Ei sikatehdasta Nousiaisiin

Kommentoitu viesti


Vieras

#106 Ulkopuolinen

27.03.2012 19:30

Ei ole tainnut aloittajalla (karjatilallinen) olla kalenterissa sivuja enää eu:hun siirtymisen jälkeen. Pienet ns. perheviljelmät eivät enää ole kannattavia, vaan kannattavuus kasvaa yksikkökokojen myötä. Pienet perheviljelmät ovat mielestäni este suomalaisen maatalouden kehitykselle/kannattavuudelle, tämä ilmiö on jo nähtävissä Keski-Euroopassa jossa pienet perheviljelmät eivät enää kykene kilpailemaan isojen yksiköiden kanssa. Se että suomessa tuetaan yhteiskunnan varoilla Euroopan mittakaavassa pientä harrastelua, voi jokainen veronmaksaja vetää omat johtopäätökset.

Erästä pankinjohtajaa lainatakseni: Suomessa kateus voittaa kiimankin!


Mitä tuohon hajuun tulee: olen työnpuolesta ollut mm. Saksassa useassa biokaasu projektissa suunnittelijana ja kyseiset laitokset ovat olleet vielä suurempia ja lähempänä asutuskeskuksia, hajuhaittoja näissä ei ole ollut johtuen erilaisesta suunnittelukäytännöstä verrattuna esim. vehmaan laitokseen. Hajuhaitat ovat minimoitu mm. purkutilojen alipaineistuksella jossa moottorin/turbiinin paloilma on otettu kyseisestä tilasta. Toinen mikä on närää täällä aiheuttanut on pakokaasujen haju, moderneissa laitoksissa kaasun palamislämpötila on erittäin korkea, jonka jälkeen pakokaasut ajetaan pesuriin jossa pesu tapahtuu vedellä. Käytännössä nämä laitokset ovat olleet poikkeuksetta hajuttomia.

Ja ne jotka epäilevät että minulla olisi jotain yhteyksiä kyseiseen projektiin niin ei ole!

Vastaukset

Jarmo ja Seija

#108 Re: Ulkopuolinen

2012-03-27 20:44:23

#106: - Ulkopuolinen

Emme ole ainoita, jotka kannattavat perheviljelmäpohjaista tuotanto. Tässäkään tuottamisen muodossa yksiköiden ei tarvitse olla pienia vaan sopivan kokoisia ja ympäristöön sopivia. Myös maataloustuottajilla on oikeus ja velvollisuus vaalia perinneympäristöä. Biokaasulaitokset ja sikatehtaat tulee sijoittaa ympäristöön, jossa ne eivät maisemaa pilaa. Suomalainen tuottamiskulttuuri on erilainen kuin Euroopassa. Me emme hyväksy sikatehtaita, koska ne mielestämme eivät sovellu näin pieneen maahan kuin Suomeen. Ranskassa vastustetaan mielenosoituksin 1000 lehmän navettaa. Eläinyksiköissä laskien 12 000 sian sikala vastaa noin 3500-4000 lehmän navettaa.

Jokainen allekirjoittaja saa vastustaa tätä sikalahanketta millä perusteella haluaa. Jos jonkun henkilön motiivina on kateus, se on aivan yhtä hyvä peruste kuin mikä tahansa muukin peruste. Koska et tiedä kaikkien allekirjoittajien vastustamisen motiiveista, on arveluttavaa kommentoida niitä vihjailevasti. Perinteinen suomalainen tapa on puhua kateudesta, kun halutaan tukkia suut. Tähän lankaan ei kannata kenenkään mennä. Koirat haukkuu ja karavaani kulkee ja nimiä tulee listaan.

Voisit tulla tutustumaan alueeseen ja tähän huikean kauniiseen varsinaissuomalaiseen perinnemaisemaan ja miettiä, onko tämä tosiaan ainut paikka mihin biolaitoksen ja sikatehtaan voi rakentaa. Turha on kenenkään väittää, että sikalan tuomat hajuhaitat ja ympäristön pistekuormitus vähenevät sikamäärän kymmenkertaistuessa.