Tutkintapyyntö Kilpailuvirastolle SKL ry:n toiminnasta

Kommentoitu viesti


Vieras

#144 Re: Re: Yksi puheenvuoro

28.11.2011 22:08

#137: Valivali - Re: Yksi puheenvuoro

"Rekisreröintimaksut nousevat lähes joka vuosi. Lisäksi muutama vuosi sitten sirutus siirtyi kasvattajan vastuulle. Ennenhän se oli koiranomistajan tehtävä. Kasvattajille tuli tästäkin selkeä uusi kustannuserä. Ja nyt on puhuttu dna-testauksesta - epäluottamuslauseena kasvattajia kohtaan. Se vasta kallis uudistus tulee olemaankin jos se toteutuu."

 

"Tuohon kitinään en sano muuta kuin sen että niin ne nousevat pentujen hinnatkin joka vuosi."

 

Jos pentueen kustannukset nousevat niin se tietenkin nostaa pentujen hintoja. Kun pentujen hinnat ovat liian korkeita ostajalle hän ryhtyy etsimään edullisempaa ja se on sitten rekisteröimätön/sekarotuinen. Miten tämä edistää kennelliiton työtä eli puhdasrotuisten kasvatusta?

Kasvattajilla, jotka tämänkin adressin takana ovat, on huoli tästä että turhiakin kuluja lisäämällä käy juuri näin. Kasvattajat eivät ole piittaamattomia sairauksista, mutta haluaisivat käyttää varat sen suvun ja/tai rodun niiden sairauksien tutkimiseen mitkä ovat oleellisinpia. On turhaa keskittyä joissakin roduissa esim. lonkkien tutkimiseen kun niitä ei voida katsoa suoranaisesti perinnöllisiksi, eivätkä ne ole sen rodun ongelma edes. Joissakin roduissa taas lonkkien tutkiminen on hyvinkin oleellista. Nyt on jo nähty kuinka huomio on kiinnitetty lonkkiin niin paljon, että voi kasvattaa hyvinkin monia ongelmia sisältäviä linjoja kunhan lonkat ovat hyvät. Koirankasvatuksen tulee olla kokonaisvaltaista, kennelliiton tulee tukea koirankasvatusta ohjeilla ja kasvattajien koulutuksella. Suurin osa kasvattajista tekee tarvittavat terveystarkastukset vapaaehtoisesti, ne jotka eivät kasvattiensa terveydestä piittaa tekevät pentuja kuitenkin rekisteröimättä.

Jos koirasta tutkitaan kaikki tarpeellinen niin tutkimusten hinnaksi tulee 1000-2000 e ja ei riitä että tutkitaan vain jalostukseen aiotut koirat vaan on tutkittava koko pentue. Kuka maksaa nämä kulut? Jos myydään pentu ehdolla, että ostajan pitää nämä kulut maksaa niin eipä juuri löydy ostajia. Jos kasvattaa rotua joka synnyttää keskimäärin 8 pentua ja kasvattaja maksaa nämä tutkimukset jokaisesta pennusta, niin voi taas hyvin laskea millä hinnalla hän pystyy myymään pennut. Meillä suomessa kun on niin vähän miljonäärejä jotka kasvattavat koiria.

Mutta jokainen joka täällä moittii kasvattajia pentutehtailijoiksi ja rahanahneiksi olematta itse kasvattaja niin voi vapaasti valita rodun mitä alkaa kasvattamaan ja tehdä kaikki mahdolliset tutkimukset omilla rahoillaan. Ilmoittakaan sitten minulle niin minäkin tulen teiltä pennun ostamaan.

 

Vastaukset


Vieras

#145 Re: Re: Re: Yksi puheenvuoro

2011-11-28 22:22:14

#144: - Re: Re: Yksi puheenvuoro

LAINAUS: Jos koirasta tutkitaan kaikki tarpeellinen niin tutkimusten hinnaksi tulee 1000-2000 e

 

Aika älyttömästi tuohon hintaan saa tutkia. Laittaisitko esimerkin rodusta tai roduista, joiden PEVISA:n vaatimusten mukaiset tutkimukset maksavat noin paljon. Tai löydätkö edes rotua, jossa kustannukset nousevat tuohon summaan PEVISA ja JTO:n suositusten kanssa yhteenlaskettuna?