Koulunkäyntiavustajille ja koulunkäynninohjaajille kelpoisuusehtomääritelmä uuteen perusopetuslakiin

KKA oppilaita vai opettajia varten
Vieras

#26 KKA on opettajia varten

13.06.2010 09:17

Itsekkin olen luullut, että KKA on oppilaita varten mutta asia ei olekkaan niin. KKA on opettajia varten. Tämä selvisi minulle, kun soitin JHL:n edunvalvontaan ja siellä asia perusteltiin seuraavasti: KKA ei ole opetus- eikä ns. yhteiskunnallista kasvatusvelvoitetta. KKA ei saa millään tavoin osallistua opetustapahtumaan eli periaatteessa kaikenlainen KKA:n suorittama oppilaan neuvominen on kiellettyä. KKA:n tehtävänä on lähinnä pitää seuraa oppilaalle sen aikaa, kun erityisopettaja tai muu vastaava opetuksesta vastaava henkilö ennättää paikalle. Tästä syystä KKA:n ei tarvitse esim. tajuta yhtikäs mitään mitä tunnilla opetetaan. En väitäkkään, että KKA olisi opettaja niin ei todellakaan ole mutta peruskoulun oppimäärän ymmärtävästä KKA:sta on todella suuri apu luokassa. Tietenkin työparina toimiva opetusvastuussa oleva henkilöhän sen päättää mitä KKA saa luokassa tehdä ja mitä ei.

Kieltämättä täysi työaika olisi mannaa, eihän aineopettajatkaan tee koululla töitä kuin 20-24 tuntia ja kukapa uskoo, että he valmistelevat kotonaan loput  16-20 tuntia viikossa tuntejaan. Kokeetkin korjataan välituntien aikana.

PK. Avustaja
Vieras

#27 Avutajien kelpoisuusehtomääritelmä

14.06.2010 11:26

Ilman avustajia ei tule todellakaan toimeen näissä isoissa ryhmissä joissa on niin paljon jo oireileviakin lapsia joilla ei ole diaknoosia tehty. Nykyään diaknoosia erityisestä avusta ei saa kuin rankemmat tapaukset. Heille ehkä saadaan avustaja ryhmään/luokkaan ja jos hyvä tuuri käy ja rahaa löytyy niin voi saada jopa henk.koht.avust. "Normaalit" lapset alkavat olla pieni vähemmistä ryhmässä . Päiväkodeissakin on sama tilanne ! Tänä vuonna on tiukkaa sielläkin. Pitää olla TODELLA rankka "tapaus" jotta avustaja edes ryhmään saadaan. Sääliksi käy näitä normilapsiakin jotka eivät saa huomiota koska nämä muut vievät kaiken huomion koska avustajaa ei saada.

Anja Alatalo
Muonio

#28 Opettajan tärkeä tuki

16.06.2010 10:12

Koulunkäyntiavustaja on todella tärkeä tuki opettajalle. Hänen kanssaan voi luottamuksellisesti keskustella koulupäivän tapahtumista. Hän näkee ja kuulee luokassa paljon sellaista, mitä opettaja ei ole huomannutkaan.

Vieras
Vieras

#29 Re: Koulunkäyntiavustaja ja koulunkäynninohjaaja?

16.06.2010 21:41

#17: Tuumaaja - Koulunkäyntiavustaja ja koulunkäynninohjaaja?

On sama koulutus. Nimike riippuu siitä mitä kunnassa halutaan käyttää. Nimike voisi kyllä muuttaa koulunkäynninohjaajaksi. Kuvaa paremmin sitä mitä tehdään.

Palkkaus meidän työhön nähden riittämätön. Teen täyttä tuntimäärää sekä koulun puolella, että aip-kerhossa. Koulussa vastuu on opettajalla, mutta kun siirryn aip: n niin vastuu on mulla, ohjaajalla. Ja se ei näy millään tavalla palkassa!

Muutoksia tarvitaan, mutta ei niiden nyt yhdessä yössä tarvitse tulla. Kunhan pikkuhiljaa, että tämä työ motivoisi muitakin, koska se on vaan niin PIRUN IHANAA hommaa!=) Mikään päivä ei mene saman kaavan mukaan ja lapset ovat vaan niin ihania omineen persoonineen=)

Meille maksetaan vasta 3:n sairauspäivän jälkeen palkkaa, jos ope kipeänä ja kka/kko sijaisena. Muutoin ne tunnit saamme vapaina (tunti tunnista).

Leena Koivula
Vieras

#30 Kelpoisuus

17.06.2010 06:24

on todella hyvä ja tärkeä asia arkipäivän askareiden kannalta.

Kurinpidolliset oikeudet helpottavat myös opettajien työskentelyä, koska valvonnat kuuluisivat silloin myös koulunkäynninohjaajille.

OAJ on tätä kaikkea vastaan, mutta työpaikoilla opettajat ovat ehdottomasti sen puolella. Olen haastatellut kymmeniä opettajia omalla työpaikallani että muualla, eikä yksikään ole ollut sitä vastaan.

Birgit Nieminen
Vieras

#31

24.06.2010 19:35

Ammatillemme arvostusta!

Ritva Ojanperä
Vieras

#32 nimen näyttäminen adressissa

28.06.2010 13:25

Vastaan: kyllä

Vieras
Vieras

#33 Re: Re: Koulunkäyntiavustaja ja koulunkäynninohjaaja?

15.10.2010 20:13

#29: Vieras - Re: Koulunkäyntiavustaja ja koulunkäynninohjaaja?

meidän kunnassa opettajat vastustavat koulunkäyntiavustajan nimekkeen muuttamista koulunkäynninohjaajaksi, koska ei ole kuulemma tarpeeksi koulutusta, vaikka on koulunkäyntiavustajan ammattitutkinnot takana

 

ei meitä huijata saa
Vieras

#34 Re: Re: Koulunkäyntiavustaja ja koulunkäynninohjaaja?

07.12.2010 22:04

#29: Vieras - Re: Koulunkäyntiavustaja ja koulunkäynninohjaaja? 

"Meille maksetaan vasta 3:n sairauspäivän jälkeen palkkaa, jos ope kipeänä ja kka/kko sijaisena. Muutoin ne tunnit saamme vapaina (tunti tunnista)."

Haloo, tämä on laitonta! Mikään työehtosopimus ei mahdollista tuota tuolla tavoin! Katso vaikkapa JHL:n oppaasta.

 

Kopioi tästä linkki: http://www.jhl.fi/files/attachments/oppaat/koulunkayntiavustajan_oma_opas.pdf

 

 


Vieras

#35 hyvä aloitus

23.08.2012 09:49

Todella hyvä aloitus oli tämä aihe! On todellakin raskasta joka vuosi etsiä uusi työpaikka, kun työsopimusta ei jatketa, olen tämän saanut kokea! Aina on jo uusi tilalle katsottuna, onko sitten työkkärin kautta tai muuten. Onko tässä mitään järkeä? Hyvä koulutus menee hukkaan ja varsinkin jos vaan otetaan työkkäristä joku epäsopiva henkilö tai sitten jonkin munu ammattiryhmän ihminen koulunkäyntiavustajan tilalle.
Osa opettajista ei myöskään arvosta kka:n työtä vaikka tämä olisi suurena apuna myös itse opettajalle oppilaiden lisäksi!
Usein koulunkäyntiavustajat myös unohdetaan, vain opettajista puhutaan opetushenkilöstönä!