Veikkauksen pelien alaikäräja pidettävä 15 vuodessa

Veikkaus on äskettäin ilmoittanut nostavansa kaikkien peliensä (Lotto, vedonlyönnit, arvat ym.) alaikärajat 18 ikävuoteen. Miksi esimerkiksi pelikoneiden ikärajaa ei nostettaisi samalla, vaikka nuoret (puhumattakaan eläkeläisistä) häviävät niihin jopa kymmeniä euroja päivässä. Veikkauksen peleissä ei voi hävitä läheskään niin paljoa ns. kohtuupelaamisella.
Veikkauksen uutinen ikärajan nostamisesta


Seuraavassa otteita vihreiden kansanedustajilta (9.9.2008), joissa on hyviä lausuntoja puolustamaan tätä adressia.

Heli Järvinen (vihr.): "Silti ehkä joskus olisi kohdallaan arvokeskustelu siitä, mitä 16-vuotias saa tehdä ja mitä ei. 16-vuotias saa esimerkiksi ajaa traktoria ja moottorikelkkaa, saa valita oman opinahjonsa tai harrastaa seksiä kenen kanssa haluaa mutta tämän lain myötä ei täyttää lottokuponkia, vaikka Lotto pelinä ei aiheuta peliriippuvuutta. [...] Toinen huolenaihe on se, että laki vähentää Raha-automaattiyhdistykseltä 40 miljoonaa euroa vuodessa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että tämä raha on poissa erilaisilta projekteilta, jotka liittyvät niin lasten, nuorten, mielenterveysongelmaisten, vammaisten kuin vanhustenkin auttamiseen, jolla on paikattu puutteellisia palveluja."

Jyrki Kasvi (vihr.): "Jos ihan oikeasti katsotaan, kenellä on suurimpia ongelmia, esimerkiksi mitä tulee näihin kolikkoautomaatteihin noissa ostoskeskuksissa, niin se ryhmä on eläkeläiset. [...] Meillä on vähän sellainen ajatustapa tässä meidän eduskunnassa, että kun on jokin ongelma, niin se ratkaistaan asettamalla sille alaikäraja..."
Eduskunnan keskustelu aiheesta 9.9.2008

Lotto, Keno ja muut vastaavat pelit vievät enintään muutaman euron päivässä, eikä niihin synny samanlaista riippuvuutta kuin raha-automaatteihin, koska voittoja ei saa heti eikä tappioita voi yrittää saada heti takaisin.

Lisäksi, mitä vapauksia 15-vuotiaalla nykyään on? Niitäkin vähiä aletaan karsia.
- Mopon ajolupa, jos siihen on tarvetta (ja varaa)
- Rikosoikeudellinen vastuu (lievennetty)
- RAY:n pelikoneet ja Veikkauksen pelit (vielä)
- Mahdollisuus tehdä aloite kirkosta eroamiseen (huoltajien suostumuksella)
- Laajemmat kesätyömahdollisuudet

Eipä siinä paljoa ole. Veikkauksen peleistä voi saada jonkun verran taskurahoja, mutta suurien tappioiden mahdollisuus on melko pieni. Ja tällä yritetään "kitkeä mahdollista myöhempää peliriippuvuutta". Niin pitkään kuin raha-automaatit ovat sallittuja yli 15-vuotiaille (monikohan alaikäinen niitä pelaa?), ei tällä ole melkein mitään merkitystä.


Joten nimiä adressiin, jos pidät 15-vuotiaita vastuullisina rahankäyttäjinä!

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Jammu-setä voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAI
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…

Facebook
Tulisiko turpeen energiakäyttöä vähentää ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi?