Pro Porvoon pienkeittiöt

Kommentoitu viesti

Pitsinnyplääjä

#22 Faktat selville!

09.02.2014 12:57

Käykää lukemassa Porvoon kaupungin nettisivuilta 17.6.2013 päivätty, "keittiöverkon kehittämissuunnitelma", jossa asian voi todentaa lyhentämättömänä ja muuntamattomana.

Selvityksen mukaan ei niitä pienkeittöitä nytkään ole vaan ruoka kuljetetaan myös tänäpäivänäkin 90.een toimipisteeseen. 7 aluekeittiötä ja 3 pienkeittiötä tekee tällä hetkellä ne samat 10000 annosta. Nämä nykyiset keittiöt ovat tiensä päässä ja uudet/ uusi keittiö on joka tapauksessa ajankohtainen, lukuunottamatta Pääskytien aluekeittiötä.

Selvityksen mukaan, jos kaikissa toimipisteissä tehtäisiin itse ruokaa (eli palattaisiin 10 vuotta taaksepäin nykytilasta)tulisi se maksamaan meille veronmaksajille 4,5 milj. euroa lisää joka vuosi + kaikkien tilojen perusparannuskustannukset.

Mitä sitten vanhuksiin tulee, onko ruokakuskien (Itella tai joku muu kuljetusalan yrittäjä) tehtävä olla ainoa kontakti heille päivittäin vai kodinhoitajien?. Onko kodinhoitajien työt ulkoistettu ruokakuskeille? Onko kodinhoitajien ammattikunta ajettu alas?

Eli asia ei ole niin yksiselitteinen kun on annettu ymmärtää, hienosta ajatuksesta huolimatta...

Vastaukset

Marja-Liisa Mikkola

#36 Re: Faktat selville!

2014-02-14 18:37:35

#22: Pitsinnyplääjä - Faktat selville!

Hei!

Nykyinen aluekeittiömalli onkin huonoin mahdollinen tapa tarjota ruokaa.

Kun ruokaa pidetään lämpökaapeissa pari tuntia ennen tarjolle panoa, ruuan laatu ja ravintoarvot kärsivät.

Nyt kun keskuskeittiön hankesuunnitelma tuli päivänvaloon oli otollinen aika ottaa ruoka puheeksi.

Nykyisen mallin ,cook and hold, lisäksi on ehdotetun keskuskeittiön cook and chill sekä valmistuskeittiöiden cook and serve-malli.

Jokainen ymmärtää, että ruoka säilyy laadullisesti ja ravintoarvoiltaan parhaan viimeisimmässä mallissa, pannulta pöytään tarjottuna.

Vaikka nykyiset keittiöt olisivat tiensä päässsä, on niissä tarkoitus jatkaa toimintaa. Ne täytyy pitää kunnossa ja niitä täytyy remontoida vaikka ne jatkaisivat toimintaansa kuumennuskeittiöinä.

Selvityksessä on vertailtu laite-  ja peruskorjaus-/uudisrakennus kustannuksia taulukossa sivulla 45. Valmistuskeittiömallissa on keittiöiden perusparannukset huomioitu, mutta ei keskuskeittiömallissa. Viimeksimainitussa keittiöt voisivat siis suunnitelman tekijän mukaan toimia vain laitteita vaihtamalla kuumennuskeittiöinä. Emme pidä tätä todennäköisenä.

Mainitsemasi 4,5milj, joka itseasiassa on 5,5milj (taulukko 31, sivu 48), on valmistuskeittiömallin henkilökuntakulut. Laskelmiemme mukaan jokaisessa valmistuskeittiössä työskentelisi tällää hinnalla 4,5 työntekijää, myös 15 hengen tai 40 hengen asiakaspisteessä. Mielestämme henkilökuntatarve on ylimitoitettu.

Sitäpaitsi vaikka tarve olisikin noin suuri, tietäisi se työpaikkoja ja verotuloja. Ne molemmat pitäisi olla Porvoolle positiivisia asioita. Eli 5,5milj. ei ole pelkkä kulu, osa siitä palaa takaisin kaupungin kassaan.

Vaikka haluaisimmekin ajatella, että meillä kaikilla on ystäviä ympärillämme, niin valitettava totuus on, että kaikkia eivät omaiset ja ystävät käy tervehtimässä tarpeeksi usein ja osa vanhuksista kokee olonsa yksinäiseksi.

Itellan ruokakuski ei saisi olla meidän kenenkään ainut päivittäinen puhekumppani!