Pelastetaan Iso-Lamujärvi

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Pelastetaan Iso-Lamujärvi.

J

#1 Vai että tallaista.

27.05.2011 09:34

Turvetuotanto vaikuttaa myös tuotantoalan läheisyydessä oleviin alueisiin. Voimakkaiden ojitusten vaikutuksesta myös tuotantoalojen läheisyydessä oleva maaperä kuivuu ja sen kasvillisuus voi muuttua. Turvetuotannossa käytettävät raskaat koneet aiheuttavat melua alueilla, jotka usein ovat muuten hiljaisia.

Turvetuotannosta aiheutuvalla vesistökuormituksella on epäsuora vaikutus luonnon monimuotoisuuteen. Tuotantoalojen laajamittainen ojitus lisää niin kiintoaineen ja liukoisen orgaanisen aineen kuin typen ja fosforinkin pitoisuuksia tuotantoalojen alapuolisissa vesistöissä. Tästä seuraa liettymistä, rehevöitymistä ja muita vesistöjen ekologista tilaa heikentäviä muutoksia. Turvetuotantoalueet sijaitsevat usein sellaisten vesistöjen latva-alueilla, joilla on vähän järviä. Nämä vesistöt ovat erityisen alttiita rehevöitymiselle.

Turvetuotantoalojen alapuolisissa vesistöissä on havaittu pohjaeliöstön yksilömäärien kasvua ja lajiston monimuotoisuuden kaventumista. Pohjaeliöstön tuottavuuden yleisestä kasvusta huolimatta pohjaeliöstöä ravintonaan käyttävien lohikalojen kasvun on havaittu hidastuneen turvetuotannosta peräisin olevan kuormituksen muuttamissa virtavesissä. Purotaimenen mätimunien kuolleisuuden on myös havaittu kasvavan. Tämän taustalla on todennäköisesti kutusoraikkojen liettyminen.

Tuosta pikku copy paste pätkästä, mikä löytyy sivulta http://www.luonnontila.fi/fi/indikaattorit/suot/su3-soiden-kaytto-turvetuotannossa. Hetihän tuosta lukee, että järvessä jossa on tällähetkellä kirkas ja hyvä vesi, jos lähelle tulee turvesuo on varmaa, että järvi pilaantuu ja vaikutusta on kalakantaan.

Vieras

#2 Re: Vai että tallaista.

27.05.2011 22:18

#1: J - Vai että tallaista.

mikä on maatalouden osuus ,onko tutkittu

 

eräs Iso Lamujärven hiljaisuudesta vielä nauttiva

#3 Re: Re: Vai että tallaista.

28.05.2011 16:22

#2: - Re: Vai että tallaista. 

 En todellakaan kannata hanketta, mutta pieni korjaus edellä kirjoitettuihin. Suunnitellulta turvetuotantoalueelta valumavedet eivät tule Iso Lamujärveen vaan valuvat Kärsämäkijoen kautta Pyhäjokeen. Alue kuuluu siis eri valuma-alueeseen kun Iso Lamujärvi, joka kuuluu Siikajoen vesistöön. Haitat järvelle ovat lähinnä pöly- ja meluhaittoja. JA pöly voi sitten kertyä järven pohjaan ja vaikuttaa veden väriin ja eliöstöön.  Hannassuolta , jolta myös aiotaan nostaa turvettaa, tulee humusainesta Iso Lamujärveen.

Iso LAmujärven rannoilla ei ola maataloutta lainkaan, mutta kauempaa jonkin verran ehkä tulee maatalouden ravinteita, mutta kaiken kaikkiaan lähettyvillä ei ole paljoa maataloutta. Eniten Iso Lamujärven veden tilaan ovat vaikuttaneet metsien ja soiden ojittaminen sekä suoturvealueilta tullut humusaines. Varsinkin järven etelä- ja itäosissa rehevöitymistä voidaan havaita enemmän. Kuten Pyhännän päättäjätkin ovat todenneet, niin ISo Lamujärvi ei tarvitse enää lisää kuormitusta.


Vieras

#4

29.05.2011 09:25

Hyvä adressi Pohjois-Suomen yhden kauneimman järven puolesta. Olisi hyvä että kaikilta Pohjois-Suomen ja Kainuun kansanedustajilta kysytään nyt selkeä mielipide asiaan. Olisi hyvä nähdä selkeät puoltajat ja vastustajat ja asia saisi myös näkyvyyttä.

Vieras

#5

29.05.2011 09:54

Olemme olleet mökkiasukkaana järvellä pian 40 vuotta. Jo
aikaisemmat turvetyöt ovat sotkineet vesiä. Adressia ke
rättiin muistaakseni n 30 vuotta sittenkin, myös siksi
että säännöstely vei vesirajan kauas. 20-30 vuotta sitten oli vesinäyttely, jossa Lamujärven vesi todetiin
puhtaimmaksi alueellamme. Mitenkähän on nyt? Mökillämme käy kesäisin parhaimmillaan jopa 50 su-
kumme jäsentä. Vastustamme ehdottomasti Patasuon
turvehankkeen aloittamista!

Vieras

#6

29.05.2011 11:58

MOI!
MEILLÄ RISTONAHON KALAMIEHILLÄ ON YLI VIISIKYMMENTÄ JÄSENTÄ+HEIDÄN PERHEENSÄ!KALAMIESTEN MÖKKI SIJAITSEE LAMUJÄRVEN "LÄNSIRANNALLA",JOTEN MIELESTÄMME ADRESSI ON OIKEIN HYVÄ!
R HAKKARAINEN PJ

Vieras

#7

29.05.2011 14:12

Toivottavasti tämän kauttaa saadaan asialle tolkkua.

Vieras

#8

29.05.2011 15:22

Kiva varmaan mökillä olla jos raktorit huutaa koko ajan vieressä

Vieras

#9

29.05.2011 16:00

Turvetuotanto on rumaa puuhaa...olen mukana.
Mökkiläinen

#10 Kaikki keinot...

29.05.2011 19:02

Nyt on otettava kaikki keinot käyttöön. Ottakaa yhteyttä päättäjiin, joita tunnette. + jos olette mökkiläinen tai kalastaja, tehkää asiasta itse suora valitus ja osallistukaa näihin adresseihin. jos ette tunne kansanedustajia, ottakaa yhteyttä puolueiden puoluetoimistoon ja hoitakaa asiaa sitä kautta eteenpäin. Yritetään myös organisoitua ja tehdä yhdessä valituksia ym. Voitte halutessanne liittyä facebook ryhmään, pelastetaan isolamujärvi, jossa jaetaan tietoa aiheesta. Nyt ei sovi jäädä paikalleen ja mitä enemmän tästä puhutaan ja useammat ovat asiasta tietoisia, sitä parempi.

mökkiläinen

#11 Vapon tuhoamislinja jatkuu yhä voimistuvana

29.05.2011 20:53

Vapon tuhoamislinja jatkuu ympäri Pohjois-Pohjanmaata ;Muhos--Utajärvi,Vaala ym.

Kaikkialla Vapo vähät välittää ympäristöarvoista.
Varmaa on,että Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitukset ovat täysin rinnoin asiassa mukana.Samoin Keskusta-puolue jäsenjärjestöineen.Saihan Vapo runsain mitoin tuotantotukeakin viime hallitukseta.Kuka mahtoikaan olla se neropatti ministeri,joka innokkaasti markkinoi omaa pohjalaista energiatuotantoa.

Vieras

#12 Re: Re: Vai että tallaista.Eipä ole montaa maatilaa Iso-Lamujärven valuma-alueella. Ja tietääkseni

30.05.2011 00:16


Vieras

#13 Maatilatko ainut syyllinen?

30.05.2011 14:09

Kyllähän se on niin, että moni muukin saastuttaa luontoa. Kaikki vaan laitetaan maatilojen piikkiin. En tykkää.

Vieras

#14 Re: Maatilatko ainut syyllinen?

30.05.2011 14:45

#13: - Maatilatko ainut syyllinen? 

 Kuka täällä on maatiloja syyttänyt? Lähinnä on ollut kyse Vaposta ja turvesoista syyllisenä. Iso Lamujärven rannalla ei ole peltoja lainkaan, kuten jo aiemmin on todettu.

Kyllähän meidän mökkiläisten itsekin on huolehdittava omista rannoista ja päästöistä ja laitettava ne myös kuriin. Eli tarvittavat suodatussysteemit pesu. ym. -vesille, jotta Iso Lamujärven tila ei huonone eli meillä kaikilla on myös oma vastuumme Iso Lamujärven tilasta, mutta emme halua lisää ylimääräistä kuormitusta ulkopuolelta. Turpeen humuksen lisääntymisen myötä voimme sanoa omalla muikulle hyvästit, koska se vaatii kutemiseen sora- ja hiekkapohjaa.

vastarannalla ollaan toista mieltä

#15 Pesu ja -jätevesien vaikutus pieni

30.05.2011 20:04

Lokit, kalat ja hirvet aiheuttaa tuhatkertaisen jäterasituksen järveen ihmisiin verrattuna. Toki ihmisten päästötkin on tärkeää hoitaa, mutta toimivia ratkaisuja ei taida vielä olla olemassakaan.
suo siellä, vetelä täällä

#16 Kämmekät

30.05.2011 22:34

Patasuolla ja sen läheisyydessä kasvaa useampikin suojeltava ja uhanalainen kämmekkä. Liittäkää nuo tiedot mukaan addressiin. Joku lähempänä asuva voisi käydä kuvaamaassa kämmekät, mutta pitäkää ne kasvupaikat salassa, ettei käy niin, että tarkastuksen aikana ne onkin sitten kadonneet, eikä suo pääsekään mukaan suojeluun arvokkaana kämmeköiden kasvupaikkana.

Vieras

#17 Re: Pesu ja -jätevesien vaikutus pieni

30.05.2011 22:58

#15: vastarannalla ollaan toista mieltä - Pesu ja -jätevesien vaikutus pieni 

 Ei tarvita mitään kalliita toimimattomia pienvesipuhdistamia. Imeytyskenttä kaivoineen toimii eli kunhan ne pesuvedet ym. eivät mene suoraan järveen. Kaikista pahintahan on, että ne menevät sellaisenaan järveen. Ja lokit ja kalat ym. kuuluvat osana luonnonkiertokulkua kierrättävät niitä ravinteita eli palauttavat järveen ne mitkä ovat syöneet. Me ihmiset taas tuomme sinne ravinteita ulkoapäin, koska kaikki syömämme ravinto ei ole järvestä lähtöisin. Pesuaineissakin on fosfaatteja, jotka rehevöittävät vesistöjä. Eli me jokainen voimme vaikuttaa jollakin tavalla myös järven tilaan, valitsemalla vähemmän fosfaatteja sisältäviä pesuaineita, huolehtimalla jätevesistä ym- Mielestäni se on myös mökkiläisen vastuu. Toki tärkein juttu on estää nuo ulkopuoliset turvesuot ym. pilaamasta järveä.

Mökkiläinen minäkin

#18 Kaikki voimat käyttöön

31.05.2011 20:23

Nyt pitää ehdottomasti hanke saada estettyä! Iso-Lamujärvi on niin kaunis ja vielä elinvoimainen kesänviettopaikka laajalle väestölle, ettei sitä saa jonkun yksittäisen hankkeen varjolla turmella. Kauhistuttaa jo pelkkä ajatuskin!
Mökkiläinen olen minäkin !

#19 Jaahas....

02.06.2011 09:53

Noh,asioilla voi olla kaksi puolta.Nykyaikana systeemit ovat erilaisia.Ja minä ainakin luotan asianosaisiin eli Vapoon.MUTTA sopii kyllä sekin,ettei hanketta aloiteta.
vastarannalla ollaan toista mieltä

#20 Noh

02.06.2011 12:12

Minä ainakaan en luota Vapoon. Jos Vapo saisi mellastaa mielensä mukaan, Suomi muuttuisi nopealla aikataululla tuhansien humuslammikoiden maaksi.

Koko hanke vaikuttaa Paula Lehtomäen päiväunelta.
Entinen mökkiläinen

#21 Haluatteko tuhota alueen ainoan ison järven

02.06.2011 22:39

Lamujärven luontoarvo on todella uhattuna turvebisnekselle. Tällä tuhotaan kaunis järvi, joka ei varmasti kestä tätä rasitetta. Järki käteen!!!!!
1Lamun leohka

#22 Re:

13.06.2011 21:48

#4: -  

Kyselin asiaa Raimo Piiraiselta , joka on myös huolissaan Vapon suunnitelmista. Alla Vapon vastaus Piiraisen tiedusteluun lyhentämättömänä. YVA-selvityksessä kyseenalaisin kohta on pöly- ja meluhaitan teoreettinen mallintaminen keskiarvo-olosuhteissa. Keskiarvot muodostuvat kuitenkin ylityksistä ja alituksista. Moni on varmaan nähnytkin korkeita pölypilviä turvesoilla, kesällä ja loma-aikaan. Minne tuuli kuljettaa ja millä nopeudella on luonnosta kiinni. Melun vois mielestäni mitata paikanpäällä, ja arvioida tuleeko tuotantoalueelle määrätä työajat. Hyvällä kelillä kun tapana lienee käyttää koneita yötä päivää. 20-30 vuotta, 800-4000 metriä rannasta.

---

Tällaisen vastauksen sain Vapon luvituspäälliköltä.

Terveisin, Raimo P.



Tervehdys!


Patasuon tuotantoala 267 ha on kokonaisuudessaan vuonna 1981 sarkaojitettu.
Kuivatusvedet johdetaan reittiä Viitapuro-Luomajoki-Kärsämäenjoki-Pyhäjoki
ennalta arvioiden hyvin ja luotettavasti toimivalla ojittamattomalle suolle
sijoittuvalla kooltaan vielä ylimitoitetulla pintavalutuskentällä
puhdistettuina. Käsityksemme mukaan kemiallinen puhdistus ei olisi siihen
parannus.

Kuivatusvesiä ei johdeta Iso Lamujärveen. Varsinainen vesistöpäästöön
littyvä vaikutustarkestelu ei siis ole tarpeen Iso Lamujärven osalta.

Iso Lamujärvi sijaitsee 850 m päässä lähimmän lohkon pohjoisreunasta,
tuotantoalueen keskiosat 2,2 km ja eteläpää 4 km päässä järvestä.
Järven ja suunnitellun työmaan välissä on laajasti puustoa.
Jo näiden etäisyyksien perusteella voidaan sanoa, että turvetuotannon
yhteydessä muodostuva pöly ei voi kulkeutua Iso Lamujärvelle, joka vielä on
9 km pitkä ja 4,5 km leveä järviallas.
Patasuon hankkeessa on asiantuntijakonsultilla teetetty pölyvaikutusarvio
yleisesti hyväksyttyä mallinnusta käyttäen. Mallinnuksen mukaan
hengitettäviä hiukkasia koskeva raja-arvo PM10 50 yg/m3 voi ylittyä vain 250
m säteellä tuotantoalueesta. Jo tuolloin tarkastellaan hyvin vähäisiä
pölyvaikutuksia.

Edellä olevan perusteella on todettava, että hankkeesta ei voi aiheutua Iso
Lamujärvelle sellaista haitallista vaikutusta, joka alentaisi viihtyisyyttä
järven piirissä oleskeleville tai hekentäisi sen veden laatua ja
käyttökelpoisuutta eri tarkoituksiin.

Vastaavalaisesti tai huomattavasti lähempänäkin järvialtaita sijaitsevia jo
toteutettuja hankkeita on lukuisia, mutta vastaavanlaista aiheetonta vastusta ei
ole tiedossa. Iso Lamujärvi on tavanomaista vetovoimaisempi järvi ja vielä
järviköyhällä alueella, mikä selittää syntynyttä huolestuneisuutta.
Hankkeesta vetäytymiseen ei ole olemassa sen ympäristövaikutuksiin perustuvaa
syytä.

Ystävällisin terveisin ja Hyvää Kesää toivottaen!


Martti Patrikainen
luvituspäällikkö, lakimies
Vapo Oy


Vieras

#23 Re: Re:

15.06.2011 00:02

#22: 1Lamun leohka - Re:

" Iso Lamujärvi on tavanomaista vetovoimaisempi järvi ja vielä
järviköyhällä alueella, mikä selittää syntynyttä huolestuneisuutta."

Pyhännällä taitaa olla vain noin 20 järveä:D

Onkohan kaikki muutkin "faktat" yhtä kohdallaan?

 


Vieras

#24

20.06.2011 14:01

iso-lamujärvi rauhaan!!!
wagner

#25 Kivihiilessäkö suomen tulevaisuus??

22.06.2011 23:56

Kotimainen energia kunniaan. Voimaa turpeesta ja työtä suomesta. Jokaisen adressin allekirjoittajan olisi hyvä käydä tutustumassa nykyaikaiseen turvetuotantoon,niin voisivat todeta että asiat eivät ole samoin kuin -80 luvulla.