Pelastetaan Iso-Lamujärvi

Kommentoitu viesti

J

#1 Vai että tallaista.

27.05.2011 09:34

Turvetuotanto vaikuttaa myös tuotantoalan läheisyydessä oleviin alueisiin. Voimakkaiden ojitusten vaikutuksesta myös tuotantoalojen läheisyydessä oleva maaperä kuivuu ja sen kasvillisuus voi muuttua. Turvetuotannossa käytettävät raskaat koneet aiheuttavat melua alueilla, jotka usein ovat muuten hiljaisia.

Turvetuotannosta aiheutuvalla vesistökuormituksella on epäsuora vaikutus luonnon monimuotoisuuteen. Tuotantoalojen laajamittainen ojitus lisää niin kiintoaineen ja liukoisen orgaanisen aineen kuin typen ja fosforinkin pitoisuuksia tuotantoalojen alapuolisissa vesistöissä. Tästä seuraa liettymistä, rehevöitymistä ja muita vesistöjen ekologista tilaa heikentäviä muutoksia. Turvetuotantoalueet sijaitsevat usein sellaisten vesistöjen latva-alueilla, joilla on vähän järviä. Nämä vesistöt ovat erityisen alttiita rehevöitymiselle.

Turvetuotantoalojen alapuolisissa vesistöissä on havaittu pohjaeliöstön yksilömäärien kasvua ja lajiston monimuotoisuuden kaventumista. Pohjaeliöstön tuottavuuden yleisestä kasvusta huolimatta pohjaeliöstöä ravintonaan käyttävien lohikalojen kasvun on havaittu hidastuneen turvetuotannosta peräisin olevan kuormituksen muuttamissa virtavesissä. Purotaimenen mätimunien kuolleisuuden on myös havaittu kasvavan. Tämän taustalla on todennäköisesti kutusoraikkojen liettyminen.

Tuosta pikku copy paste pätkästä, mikä löytyy sivulta http://www.luonnontila.fi/fi/indikaattorit/suot/su3-soiden-kaytto-turvetuotannossa. Hetihän tuosta lukee, että järvessä jossa on tällähetkellä kirkas ja hyvä vesi, jos lähelle tulee turvesuo on varmaa, että järvi pilaantuu ja vaikutusta on kalakantaan.

Vastaukset


Vieras

#2 Re: Vai että tallaista.

2011-05-27 22:18:55

#1: J - Vai että tallaista.

mikä on maatalouden osuus ,onko tutkittu