Viikin Gardenian toiminnan on jatkuttava!

Viikin Gardenia on ainutlaatuinen tii-pii -muotoinen trooppinen keidas, joka tarjoaa luontokouluja lapsille, opastettuja puutarhakierroksia vierailijoille, ympäristökasvatusta kaikenikäisille, monipuolisia kursseja ja puutarhaneuvontaa sekä luontoretkiä läheiseen luontoon. Gardenia on upea kokous-, konsertti- ja perhejuhlapaikka ympäri vuoden ja myös oivallinen perheiden retkikohde. Gardenia oli näyttävä Kulttuuripääkaupunki 2000 -rakennuskohde ja se valmistui vuoden 2001 alussa evästyksellä, että kaupunki avustaa toimintaa ja kaupungin virastot tilaavat palveluita Gardenialta; opetusvirasto luontokouluja sekä ympäristökeskus ja rakennusvirasto muita palveluja. Opetusviraston karsittua ratkaisevasti luontokoulupalvelujen tilaamista ja kohtuuttoman suuret vuokrankorotukset ovat aiheuttaneet Gardenialle niin pahan taloudellisen ahdingon, että sitä uhkaa toiminnan alasajo kaupungin hallituksen konsernijaoston suosittamana.

Kaupunki omistaa Gardenia-Helsinki Oy:stä 90 % ja yliopisto 10 %. Kiinteistöä hoitavasta Kiinteistö Oy Viikin viher- ja ympäristökeskus Fastighets Ab:stä kaupunki omistaa 91,26 % ja yliopisto 8,74 %. Kaupungin tilakeskus perii vuokraa Gardeniasta tällä hetkellä 58 323 € kuukaudessa. Tällaista vuokraa ei Gardenian palveluilla voida kattaa, vaikka tilat olisivat 100 % käytössä joka päivä. Tämä tilanne oli tiedossa jo silloin, kun yhtiö perustettiin. Toiminnan jatkumisen edellytys on vuokran kohtuullistaminen. Vuokran osuus on nykyisellään lähes puolet (47,4%) kaikista kuluista.

Gardenian toiminnan lopettamista emme voi sallia!

Gardenialla on ehdottoman tärkeä rooli ympäristökasvattajana ja monipuolisten palvelujen tarjoajana. Vastaavaa toimintaa ei ole missään muualla Helsingissä. Luontokoulussa on vuosien varrella käynyt noin 23 000 helsinkiläistä koululaista, mikä on todella merkittävä määrä ympäristökasvatusta. Tästä toiminnasta opetusvirasto on maksanut kulut, mutta tilaukset ovat radikaalisti pienentyneet viime vuosina. Gardenia on myös olennainen osa Eko-Viikkiä ja hyvä brändi Helsingille. Olisi todella suuri häpeä lopettaa niin ainutlaatuinen toiminta!

Me allekirjoittaneet vaadimme, että Helsingin kaupunki turvaa Gardenian toiminnan siinä muodossa, mihin se on rakennettu!

Adressi on luovutettu Helsingin kaupunginhallituksen valtuustoryhmille 26.11.2014 yhdessä Gardeniassa kerättyjen nimien kanssa. Allekirjoituksia oli silloin 5155 kpl. Keräämme edelleen nimiä ja pyrimme vaikuttamaan kaupungin päättäjiin.

Lisätietoja:www.gardenia-helsinki.fi