Vaadimme ruoan arvonlisäveron alentamista Saksan (7%) tasolle

Kommentoitu viesti

Jarmo

#114 Korkeampi ALV luxustuotteille!

13.08.2014 07:53

Ruuan alv on kohtuuton Suomessa. Vähävaraiset joutuvat ostamaan kaikkein huonointa ja epäterveellisintä. Kuinka vaikuttanee terveydenhoidon kuluihin? Ylellisyystuotteille voitaisiin mätkäistä reilut verot. Jos jollakulla on varaa laittaa 150 000€ veneeseen, on hänellä varmasti varaa maksaa muutama tonni ylellisyysveroakin. Ruuan alvin alentamisella saataisiin myös lisättyä kotimaisten tuotteiden menekkiä ja sitä mukaa myös kohennettua työllisyystilannetta.

Yksi ruuan hintaan vaikuttava tekijä on pompöösit ostoskeskukset. Niiden rakentaminen ei ihan halpaa ole ja kukahan nekin lopulta maksaa?

Vastaukset

Valitse nimimerkki

#121 Re: Korkeampi ALV luxustuotteille!

2014-09-10 19:39:18

#114: Jarmo - Korkeampi ALV luxustuotteille! 

Kaikki maksetaan hinnoissa ja sen kyllä huomaa, vaikka en muuta juuri ostakaan kuin ruokaa. Halpavaatteet on halpoja, muttei ne mitään kestäkään, joten ihan turha ostaa, kirpparilta löytää parempia ja halvemmalla. Ruokaa taas on pakko ostaa, mutta se alkaa mennä jo luksuksen puolelle, hintansa suhteen. En muista koska olen viimeeksi ostanut kalaa, ei ole varaa syödä kalaa. Melko reilua.

Ilman muuta ALV pitäisi työntää ylellisyystuotteisiin; elektroniikka, viihde, vaatteet, palvelut jne. Ja juurikin niihin pikku veneisiin, joita ilman voi elääkin. Tosin voisihan rikkaillekin laittaa ökyveron, jos omaisuus ylittää tietyn rajan. Tai tulorajan mukaan voitaisiin jättää maksamatta EU-tukia. Eiköhän Nallet ja muut pärjäisi ihan ilman niitäkin. Onhan näitä...

Edullinen ruoka sen sijaan lisää kysyntää, ylläpitää terveyttä, laskee v-käyrää ja luo työpaikkoja. Miten voi olla mahdollista, ettei päivänselvää asiaa ymmärretä Arkadianmäen viisasten kerhossa.

Saksassa tämä ns. ylellisyysvero on niin ikivanha juttu, ettei heillä ole tarvetta kaataa koko yhteiskuntaa nostamalla esim. ruuan ALV:a. Meillä päättäjät on vielä niin ALV:n uutuuden lumossa, ettei mielikuvitus riitä muuhun kuin nostamaan ALV:a, ikäänkuin se olisi vakio ratkaisu kaikkiin ongelmiin.

Tässäkin tapauksessa ALV:n korotus tulisi bumerangina takaisin ja vielä isompana laskuna, kuin mitä olisi nyt, jos jaksaisi vähän kelata tätä asiaa eikä aina painaa samaa ALV-nappulaa. Ruoka ei ole mikään politiikan pelinappula.