Salon synnytysosaston ja lastenosaston säilyttävä Salossa

Kommentoitu viesti


Vieras

#81

13.04.2012 18:16

Salon aluesairaala ja terveyskeskus on rakennettu 1980-luvulla toiminnalliseksi kokonaisuudeksi.
Mikäli synnytysosasto ja lastenosasto siirtyisivät Turkuun, aiheutuisi tästä Salon kaupungille kustannuslisäyksiä kahta kautta: 1. tutkimus ja hoito on Tyksissä merkittävästi kalliimpaa kuin Salossa. 2. Salon aluesairaalan muiden toimintojen yksikkökustannukset (=Salon kaupungin maksettavat) nousisivat, kun kustannuksia jakavat kaksi merkittävää toimintayksikköä siirtyvät pois. Lisäksi röntgen-, laboratoria- ja tukipalvelujen kustannuksille kävisi samoin. Myös työpaikat vähenisivät ja sairaalan toiminnallinen kokonaisuus supistuisi merkittävästi.
Ns. kriittiset synnytykset voidaan nykyisillä tutkimusmenetelmillä havaita jo odotusvaiheessa ja ne siirtää Turkuun. Samoin yhtenä perusteluna mainittu keäsajan sijaisongelma voidaan hoitaa Turun kanssa sovittelemalla.

Vastaukset


Vieras

#90 Re:

2012-04-17 17:55:11

#81: -

"Mikäli synnytysosasto ja lastenosasto siirtyisivät Turkuun, aiheutuisi tästä Salon kaupungille kustannuslisäyksiä kahta kautta: 1. tutkimus ja hoito on Tyksissä merkittävästi kalliimpaa kuin Salossa."

- Sairaanhoitopiirin hinnaston mukaan normaali synnytys maksaa Salossa 915 euroa ja TYKS:ssä 740 euroa.

"2. Salon aluesairaalan muiden toimintojen yksikkökustannukset (=Salon kaupungin maksettavat) nousisivat, kun kustannuksia jakavat kaksi merkittävää toimintayksikköä siirtyvät pois."

- Synnytysten siirtäminen vähentäisi tehottomampaa päivystystystoimintaa (suoritteiden määrällä arvioitaessa). Lastenosasto on aina ollut Salossa kallis yksikkö asukasta ja hoitosuoritteita kohti laskettaessa. Korvatautien leikkaustoiminta on ollut lastenosaston kustannuksia jonkin verran kurissa pitävä toiminta, mutta sitä voidaan harrastaa muutenkin. Siirtyvä toiminta voidaan korvata paremmin kannattavalla päivä- ja iltatoiminnalla. Röntgen-, laboratorio- ja muut tukipalvelut ostetaan tälläkin hetkellä yksikköhinnoin liikelaitoksilta, eikä niiden tarpeen siirtyminen Turkuun vaikuta Salon sairaalan kannattavuuteen mitenkään. Työpaikat eivät vähene oleellisesti, jos toiminta korvaantuu toisenlaisella työllä. Tarvittava ammattitaito voi olla kyllä erilaista. Toiminnallinen kokonaisuus ei välttämättä supistuisi ainakaan määrällisesti. mutta monialaisuudessa kyllä. Toisaalta sitäkin voidaan kehittää tarpeen mukaan mulle aloille.

"Ns. kriittiset synnytykset voidaan nykyisillä tutkimusmenetelmillä havaita jo odotusvaiheessa ja ne siirtää Turkuun."

- Hätäsektion tarvetta ei voida ennustaa satavarmasti mitenkään. Kiireelliset sektiotarpeet tulevat jälkikäteenkin arvioiden yllätyksenä joka toinen kerta. Eivät ne muuten olisi kiireellisiä. Napanuoran kiertyminen, istukan irtoaminen tai kohdun repeäminen ei varoita niin ajoissa, että siirto onnistuisi enää siinä tilanteessa.

"Samoin yhtenä perusteluna mainittu keäsajan sijaisongelma voidaan hoitaa Turun kanssa sovittelemalla."

- Eipä ole hoitunut vielä tähän mennessä, kun päivystys ei ole kattava ainakaan lastenlääkäripuolella. Eikä kyse ole tämänhetkisestä tilanteesta, vaan siitä, mikä on edessä, jos ja kun päivystystä pitää tiukentaa huomattavasti entisestään. Lehtitietojen mukaan mm. Rovaniemi ostaa lastenlääkäripäivystykset jo nyt kovalla hinnalla, eikä sekään riitä juhlapyhinä.

Synnytyksiä ei olla siirtämässä Salosta pois siksi, että kustannukset olisivat tällä hetkellä liian suuret ja halutaan säästää, vaan nyt yritetään ennakoida kaiken käytettävissä olevan tiedon pohjalta, minkälaista toimintaa Salon sairaalassa on vuosikymmenen loppupuolella, jotta sairaalan saneraus voidaan tehdä mahdollisimman järkevästi ja myös suunnitella TYKS:n U-sairaalan korvaava rakennus todellisten tarpeiden mukaiseksi. Lainsäädäntö on hyvin todennäköisesti estämässä Salon synnytystoiminnan jatkumisen tai parhaimmassakin tapauksessa tekemässä sen jatkossa paljon vaikemmaksi järjestää henkilökunnan saannin kannalta (tarvitaan paljon enemmän päivystäjiä) ja varmasti huomattavasti kalliimmaksi.