IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti

Turvetuotanto on erittäin vähäinen vesistöjen kuormittaja
Vieras

#2309 Mittaustuloksia

02.07.2013 10:53

 

Turvetuotannon vesistökuormitusta tutkittiin kahdella eri menetelmällä vuonna 2012. Vapo mittautti Kyyjärveen kohdistuvan kiintoaine- ja humuskuormituksen 11 kertaa eri ajankohtina.  Mittaukset teki ympäristötutkimuksiin erikoistunut Nablabs Oy.

Pöyry Oyj mittasi toisessa tutkimuksessa Liesjärveen viimeisen 26 vuoden aikana kertyneen pohjasedimentin määrää.

Kumpikin tutkimus antaa tulokseksi,että turvetuotannon vesistövaikutukset korreloivat hyvin turvetuotannon pinta-alojen ja virtaamien osuuksien kanssa koko valuma-alueen pinta-aloista ja virtaamista. Kyyjärvellä ja Liesjärvellä turvetuotannon osuus oli kaikilla mittareilla mitattuna alle 5 prosenttia.

Vapolla on Kyyjärven valuma-alueella turvetuotannossa 372 hehtaaria, joista 49 prosenttia on tällä hetkellä parhaan vesienkäsittelytekniikan piirissä.

Kyyjärven valuma-alue on kauttaaltaan varsin voimakkaasti ojitettua sekä metsä-ja maatalouden että turvetuotannon käyttöön. Kyyjärven valuma-alue on kooltaan 42 121 hehtaaria, josta Kyyjärven pinta-ala kattaa 1 628 hehtaaria.

Vapon turvetuotannon osuus Kyyjärven valuma-alueella on alle yksi prosentti valuma-alueen pinta-alasta. Kesäkuussa 2012 aloitetut mittaukset tehtiin säännöllisesti kahden viikon välein. Näiden mittausten perusteella turvetuotannon suhteellinen osuus humuskuormituksesta vastaa hyvin virtaamien suhteellista osuutta.

Mittausten mukaan Vapon turvetuotantoalueilta tulevien vesien osuus oli kesän 2012 aikana keskimäärin 2,6 prosenttia Kyyjärveen tulevasta kokonaisvirtaamasta ja turvetuotantoalueilta tulevan humuksen osuus oli keskimäärin 3,1 prosenttia. Tämä suhde on hyvin samanlainen sekä pienillä että suurilla virtaamilla.

Sen sijaan turvetuotantoalueilta tulevan kiintoaineen suhteellinen osuus pienenee virtausten kasvaessa. Käytetyllä kiintoainesuodattimen huokoskoolla ei ole merkitystä kuormitusosuuksiin.  Vapon turvetuotantoalueilta tulevan kiintoaineen osuus koko Kyyjärveen tulevasta kiintoaineesta oli 1,2 mikrometrin huokoskoolla mitattuna keskimäärin 2,0 prosenttia ja 0,4 mikrometrin huokoskoolla mitattuna 2,2 prosenttia.

 

 

Vastaukset


Vieras

#2310 Re: Mittaustuloksia

2013-07-02 17:10:40

#2309: Turvetuotanto on erittäin vähäinen vesistöjen kuormittaja - Mittaustuloksia

Nablabs ja Pöyry ovat valitettavasti kumpikin erikoistuneet pesemään Vapon jätevedet mustista valkoisiksi raporteissaan. Nämä kyseessä olevat raportit ovat suurinta potaskaa mitä rahalla on viime vuonna ostettu.


Vieras

#2315 Re: Mittaustuloksia

2013-07-02 19:59:45

#2309: Turvetuotanto on erittäin vähäinen vesistöjen kuormittaja - Mittaustuloksia

Yhtä suurta perhettä nämä vesistöjen tuhoajat ympäri maata. Esimerkiksi Talvivaaran tarkkailunäytteet ottaa Talvivaaran toimeksiannosta Pöyry, jonka alihankkijana taas toimii edelleen NabLabs.