Vetoomus Kerimäen ja Punkaharjun lähikirjastojen puolesta

Punkaharjun ja Kerimäen lähikirjastot ovat osa Savonlinnan kaupunginkirjastoa. Savonlinna on maantieteellisesti laaja alue, sillä muutama vuosi sitten kaupunkiin liitettiin entiset Punkaharjun, Kerimäen ja Savonrannan kunnat. Kaupunki on runsaiden vesistöjen vuoksi saaristomainen alue, jonka vuoksi kulkuyhteydet ovat haasteellisia ja välimatkat ovat pitkiä. 

Kaupunginkirjasto on joutunut monien säästötoimenpiteiden kohteeksi ja säästöt kohdistuvat raskaasti lähikirjastoihin. Kirjasto on lakisääteinen palvelu kaikille kuntalaisille ja kirjastopalvelujen on tarkoitus edistää kuntalaisten yhtäläisiä ja tasapuolisia mahdollisuuksia kirjallisuuden harrastamiseen, elinikäiseen oppimiseen ja jatkuvaan tietojen ja taitojen kehittämiseen. 

Jos lähikirjastot muutetaan pieniin tiloihin ilman henkilökuntaa toimiviksi itsepalvelukirjastoiksi, ei tuolloin voida puhua kirjastopalveluista, vaan kyseessä on enää pelkkä kirjavarasto. Jos matkaa kunnan kaukaisimmilta alueilta kirjastoon on lähes 100 km, ei kuntalaisilla ole yhtäläiset mahdollisuudet kirjaston käyttämiseen. Kirjastopalvelujen karsimisesta kärsivät sekä kuntalaiset että kunnan loma-asukkaat. Olemme erittäin eriarvoisessa asemassa, sillä mm. Helsingissä asuvalla voi olla pienen kävelymatkan päässä kolme kirjastoa ja vielä lisäksi kirjastoauton palvelut. 

Vaadimmekin, että Punkaharjun ja Kerimäen lähikirjastot on säilytettävä nykyisillä paikoillaan ja kirjastoissa on jatkossakin oltava paikalla ammattitaitoinen henkilökunta.

Allekirjoita adressi ja anna äänesi lähikirjastojen palvelujen säilyttämisen puolesta! Kiitos!