Perintövero pois

Kommentoitu viesti

Timo Kiviluoto

#87 Adressi, jonka tarkoitus on _korottaa_ perintö- ja lahjaveroa? Häh?

02.02.2012 04:51

Ovathan kaikki tietoisia, että viimeksi kun perintöverosta luopumisesta keskusteltiin enemmälti viime nousukauden aikaan Vanhasen hallituksen vielä toimiessa, todettiin sen lisäävän perijöiden verorasitusta liikaa. Ruotsissa tätä ei huomioitu, ja perijöiden verot ovatkin luonnollisesti nousseet rajusti heidän taannoisen perintö- ja lahjaverojen poistonsa jälkeen. Syy on niin ilmiselvä, etten tiedä kannattaako sitä edes toistaa. Mutta tässä kuitenkin: Perintö- ja lahjaverotuksessa, sekä Suomen nykyisessä että Ruotsin entisessä, omaisuuden hankintahinnaksi katsotaan kyseisessä verotuksessa vahvistettu arvo (eli se arvo, jonka perusteella perintö- tai lahjavero määrätään), joka on yleensä lähempänä käypää arvoa kuin esimerkiksi 0 € / 0 SEK (perijän faktuaalinen hankintahinta perintö- ja lahjaverottomassa mallissa) tai perittävän tai lahjoittajan (siis jonkun toisen, aivan eri ihmisen) aikoinaan omaisuuden hankkimiseen käyttämä rahamäärä, joka ehkä vuosikymmenienkin inflaation vuoksi on tyypillisesti huomattavasti alempi kuin nykyinen käypä hinta.

Nyt jos tämä peritty omaisuus joskus myydään (vaikkapa serkulle tms.) kauppasumman ja edellä mainitun alhaisen hankintahinnan erotuksesta peritään Ruotsissa, ja perittäisiin myös perintö- ja lahjaverottomassa Suomessa, 30% (tai jopa 32%) luovutusvoittovero ilman alarajaa. Tosin erilaiset hankintameno-olettamat voivat vähentää rasitusta.

Esimerkki 1. Keski-ikäinen Kalle N perii vanhan äitinsä Hilda N:n Pohjois-Suomessa sijaitsevan vapaa-ajan asunnon, jonka käypä arvo on 50000 €. Hän ei tarvitse asuntoa, koska hänen perheellään on jo omakin saaristossa. Kalle N maksaa nykyistä perintöveroa 2500 € ja myy asunnon käypään 50000 euron hintaan, eikä maksa euroakaan myyntivoittoveroa, sillä (50000 € - 50000 €) x 30% = 0 €. Kokonaisverorasitus on täten 2500 € eli 5% perinnöstä.

Esimerkki 2. Kalle N perii taas saman vapaa-ajan asunnon, jonka käypä arvo on 50000 €, eikä taaskaan tarvitse sitä. Perintövero on poistettu, joten Kalle N ei maksa sitä. Hän myy asunnon käypään 50000 euron hintaan. Koska mökin hankintamenoa on vaikea selvittää 50 vuoden takaa ja se olisi sekä markoissa että euroissa pieni, Kalle käyttää myyntivoittoverotuksessa 40% hankintameno-olettamaa, johon hänellä on tässä oikeus. Hän maksaa yhteensä veroja 50000 € x (100% - 40%) x 30% = 50000 € x 18% eli 9000 €, eli suurinpiirtein kuten ruotsalaiset perijät nyt.

Ymmärtäväthän siis kaikki adressin allekirjoittajat, että he haluavat nimenomaan _korottaa_ perijöiden ja lahjansaajien veroja?

Vastaukset

Pentti Kareisto

#100 Re: Adressi, jonka tarkoitus on _korottaa_ perintö- ja lahjaveroa? Häh?

2012-05-13 06:36:18

#87: Timo Kiviluoto - Adressi, jonka tarkoitus on _korottaa_ perintö- ja lahjaveroa? Häh? 

 Hei Timo, lueppa kommentti numero 9. Kommentissa käy kyllä hyvin selville Suomen perintövero raakuus, niin kuin käy monissa muissakin tämän adressin kommenteissa.  Ruotsin myyntivoittoverosta ei minulla varmaa tietoa ole, mutta täytyypä tuolla Haparandassa käydessä asiaa selvitellä. No kuitenkaan se ruotsalainen käytäntö ei pakota perinnön saajaa välittömästi myymään saamaansa, ei ole perintövero heti maksussa niin kuin suomessa. Vai mitä? Täällä on pakko myydä vaikka pilkkahinnalla, kun verottaja määrää peritylle hinnan.