vuosi vuodelta työeläkkeiden palkkoihin suhteutettua ostovoimaa, koska siinä huomioidaan ainoastaan 20 prosenttia palkkojen noususta. Työeläkejärjestelmän peruslähtökohdan pitäisi kuitenkin olla se, että eläke on ansaittu ja maksettu palkka jo tehdystä työstä. Tällä hetkellä indeksihuononnuksen vuoksi eläkkeensaajien tulot kehittyvät huomattavasti muun väestön tuloja hitaammin.

Taitettu eläkeindeksi otettiin käyttöön lamavuosien säästökeinona, mutta talouden ja tulojen kasvun myötä sille ei enää ole perusteita. Eläkeläisten oikeudenmukaisen kohtelun vuoksi on kaikissa eläkkeissä syytä siirtyä takaisin indeksiin, jossa sekä palkkakehityksen että hintakehityksen osuus on 50 %.
Edellä olevan perusteella ehdotamme, että eduskunta hyväksyy seuraavan lakiehdotuksen:

Laki työntekijäin eläkelain 9 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan 8 päivänä heinäkuuta 1961 annetun työntekijäin eläkelain (395/1961 ) 9 §, sellaisena kuin se on laissa 634/2003 , seuraavasti:

9 §
Eläkettä tarkistetaan kalenterivuosittain indeksiluvulla, jossa palkkatason muutoksen painokerroin on 0,5 ja hintatason muutoksen painokerroin 0,5 (työeläkeindeksi). Työeläkeindeksilukua vahvistettaessa perusteena käytetään keskimääräisiä palkka- ja kuluttajahintatason vuotuisia muutoksia edellisen kalenterivuoden kolmannella vuosineljänneksellä. Indeksilukua määrättäessä palkkatason muutoksesta vähennetään määrä, joka vastaa 12 b §:n 1 momentin ensimmäisessä virkkeessä tarkoitetun työntekijäin eläkemaksuprosentin muutosta edeltävän kalenterivuoden alussa. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa asetuksella työeläkeindeksiluvun kullekin kalenterivuodelle viimeistään kaksi kuukautta ennen sen kalenterivuoden alkua, josta sitä sovelletaan.


_______________
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2007



Tämä edellä esitetty lakialoite on saatava voimaan heti vuoden 2007 alusta. Sen on allekirjoittanut 66 kansanedustajaa. Voit lukea sen tästä