Ulkonaliikkumiskieltoa vastustava adressi ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä

*Adressin tarkoituksena on ennaltaehkäistä mahdollisia tulevia rajoituksia. Vaikka tuorein ulkonaliikkumiskielto evättiin perustuslain vastaisena toimena, on täysin mahdollista, että mikäli asia tulee uudelleenkäsiteltäväksi, esitys ulkonaliikkumisrajoituksista hyväksytään. Näin on käynyt muun muassa kokoontumisrajotusten suhteen joka ensiksi evättiin perustuslain vastaisena toimena, mutta myöhemmin hyväksyttiin nojautuen tartuntatautilakiin. *

Koronaviruksen toimet ovat eriarvoistavia. Poliittiset toimenpiteet vaikuttavat väestön eri ryhmiin eri tavoin. Hallituksen jäsenet ovat perheellisiä, osa avioliitossa eläviä, hyvätuloisia henkilöitä. Heidän työssäkäyntiä ei ole evätty. Heidän sosiaalista piiriä ei ole ajettu ahtaalle. Miten on muiden suomalaisten asiat hoidettu?

Vuonna 2019 Suomessa asui 337 418 henkilöä yksin yhden huoneen asunnossa eli yksiössä. Yksinasuvia oli Suomessa yhteensä 1 221 456 henkilöä.  (Tilastokeskus). Millaista on elää yli vuosi asunnossa, jossa nukutaan ja syödään ja hoidetaan kaikki elämän asiat samassa neliössä? Elämiseen tarvittava tila ei ole riittävä. Ulkonaliikkumiskiellon myötä yksiöissä asuvien ihmisten elintila on huonompi kuin vankien. Asiaa ei tule perustella tilanteen ’’väliaikaisuudella’’ sillä kaikki tähän saakka tehdyt rajoitukset, joiden oli määrä olla väliaikaisia, ovat olleet suhteellisen pysyviä. Koronatilanne ei näyttäydy väliaikaisena tilana, sillä yli vuoden kestänyt pandemia on arkea eikä väliaikaa.

Jos kaikki paitsi ruokakaupat ovat kiinni, miksi ulkonaliikkumiskielto olisi tarpeellinen? Ihmisillä ei ole muutenkaan mitään minne mennä: Olettehan siirtäneet kaikki mahdolliset ihmiset etätöihin, opiskelijat on ajettu yksin tietokoneen eteen, sulkeneet ravintolat, vähentäneet joukkoliikenteen määrää, sulkeneet kaikki museot, elokuvateatterit, kahvilat ja niin edelleen. Lapset eivätkä aikuiset saa harrastaa. On kiellettyä kokoontua. On kiellettyä nähdä yli neljää ihmistä. Kaikki, mikä on ihmiselämälle inhimillistä on kielletty tai kieltämässä.

Ulkonaliikkumiskielto ajaa ihmiset liian ahtaalle. Mitä heikommassa yhteiskunnallisessa asemassa henkilö on eli vähä-osainen, yksinäinen, perheetön, opiskelijat, koditon, eläkeläinen, leski, yksinhuoltaja vanhempi, syrjäytynyt tai syrjäytymisriskissä oleva henkilö, viihdealan työntekijä, pienyrittäjät, työttömät, lomautetut, pienituloiset, terveysongelmista kärsivät henkilöt, pienissä keskusta-asunnoissa asuvat, vähemmistöön kuuluvat sekä kaikki jotka kokevat olevansa korona-ajan ’’häviäjiä’’, sitä vaikeampana korona-ajan toimet esiintyvät heidän elämässään.

Nämä kaikki ihmiset ja useat muut ovat ahtaalle ajettuja. Heillä ei ole isoa viihdyttävää yksityisaluetta, sillä aikaisemmin on luotettu, että valtio pitää huolen omistaan. Lisäksi ennen pandemiaa ihmiset viettivät aikaansa kaduilla ja kaupungilla, harrastuksissa ja tapahtumissa. Kodin ei tarvinnut olla erityisen viihdyttävä, koska sinne mentiin nukkumaan ja rauhoittumaan.

 

Tämän adressin allekirjoittaneet eivät hyväksy ulkonaliikkumiskieltoa. Se polkee ihmisoikeuksia ja on täysin epäinhimillistä.

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Anonyymi voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAI

Saat sähköpostiviestissä linkin vahvistaaksesi allekirjoituksesi. Varmistaaksesi, että saat lähettämämme viestit, lisää info@adressit.com yhteystietoihisi tai turvallisten lähettäjien listalle.

Huomaathan, ettet voi vahvistaa allekirjoitustasi vastaamalla tähän viestiin.
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…