Ei sikatehdasta Nousiaisiin

Kommentoitu viesti

Ei pieniä, eikä liian suuria, vaan sopivia

#357 Re: Gloobaali muutos.

17.05.2012 17:04

#356: Punainen tupa ja perunamaa. - Gloobaali muutos. 

 Maksimiemakkomäärä on sellainen, ettei tällaisia YVA menettelyjä tarvita eli alle 900 emakon yksiköt. Silti ei tarvitse nimikkopossuyksiköitä olla eikä punaista tupaa ja perunamaata. Perheviljelmillä kasvatetaan suurin osa myyntiin tulevista possuista ja näin tulee olla jatkossakin. Emme hyväksy pörssiyhtiöiden sponsoroimaa tai sen harjoittamaa sikatuotantoa, vaan sikatalouden omistuspohja täytyy jatkossakin olla tuottajaperheitten käsissä.

8000 emakon, 4000 lihasian ja 200 000 porsaan yksikkö on liian suuri ihan mihin tahansa. Voikkaan olosuhteista eimme tiedä mitään, mutta kauemmas esim. 5 km taajamasta voimme hyväksyä alle YVA-menettelyn mukaisen sikalan ( alle 900 emakkoa ), tosin senkin paikka tulee miettiä tarkkaan. Lähiasukkaiden mielipide tulee tarkasti ottaa huomioon Voikkaallakin. Lähelle taajamaa ei tule rakentaa suurta sikalaa. Nousiaisten yksikkö on jo nyt liian suuri ja jos lupamenettely olisi ollut v. 2006 vireille tuleessa hakemuksessa samankaltainen kuin nyt, tällaista yli 1000 emakon yksikköä ei olisi koskaan rakennettu tuohon peltoaukialle. Näin uskomme.

Luomuyksiköissä tehdään hyvää työtä, eikä yksikkkökoot ole 5 ha ja 5 possua, vaan suuremmat. Kuitenkin tuotanto on eettistä, joten ainakin 2-3 kertaa enemmän voimme luomulihasta maksaa.

Emme usko myöskään, että Nousiaisten laajennyksen takana olevat tahot ovat kinnostuineita globaalista ruuantuotannosta muuta kuin markkinamielessä. Atria yrittää saada jalansijaa Kiinan markkinoilla. Ei tätä yksikköä suunnitella ihmiskunnan ravinnontarvetta ajatellen, eikä sitä tule myöskään sillä perustella. Ihmiskunnan tulee vähentää lihan kulutusta kaikilta osin, kuten eräs kirjoittaja tälläkin palstalla on todennut. Jos "punainen tupa ja perunamaa" olisi kiinnostunut ihmiskunnan globaalista ravinnon tyydyttämisestä, hän nousisi barrikaadeidlle ja banderollissa lukisi: "SYÖ VÄHEMMÄN LIHAA!"

Nimimerkki punainen tupa ja perunamaa antaa ymmärtää, että hän on muiden yläpuolella ja  fiksumpi kuin ihmiset yleensä. Kuitenkin viimeinen kysymys paljastaa alentuvan asenteen sekä sianlihantuottajia että sikatehtaan vastustajia kohtaan. Tehdasmainen sianlihantuotanto ei ole todellakaan ainut vaihtoehto! Tarvitsemme SOPIVAN KOKOISIA YKSIKÖITÄ.

Vastaukset

Punainen tupa ja perunamaa.

#358 Re: Re: Gloobaali muutos.

2012-05-17 19:38:33

#357: Ei pieniä, eikä liian suuria, vaan sopivia - Re: Gloobaali muutos. 

 

Onhan se totta etemme voi pelastaa koko maailmaa vaikka niin haluaisimme. Kyllä 900 possua jo sen verran kakkii että siitäkin täällä paljon puhuttua hajua syntyy. :) Pohjoisemmassa suomessa on tilaa kasvattaa lihaa vientiinkin saakka, ja sitä kautta saada taloudellista helpotusta esimerkiksi juuri Voikkaalle. Nälkäiset suut eivät maailmasta lopu. Kävisikö tasaraha eli 1000 emakkoa/tuotantoyksikkö ja tuotantoyksiköiden minimiväli 5km. Tuosta "viimeisestä kysymyksestä" sen verran että yllättävän moni on kiinostunut myös pientuotannosta ja siten "nimikkopossusta". Meidän perheellä on ollut lampaita ja kanoja omiin tarpeisiin. Meillä olisi mahdollisuus muutama luomuviljapossu kasvattaa rapsutellen kuten Eemeli possuressua. :) Älykkyysosamäärääni saatikka ylimielisyyteeni en viitsi ottaa sen enempää kantaa. :D