Ei uraanikaivostoimintaa Kuusamoon

Kommentoitu viesti

luulosairaat

#18 Re: Re: Re: Säitely?

11.06.2011 19:42

#13: Adressin ylläpitäjä - Re: Re: Säitely?

Höpöhöpö. Voisitko kertoa koulutustaustasi? Veikkaan, että siihen ei sisälly mitään yliopistotason kemian, fysiikan tai geologian opintoja? Taitaa mennä taas tämäkin uraaninvastustus ihan "mutu" pohjalta?

Radon ei ole mikään ongelma missään kaivosteollisuudessa. Tuuletuksella ja rakentamisen ratkaisuilla radon "ongelma" hoidetaan tehokkaasti.

Kuvitteletko sinä, että kallioperä on kiinteä ja ehjä? Kallioperä on täynnä ruhjeita ja rakoja, joita pitkin pohjavesi ja muut fluidit kulkevat. Uraani (ja muut) aineet liukenevat ja kulkevat näitä pitkin ja ovat aina kulkeneetkin. Oletko ikinä kuitenkaan nähyt Kitkassa nelisilmäistä säteilysairasta muikkua? Onko sinulla mitään käsitystä säteilystä ylipäätään? Mikä on esim. alfa- ja gammasäteilyn ero?

Höpöukkojen hommaa on tämmöiset. Seuraavaksi minkkejä vapauttamaan?

Vastaukset


Vieras

#19 Re: Re: Re: Re: Säitely?

2011-06-16 22:54:10

#18: luulosairaat - Re: Re: Re: Säitely? 

"Radon ei ole mikään ongelma missään kaivosteollisuudessa. Tuuletuksella ja rakentamisen ratkaisuilla radon "ongelma" hoidetaan tehokkaasti."

Radonin terveyshaitoista löytyy kyllä etsimällä tietoa. Tässä esimerkiksi säteilyturvakeskuksen julkaisu:

http://www.stuk.fi/julkaisut_maaraykset/alara/alara_verkossa/fi_FI/alara-2010/_files/85361288626503856/default/alara-2-2010-nettiversio.pdf

"--Altistuminen sisäilman radonille lisää keuhkosyöpäriskia. Suomessa tämä merkitsee lähes 300:a radonin aiheuttamaa

keuhkosyöpätapausta vuodessa. Radonin aiheuttama keuhkosyöpäriski on todettu kiistatta ensin kaivosmiesten sairastuvuuden

perusteella ja 2000-luvulla myos asuinympäristössä toteutetuilla tutkimuksilla.--"

 

 


Vieras

#20 Re: Re: Re: Re: Säitely?

2011-06-30 20:39:07

#18: luulosairaat - Re: Re: Re: Säitely? 

"Höpöhöpö. Voisitko kertoa koulutustaustasi? Veikkaan, että siihen ei sisälly mitään yliopistotason kemian, fysiikan tai geologian opintoja? Taitaa mennä taas tämäkin uraaninvastustus ihan "mutu" pohjalta?"

Jaa, eivätkös uraanikaivosasioihin saa muut ottaa kantaa kuin yliopistotason kemian, fysiikan tai geologian opintoja suorittaneet? Talvivaaran uraanikaivoksen avaamisesta vastaavat päättäjät taisivat sitten olla jäävejä, onhan ex-elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen yhteiskuntatieteen maisteri ja ex-uraani-ympäristöministeri Paula Lehtomäki valtio- ja kauppatieteilijä. (Muunlaisesta jääviydestä sitten puhumattakaan.)

 

Antaa olla

#74 Re: Re: Re: Re: Säitely?

2012-10-07 21:25:43

#18: luulosairaat - Re: Re: Re: Säitely?

Uraani säteilee kivestä kun kiven pinta altistetaan rapauttaville voimille, hapelle ja  vedelle. Mitä enemmän kiven pinta-alasta on paljaana, sitä enemmän se säteilee. Kun kivi on maakerrosten alla ja kohtuullisen ehjä, uraani ei säteile haitallisesti. Se aiheuttaa luonnollista taustasäteilyä. Mitä enemmän kiveä ruvetaan tarkoituksellisesti lohkomaan, sitä enemmän se alkaa vapauttaa säteilyä, ja tietyssä pisteessä säteily alkaa vaikuttaa ympäristönsä organismeihin haitallisesti, joko suoraan tai rikastumalla ekosysteemien ravintoketjuissa ylöspäin, eli lopulta kaikki kertyy ihmiseen. Toivottavasti tämä yksinkertainen oppitunti geologiassa ja ekologiassa auttaa ymmärtämään sen yksinkertaisen asian, että uraani on turvallisimmillaan kun se jätetään kallion sisälle.