Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle

Kommentoitu viesti

Markus Kiili

#194 Re: Re:

06.03.2014 22:03

#192: w - Re:

Muilla Suomen kaivoksilla ei tosiaan ole juurikaan ulkomaista väkeä. Kaivosten työntekijöistä melko suuri osa käy ns. reissutöissä asuen paikkakunnalla vain työjakson ja mennen sitten takaisin kotikonnuilleen. Suurin osa käy kotoa käsin, joka ei kuitenkaan läheskään aina tarkoita samaa kuntaa, jossa kaivos sijaitsee. (Lähde Metalliliitto)

En jaksa uskoa, että suurin osa työntekijöistä tulisi Kolarista. Varmaan nyt Kittilässä ja Pajalassa käyvät vaihtavat työpaikkaa ja jokunen työtön työllistyy, mutta tuskin tänne mitään asukasryntäystä tulee, ei sitä ole tullut Pajalaankaan. Kolarin kunnan kannalta kaivosta vaihtavat kolarilaiset ovat yhtä tyhjän kanssa, sillä he ovat maksaneet veronsa aiemminkin Kolariin. Työttömät työllistyjät ovat plussaa ja jos joku kaivoksen takia tänne muuttaa, tuo se kunnalle lisää veroja.

Tappiota taas tulee matkailun työpaikkojen vähentymisestä. Jos turistien määrä putoaa pysyvästi 10 %, on odotettavissa 20-30 % lasku matkailualan työpaikkoihin (Tämä perustuu useamman Ylläksen yrityksen talouslukuihin, mutta tähän mennessä kerätyn datan vielä suhteellisen vähäisen määrän vuoksi laskelma on vasta suuntaa antava). Suoraan matkailusta häviäisi noin 75-110 työpaikkaa. Se tarkoittaa, että kaivokselle pitäisi työllistyä saman verran työttömiä tai kuntaan muuttaa uutta väkeä, jotta verorahat pysyisivät edes ennallaan.  Kolarista ei löydy niin montaa työtöntä, jolla olisi edellytyksiä työllistyä kaivokselle, eikä matkailusta työttömäksi jääneillä ole kaivosalan koulutusta.

Vastaukset

w

#199 Re: Re: Re:

2014-03-07 15:33:33

#194: Markus Kiili - Re: Re:

oletko aivan varma.että kaikki kolarilaiset jotka ovat kittilän kaivoksella työssä maksavat veronsa kolariin.matkailualalta on siirtynyt työntekjöitä työvoimakoulutuksen kautta kittilän kaivokselle työhön.kaivosalankoulutusta on helppo saada.kaivos toisi tullessaan muhin palveluihin uusia useita työpaikkoja.kaivosalan työpaikat ovat ympärivuotisia työpaikkoja, kaivoksen elinkaaren ajan.kaivosilla on paljon PAREMPI PALKKA kuin matkailupuolella.joka ei pysty toimimaan matkailubisneksessä täytyy siirtyä muihin hommiin.näin on joutuneet tekemään monet muutkin eri ammattien harjoittajat