Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Kommentoitu viesti


Vieras

#991 Re: Re: Turvetuotannon ympäristönsuojeluohje

16.04.2014 15:56

#990: Tapio Salminen - Re: Turvetuotannon ympäristönsuojeluohje

Opuksen on allekirjoittanut kansliapäällikkö Hannele Pokka, joka on ymmärtääkseni keskustalainen.

Tällä palstalla on kuulutettu perään järveä tai vesistöä turvetuotannon alapuolella, jota turvetuotanto ei olisi jollakin tavoin liannut tai pilannut. Voisitko sinä, Tapio Salminen, alan ammattilaisena nimetä sellaisen meille kaikille epätietoisille ihmeteltäväksi. Olisi mielenkiintoista käydä tutustumassa sellaiseen kohteeseen.

 

 

Vastaukset

Tapio Salminen

#993 Re: Re: Re: Turvetuotannon ympäristönsuojeluohje

2014-04-17 09:11:00

#991: - Re: Re: Turvetuotannon ympäristönsuojeluohje

Lähes kaikki Suomen järvet ovat jääkauden soihin painamia matalia lätäköitä, jotka ilman ihmisten olemassaoloakin muuttuvat luonnonpurojen kuljettamien ravinteiden, kiintoaineiden ja humuksen vuoksi uudelleen soiksi, kunnes seuraava jääkausi tekee niistä taas järviä jne. Ihmisten soihin tekemät ojitukset nopeuttavat tätä järvien soistumisprosessia, koska niiden kautta kulkeutuu humusta ja kiintoaineita nopeutetussa tahdissa järviin. Turvetuotanto-ojituksia on noin yksi prosentti kaikista suo-ojituksista. Jos jonkun järven valuma-alueesta on esimerkiksi kolme prosenttia turvetuotannossa, on sen kuormituskin samaa kolmen prosentin luokkaa.

Pitää paikkansa, että useat järvet kärsivät humus- ja rehevöitymisongelmista. Kuormitusmittauksin voidaan osoittaa järvien todelliset kuormittajat, jota työtä teemme jatkuvasti. Turvetuotantoa ei ole toistaiseksi todettu pääsyylliseksi yhdessäkään kohteessa.

Poliitikot, kuten Hannele Pokka, allekirjoittavat paljon erilaisia ohjeita ja määräyksiä pystymättä perehtymään niihin kovinkaan yksityiskohtaisesti.