HÄTÄHUUTO LÄNTISEN KESKISUOMEN SOIDEN JA VESIREITTIEN PUOLESTA

Kommentoitu viesti


Vieras

#17 Vapon leipää syönyt

21.10.2011 18:26

Jokainen Jyväskylässä asuva, kaukolämmön piirissä oleva adressin allekirjoittanut miettiköön mistä se lämpö sinne kämppään tulee.
Metsähakkeesta puhutaan, sopii ajella vähän metsäautoteitä ja vilkuilla, mitä on tienvarsilla: energiapuukasa toisensa jälkeen, eli sitä kyllä hyödynnetään Multiallakin reilusti. Juttu vaan on niin, että (käsittääkseni) Rauhalahden ja Keljonlahden pannut ei toimi pelkällä hakkeella, vaatii jotain kuumemmin palavaa sekaan. Kivihiilikö olisi parempi vaihtoehto?
Ja entäs metsäojat? Aivan varmasti sieltäkin valuu liejua tämmöisillä sateilla. En ole elänyt aikaa ennen metsäojituksen aloitusta, mutta kuulopuheiden perusteella multian järvien vedenlaatu muuttui huononpaan niihin aikoihin.
Pintavalutuskenttien toimintaa epäilevän kehoitan käymään vaikkapa petäjävedellä kurkisuolla. (joka ei vielä ole tuotannossa) Vaikea uskoa, että ylimääräisiä oikaisuojia johonkin olisi kaivettu, tietääköhän tämä tarkastelija tosiaan mistä kirjoittaa?

Vastaukset

Todistaja

#18 Re: Vapon leipää syönyt

2011-10-21 20:30:20

#17: - Vapon leipää syönyt

"Vaikea uskoa, että ylimääräisiä oikaisuojia johonkin olisi kaivettu, tietääköhän tämä tarkastelija tosiaan mistä kirjoittaa?", kirjoitti edellinen kommentoija.

Varmaan tarkoitit minua kysymykselläsi? Vastaan: Tiedän tässä asiassa erittäin(!) hyvin mistä kirjoitan, omakohtaisesti todellisuuden todistaneena.

Esimerkiksi Kyrönjoen valuma-alueella, missä turvekenttiä on avattuina ja kaivettavina valtavat pinta-alat, ei löytynyt ainuttakaan kaivuukenttää, jossa turvelupaehtoja ei oltaisi rikottu. Tämän osoittaa mm. uunituore EPOELYN julkaisema selvitys. Lapuanjoen valuma-alueen turvekentillä todellisuus oli jokseenkin samanlainen. Huomattava kuitenkin on, ettei turvelupaehtojen räikeistäkään rikkomuksista juuri rangaistuksia satele. Se on häpeällinen maan tapa ja moraalin rapauttaja.

Näissäkin tapauksissa on äärimmäisen vaikea (mahdotonta) löytää asiallisia perusteita väittää, että turvekenttien  vesiensuojelurakenteet toimivat lupaehdoissa vaaditulla tavalla. Muistettakoon myös, että mainittujen jokivesistöjen valuma-alueilla turvetta kaivetaan useiden tuhansien hehtaarien aloilla. Pohjanmaan maakunnistahan suuri osa turpeesta viedään maakuntien ulkopuolelle, pitkien matkojen päähän.

Mitä tulee ylimääräisten oikaisuojien kaivamiseen, epäuskosi sanomaani kohtaan on sinun murheesi kuvaten (ymmärrettävästi) lojaaliutta työnantajaasi Vapoa ja muita turvetoimijoita kohtaan. En väittäisi niinkuin väitin, ellen olisi nähnyt todellisuutta. Eikä kyse ole vain muutamasta turvekentästä joilla oikaisuja on kaivettu. Niitä on dokumentoitu paljon tänäkin vuonna. Asioiden keskeneräisyyden vuoksi on kuitenkin paikallaan jättää kohteet tässä nimeämättä.