Vetoomus Nuijantalon tulevaisuuden puolesta

Me allekirjoittaneet olemme huolissamme Pälkäneen kyläkeskuksen keskeisen kokoontumis- ja juhlatilan, Nuijantalon tulevaisuudesta.
Olemme vaarassa menettää elinvoimaisen talon kuntalaisten ja yrittäjien käytöstä.
Asiallamme on siis kiire.

Nuijantalo on 1907 vuonna rakennettu, 2007 upeasti remontoitu, pitkän historian omaava kyläläisten olohuone Onkkaalassa.
Aikojen saatossa talo on toiminut monessa tehtävässä, parhaiten se muistetaan tansseistaan ja juhlistaan.
Talo on kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävä osa Pälkänettä.
Talossa toimii kunnan infopiste ja varsinkin kesäisin talo täyttyy myös matkalaisista.
Talo lisää isona osana Pälkäneen elinvoimaisuutta.

Tällä hetkellä talo on aktiivisessa käytössä seitsemänä päivänä viikossa. Nuijantalossa toimii kahvila sekä kolme muuta yrittäjää ympäri vuoden. Talossa järjestetään kansalaisopiston tanssitunteja neljänä päivänä viikossa. Monet yhdistykset kokoontuvat talossa kokousten sekä tilaisuuksien merkeissä. Talossa on paljon yhteisöllistä ja yleishyödyllistä toimintaa.

Salin vuokraaminen juhlakäyttöön on lisääntynyt jälleen koronavuosien jälkeen. Talossa järjestetään konsertteja, luentoja, juhlia sekä kulttuuritilaisuuksia.
Yläkerran kokoustila on myös vuokrattavissa. Talossa on myös asunto, joka on vuokrattuna. Yhtä huonetta lukuunottamatta kaikki tilat ovat vuokrattuna tällä hetkellä.

Talon omistaa Nuijantalosäätiö.
Pälkäneen kunta on esittänyt talon ostamista, jolloin toimintaa saataisiin jatkettua ja vietyä eteenpäin. Jos asiaan saadaan pitkäaikaisratkaisu, niin talon toiminnan kehittäminen on mahdollista.

Kunnanhallitus äänesti 8.11.2022 talon ostamista vastaan. Kunnanvaltuusto käsittelee asiaa ensi tiistaina 15.11.2022. Jos päätetään, että kunta ei osta taloa, niin on suurena riskinä, että talo poistuu kuntalaisten ja yrittäjien käytöstä.

Jos talo päätyy julkiseen myyntiin ja ei näin ollen ole kuntalaisten käytössä, menetämme paljon. Talo on saatu aktiiviseen ja yhteisölliseen käyttöön viime vuosina.
Se on täynnä elämää. Onkkaalanraitin kyläyhdistys on elävöittänyt toimintaa viimeisen vuoden aikana. Onkkaalassa ei ole vastaavia tiloja. Pelkäämme menettävämme upeat juhlatilat, salin harrastusmahdollisuudet, neljän yrittäjän toimitilat sekä katiivisen, monipuolisen talon kaikkien pälkäneläisten käytöstä.

Vaadimme, että kunnanvaltuusto ottaa huomioon talon elinvoimaisuuden ja rahassa mittaamattoman yleishyödyllisen käytön tehdessään päätöksiä tulevaisuuden suhteen.

Pälkäneen Yrittäjät ry
Onkkaalanraitti ry
MLL Pälkäne


Sanna Hämäläinen, Pälkäneen Yrittäjät ja Onkkaalanraitti Ry    Ota yhteyttä adressin tekijään