Pro Porvoon pienkeittiöt

Kommentoitu viesti

Marja-Liisa Mikkola

#36 Re: Faktat selville!

14.02.2014 18:37

#22: Pitsinnyplääjä - Faktat selville!

Hei!

Nykyinen aluekeittiömalli onkin huonoin mahdollinen tapa tarjota ruokaa.

Kun ruokaa pidetään lämpökaapeissa pari tuntia ennen tarjolle panoa, ruuan laatu ja ravintoarvot kärsivät.

Nyt kun keskuskeittiön hankesuunnitelma tuli päivänvaloon oli otollinen aika ottaa ruoka puheeksi.

Nykyisen mallin ,cook and hold, lisäksi on ehdotetun keskuskeittiön cook and chill sekä valmistuskeittiöiden cook and serve-malli.

Jokainen ymmärtää, että ruoka säilyy laadullisesti ja ravintoarvoiltaan parhaan viimeisimmässä mallissa, pannulta pöytään tarjottuna.

Vaikka nykyiset keittiöt olisivat tiensä päässsä, on niissä tarkoitus jatkaa toimintaa. Ne täytyy pitää kunnossa ja niitä täytyy remontoida vaikka ne jatkaisivat toimintaansa kuumennuskeittiöinä.

Selvityksessä on vertailtu laite-  ja peruskorjaus-/uudisrakennus kustannuksia taulukossa sivulla 45. Valmistuskeittiömallissa on keittiöiden perusparannukset huomioitu, mutta ei keskuskeittiömallissa. Viimeksimainitussa keittiöt voisivat siis suunnitelman tekijän mukaan toimia vain laitteita vaihtamalla kuumennuskeittiöinä. Emme pidä tätä todennäköisenä.

Mainitsemasi 4,5milj, joka itseasiassa on 5,5milj (taulukko 31, sivu 48), on valmistuskeittiömallin henkilökuntakulut. Laskelmiemme mukaan jokaisessa valmistuskeittiössä työskentelisi tällää hinnalla 4,5 työntekijää, myös 15 hengen tai 40 hengen asiakaspisteessä. Mielestämme henkilökuntatarve on ylimitoitettu.

Sitäpaitsi vaikka tarve olisikin noin suuri, tietäisi se työpaikkoja ja verotuloja. Ne molemmat pitäisi olla Porvoolle positiivisia asioita. Eli 5,5milj. ei ole pelkkä kulu, osa siitä palaa takaisin kaupungin kassaan.

Vaikka haluaisimmekin ajatella, että meillä kaikilla on ystäviä ympärillämme, niin valitettava totuus on, että kaikkia eivät omaiset ja ystävät käy tervehtimässä tarpeeksi usein ja osa vanhuksista kokee olonsa yksinäiseksi.

Itellan ruokakuski ei saisi olla meidän kenenkään ainut päivittäinen puhekumppani!

 

 

Vastaukset

Joku, joka on lukenut sen selvityksen

#38 Re: Re: Faktat selville!

2014-02-14 21:05:51

#36: Marja-Liisa Mikkola - Re: Faktat selville!

Laitan tästä peruskorjauasiasta tähänkin:

Peruskorjaus tarkoittaa korjausrakentamista, missä tila korjataan yhtä hyväksi ja vastaavaksi kuin se oli uutena, eli siis sellaiseen kuntoon että näissä valmistuskeittiöissä voisi tehdä ruokaa tehokkaasti hygieenisesti ja turvallisesti ja palvelukeittiöissä tilat ovat hyvät ruoan tarjoiluun, lämpimänä pitoon ynnä muuhun sellaieen. Tämä ei tietenkään ole tarpeen valmitus-, ja palvelukeittiöitä lämmityskeittiöiksi muutettaessa. Peruskorjaus ei tässä yhteydessä tarkoita samaa kuin vaikka kerrostalossa, sillä valmistuskeittiöiden vaatimukset ovat paljon tiukemmat. Eli peruskorjausta ei tarvita muutettaessa valmistus- tai palvelukeittiöitä lämmityskeittiöiksi. Kuluihin on laskettu laitteiston kohdalle (s.36) kylmätilojen uusinta joihinkin keittiöihin.

Lisäksi, kuten varmaan on huomattu, ruoan valmistuksen työmäärä ei kasva läheskään samaa tahtia valmistettavan ruoan määrän kanssa. Perustyömäärä on sama (valmistelut, järjestelyt, tiskaus, tekeminen,...). Tehtäessä isompia annoksia käytetään niin sanotusti "vain isompia kattiloita". Paljoa ei ole tingittävää ja keittiöhenkilökuntaa voi valmituskeittiömallissa olla "paljon" verrattuna syöjien määrään (esim. 3 keittäjää 30 hengen asiakaspisteessä, isommassa vaikka 6 keittäjää).

Olen samaa mieltä "Itella-asiasta", mutta tämä on Porvoon ruokapalvelujen järjestämistä, ei yksinäisille vanhuksille seuran etsimistä (jos tarmoa on, vanhusneuvosto voisi keskittyä enemmän sihen asiaan, jos kokevat sen niin tärkeäksi, että se täytyy liittää muihinkin ihan eri asioihin). Eli voidaanko keskittyä nyt tähän keittiöasiaan. Emme voi ratkaista kaikkia maailman ongelmia kerralla. Askel kerrallaan.

Joku, joka on lukenut sen selvityksen

#42 Re: Re: Faktat selville!

2014-02-15 10:18:17

#36: Marja-Liisa Mikkola - Re: Faktat selville!

Mutta vaikka osa kuluista palaisi takaisin, suurin osa ei. Jos Porvoon kaupunki haluaa lisätä talouden elvyttämistä, tulisi kohteen olla sellainen, missä lisärahalla saataisiin paljon hyötyjä, esimerkiksi terveyskeskukset tai köyhien avustukset. Säästöjä tulisi tehdä siellä, missä niitä voidaan tehdä ilman merkittäviä haittoja ja tukea tulisi antaa sinne, missä sitä eniten tarvitaan, ei sinne tänne huolettomasti heitellen.