Ylläs ilman kaivoksia -Ei Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeelle

vieras

#176 Saksakin jo Uraanivoimaloista luopuu

05.03.2014 16:59


Fasistit ja lahjova mafia ,kulkee omaa tiedään.
Kansan enemmistö ei heidä enää koskaan siedä.
Uraani on Suomelle todellinen uhka.
mukanaan se kuljettaa vain kuolemaa ja tuskaa.
Kansa ei enää Uraanivoimaa salli
Uusiutuva energia on paras malli.
Kokoomus ajaa päin kansan naamaa,
itselleen se tuottaa syvän haavan.
Kokoomus on vain pienen pieni joukko
tuskin se koskaan yli 10% noussoo.
Nämä tyrannit ei koskaan kunnioita kansaa
aina he hakkaa päätänsä santaan.

Avolouhos

#177 Re: Saksakin jo Uraanivoimaloista luopuu

05.03.2014 18:05

#176: vieras - Saksakin jo Uraanivoimaloista luopuu

Toistaiseksi Kolarin kunnanvaltuutettujen mielipiteet kaivoksesta jakautuvat seuraavasti:

 

Keskustapuolue (7): viisi puoltaa, yksi ei osaa sanoa, yksi ylläsläinen vastustaa

Vasemistoliitto (7): kuusi puoltaa, yksi ylläsläinen vastustaa

Perussuomalaiset (3): kaikki kolme vastustavat

Kokoomus (3): kaksi puoltaa, yksi ylläsläinen vastustaa

SDP (1): yksi puoltaa

 


Vieras

#178

05.03.2014 18:42

Ilmeisesti tulos otettu Luoteis-Lapin kysely 28.11.2013. Toivottavasti ovat mielipiteet muuttuneet tuosta.
Avolouhos

#179 Re:

05.03.2014 19:14

#178: -

Se on toiveemme.

ei hyväuskoinen eikä sinisilmäinen

#180

05.03.2014 19:16

#13: kolarilainen -

''Tällä saadaan lisää asukkaita Kolariin, joka tarkoittaa enemmän verotuloja, jolloin kunnasta tulisi rikkaampi (turistithan on täällä vain vierailemassa, kunta niistä tienaa penniäkään''

Sinisilmäisen 'kolarilaisen' olisi hyvä tarkemmin tutustua asioihin: kaivos ei kovin monta veroja maksavaa asukasta ehkä tuokaan, kaivosammmattilaiset tulevat viikon työt tekemään kaivokselle mutta asuvat muualla, perheitä ei tuoda saastuttavan kaivoksen viereen, asuinpaikkana kaivoksen ympäristö eui houkuta. Väkeä tulee halvan työvoiman maista, esim. Puolasta, vievät rahansa kotiseudulleen, siirtyvät paikkakunnalta toiselle, kaivokselta toiselle.

On myös sitä joukkoa joka tuo tullessaan kunnalle sellaisia ongelmia joita ei ole ennen nähtykään, raskas ja yksitoikkoinen työ vaatii raskaat huvit! Saadaan rikkauden sijaan sosiaalisia ongelmia, bordellin, rikollisuutta vierastyövoiman mukana.

Turistit ovat vierailemassa ja tuovat paljon rahaa Kolariin, siksi turisteja halutaan.

Turisteja majoittavat myös Ylläksen alueen loma-asuntojen omistajat jotka ovat tuoneet paljon työtä kolarilaisille rakentajille, maksavat kiinteistöverojen lisäksi monenlaisista asioista, ovat osaltaan ylläpitämässä kunnan toimintoja, käyttävät palveluita jne.. Kolariin osaltaan hyvinvointia tuovia loma-asuntokiinteistöjä on noin 3000, omistajia ja käyttäjiä moninkerroin!

Kaivos tuhoaa niin paljon luontoa, tulevaisuudennäkymiä nuorille, kuntalaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia, ettei Kolariin jää juuri mitään arvostettavaa nylkyisille muutaman vuoden päähän eikä varsinkaan seuraaville sukupolville!

Enontekiöltä kotoisin

#181 EI KAIVOSTA YLLÄKSELLE EIKÄ LAPIN ALUEILLE!

05.03.2014 22:10

EI kaivosta tuolle alueelle. Jälkipolvillemme on säilytettävä erämaa-alueet pilaantumattomina. Kaivoshanke tuhoaisi alueen ja rikkoisi maaperää, joka ei uusiudu kuten tavalliset maastot. Alueen asukkaat, matkailijat, mökkiläiset ja luonnossa liikkuvat -myös ulkolaiset turistit, arvostavat tällaista puhdasta, ainutlaatuista ympäristöä sekä sen erikoista kasvistoa,  eläimistöä ja puhtaita vesistöjä.

Keski-Euroopasta saati muualta tällaisia paikkoja ei löydy, ja Pohjoismaissa on jokaisessa omat ominaispiirteensä. Tämä Suomen Lappi on säilytettävä ainutlaatuisuutensa vuoksi tuhoamatta sitä kaivoksilla tai muilla sen kaltaisilla massiivisilla toimilla!


Vieras

#182 Re: EI KAIVOSTA YLLÄKSELLE EIKÄ LAPIN ALUEILLE!

05.03.2014 22:16


Vieras

#183

05.03.2014 23:36

Mikäli kunnanvaltuutettujen mielipiteet ovat edelleen kuten kirj.177 luettelee, niin miksi?

Olisivatko kaivosta lobbaavat saneet aivopestyä heidät perusteellisesti? Ovatko enemmän eteläpäästä kuntaa ja ajattelevat etteivät mahdolliset ongelmat heitä kosketa? Ovatko laisinkaan kulkeneet Äkäslompoloa ympäröivillä alueilla, jotta tietäisivät, mihin kaivos oikeasti tulisi? Ovatko perehtyneet kaivosten haittavaikutuksiin, etsimällä niistä maailmalla kaivoksista saatuja kokemuksia? Uskovatko, että juuri tämä kaivos tulisi olemaan se, jossa ei tapahdu virheitä eikä onnettomuuksia, ei tule ylimääräisten vesien ongelmaa jne?
Onko yksinkertaisesti helpompaa pistää pää pensaaseen, olla kuin ei oliskaan?

Kyseessä olisi EUROOPAN SUURIN AVOKAIVOS! Aikoinaan (1-2 vuotta sitten) Dilacom-tutkimukseen haastatelluista turisteista vain 30 % tiesi kaivoksesta ennen kyselyä! Kuinka moni ei siis tiedä edellenkään? Kuinka moni tietävistä ei tiedä todellista mittakavaa? Tietävätkö edes kaikki kuntapäättäjät?
Tietävätkö, että kaivokseen liittyen on mainittu myös uraani (paikoin paljonkin tällä tunturialueella)? Tietävätkö, että kaivospölyssä voi olla mm. arseenia (ennen nimettiin arsenikki-nimellä), joka on yleinen maamme kallioperässä. On kullan seuralainen, erityisen yleinen Keski-Lapissa (kaivoksesta saataisiin myös kultaa ja kuparia). Nykyisen kaltaisilla myrskytuulilla eivät taitaisi säästyä pölyltä sen paremmin pohjoisen kuin etelän- tai idänsuuntakaan. Vesien suhteen varoiteltiin tilanteista, joissa raskasmetallien normitasot voisivat ylittyä.

Mistä siis muutamien kaivosvuosien jälkeen enää mitään puhdasta syötävää sen paremmin vesistä, soilta kuin metsistäkään? Alppien seudun asukkailla on jo omasta takaa kokemusta mm. rautakaivosympäristötuhosta. Miksi tulisivatkaan pilaamaan lomaansa sellaisen kylkeen Lappiin?

Entä kuka ryhtyy maksumieheksi, mikäli nykyisiltä yrityksiltä menee tulot? Kenen verotuloilla maksetaan lainat, jotka kunta tulisi tarvitsemaan kaiken lain mukaan pakollisen rakentamiseen, palvelujen tuottamiseen (Sodankylä, laina 1/2 milj. päiväkotiin, 500 euroa/asukas)?

Kokonainen kylä, tunturiseutu ja matkailijat ovat tätä kaivosta vastaan, onko sillä silloin oikeutusta? Ovatko päättäjät valmiit ottamaan vastaan kaiken sen, mitä tämän suuruinen hanke voi tuoda tullessaa?

Vieras

#184

06.03.2014 03:45

Älkää raiskatko lapin kaunista luontoa olisi edes jokin sellainen paikka missä olisi puhdas ilma ja kauniit maisemat Lapin luonto luo outoa taikaa voi niitä ihania muistoja sieltä
lapin matkaaja

#185 ylläs ilman kaivosta

06.03.2014 03:52

Kerätään paljon nimiä yritetään ainakin
niinhän sitä sanotaan että minkä tuuli kivelle mahtaa
jotain pitää säilyttää puhtaana

Vieras

#186

06.03.2014 07:56

Eiks yks Talvivaara jo riitä alueet on raiskattu ja joet ja järvet pilattu.
Matkaajan terveiset

#187 Emme tulisi

06.03.2014 08:07

Varsinais-suomalaisena paljon Suomessa ja maailmalla matkanneena ihmisenä hävettää tuollainen lyhytnäköisyys. Tuo kohdehan on ainutlaatuinen. Näinkö vähän sitä ja meitä turisteja todella arvostetaan? Että uhrataan se iäksi 17 vuoden takia? En voi ymmärtää. Tehkää vain kaivoksenne, mutta älkää todellakaan odottako, että minä perheineni tulisin ikinä sinne "kaivoslomalle"! Hyi olkoon, en voisi kuvitellakaan. Ties mitä terveyshaittoja ja melua siellä olisi. Sikäläisiin kaloihin ja poronlihaan en kyllä koskisikaan.

Vieras

#188

06.03.2014 08:59

Todellakin suppea hyöty - suuri haitta. Pitäisi olla toisinpäin, jolloin hanketta voisi pitää järkevänä ja kannatettavana. Eikö tämä ole maalaisjärkeä, jota ei ole kaikille suotu näköjään.

Vieras

#189

06.03.2014 09:04

Googlettamalla osuin Juha-Petteri Pasman bloggaukseen. Hänen kirjoituksensa, asian kehitystä k.valtuuston kautta seuranneena, antaa hyvän kuvan ulkomaisten kaivosyritysten asenteista ja toiminnasta. Kirjoituksesta löytyy lisää hyviä perusteluja, miksi EI tälle kaivokselle.
Samassa näkyy Northland mining property-kartta.

Katsokaa siitä miten laaja alue on ja kuinka lähelle kylää se tosiasiallisesti tulee!
Lisäksi kuvassa näkyy vielä lähempänä sekä kylän pohjoispuolella sijaisevat kaitaleet. Varauksiako ns. sateliitti-alueille, vai mitä? Sellaisistakin jossain vaiheesa kirjoitettiin.

Lisää nimiä tähän adressiin osoittaaksemme, että me kansalaiset ymmärrämme luonnon arvon, vaikka päättäjämme eivät näytä käsittävän, mitä ovat tekemäisillään! Miten maassamme voidaan olla näin sinisilmäisiä, vaikka lukemattomat kaivokset ovat jo osoittaneet, missä mennään? Ks. Laivakangas (Raahe), Orivesi (kultakaivos), Talvivaara, Kittilän Suurkuusikko (kultakaivos), kaikki suunnitelmat itäsuunnalla, mm. kultakaivos Kuusamoon, kairaukset natura-alueella Romppaisessa Ylitornio-Rovaniemi välillä (maassa uraania).

Vieras

#190

06.03.2014 12:15

Ei tuota mitään hyötyjä siihen verrattuna mitä haittoja on.

#191 Re: Emme tulisi

06.03.2014 16:58

#187: Matkaajan terveiset - Emme tulisi

teillä on vapaus valita,vaikka menisitte timbuktuun

w

#192 Re:

06.03.2014 17:17

#180: ei hyväuskoinen eikä sinisilmäinen -

eiköhän hannukaisen kaivokseen tulisi suurin osa haalaripukuisista duunareista kolarista           .näin on kittilän kaivoksellakin.sitten palkattaisiin työvoimaa lähikunnista muonio,kittilä,pello.turha on luulla,että väkeä tulee halvan työvoiman maista.ei kuulemma ole kittilän kaivoksella yhtään puolalaista duunaria töissä.kaivoksen tulo toisi muitakin työpaikkoja tullessaan.mitä tulee näihin sosiaalipuolen ongelmiin niitä ei ole havaittu lisääntyneen kittilässäkään.eiköhän ne ole leville tulevat eteläläiset jotka tuovat sosiaalipuolen jutut tullessaan sinne.jos olet eteläläinen kirjoittelija eiköhän teidän kannattaisi siivota omat takapihanne ennenkuin kirjoittelette asioista joista teillä ei ole tietoakaan.

 


Vieras

#193 Re: Re: Emme tulisi

06.03.2014 21:08

#191: mä - Re: Emme tulisi

No niinpä ja onneksi! Kukapa haluaisi melun ja saasteen keskelle lomalle. Ties mitä terveyshaittoja!

Markus Kiili

#194 Re: Re:

06.03.2014 22:03

#192: w - Re:

Muilla Suomen kaivoksilla ei tosiaan ole juurikaan ulkomaista väkeä. Kaivosten työntekijöistä melko suuri osa käy ns. reissutöissä asuen paikkakunnalla vain työjakson ja mennen sitten takaisin kotikonnuilleen. Suurin osa käy kotoa käsin, joka ei kuitenkaan läheskään aina tarkoita samaa kuntaa, jossa kaivos sijaitsee. (Lähde Metalliliitto)

En jaksa uskoa, että suurin osa työntekijöistä tulisi Kolarista. Varmaan nyt Kittilässä ja Pajalassa käyvät vaihtavat työpaikkaa ja jokunen työtön työllistyy, mutta tuskin tänne mitään asukasryntäystä tulee, ei sitä ole tullut Pajalaankaan. Kolarin kunnan kannalta kaivosta vaihtavat kolarilaiset ovat yhtä tyhjän kanssa, sillä he ovat maksaneet veronsa aiemminkin Kolariin. Työttömät työllistyjät ovat plussaa ja jos joku kaivoksen takia tänne muuttaa, tuo se kunnalle lisää veroja.

Tappiota taas tulee matkailun työpaikkojen vähentymisestä. Jos turistien määrä putoaa pysyvästi 10 %, on odotettavissa 20-30 % lasku matkailualan työpaikkoihin (Tämä perustuu useamman Ylläksen yrityksen talouslukuihin, mutta tähän mennessä kerätyn datan vielä suhteellisen vähäisen määrän vuoksi laskelma on vasta suuntaa antava). Suoraan matkailusta häviäisi noin 75-110 työpaikkaa. Se tarkoittaa, että kaivokselle pitäisi työllistyä saman verran työttömiä tai kuntaan muuttaa uutta väkeä, jotta verorahat pysyisivät edes ennallaan.  Kolarista ei löydy niin montaa työtöntä, jolla olisi edellytyksiä työllistyä kaivokselle, eikä matkailusta työttömäksi jääneillä ole kaivosalan koulutusta.


Vieras

#195 juu kyllä kiitos kaivos tänne

06.03.2014 23:17

pitää sitä olla muutakin tuloa, kuin pelkkä matkailu. ken on kausihommia tehny, niin tietää mitä tuubaa se tuppaa kausityöläisille olemaan.. ps. hannukaisen latu on yks vähiten käytetyistä laduista ylläksellä ja se on fakta!

Vieras

#196

07.03.2014 09:43

On tietenkin ymmärrettävää, että työ on ihmisille tärkeä, eivätkä pätkätyöt, kausihommat ole paras vaihtoehto.
Mutta tässä asiassa on kyse niin suuresta mokasta, ettei sillä ole mitään rajaa. Työ ei voi olla asia, jonka vuoksi tuhotaan ehkä yksi koko maapallon hienoimmista hiihto- ja matkailukohteista. Tällä maantieteellisellä leveyspiirillä, näillä luonnon olosuhteilla, valolla, metsillä jne. mitään vastaavaa on vähän.

Ne hyödyt, jotka saataisiin aikaiseksi muuttamalla tämä seutu kaivosalueeksi, eivät tulisi olemaan missään suhteessa aiheutettaviin menetyksiin tai jälkeen jäävään tuhoon. Tai verrattuna siihen, että mahdolliset erinäiset ylikansalliset sopimukset t. yleensä tällaisen yrityksen (voi myös muuttua ties miksi aasialaiseksi esim.) tulo alueelle lopulta sanelisi alueen kaiken päätöksenteon suunnan. Viis paikallisista t. turisteista. Viitteitä näistä on olemassa alueella jo omastakin takaa.

Lapin luonto on ainutlaatuinen, mutta vielä ainutlaatuisempi on tämä alue yksinään, sillä näitä tuntureita, näillä maisemilla, metsillä, yrityksillä ja niiden muodostamalla kokonaisuudella aidon kylä kanssa , vastaavaa Ei OLE MISSÄÄN muuualla! Tarjonnan monipuolisuuden suhteenkin tämä alue hakkaa jopa tunnettuja alppikohteita tarjonnallaan. Tarkoita ulkoilulajien, revontulien yms. lisäksi latukahviloiden laatua, Kotieläinpihaa, kirkkoa tapahtumineen, lähiympäristön tarjontaa, Ruotsin läheisyyttä ym ym.. Olen riittävästi kulkenut, tietääkseni mistä puhun.

Lukekaa hyvät ihmiset asioita kaivoksista, ja tästä suunnitelmasta. Katsokaa kaivosalueelle varattu alue kartasta jä ajatelkaa, ajtelkaa!
Maapallomme on täynnä alueita, jotka on pilattu ahneudella. Maailmalla monet lapset ovat kykenemättömiä koskaan oppimaan mitään, kun kaivosten seuraamukset ovat pahimmilllaan tuhonneet jopa oppimiskyvyn, puhumattakaan yleisen terveyden tasosta. Tämä hanke on suuri! Samoin todennäköisimmin seuraamukset pitkän päälle.!

Juuri nyt Talvivaara on aiheuttamassa ties millaiset kustannukset meille veronmaksajille, ympäristöseuraamukset lisäksi. Meillä ei ole varaa vastaaviin mokiin.

Etsikää käsiinne Lapin yliopiston matkailuun liittyviä kirjoituksia viime ajoilta, Lapin yliopiston lehti ym..
Matkailun muuttaminen vielä ympärivuotisemmaksi toisi lisää niitä monen perään kuuluttamia työpaikkoja, pysyväisempiä.
Itse Kolarin kunta on toimillaan osaksi syypää kesäkauden matkailun vähyyteen. Kunna toimisto kiinni keskellä kesää, työt kesken! Kylän suunnittelu näyttää olevan jollain tapaa "sokeiden" harteilla. Miten muuten olisi mahdollista kaikki mokat, joihin törmää vuosi vuodelta. Kyläkuva kuntoon vaikka pakolla, rahaa siistimiseen, ei autoilun kannattamiseen kylässä lisäämällä parkkialueita maisemaan! Työtä riittäisi entisen parantamisessa jatkuvien tonttikaavoitusten ja mökkimäärien kasvattamisen sijaan!!!

Matkailu hyvin suuniteltuna, ekologisuus huomioituna on monin, monin verroin pienempi paha, ja tämä tunturialue tulevaisuudessa, luonto säilytettynä, on ehkä kullan arvoinen! Hyvät päättäjät! Ajatusnystyrät toimimaan ja arvot kohdalleen!

Vieras

#197

07.03.2014 09:57

Luonto ja matkailu kärsii

Vieras

#198

07.03.2014 09:59

Hyvällä asialla
w

#199 Re: Re: Re:

07.03.2014 15:33

#194: Markus Kiili - Re: Re:

oletko aivan varma.että kaikki kolarilaiset jotka ovat kittilän kaivoksella työssä maksavat veronsa kolariin.matkailualalta on siirtynyt työntekjöitä työvoimakoulutuksen kautta kittilän kaivokselle työhön.kaivosalankoulutusta on helppo saada.kaivos toisi tullessaan muhin palveluihin uusia useita työpaikkoja.kaivosalan työpaikat ovat ympärivuotisia työpaikkoja, kaivoksen elinkaaren ajan.kaivosilla on paljon PAREMPI PALKKA kuin matkailupuolella.joka ei pysty toimimaan matkailubisneksessä täytyy siirtyä muihin hommiin.näin on joutuneet tekemään monet muutkin eri ammattien harjoittajat

Myyn heti

#200 Osta pois!

07.03.2014 16:47

Ostaisitko itse kiinteistön tulevan kaivoksen naapurista? Jos se kerran on niin hajuton, mauton ja äänetön kuin kaivoksen kannattajat antavat ymmärtää, niin tervetuloa vaan kaupoille. Myynti markkinahinnalla, eikä kaivoksen palkkaaman kiinteistökonsultin määrittelemällä alihinnalla.