Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti

taku

#11314 Re: Re: Re: Re: HERÄTYS!

24.04.2013 18:20

#11307: - Re: Re: Re: HERÄTYS!

Ihan hyvä yritys määritellä uskonto.onnistuit siinä ihan hyvin,mutta edelleen on syytä huomata että uskonnon ja ideologian välinen raja on kuin veteen piirretty viiva.Huomautan että mitkään eettiset näkemykset eivät perustu empiiriseen tietoon.Sitäpaitsi on ihmisiä jotka ovat päätyneet kristilliseen uskoon empiiristen kokemusten ja rationaalisen päättelyn tuloksena. Aistimme voivat myös pettää.On ihmisiä jotka näkevät esim kummituksia onko siis heilä empiiristä tietoakummitusten olemassaolosta.Filosofiassa tunnetaan kaksi kilpailevaa näkemystä .Empirismi korostaa juuri havaintojen merkitystä ihmisen tulisi seurata aistiaan.Raionalismi puolestaan korostaa loogisen päättelyn merkitystä.Imisen tulisi seurata omaa järkeäänaisteista riippumatta.Mutta kyllä ihminen perusluonteeltaan on sellainen etttä uskoo mihin haluaa uskoa.Esimkunnallisvaaleissa yritin selittää että kotikuntammetalouson konkurssin partaalla.Vaikka asiasta oli selkeää näyttöä ihmiseteivät halunneet uskoa.Eräässä mielessä kaikki asiat ovatuskon asioita enemmän tai vähemmän

Vastaukset


Vieras

#11320 Re: Re: Re: Re: Re: HERÄTYS!

2013-04-24 19:11:29

#11314: taku - Re: Re: Re: Re: HERÄTYS!

Kyllä tiede lähtee siitä, että oliot, joiden ei ajatella olevan vain havaitsijan korvien välissä, pitää pystyä havaitsemaan jollain muullakin tavoin. Pelkkä aistinvaraisuus ei siis riitä. Tämä tuottaa ongelmia esimerkiksi väittelylle uskonnollisten kokemusten luonteesta, koska niissä ollaan "kuulopuheiden" varassa.

 

En myöskään edes yrittänyt erottaa uskontoa ideologiasta. Ideologia, joka perustuu todelliseen tietoon perustumattomiin olettamiin tai tiedon äärimmäiseen pelkistämiseen siten, että se lakkaa kuvaamasta kokonaisuutta järkevästi, voidaan rinnastaa uskontoon. Myös tällaisen ääri-ideologian kannattajat käyttäytyvät yksilöinä ja ryhmänä monesti samaan tapaan kuin ääriuskovaiset. Tällaisen ideologian ja uskonnon välinen ero lienee siinä, että uskonnossa ajatellaan olevan se maaginen/yliluonnollinen elementti, josta edellisessä viestissä puhuin.

Ideologia voi myös muodostua mielekkäästi maailmaa kuvaavan ajattelun ja sen pohjalta syntyvän etiikan varaan. Tällöin se poikkeaa selkeästi uskonnosta, koska se käyttää tietoa maailmasta kriittisesti ja ainakin suhteellisen arvovapaasti. Esimerkiksi tällaisesta voitaisiin ajatella vaikkapa Amnestyn tai Punaisen Ristin ideologiat.