Iisalmi Helsinki välille tarvitaan junavuoro, jolla ehtii aamuksi

VR:n säästötoimet lakkauttivat 15.6.2015 alkaen kaksi merkittävää yhteyttä Iisalmesta Helsinkiin. Aiemmin aamujuna lähti Iisalmesta klo 4.40 ja oli perillä Helsingissä klo 9.48. Iltajunista lakkautettiin Helsingistä klo 19.12 lähtevä juna, joka oli Iisalmessa 00.23 .

Ylä-Savon asukkaat ja yrittäjät pystyivät käymään junalla kokouksissa, koulutuksissa, messuilla, tärkeissä tapaamisissa ja hoitamassa asioitaan päiväseltään Helsingissä. Suorat junayhteydet mahdollistivat työasioiden hoitamisen tai opiskelun matkan aikana. 

Nyt junavuorojen lakkautusten jälkeen päivän matka Helsinkiin junalla on mahdottomuus. Aamujuna oli ainut tapa päästä Iisalmesta pääkaupunkiseudulle aamupäiväksi. Nyt päästäksesi junalla Helsinkiin aamuksi, joudut nousemaan Iisalmesta illalla junaan klo 20.21 ja matkustat ensin Ouluun, jossa vaihdat klo 23.48 Tampereelle lähtevään junaan ja Tampereelta pääset Helsinkiin lähtevään junaan klo 06.04. Tämän kotimaan kiertelyn jälkeen olet 11,5 tuntia matkustaneena ja huonosti nukkuneena aamulla Helsingissä klo 7.52.

20:21 Iisalmi - 23:31 Oulu
InterCity 917 , Pääteasema: Oulu
23 :52 Oulu - 05:46 Tampere
InterCity 274 , Pääteasema: Helsinki
 
06:04 Tampere - 07:52 Helsinki
InterCity 162 , Pääteasema: Helsinki
 

Matkanteko on kurjistunut, mutta taustalla tässä on kyse isommasta asiasta eli Ylä-Savon ja myös Kainuun alueiden elinvoimasta.

Iisalmen seudun ja Ylä-Savon elinvoimaisuuden ja yritysten toimintakayvyn säilymiseksi tarvitaan toimivat kulkuyhteydet pääkaupunkiseudulle. Ainoastaan lentokoneella on mahdollista käydä päiväseltään Helsingissä, jos pääset jollakin kyydillä ensin lentoasemalle ja takaisin. 

VR:n tulisi määräävänä markkina-aseman hoitajana huolehtia, että aamustakin täältä Ylä-Savosta ja Kainuusta päästään junalla Helsinkiin.

Lakkautetun suoran aamujunavuoron palauttaminen tai yöjuna vahvistaisi osaltaan Ylä-Savon elinkeinoelämää ja elinvoimaisuutta sekä mahdollistaisi seudun asuttuna pitämisen.