Älä tue Autismi- ja Aspergerliittoa!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Älä tue Autismi- ja Aspergerliittoa!.

Alarik Lundin
Adressin tekijä

#1 Itsensä määrittely kuuluu jokaiselle, mutta ihmisryhmien määrittely ei.

13.05.2010 15:01

Kun homoseksuaalit olivat huonosti ymmärretty vähemmistö, he määrittelivät itse itseäänkin sairaiksi, kieroutuneiksi ja epämoraalisiksi. He tekivät näin ja anoivat apua ja kuntoutusta sairauteensa, kieroutuneisuuteensa ja epämoraalisuuteensa. Miksi?
Saadakseen hyväksyntää yhteiskunnassa eräänlaisina “hyvinä potilaina”. Saadakseen hyväksyntää he omaksuivat sen roolin mikä oli helpointa.
Jotta tämä myöhemmin pääsi muuttumaan tarvittiin paljon status quon vastustusta ja vihaista kapinointia. Se ei tapahtunut sillä, että määriteltiin mitä homoseksualit ovat, vaan juurkin vastustamalla stereotypioita ja määrittelemällä mitä he EIVÄT ole.

Aspergerilaisetkaan EIVÄT ole kehityshäiriöisiä, ongelmaisia saatika vammaisia.
Älä tue Autismi- ja Aspergerliittoa rahallisesti äläkä ideologisesti hyväksyen, sillä tukesi on ääni vammaisleimaamiselle!
Edes aspergerilaiset yksilöt itse eivät saa leimata omia henkilökohtaisia vaikeuksiaan vähemmistöryhmänsä stereotypioiksi!
Kun aspergerilaisuuden julkisuuskuva muodostuu Autismi- ja Aspergerliiton ja sen tukemien systeemien ja niihin ripustautuvien aspergerilaisten yksilöiden kautta, jotka määrittelevät ongelmiaan ja milloin mitä muitakin henkilökohtaisia ominaisuuksiaan aspergerilaisuuden osaksi, tulee koko aspergerilaisuudesta hyvin samankaltainen ominaisuuksien tilkkutäkki kuin jokin juorulehden horoskooppiosio.
Jos tämä on monesti virallisellakin taholla monen ihmisen ainoa lähde siitä, mitä aspergerilaisuus on, ei neurologiset tosiasiat paina näiden stereotypioiden alla mitään eikä ammattitaitoisinkaan älykäs ihminen ilman neurologian tuntemusta voi vetää muita johtopäätöksiä kuin, että aspergerit ovat jonkinlaisia hulluja, koska määrittelevät itsensä moisen matalatasoisen käsitteiden sekamelskan kautta. Hulluus on kuitenkin yhteisössä jossa sosiaalinen paine määritellä erilaisuus elää. Silloinkin, kun homoja määriteltiin sairaiksi, kieroutuneiksi ja epämoraalisiksi, oli se määrittelyn synnyttävän yhteisön sairautta, kieroutuneisuutta ja epämoraalisuutta.

- Alarik Lundin (AS-diagnosoitu)
Matti Jortikka
Perseenreikä

#2

14.05.2010 09:40

En näe mitään syytä, miksi AS-diagnosoitujen vapauksia tulisi rajoittaa, mutten myöskään usko, että aspergilaisia syrjittäisiin niin paljon kuin yleensä luullaan. Täällä korkeammissa kouluissa monilla opiskelijoilla on AS:ään viittaavia merkkejä, mutta jokainen on täysin hyväksytty henkilö.

Jos aspergilainen kykenee havaitsemaan omat ongelmansa, kaikki erityistoimenpiteet näiden suhteen ovat hyödyttömiä. Tehokkainta olisi integroida jokainen diagnosoitu työelämään itselleen kuuluvalle alalle.

Maailmassa on oikeasti vammaisia ihmisiä, ja monet jopa terveetkin ovat osoittautuneet yhteiskuntakelvottomiksi.

Allekirjoitin, kaikkea hyvää adressin luojille.
Alarik Lundin
Adressin tekijä

#3 Matti Jortikalle

14.05.2010 11:23

"mutten myöskään usko, että aspergilaisia syrjittäisiin niin paljon kuin yleensä luullaan."

Olen täysin samaa mieltä sillä erotuksella ja täsmennyksellä, että syrjintää ei todellakaan ole niinkään opiskelu- ja työelämän arjessa sinänsä, vaan juurikin niissä yhteiskunnan ryhmissä, joissa muka autetaan aspergerilaisia ja samalla luokitellaan heitä ja muodostetaan stereotypioita. (Hoito ja kuntoutustahot)
Tämä johtunee osittain siitäkin, että niihin yhteisöihin helposti hakeutuvatkin sellaiset aspergerilaisten vanhemmat tai aspergerilaiset itse, jotka katsovat Aspergerin oireyhtymää vammaistavasta näkökulmasta.

Jokaisessa ihmisryhmässä löytyy itsensä ja omien erilaisten läheistensä vuorovaikutusongelmien surkuttelijoita ja patologisoijia, vähemmistöryhmien kohdalla heidän mielipiteensä usein vain tulevat enemmän esiin ja onnistuvat muodostamaan stereotypioita koko ihmisryhmästä.

(Jostain syystä esimerkiksi autististen lasten vanhemmat ovat esimerkiksi mainitun liiton toiminnassa katsonet asiakseen määritellä myös sitä, mitä Aspergerin oireyhtymä on, vaikkei heillä useinkaan ole mitään kontaktia aspergerilaisiin.)
Jorma mela
Vieras

#4 vähän olen erimieltä

05.12.2010 21:05

"
Olen täysin samaa mieltä sillä erotuksella ja täsmennyksellä, että syrjintää ei todellakaan ole niinkään opiskelu- ja työelämän arjessa sinänsä, vaan juurikin niissä yhteiskunnan ryhmissä, joissa muka autetaan aspergerilaisia ja samalla luokitellaan heitä ja muodostetaan stereotypioita. (Hoito ja kuntoutustahot)
"

missä ovat ne yhteiskunnan ryhmät, jotka auttavat asperilaisia? Aika ikävää, jos ongelmia aiheuttaa vain ne...

Miks on yleensä Aspergerin syndrooma DIAGNOOSI, jos sillä ei ole mitään vaikutusta vaikkapa sosiaaliseen pärjäämiseen (eikös VAMMA ole sellainen, joka alentaa ihmisen suorituskykyä tietyllä alueella).

Mulle se on ihan sama vaikka vasenkätisyyttäni pidettäisi vammana - mitä ihmettä se haittaa. Eikös Aspergerin syndroomaa kuvaa se, että se ei ole niinkään kiinnostunut mitä muut ajattelee? Vai onks se niin, että jos on assi, niin sitä kuvaa,että pää on täynnä kusta (ei siedä vamma-titteliä)?

Sitten vaikka Juice Leskisellä oli Aspergerin Syndrooma, niin eiköhän niitä silloin ole aika paljon eri asteita...??? Joku selviää ilman vamma titteliä - joku hakee vamma-tittelin verukkeella vaikkapa jotain tukea kelasta...

Vai oliks se nyt niin, että Aspergerin syndrooma = täydellinen kyrpä, joka ei siedä toisten heikkoutta?



Ella
Vieras

#5 Siitä on haittaa jos "vammainen" itse uskoo sen olevan vamma.

26.02.2011 22:21

#4: Jorma mela - vähän olen erimieltä

"Mulle se on ihan sama vaikka vasenkätisyyttäni pidettäisi vammana - mitä ihmettä se haittaa."

Tuossa se juttu piileekin. Et selvästikkään pidä vasenkätisyyttäsi vammana,etkä varmaankaan siten yritä selitellä vasenkätisyydelläsi esim. masennustasi, vankilaan joutumistasi, rumuuttasi, ylipainoa, heikkoa laskutaitoa tai ties mitä muuta.

Tätä tuntuvat tekevän hirveän monet as-palstalaiset. Tyyliin olen työtön koska mulla on tämä asperger, en ole voinut opiskella koska mulla on tämä asperger, en voi siivota ja kämppäni näyttää kaatopaikalta koska mulla on tämä asperger, en saa tyttöystävää varmaan koska minulla on tämä asperger, vaikka siis todellisuudessa olisin vain ruma, en voi elää normaalissa yhteiskunnassa koska en mene ajoissa nukumaan koska minulla on tämä asperger, vaikka tästäkin todellisuudessa selviäisi sillä että hommaisi työn jossa ei tarvitse herätä aamulla aikaisin tai vaihtoehtoisesti opettelee menemään nukkumaan niinkun ihmisillä on tapana vaikka se onkin vähän tylsää. Osa asseista ja varsinkin monet assi lasten vanhemmat tuntuvat pistävän kaikki vikansa ja henkilökohtaiset ihme tapansa tai piirteeensä aspergerin piikkiin ja sitten selittelevät niitä vielä ulkopuolisille, ja tämän seurauksena muut pitävät asseja ihan kehareina. Ja ihemekös tuo kun assiuteen tuntuu näiden ihmisten kuvausten perusteella kuuluvan yhtä jos sun toista vikaa ja häiriötä.


Vieras

#6 Aperger

31.07.2011 15:21

Aspergerit ulisee, mielestäni AS-AU-liitto on erittäin hyvä.
KH

#7 Re: Itsensä määrittely kuuluu jokaiselle, mutta ihmisryhmien määrittely ei.

16.08.2011 23:59

#1: Alarik Lundin - Itsensä määrittely kuuluu jokaiselle, mutta ihmisryhmien määrittely ei.

Tällainen Nietzscheläinen nihilistinen vuodatus todistaa vain lähinnä henkilökohtaista syrjityksi tulemista, ei niinkään sitä, että muut tulevat syrjityksi. Puheesi täysin arvoton, jos et kykene esittämään minkäänlaista todistusaineistoa siitä, että autismi- ja asperger-liitto ei piittaa neurologisista tutkimuksista.


Vieras

#8

03.04.2012 21:20

Liiton pääasiallinen tehtävä näyttää olevan NT-ihmisten työllistäminen yrittämällä "auttaa" aspie-parkoja. Tuloksista viis. Logiikkaa on myös siinä, että "hoitoa" joka lopettaisi tämän väärinymmäretyn paapomisen ei tietenkään haluta koskaan löytää. Surullista, mutta niin suomalaista...
ajattelija

#9 Voi Voi...

09.03.2013 22:00

Alarik Lundin ym. suitsuttajat täällä... et taida olla ihan sinut itsesi kanssa? Kun olet noin epävarma ihmisetn epäluuloista itseäsi kohtaan?? Mitä pahaa on sanassa "vamma"? Joka päivä ihmiset saavat vammoja, polvivammoja, selkävammoja, aivovammoja... ja ovat ihmisiä siinä missä muutkin. Autismi- ja aspergerliitto on olemassa mm. Sinua, ja jokaista muuta varten, jolla on jokin/joitakin "vammoja" tai mikä sana miellyttäisi sinua; rajoitteita, erityispiiretitä... kaikki käy! Sehän on vain Sana! Liitto pyrkii ajamaan tämän kaltaisten henkilöiden asiaa ja oikeuksia. AS-diagnoosi on hyvin kirjava, kirjavampi kuin Alkon viinivalikoima. Itse asiassa yhtä kirjava kun on ihmisrotu! Jokainen on erilainen! Ei mikään liitto, tutkimus tai dosentti, pysty asettamaan sellaista "profiilia" AS aikuiselle/lapselle, sen enempää kuin autistisille aikuisille tai lapsille, koska jokainen "oireilee tai kokee vaikeuksia" eri tavalla ja eri asioissa. Niille vain on saatava jokin nimi. Liiton teilaus ja tuollainen subjektiivisen katkera tilitys tuskin johtaa mihinkään. Ehkä olisi syytä tarkastella omat näkemykset vielä kertaalleen, ennen kuin nousee barrikaadeille tällä tavalla..
Tarja Lundin

#10 Päämäärä ei hyvitä keinoja.

12.03.2013 08:55

HS kirjoituksessaan linkitti AS ja koulusurmat toisiinsa ilman perusteita. Nousi meteli, mutta sen analysoiminen mikä mahdollisti moisen jäi vähemmälle. Artikkelissani Aspergerin silmistä katsoo peto hahmottelin ilmiön taustalla vaikuttavia tekijöitä.
AS leimaaminen vammaksi tai siihen rinnasteiseksi eli tosiasiassa aspergerilaisen elämäntavan leimaaminen puutteelliseksi ja aspergerhenkilön leimaaminen vastuunkannossaan edes potentiaalisesti rajoitteiseksi on vaarallista politiikkaa. Tälläinen virheellinen väittämä antaa taustatukea, kun täysin aspergerista riippumattomista syistä yhteisö tarvitsee syntipukin, johon ulkoistaa omia ongelmiaan.
Tämä lähentelee aspergerilaisena elämisen kriminalisointia- ei niinkään lain vaan yhteisön arvojen mukaan. HS juttuun on lainattu Autismi- ja Aspergerliiton tarjoamaa vinoutunutta näkökulmaa AS.
Kun aspergerilainen henkilö leimataan vammaiseksi tai vastaavaksi, vastuunkannossaan puutteelliseksi,
hänet leimataan samalla vallattomaksi. Henkilöt, jotka haluavat paeta vastuuta teoistaan, määrittävät mielellään itsensä AS, joten tällä menolla ei ole ihme, jos oikeudenkäynneissä tullaan tulevaisuudessa näkemään näitä "kriminaaleja aspergereja". Englannissa on jo käytetty syytetyn AS hänen puolustuksenaan.
Autismi- ja Aspergerliitto on vastuussa vääristävän tiedon levittämisestä oli sen tietoisen vaikuttimet sitten kuinka humaanit hyvänsä. Päämäärä ei hyvitä keinoja.
keep_going_don't_give_up

#11 Re: Päämäärä ei hyvitä keinoja.

16.03.2013 18:27

#10: Tarja Lundin - Päämäärä ei hyvitä keinoja.

Tarja hyvä, mitään petoa ei ole. Ole huoleti. Unohdat vain as-palstan kaltaiset viattomien kiduttamiseen ja aivopesuun keskittyneet forumit, jossa osataan oksentaa myrkkyä ihmisten silmille ja mieliin. Ei tarvita kuin yksi narsistisesti vammautunut henkilö sabotoimaan hyvä tarkoitus, jollainen liitolla on voinut joskus olla. Tosin A- ja A-liittoa ei ole kiinnostanut tieteellinen tutkimus enää pitkään aikaan. Eikä kyllä mikään muukaan psykologia, jota muualla maailmassa käytetään autisminkirjoisten voimaannuttamisessa.

Henkisen kidutuksen uhrit sen sijaan kertovat ja tunnustavat mitä tahansa, jotta pääsisivät kiduttajan otteesta. Tässä tapauksessa as-palsta on paraati esimerkki ihmisistä, joita on pahoinpidelty henkisesti(vammautettu) ja sitten patisteltu hakemaan itselleen AS-diagnoosi muka selitykseksi omille ongelmille, vaikka todellisuudessa suurella osalla ei ole autisminkirjon häiriötä sen pienestä esiintymisestä johtuen. Juuri tästä syystä siellä vääristellään tietoa ihan tarkoituksella. Lue tarkkaan: se ei siis ole mitään autistista väärin ymmärtämistä, jota siellä usein käytetään tekosyynä. Myöskin as-palsta ei palvele mitään muuta kuin tätä tiedon vääristelyn tarkoitusta ja ihmisten jatkuvaa päähän potkiskelua, jolla ei ole minkäänlaista voimaannuttavaa vaikutusta, vaikka todisteltaisiin mitä hyvänsä.

Anonymous

#12

05.07.2013 18:26

Liiton fasistinen propaganda ottaa taas yhden askeleen tukevamman jalansijan, kun yksi aspalsta.net käyttäjä tunnustaa itsensä vammaiseksi erään kaupungin paikallisessa lehdessä. Tämän ääliömäisen idiotismin ja aivopesun on loputtava!
as-lapsen as-äiti

#13 Palveluita niitä tarvitseville

17.03.2014 11:23

Käsittääkseni aspergerin diagnostisissa kriteereissä on (kuten monissa muissa psykiatrian diagnooseissa): häiriö aiheuttaa merkittävää haittaa joko sosiaalisessa tai ammatillisessa suoriutumisessa. Eli toisinsanoen, aspergeria ei voida diagnosoida, ellei merkittävän haitan vaatimus täyty. Kun on kyseessä henkilö, jolla on neuropsykiatristen ongelmiensa vuoksi merkittäviä vaikeuksia joko ammatillisessa suoriutumisessa tai sosiaalisissa suhteissa, on varsin kohtuullista, että myös hän olisi oikeutettu tarvitsemiinsa tukitoimiin esim. vammaispalvelulain mukaiseen henkilökohtaiseen apuun. Ongelmana on pikemminkin, että kunnat tulkitsevat vammaispalvelulakia fyysisten vammojen kautta, jolloin autismi, asperger, skitsofrenia, kehitysvamma jne eivät ole kuntien (vammaispalveluiden) mielestä samalla tavoin palveluihin oikeuttavia kuin esim. alaraajojen toimimattomuus. Toki asianmukaisen ja tavoitteelisen pitkäaikaisen kuntoutuksen myötä asperger-henkilö voi kuntoutua siten, etteivät diagnostiset kriteerit (esim. merkittävä haitta ammatillisessa tai sosiaalisessa suoriutumisessa) enää täyty. Herää kysymys, pitäisikö tautiluokituksessa olla erillinen diagnoosi "kuntoutunut aspergerista" tai sopisiko tällöin diagnoosi asperger-piirteet. Sillä eihän henkilöllä tuolloin enää ole varsinaista aspergerin syndroomaa, koska diagnostiset kriteerit eivät täyty, eikä siis mielekkyyttä pitää aspergeria enää diagnoosinaan. Kuitenkin toivoisi, että merkittävästi kuntoutunut asperger henkilö ymmärtäisi, mikä merkitys kaikilla hänen saamillaan kuntoutus- ja tukitoimilla on hänelle ollut. Ystävällisin terveisin asperger-lapsen (diagnoosi on) asperger-äiti (ei diagnoosia).
Tarja Lundin
Vieras

#14 Re: Palveluita niitä tarvitseville

18.03.2014 08:54

#13: as-lapsen as-äiti - Palveluita niitä tarvitseville 

 

Koska adressi on julkinen, korjailen joitain käsityksiä ilman sen laajempaa kommentointia aspergerista tai kirjoittajan asenteesta. "Käsittääkseni aspergerin diagnostisissa kriteereissä on (kuten monissa muissa psykiatrian diagnooseissa): häiriö aiheuttaa merkittävää haittaa joko sosiaalisessa tai ammatillisessa suoriutumisessa. Eli toisinsanoen, aspergeria ei voida diagnosoida, ellei merkittävän haitan vaatimus täyty." Suomessa on käytössä ICD 10-luokitus, jossa F84.5, AS-diagnoosi, ei edellytä merkittävää haittaa. DSM-pohjaisessa diagnostiikassa katsottiin, että diagnosoidulla oli AS elämälleen merkittävää haittaa, DSM AS-diagnoosi on poistettu käytöstä. Esitit hyvin usein käytetyn virheellisen argumentin, jolla AS pyritään Suomessa vammaistamaan. Oletetaan, että myös ICD 10 edellyttäisi merkittävän haitan; edes tämä ei tarkoittaisi, että aspergeri olisi vammaan verrattava ilmiö. "Merkittävä haitta"- ilmaisu ei ole kirjattu diagnostiikkaan siinä hengessä, että diagnosoitavan henkilön puutteellisuutta halutaan korostaa. Tämä "merkittävä haitta"- ilmaisu on Suomessa korostunut lähinnä siitä syystä, että täällä on AS riippumaton voimakas tarve nähdä AS vammana. "Kun on kyseessä henkilö, jolla on neuropsykiatristen ongelmiensa vuoksi merkittäviä vaikeuksia joko ammatillisessa suoriutumisessa tai sosiaalisissa suhteissa, on varsin kohtuullista, että myös hän olisi oikeutettu tarvitsemiinsa tukitoimiin esim. vammaispalvelulain mukaiseen henkilökohtaiseen apuun." Kyllä, mutta tämä argumentti ei koske aspergerilaisia henkilöitä. Autistit ovat hyvin usein kehitysvammahuollon piirissä ja saavat tarvitsemaansa tukea itselleen. "Ongelmana on pikemminkin, että kunnat tulkitsevat vammaispalvelulakia fyysisten vammojen kautta, jolloin autismi, asperger, skitsofrenia, kehitysvamma jne eivät ole kuntien (vammaispalveluiden) mielestä samalla tavoin palveluihin oikeuttavia kuin esim. alaraajojen toimimattomuus." Autismi oikeuttaa palveluihin, AS ei, koska AS ei sisällä sen kaltaista toimintapuutetta, että henkilön voisi katsoa olevan oikeutettu verovaroin rahoitettaviin palveluihin. Kehitysvamma oikeuttaa mittaviin palveluihin kehdosta hautaan. Skitsofrenia oikeuttaa palveluihin. "Toki asianmukaisen ja tavoitteelisen pitkäaikaisen kuntoutuksen myötä asperger-henkilö voi kuntoutua siten, etteivät diagnostiset kriteerit (esim. merkittävä haitta ammatillisessa tai sosiaalisessa suoriutumisessa) enää täyty." Ei ole olemassa tutkitusti toimivaksi todettua AS-kuntoutusta eikä hoitoa. On olemassa jonkin verran tutkittua autismikuntoutusta, josta on voitu muokata AS sopivaksi oletettu variantti. Käsityksesi diagnoosikriteereistä on virheellinen. "Herää kysymys, pitäisikö tautiluokituksessa olla erillinen diagnoosi "kuntoutunut aspergerista" tai sopisiko tällöin diagnoosi asperger-piirteet. Sillä eihän henkilöllä tuolloin enää ole varsinaista aspergerin syndroomaa, koska diagnostiset kriteerit eivät täyty, eikä siis mielekkyyttä pitää aspergeria enää diagnoosinaan." Kliinisessä työssä voidaan käyttää käsitettä "autismin jälkitila", kun varhaislapsuuden autisti kuntoutuu selkeästä kehitysviiveestään. "AS jälkitila"-määritelmän mielekkyys edellyttäisi, että henkilö olisi muuttunut huomattavasti lapsuudestaan. Aspergerhenkilö ei kuitenkaan muutu huomattavasti tullessaan aikuiseksi tai vanhemmaksi: muutosta ei tapahdu kuten autismissa, koska aspergerilla ei ole kehitysviivettä, jonka hän voisi ottaa kiinni. Persoonapiirteistö ei muutu ratkaisevasti. Ideasi perustuu virheelliseen käsitykseen diagnoosikriteereistä. "Kuitenkin toivoisi, että merkittävästi kuntoutunut asperger henkilö ymmärtäisi, mikä merkitys kaikilla hänen saamillaan kuntoutus- ja tukitoimilla on hänelle ollut." On hyvin yleinen harhakäsitys, että aspergeri haluaisi muuttua, "olla kuin kaikki muut". On jokseenkin huvittavaa, että tämä harha tuli Suomessa laajempaan julkisuuteen ruotsalaisen aspergerkirjoittajan toimesta. Etkö juuri harmitellut sitä, että AS-diagnoosilla ei saa palveluja. "Ystävällisin terveisin asperger-lapsen (diagnoosi on) asperger-äiti (ei diagnoosia)." On hyvin yleinen harhaluulo, että aspergerhenkilö ei ymmärtäisi kaksoisviestintää.
as-lapsen as-äiti

#15 Re: Re: Palveluita niitä tarvitseville

21.03.2014 19:26

#14: Tarja Lundin - Re: Palveluita niitä tarvitseville

"Etkö juuri harmitellut sitä, että AS-diagnoosilla ei saa palveluja. On hyvin yleinen harhaluulo, että aspergerhenkilö ei ymmärtäisi kaksoisviestintää."

Itse en taida ymmärtää kaksoisviestintää, mitä sillä sitten tarkoitatkin. Kuntoutus ja palvelut ovat mielestäni aivan eri asioita. Kuntoutusta on esim. erityisluokka koulussa, erityispaikka päiväkodissa, erityispaikka iltapäiväkerhossa, toimintaterapia, puheterapia, sosiaalisten taitojen ryhmäkuntoutus, sopeutumisvalmennuskurssi sekä yksilölliset kuntoutusjaksot. Kaikkia näitä lapseni on saanut vuosien varrella.

Palveluita olisivat mm. henkilökohtainen apu, vammaispalvelulain mukaiset taksikuljetukset, tukihenkilö. Näitä lapseni ei ole saanut.

On erittäin mielenkiintoista, että asperger-diagnoosilla voi saada korotetun vammaistuen KELA:sta ja vaikeavammaisten kuntoutukset (KELA), mutta vammaispalveluista ei mitään palveluita saa ainakaan lapselle. Kuten aspergeriin perehtyneenä varmaan tiedätkin, osa aspergereista tarvitsee aikuisenakin päivittäistä tukea esim. palveluasumista, ja osa selviää vähemmällä tuella esim. keskustelut mielenterveystoimistossa tai tukihenkilön avulla, toki osa selviää ilman mitään tukea, mutta tällöin herää kysymys siitä, onko diagnoosi enää ajankohtainen.

"On hyvin yleinen harhakäsitys, että aspergeri haluaisi muuttua, "olla kuin kaikki muut". On jokseenkin huvittavaa, että tämä harha tuli Suomessa laajempaan julkisuuteen ruotsalaisen aspergerkirjoittajan toimesta."

Käsitykseni mukaan monet aspergereista haluavat kuntoutusta, koska he joutuvat toistuviin ongelmiin ymmärtämättömyyttään ja/tai osaamattomuuttaan tulkita sosiaalisia tilanteita ja viestejä oikein esim. ongelmat koulussa, opiskelussa, työpaikalla jne. Aspergerit haluavat oppia toimimaan mahdollisimman sujuvasti sosiaalisissa tilanteissa neurologisesti normaalien henkilöiden kanssa. Tähän on nykyisin olemassa kuntoutusta esim. aspergereille suunnattuja sosiaalisten taitojen harjoitusryhmiä, neuropsykologista kuntoutusta ja sopeutumisvalmennuskursseja. Kuntoutuksen päämääränä ei ole muuttaa persoonaa, vaan opettaa käytännön taitoja sosiaalisiin tilanteisiin ja arjen pulmiin, jolloin aspergerhenkilön sosiaalinen suoriutuminen kokonaisuudessaan paranee.

Ja mitä diagnosointiin tulee, peruslähtökohta on se kaikissa diagnooseissa, ettei mitään diagnosoida diagnoosin itsensä vuoksi. Kaikki diagnoosit ovat enemmän tai vähemmän etuusdiagnooseja eli niillä haetaan hoitoa (mukaanlukien lääkehoidot), kuntoutusta, yhteiskunnan tukea jne. Jokaiselle ihmiselle toki saataisiin diagnosoitua jokin F-diagnoosi, jos persoonaa tarpeeksi tutkittaisiin. Tässä ei kuitenkaan olisi mitään mielekkyyttä. Diagnoosit on tarkoitettu käytettäviksi tilanteisiin, jolloin tutkittavan henkilön tilanne poikkeaa niin merkittävästi yleisestä tilanteesta, että asiaan pitää jotenkin puuttua esim. lääkitys, hoito, sairasloma, kuntoutus, taloudellinen etuus... Olen keskustellut vuosien aikana useamman lastenneurologin, neuropsykologin ja lastenpsykiatrin kanssa aspergerin diagnostiikasta, enkä oikein usko, että kaikki nämä ammattilaiset olisivat käsitteneet asian väärin.

Tarja Lundin
Vieras

#16 Re: Re: Re: Palveluita niitä tarvitseville

22.03.2014 06:10

#15: as-lapsen as-äiti - Re: Re: Palveluita niitä tarvitseville 

 

"On erittäin mielenkiintoista, että asperger-diagnoosilla voi saada korotetun vammaistuen KELA:sta ja vaikeavammaisten kuntoutukset (KELA), mutta vammaispalveluista ei mitään palveluita saa..." Koska adressi on julkinen, kommentoin väärää käsitystä. Mitään ristiriitaa ei ole. AS-diagnoosilla ei saa korotettua vammaistukea Kelasta, kirjoittajan yleistämään pyrkivä ilmaisu on virheellinen. Kela arvio aina yksilökohtaisesti, kenelle se myöntää taloudellista tukea ja tuki myönnetään aina tietylle aikajaksolle. Täten joku henkilö voi saada taloudellista tukea ja toinen ei, vaikka kummallakin on AS-diagnoosi. Eri alueilla voi hyvinkin olla toisistaan poikkeava tapa myöntää asiakkaalle taloudellista tukea. Se, että joku kela on voinut antaa tietylle henkilölle taloudellista tukea jopa korotetun vammaistukean nimissä voi toisesta Kelasta olla virhe. Kelan taloudellisesti tukemat kuntoutuspalvelut, jotka yleensä tarkoittavat perheiden psykososiaalista tukea, taas määritellään hanakasti vaikeavammaisten kuntoutukseksi, koska sillä saadaan rajattua tuen hakijoita ja myöntäviä päätöksiä. Tuki tulee suunnata vain kaikista hankalimmille tapauksille. Tietenkin samassa hengessä lääkäri, joka kirjoittaa psykososiaalista tuentarvetta puoltavan lausunnon Kelalle pyrkii avustamaan perhettä tai hakijaa ja kirjoittaa hänen tuentarpeestaan, että se on mittava. "Kuntouksen" tarjoamat yritykset tietenkin muokkaavat oman tarjontansa näiden reunaehtojen puitteissa. Kelan myöntää taloudellista tukea monille eri ryhmille eri tarkoituksiin. Se ei voi tehdä hakemusformaattia ja käsittelyformaattia jokaiselle ryhmälle erikseen vaan Kela käyttää yleisformaattia. Täten se, että rahallista tukea haetaan "vammaistukena" ja päätös saadaan "vammaistukena" ei tarkoita, että Kelassa on katsottu hakijan olevan vammainen. Jos haluat saada itsellesi varmistuksen omasta vammaisuudestasi voit tiedustella Kelasta, oletko vammainen kun kerran haet heiltä itsellesi vammaistukea. Vammaispalvelutarve määritellään katsomalla henkilön kykyä selviytyä ikätasoisesti arkielämästään ja siksi on aivan luonnollista, että AS-diagnoosi ei oikeuta vammaispalveluihin.
Tarja Lundin

#17 Empowerment-toiminta loppuu.

22.03.2014 06:39

On sanottu, että liittoon linkitetyn Empowerment-toiminnan kautta aspergeri voi osallistua positiivisessä hengessä yhteiskunnallisesti mielekkääseen toimintaan. Itse en ole huomannut empin viime vuosina voimaannuttaneen itseäni enkä ketään muutakaan. Ilmeisesti RAY on tehnyt osittaisesti samankaltaisen havainnon, toiminta on mitätöntä, sillä rahoitusta ei jatketa.
As-lapsen as-äiti

#18 Re: Re: Re: Re: Palveluita niitä tarvitseville

29.07.2015 09:18

#16: Tarja Lundin - Re: Re: Re: Palveluita niitä tarvitseville 

"Vammaispalvelutarve määritellään katsomalla henkilön kykyä selviytyä ikätasoisesti arkielämästään ja siksi on aivan luonnollista, että AS-diagnoosi ei oikeuta vammaispalveluihin."

Voisitko sitten määritellä, missä vaiheessa lapsen pitäisi selviytyä yksin kotona tai kodin ulkopuolella esim. pystyä leikkimään yksin kotinsa pihassa? Vammaispalveluiden mielestä tämä ikä aspergerien kohdalla on ilmeisesti 18 vuotta. Meinaan kouluikäisen lapsen kohdalla "terveetkin lapset tarvitsevat runsaasti aikuisen ohjausta ja valvontaa". Tämä on nyt johtanut vanhemman pois jäämiseen työstään. Lasta kun ei voi jättää lainkaan yksin. 

 

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kouluikäinen lapsi pystyy normaalisti esim. ulkoilemaan yksin kodin lähiympäristössä. Tämän vuoksi katson, että asperger-lapsella tulisi olla oikeus vammaispalveluihin. Iltapäivähoitoa myönnetään 1-2-luokkalaisille, mutta lapsi on jo isompi. En pidä reiluna ratkaisua, että vanhemman on luovuttava työpaikastaan, koska asperger-lapsi ei ole oikeutettu vammaispalveluihin.  

Sopuli

#19 Tere !

29.10.2020 19:43

Olen tyytyväinen,että lapseni on saanut kuntoutusta,sopparikursseja ym.korotettua vammaistukea myös-diagnoosina sekä Asperger ja kehitysvamma=hankala yhdistelmä!