Adressi RaisU:n johtoryhmälle

Ota yhteyttä adressin tekijään

Adressi RaisU:n johtoryhmälle: Tarkennuksia adressin vaatimusten perusteiksi

2016-04-26 12:23:46

Koska johtoryhmä on näemmä käsittänyt adressin kohdat asian vierestä, selvennettäköön niitä hiukan:

A: Kaikkien uimareiden tulee saada tasapuolista kohtelua ja valmennusta sisältäen tasapuolisesti kaikille myös yksilöohjausta.

- "Tasapuolista kohtelua ja valmennusta"- kohdalla tarkoitetaan sitä, että valmentaja suostuu puhumaan kaikille uimareille, tervehtii, kertoo treenistä jne. eikä esim. vain osoittele taululle, jos uimari jotain kysyy. Tällä yritetään varmistaa se, että kaikki saisivat tasa-arvoisen mahdollisuuden käydä uintiharjoituksissa hyvällä mielellä ilman pelkoa julkisesta nolaamisesta, huutamisesta, ivaamisesta tai ulkopuolelle sulkemisesta. Kaikkien uimareiden pitäisi saada valmennusta ryhmässä tasapuolisesti kaikkien maksaman kausimaksun mukaan, ei niin, että joillekin uimareille ei kerrota treeniaikataulujen muuttumisista, suljetaan ulkopuolelle tiedotuksesta, jätetään korjaamatta tekniikkavirheitä, jätetään kommentoimatta / katsomatta kisalajit jne.

- Tasapuolisella kohtelulla toivotaan myös yhtenäisyyttä käytäntöihin siinä, miten eri valmentajat kohtelevat eri uimareita. Jos uimarilla on joku uintia haittaava sairaus / loukkaantuminen, valmentajilla tulee olla yhtenäiset käytännöt siinä, että uimari lähetetään katsomoon. Ei voi olla niin, että sama valmentaja on toiselle uimarille ystävällinen, ymmärtäväinen ja myötätuntoinen, ja toiselle uimarille ei. Eikä voi olla niin että toinen valmentaja lähettää uimarin kotiin pienimmästäkin syystä, ja toinen taas huutaa uimarille, että huono olo ei ole syy jättää treenejä väliin. Yhtenäiset käytännöt jotka eivät riipu pärstäkertoimesta tai valmentajasta.

A: Mikäli joku uimari saa kausimaksuun kuulumatonta yksityisvalmennusta, sen tulee tapahtua ryhmävalmennuksen ulkopuolella ja eri kustannuksella.

- Henkilökohtainen valmennus ei saa tapahtua ryhmävalmennuksen kustannuksella ja ratatilalla. Henkilökohtainen valmennus ei saa viedä valmentajan aikaa ryhmän harjoitusajasta. Eikä myöskään syödä valmentajan ryhmää varten käytettävissä olevaa suunnitteluaikaa. Jos valmentaja haluaa tehdä vapaa-ajalla ylimääräistä valmennusta, sen tulee aidosti tapahtua vapaa-ajalla. Palkattu valmentaja ei voi valita, ketä haluaa valmentaa, vaan tämän tulee valmentaa kaikkia ryhmään kuuluvia ja kausimaksua maksavia uimareita tasapuolisesti.

A: Kaikille uimareille tulee olla yhtenäiset, mitattavat kriteerit talenttiryhmiin kuulumisessa. Talenttiryhmien kokoonpano, edut ja kausimaksut tulee olla julkista tietoa seuran jäsenille.

- Selkeitä kriteereitä ei ole aiemmin kirjattu mihinkään tai annettu seuran tietoon. Se, ketkä uimarit uivat aiemmin seuran Rakettiryhmässä ei ole ollut seuran jäsenten tiedossa. Rakettiryhmään pääsyä ei siis ole voinut kukaan uimari tavoitella. Jatkossa, jos joku rakettiryhmän tapainen perustetaan, toivotaan siihen olevan kaikilla halukkailla mahdollisuus pyrkiä.

A: Samoin esim. edustusryhmään pääsemiseen tulee olla selkeät kriteerit, jotka ovat samat kaikille.

- Toisaalta taas edustusryhmään kuulumisessa on sanottu, että pitää valita urheiluakatemian alainen oppilaitos, jos haluaa päästä edustukseen. Hetken kuluttua edustusryhmään kuitenkin on nostettu uimari, joka käy akatemiaan kuulumatonta ammattikoulua Raisiossa tai uimari Raision lukiosta. Eli säännöt eivät ole samat kaikille.

A: Vaadimme, että johtoryhmä reagoi kriisitilanteisiin ja reklamaatioihin nopeasti ja tehokkaasti pyrkien aina turvaamaan varsinkin alaikäisen uimarin terveyden, hyvinvoinnin ja uintiuran jatkumisen.

- Jos kriisitilanteisiin onkin reagoitu, tai niitä käsitelty johtoryhmässä, ei asioista reklamoinneille ole annettu asiasta tietoa. Näyttää siltä, että on turvattu ensin seuran selusta, sitten valmennuksen selusta ja unohdettu uimari, jonka kärsimys jatkuu. Ennen kaikkea kriisitilanteen pitkittyminen pitää pyrkiä estämään - pahimmillaan kriisi on jatkunut seurassa jo yli puolitoista vuotta ilman että mitään muutosta olisi toimintatavoissa tapahtunut. Nuorelle uimarille tämä on pitkä aika.

A: Vaadimme, että vanhemmilla on oikeus keskustella alaikäisen uimarin asioista valmentajan kanssa ja olla läsnä valmentajan ja alaikäisen uimarin keskustelussa.

- Valmennus on vaatinut mm. että nuori uimari itse hoitaa kaikki asiat valmentajan kanssa ilman vanhemman osallistumista: sairaspoissaoloista ilmoittamiset, kisalajeista neuvottelut jne. Kuitenkaan uimarilla ei ole aina parasta tietoa siitä, miten esim. kyyditykset treeneihin onnistuvat tai mitä harjoittelusta on sovittu lääkärin kanssa. Vahvan auktoriteetin omaavan valmentajan kanssa keskusteleminen on aiheuttanut uimareissa pelkotiloja. Valmentajaa on vaikeaa lähestyä, eikä tilannetta helpota se, että jos uimari (huom. alaikäinen lapsi) tarvitsee keskusteluun aikuisen tukea, kovistelee valmentaja lasta sanoen, että hänen on itse hoidettava asiat, eikä äidin tai isän kautta. Urheilijaksi kasvaminen ei tapahdu pakottamalla vaan luonnollisen kypsymisen ja luottamuksen kautta. Uimarilla pitää olla selvät säännöt, kenelle valmentajalle, mitä kautta ja kuka esim. poissaoloista ja sairasteluista ilmoittaa. Myös vanhemmilla tulee olla oikeus hoitaa em. asioita alaikäisen uimarin puolesta.

A: Vaadimme myös, että uimarin ja vanhemman niin toivoessa keskusteluun saadaan mukaan tarvittaessa puolueeton taho, jolla on ammatillinen pätevyys konfliktitilanteiden hoitamiseen.

- Myöskin kriisitilanteissa keskusteluissa olisi kaivattu ulkopuolista ammattihenkilöä turvaamaan tilanne. Apuvalmentaja, johtoryhmän edustaja tai joku muu seuran jäsen ei voi olla täysin puolueeton, koska yleensä heidänkin omat lapsensa ovat uimareita, ja näin ollen vaarassa joutua kiusatuksi. Ulkopuolisella ammattihenkilöllä ei ole henkilökohtaisesti mitään menetettävää, joten voi objektiivisesti olla asettumatta kummankaan osapuolen puolelle.

A: Vaadimme seuran talouden avointa käsittelyä - kausimaksujen ja leirien sisällön pilkkominen luvuiksi ( esim. matkojen osuus, ruokailujen osuus, ratatilojen osuus, valmentajan kulujen osuus jne.) ja tilinpäätöstietojen koosteen esittämistä kirjallisesti seuran jäsenille ennen vuosikokousta.

- Tilinpäätöksen lukemia ei ole esitetty kirjallisena seuran vuosikokouksessa, vaan rahastonhoitaja kävi luvut läpi pääpiirteissään, luetellen sieltä täältä otteita tilinpäätöksestä. Kausimaksujen sisältö ja kulurakenne sekä kisamatkojen kulut eivät aina ole vanhempien ymmärrettävissä. Esim. puhelin yms. kulujen osuus kisoissa n. 5€ / uimari. Ihmetyttää, miten yhden kisan "ylimääräiset kulut" voivat olla 100 uimarin osallistuessa kisoihin jopa 500€? Päätöstä tällaisten kulujen laskuttamisesta ei ole kerrottu seuran jäsenille & kirjattu pöytäkirjalyhennelmiin. Kulu laskutetaan, vaikka uimari tulisi kisaan omalla kyydillä ja söisi omia eväitä.

A: Vaadimme johtoryhmältä / esimieheltä asianmukaista ja tehokasta reagointia seuran palkallisten työntekijöiden mahdollisiin työtehtävien laiminlyönteihin tai esimiehen antamien ohjeiden noudattamatta jättämisiin.

- Tämä viimeinen kohta kehottaa asettamaan valmennukselle rajat, missä toimitaan, ja huolehtimaan, että niissä pysytään. Tällä hetkellä ei ole asetettu tasapuolisuuteen ja valmennukseen liittyvissä asioissa rajoja, joten niiden valvominen on mahdotonta.

- Useimmat uimarit ovat vielä alaikäisiä ja monet herkässä fyysisessä ja psyykkisessä kehitysvaiheessa. Uimareiden julkinen itkettäminen ja haukkuminen ovat asioita, joiden tulee loppua. Seurassamme on valmentajien suosikkeja epämääräisin perusteluin (“Koska valmentajasta on motivoivaa valmentaa näitä uimareita”), jotka saavat vaikka kuun taivaalta, ja uimareita, joiden kehitystä yritetään kaikin keinoin sabotoida. Jos heitä ei suorastaan kehoteta lopettamaan, niin ainakin sitä toivotaan. Jos joku vanhemmista on arvostellut valmentajan toimintaa, hyökätään joko vanhemman kimppuun tai lapsen kimppuun ja kiusataan niin kauan, kunnes jompikumpi luovuttaa: uimari lopettaa tai vaihtaa seuraa.

- Adressin allekirjoittaneissa on useita vanhempia, jotka ovat tehneet vuosien varrella valtavat määrät ilmaistyötä seuralle ja ovat lopettaneet tämän jouduttuaan riitoihin valmennuksen kanssa. Yleinen virallinen selitys lopettamiselle on työkiireet, jotta lopettaneen oma uimari ei joutuisi kärsimään. Adressin allekirjoittaneissa on sekä nykyisten huippu-uimareiden vanhempia, että tulevaisuudesta huolestuneita vanhempia, joiden lapset ovat siirtymässä seuraavaksi kakkos- ja ykkösryhmän, missä ongelmia on ollut eniten.

- Ei tarvitse montaa kertaa istua uimahallin kahviossa korvat auki, jotta saa kuulla, miten asiat oikeasti ovat. Mikäli jotain isoa muutosta ei tapahdu, tänä kesänä ovi käy RaisU:sta ulospäin tiuhaan tahtiin. Osa uimareista on jo niin väsyneitä tilanteeseen, että lopettaa tai on jo lopettanut. Näistä asioista ei tietenkään lehden toimittajalle puhuta.

Pitäisikö asioille vihdoinkin tehdä jotakin?


Johtoryhmän vastine adressille Rannikkoseudun sivuilla

2016-04-22 07:20:18

Vanhemmat

Adressi toimitettu kirjallisena uintijaoston johtoryhmälle

2016-04-15 08:44:08

Adressi lähetetty postitse kirjallisena 14.4. uintijaoston puheenjohtajalle. Adressin allekirjottaneiden henkilöllisyys pyydetty pitämään luottamuksellisena vain johtoryhmän tiedossa olevana asiana uimareiden harjoittelurauhan turvaamiseksi.


Vanhemmat

Allekirjoitusten kerääminen jatkuu

2016-04-11 23:08:47

Adressin osoite toimitettu saatteen kera ilman nimiä johtoryhmälle. Toivomuksena on esitetty että asiaa käsitellään infotilaisuudessa 14.4. 

Allekirjoitusten kerääminen jatkuu. Mukana jo 21 perhettä lähes kaikista ryhmistä.


Vanhemmat

Adressin toimittamisesta johtoryhmälle

2016-04-09 08:25:50

Adressi saatetaan johtoryhmän tietoon ilman nimiä 11.4.




Jaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinällesi ja ryhmissä, jotka liittyvät adressin aiheeseen.
  • Ota yhteyttä ystäviisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttämällä sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.