Vaadimme kansanäänestystä ydinvoimasta ja uraanikaivoshankkeista

Kommentoitu viesti

Alfa

#343 Tuulivoimasta

07.11.2011 12:10

#327

VTT:n kuukaustilastot Kemin Ajoksen myllyistä kertovat jotain aivan muuta kuin 18% käyttökertoimia.

Kesäkuukausina tuotanto on lähes niin heikko kuin mitä kirjoittaja sanoo. Heinä- ja elokuun keskiarvot jäävät tasan 20%:iin. Yksittäisten myllyjen minimit käyvät vielä tätä alempana.

Mutta oleellista on sähkön tuotanto silloin kun vesivoimalat kärsivät vesipulasta ja samanaikaisesti sähkön kulutus on korkea. Loka-maaliskuun keskituotanto vaihtelee 29-35% välillä, yksittäisten myllyjen maksimit yltävät jopa 60%:iin.

Nämä myllyt ovat moderneja 3 MW myllyjä joiden napakorkeus on vanhempia myllyjä korkeampi. Sijoituspaikka merellä parantaa tuulioloshuteita merkittävästi. Eli vertailulukuina ei tosiaankaan kannata käyttää metsän keskelle sijoitettujen matalien myllyjen numeroita. Uutta kannattaa suunnitella uusimman tutkimustiedon perusteella.

Tuulivoima tuottaa siis parhaiten silloin kun sähköä tarvitaan.

Vastaukset


Vieras

#344 Re: Tuulivoimasta

2011-11-07 14:20:06

#343: Alfa - Tuulivoimasta 

Sen sijaan, että etsit yksittäisen myllyn mahdollisimman edullista hetkellistä tuotosta argumenttisi tueksi, yritä ymmärtää että 18 % on Suomen rakennetun tuulivoiman keskituotanto vuoden aikana. Mikäli Suomeen vielä rakennetaan uusia laitoksia, niillä on hieman korkeampi keskituotanto (ja hinta).

Ajos on kai nippa nappa laskettavissa merituulivoimaksi, jolla on tyypillisesti hieman korkeammat tuotantoasteet kuin maatuulella, minkä aivan oikein havaitset.

Tuulivoima tuottaa sähköä silloin kun tuulee, siitä ei ole johdettavissa että tuotanto ajoittuisi tarpeen kannalta edullisesti muuten kuin sattumalta.