IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.

Metsänhoitaja
Vieras

#401 Muutama Tuoviselta unohtunut pääasia vesistöjen kuormituksessa

01.02.2011 10:52



Arvoisa Teemu Tuovinen.

Mainitsit turvetuotannon päästöjen lisäksi metsätalouden päästöt. Hyvä niin koska ne ovat todella suurta luokkaa. Mitään tarkkailua ei ole imeytyskentistä tai laskeutusaltaista puhumattakaan.

Tarkoituksellako sitten unohditkin maatalouden, yhdyskuntien, teollisuuden ja eläintuotannon jätevedet, kalankasvatuksen sekä haja- ja loma-asutuksen päästöt sekä taajamien, kaivosten ja jätteenkäsittelyalueiden hule- ja kuivatusvedet.

Kuormittuneiden vesistöjen huonokuntoiset sedimentit tai pilaantuneet maa-alueet myös aiheuttavat merkittävää kuormitusta vesistöihin. Samalla tavoin myös ilmaperäinen laskeuma heikentää vesien tilaa esim. aiheuttamalla happamoitumista. Luonnonhuuhtouma puolestaan kuvaa sitä ainevirtaa, joka valuma-alueelta luontaisesti ilman ihmistoiminnan vaikutusta kulkeutuu vesiin.

Luonnonsuojeluliiton täytyisi ensimmäisenä pyrkiä tietysti saamaan pahimmat vesistöjen kuormittajat kuriin, ja silloin ei puhuta turvetuotannosta. Turvetuotannon osuus kun on vain muutamien prosenttiyksiköiden suuruusluokkaa oleva määrä kokonaiskuormituksesta joka kohdistuu vesistöihin.

Maatalouden päästöt ovat aivan eri luokkaa suuruudeltaan kuin on turvetuotannon, kuten Tuovinen varmasti tietää. Saataisiinpa kaikki vesistöjen kuormittajat samanlaisen lain ja tarkkailun ja puhdistusmenetelmien piiriin kuin on turvetuotannossa ollut jo pitkään. Juuri eilen tullut uutinen kertoo kuinka maatalous sai viime vuonna 2,1 miljardia, siis 2 100 miljoonaa euroa tukea. Ja tutkimusten mukaan maatalouden päästöjä ei kuitenkaan ole saatu rajoitettua vaikka viljelijöillä on olemassa velvoite nostettuaan ympäristötukia. Maatalous ei pilaa ainoastaan pikku vesistöjä vaan on myös pahimmasta päästä kuormittajana ja saastuttajana Itämereen.

ranex
Vieras

#402

01.02.2011 11:32

Kiitos Teemu asiantuntevasta kommentistasi. Tässä adressissa kun ei ole kysymys muista kuormittajista, kuin turpeennostosta aiheutuvista ongelmista. Suosittelenkin sinua Metsänhoitaja avamaan ihan oman, näistä asioista kantaaottavan adressin. Samalla voitkin sitten kääntää tämän aiheen osalta levyä, noista muista kuormittajista itseasiaan. Kuka tahansa näkee puheistasi kenen leipää syöt, käännät aina keskustelun sivuraiteelle, aiheisiin , jotka eivät tähän adressiin kuulu.
Metsänhoitaja
Vieras

#403 Re:

01.02.2011 13:10

#402: ranex -  

Hannu Heinonen on kommentissaan jo sivunnut samaa asiaa. Ethän Heinonen pahastu vaikka siteeraankin sinun kommenttiasi.

"Tämän adressin otsikko on " IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ". Aika vaikea on näinolleen rajata pois, ainakaan mielipide/keskusteluosiosta, sitä tosiasiaa että turvevettä todellakin tulee myös muualta kuin vain ja ainoastaan turvetuotantoalueelta.

Maatalouskäyttöön Suomessa on raivattu 330 000 hehtaaria entisistä soista. Koska peltoja on raivattu aikoinaan ja raivataan edelleenkin suosta, niin minkä ajatelman mukaisesti sieltä ei tulisi ns. turvevettä?

Jos lähes 5 miljoonaa hehtaaria suota on ojitettu metsätalouskäyttöön, niin jälleen kysyn, kuinka ajattelet että noista suoalueille kaivetuista ja jollain aikavälillä uudelleen ruopattavista ojista ei tule ns. turvevettä?

Jos mielestä näitä tosiasioita ei voida keskustelussa lainkaan huomioida, olisi pyydettävä myös adressin otsikon muuttamista vaikkapa tyyliin: "IRTI TURVETUOTANNOSTA JOHTUVISTA TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ". Lähestynet asiassa adressin alullepanijaa, eikö vaan?"

 

Eli tämä asiahan on jo puitu tuolla ketjussa aiemmin. Olen Heinosen kanssa samaa mieltä ja ihmettelen myös miksi näistä ei voida keskustella lainkaan koska suosta nuo em. pellot ja metsätalousmaat on ojitettu. Ei kai vaan ole niin, että "Ranex" ei kestä keskustelua aiheesta koska se osuu omaan nilkkaan?

 

Ruskean järven asukas
Vieras

#404 Re: Re:

01.02.2011 13:54

#403: Metsänhoitaja - Re:  

Kerropa Metsänhoitaja minkä alan "asiantuntija" on tuo siteeraamasi Hannu Heinonen? Heinonen kun ei ole kyennyt perustelemaan väitteitään tällä palstalla, niin aika typerää lainata tuollaisia tekstejä.   

Ammattimainen roikkumisesi tällä palstalla levittämässä turvetuottajien valheita on erittäin läpinäkyvää. Tekstisi lähinnä naurattavat ja ilmentävät hauskasti turvetuottajien hermostumista.

Metsänhoitaja
Vieras

#405 Re: Re: Re:

01.02.2011 14:51

#404: Ruskean järven asukas - Re: Re:  

En pysty vastaamaan kysymykseesi minkä alan asiantuntija Heinonen mahtaa olla. Sitä sinun pitänee kysyä häneltä itseltään. Olen lukenut hänen kommenttejaan ja tarkastanut useita hänen esille tuomiaan lukuja, niin ne ovat olleet aivan virallista tietoa joita jokainen halutessaan voi käydä tarkistelemassa. Ministeriöiden, GTK:n, Ruralia-yliopisto/instituutin jne. sivuilla on tutkittua tietoa löytynyt ja ne ovat olleet yhtenevät hänen kirjoituksiinsa.

ranex
Vieras

#406 ranex

01.02.2011 15:36

Osuit oikeaan asia ei ole niin. ei peltojen eikä metsän osalta, vaan maat ovat ja pysyvät luonnontilassa.

vaikka kuormitusta tulee muualtakin adressin aloittajalla tuskin on ollut tarkoituksenaan kehua turveteollisuutta ja kritisoida pelkästään muita kuormittajia, vieden näin huomiota pois itse asiasta, joka on yksinkertaisuudessaan on: Turpeennoston purkuvesien puhdistus on puutteellista.

Luvan haussa perustelut on kaikkea muuta kuin totuudenmukaisia. Mikään ei ole minkään arvoista paitsi turve, ainakaan kalasto ja vesistön virkistyskäyttö. YVA- menettelyjä tehdään harvoin ja silloinkaan ei niillä ole ollut juurikaan painoarvoa.

Ette vastaa yhteenkään kysymykseen suoraan, vaan käännätte toistuvasti huomion metsän ja maatalouden päästöihin. Jos joku kysyy minkä ikäinen olet, niin tuskinpa vastaat kengännumeroni 45? Googlen kuvahaulla tulee sanoilla "turpeen nosto", "hyviä" kuvia missä näkyy hyvin, millainen pölinä turpeen nostosta aiheutuu.


Vieras

#407 KIINTOAINETTA ON

01.02.2011 16:32

Ollaan todella eksytty pääasiasta, eli turpeennostosta aiheutuvien päästövesien puhdistuksesta. Toki mielipiteitä voidaan vaihtaa ja syyttää/puolustella turveteollisuutta, mutta adressin nimien keräämisellä on ollut ja edelleen on tarkoitus
vaatia kunnollisia puhdistuslaitteita käytössä oleville ja tuleville turvesoille. Mikään kirjoittelu ja vakuuttelu turpeen hyödyllisyydestä ei poista sitä asiaa, että kiintoaine ja humuspäästöt ovat näkyvissä laskuvesistöissä. En tarvitse tieteellisiä tutkimustuloksia silloin, kun kaikki se "möhnä" on aistinvaraisesti havaittavissa ja sen aiheuttamat haitat tuntee ja näkee. SITÄ TOSIASIAA EI KUKAAN VOI KIISTÄÄ! No, ehkä liioittelin, sokea ei sitä näe eikä nähtävästi vapolainenkaan, olkoon koulutustaso kuinka korkea tahansa.
EU on puuttunut Suomen merialueiden kuntoon ja vaatii sanktioiden uhalla parannuksia, odotan todella, että sama tapahtuu järvien kohdalla ennen kuin on liian myöhäistä.


Ulla-Maija Heikkonen
Pauli Pajunen
Vieras

#408 Turpeen vaikutus

01.02.2011 21:06

Eikö nyt vihdoinkin olisi syytä tyytyä näihin nykyisiin päästöihin ja pyrkiä vähentämään niitä, eikä avata uusia soita, lisäämään järviemme huonoa tilaa, joiden huonon tilan näyttävät myöntävän, niin metsänhoitaja, kuin myös turvetta puolustava Heinonenkin?

Suomessa saa saastuttaa luvallisesti, lähes alalla kuin alalla, kunhan se vain tuottaa yhteiskunnalle.       Päättäjät vähät välittää vesien ja ilmaston saastumisesta.
Aloilla jossa ollaan tiukkana, taitaa niissäkin olla yhteiskunnan hyötyminen taloudellisesti suurempana     asiana, kuin varsinaiset haitat. Kaupallisuus ja yhteiskunnan taloudellinen hyöty ohjaa lakeja. 

Edelleenkin haikailen yhdistykseen lisää halukkaita, jolloin saamme toiminnan uskottavasti käyntiin ja pystymme keräämään yhdistyksen puitteissa tutkimusrahaa, sekä olemaan esillä ihmisten keskuudessa ja tuomaan esille kuvallista, sekä tutkittua tietoa!!!

Yhteystietoni löytyvät aiemmista kommenteistani.
Puulan, Simpiän selälläkin limoittuvien pyydysten johdosta, oli otettu kesällä yhteyttä
Etelä-Savon Elykeskukseen.

Päivi Koskela
Vieras

#409 RE: KIINTOAINETTA ON

03.02.2011 00:14

#407: - KIINTOAINETTA ON 

Tässä linkki Ulla-Maijan mainitsemaan uutiseen EU-komission varoituksesta Suomelle merensuojelun puutteista:

http://sanomat24.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=13628&Itemid=162

Oulusta ollaan
Vieras

#410 Vapo suojelee soitaan

03.02.2011 08:50

Täällä on herra Peltola kirjoittanut Vapoa arvostellen, että suojelkaa soita. Nyt Vapo on allekirjoittanut tuollaisen sopimuksen. Tässä uutinen täältä Oulusta:


"Vapolta soita suojeluun

Vapo Oy luovuttaa 102 hehtaaria suo- ja turvemaita suojelualueiksi ja saa vastikkeeksi Metsähallitukselta turvemaita yhteensä 125 hehtaaria.

Vapon nyt luovuttamat alueet sijaitsevat Pudasjärvellä ja ne on merkitty suojelualueiksi Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavassa.

Metsähallituksen luovuttamat turvemaat vastaavat turvemääriltään Vapon alueita ja ne sijaitsevat Pielavedellä, Sievissä, Pyhäjärvellä, Kärsämäellä ja Yli-Iissä. Vastikemaat ovat Vapon tilojen lisäalueita tai lähisuolohkoja.

Vaihtoa on ollut toteuttamassa Metsähallituksen ja Vapon lisäksi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Sopimus maanvaihdosta allekirjoitettiin Oulussa 12.1.2011."


Martti Peltola
Vieras

#411 Re: Vapo suojelee soitaan

03.02.2011 17:10

#410: Oulusta ollaan - Vapo suojelee soitaan 

Kiitos tiedosta! Onpas vallan huomattava läänitys suojeluun, oikein kilometri kanttiinsa. Vaan saipa köyhä ja epäitsekkäästi suojelun hyväksi uhrautunut Vapo hiukan lohtua siitä, että me veronmaksajat annoimme 23 hehtaaria enemmän suota kuin mitä valtionyhtiö joutui luovuttamaan.

Mutta kai me voimme, hyvä-"Veli", todeta sen, että ei sadalla hehtaarilla suuriäänisiä lupauksia vielä lunasteta? Hauska juttu kuitenkin. Ja sovittaisiinko siitä, ettei näin reserviläistä enää tarvitse herroitella? ;D

Oulusta ollaan
Vieras

#412 Re: Re: Vapo suojelee soitaan

04.02.2011 09:41

#411: Martti Peltola - Re: Vapo suojelee soitaan 

"ei sadalla hehtaarilla suuriäänisiä lupauksia vielä lunasteta", kirjoitti Peltola. Pyydän tarkennusta mitä tarkoitat?

Pauli Pajunen
Vieras

#413 Kintoaine ja sameusmittareista

04.02.2011 20:17

Otin tarjouksen kannettavasta kiintoaine ja sameusmittarista.
Maksaa vajaat 4000 euroa. Näyttöjä tarvitaan. Olis hyvä, jos saatais yhteisö,
joka sitoutuis kustantamaan tutkimuksia. Tarpeeksi iso yhdistys!!!???
ranex
Vieras

#414

04.02.2011 20:36

Eiköhän vapo sponsoroi sen, siten todistaa omat väittämät oikeiksi. Olisi edullinen tapa osoittaa kuinka päästötöntä toiminta on. Täältä tulee yhdistykseen ainakin yksi jäsen.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

05.02.2011 12:43


Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

08.02.2011 16:15


Vieras
Vieras

#417 Re: Kintoaine ja sameusmittareista

08.02.2011 22:43

#413: Pauli Pajunen - Kintoaine ja sameusmittareista 

 

ootte sen verran kaukana että voitas hommata oma tänne, saakos se mittaamaan orgaanisen aineen kokonaismäärää!? Sen tiedon kanssa voitaisiin hiukan käydä kääntämään kättä! terkkuja arjalta!
Pyhännän asukki
Vieras

#418 Turveruukki ottaa uuden suon tuotantoon

10.02.2011 10:50



Turveruukki Oy suunnittelee Pyhännällä sijaitsevan Ruoholamminnevan ottamista turvetuotantoon. Hankkeesta pidettiin keskustelu- ja esittelytilaisuus tammikuun lopulla.

Useita kymmeniä asiasta kiinnostuneita kuntalaisia oli keskustelemassa vilkkaasti uudesta turvetuotantohankkeesta. Kunnan edustus oli vahvasti mukana. Kunnanjohtaja oli myös paikalla. Erityisesti kiinnostusta herättivät hankkeen myötä tulevat uudet työmahdollisuudet ja alueen tiestön kunnostus. Myös vesistöihin kohdistuvasta kuormituksesta oli keskustelua, mutta läsnäolijat eivät kantaneet siitä huolta, vaan keskustelu vesistökuormituksesta kääntyi kohdistumaan muihin paljon pahempiin kuormittajiin kuin turvetuotanto on. Kunta on jo antanut hankkeesta myönteisen lausunnon.

Ruoholamminnevan suunniteltu turvetuotantoalue sijaitsee noin 15 km Pyhännän taajamasta koilliseen. Suunniteltu turvetuotantoalue on kokonaan uusi ja sen pinta-ala on 75 ha.

Tuossakin keskustelutilaisuudessa eri henkilöt painottivat puheenvuoroissaan sitä kuinka tärkeää on saada kunnan alueelle uutta toimintaa. Samalla saadaan infrastruktuuria tiestön osalta kuntoon kyseisellä alueella. Vesiensuojelun osalta ei nähty mitään ongelmaa, koska kaikki toiminta on tarkkailtua ja luvanvaraista.

Pyhännän kunnan alueella on noin 2 000 hehtaaria suojelualueita jotka sijoittuvat kunnan keski- ja pohjoisosaan. Ne ovat osana Natura 2000 ohjelmassa. Kunnan pinta-alasta on liki puolet, 47%, suota. Keskustelijat toivottivat Turveruukun uusine hankkeineen erittäin tervetulleeksi kuntaan. Suota kunnassa riittää ja sitä halutaan hyödyntää.

Pauli Pajunen
Vieras

#419 Kiintoaine/sameusmittari

11.02.2011 21:07

Mittareista kiinnostunut, lähettänet yhteystietosi sähköpostiini,
niin lähetän linkin, josta voit tutustua kyseiseen tuotteeseen.
Sähköposti osoitteeni on: pauli. pajunen@gmail.com

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

11.02.2011 21:13


Pauli Pajunen
Vieras

#421 Pyhännän asukille

11.02.2011 21:32

Luvanvaraista ja luvatonta touhuahan Vapo on harrastanut tähänkin asti
ja tuskimpa on montakaan kodetta, missä jälkikaikuna ei olisi tullut
valituksia vesien saastumisesta.
Näissä asioissa pätee vanha sanonta: Toisen onni on toisen onnettomuus.
Toivon parasta, mutta seuratkaa vesistöjä ja ottaakaa toiset huomioon
ja nostakaa meteli, jos on syytä.
Vapo ei sitä tee, eikä Suomen Valtiokaan, joka on suurimpana omistajana
Vapossa. Enerkiayhtiöt omistaa loput, jolloin yhtiön liiketaloudellisia
etuja täytyy puolustaa, eikä myuönnetä saastuttamisia.
Rex
Vieras

#422

12.02.2011 13:14

Paljon sanailua tämän viestiketjun otsikoinnista ja aiheesta, mutta jokainen voi tarkistaa adressin tarkoituksen ja sisällön itse adressin kuvauksesta ja siellä sanotaan heti ensimmäisessä lauseessa: "Vapo on saastuttanut vesistöjämme turvesoiden jätevesipäästöillä jo vuosikymmeniä."
Rex
Vieras

#423 Pikaisia vinkkejä

13.02.2011 21:37

kaivataan pikaisesti vinkkejä, mitkä asiat otetaan parhaiten huomioon valitusta tehtäessä...valitusaika päättyy perjantaina!
Eräs Pudasjärven päättäjä
Vieras

#424 Pyhännän asukille

14.02.2011 11:10

Terveiset Pyhännän asukille täältä Pudasjärveltä! Samalla tavalla myönteiseen sävyyn täällä kunnan asukkaat suhtautuvat turvetuotantoon. Kuntamme on kärsinyt jo pitkään suuresta työttömyydestä. esimerkiksi tilasto vuodelta 2008 osoittaa kuinka suurta työtä vailla olevien määrä on. Työttömyys oli tuon vuoden joulukuussa 18,2 %. Kunnan väkiluku on ollut aikoinaan yli 16 000 kun se nyt on painunut reiluun 8 000 asukkaan tietämille. Pudotus on ollut valtava. Noin puoleen on asukasmäärä tippunut. Nuori väki poistuu kunnasta.

Työpaikkoja kaivataan lisää nuorten kaupungista pois muuttoliikkeen katkaisemiseksi. Siihen on nyt tullut suuri mahdollisuus, joka osaltaan lisää tuntuvasti tulevaisuudessa työpaikkoja. Vapo ja Pudasjärven kaupunki allekirjoittivat kuluvan vuoden alussa aiesopimuksen jonka pohjalta yhteistyössä kehitetään paikallista biopolttoaineliiketoimintaa.

Tarkoituksena on selvittää keinoja, millä edesautetaan energiapuun, peltoenergian sekä turpeen parissa tyäskentelevien toimialojen kehittämismahdollisuuksia. Lisäksi tulee vielä kone- ja kuljetusliiketoiminnan palvelujen kehittämishanke joka linkittyy em. biopolttoaineliiketoimintoihin. Tarkoitus on luoda Pudasjärvelle näihin liittyvä valtakunnallisesti merkittävä resurssikeskittymä ja osaamiskeskus. Synnytetään uutta liiketoimintaa ja sitä kautta uusia työpaikkoja.

Samassa yhteydessä Pudasjärven kaukolämpötoiminta uudistetaan. Nykyisin öljyä käyttävä lämmitys korvataan kotimaisella, oman kaupungin alueelta saatavilla polttoaineilla. Näin saadaan Suomeen jälleen uusi laitos, jolla vähennetään tuontipolttoaineen tarvetta ja tilalle saadaan kotimainen työllistävä polttoaine, turve, hake ja mahdollisesti ruokohelpi.

Meillä täällä Pudasjärvellä on varsin mittavat luonnonvarat, joita haluamme yhä enenevässä määrin alkaa käyttämään. Samalla kehitetään rinnalla myös matkailua. Nämä eivät ole toinen toistaan pois sulkevia asioita. Vapo on luonteva yhteistyökumppani tähän. Yhtiö on riittävän suuri ja omaa valtavan määrän asiantuntemusta energiatuotteiden jalostamisesta.

Keskusteluissa kaupungin eri instansseissa on tietysti ollut vahvasti mukana myös turvetuotannon ympäristöasiat, joista täälläkin palstalla on kovasti kirjoitettu puolesta ja vastaan. Omat kokemuksemme Vapon toiminnasta Pudasjärven alueella ovat olleet ainoastaan myönteisiä. Aina on tietysti pidettävä mielessä se tosiasia, että vaikka mitä ihminen teollisesti touhuaa, niin siitä aina tulee erilaista ympäristölle aiheutuvaa haittaa. Nuo haitat, ainakin turvetuotannon osalta, ovat niin minimaaliset, että ne eivät vaikeuta yhteistyötä Vapon kanssa turvetuotannon lisäämisen suhteen. Tuotannon vesistöön kohdistuvat päästöt ovat vain murto-osa verrattuna muihin päästöjen aiheuttajiin.

Toivotamme Vapon tervetulleeksi Pudasjärvelle.






Vieras
Vieras

#425 Re: Pyhännän asukille

14.02.2011 11:53

#424: Eräs Pudasjärven päättäjä - Pyhännän asukille

voivoi...näinhän ne kunnan päättäjät näkevät suon suurena mahdollisuutena ja tuovan paljon kaivattuja työpaikkoja. Kuitenkin tuollainen muutaman kymmenen hehtaarin suo ei tuo montaa työpaikkaa ja nekin tekijät saattavat kilpailutuksen myötä tulla muualta. Toki työpaikkoja olisi saatava, mutta hintana sille on yleensä ainakin yhden järven tai joen pilaantuminen vuosikymmenien saatossa.

Sitäkään ei koskaan oteta huomioon, että kun suo yleensä pilaa alapuolisen vesistön ja aiheuttaa osaltaan alueen virkistysarvon alenemisen ja rantatonttien kysynnän romahtamisen. Itse en ainakaan ostaisi mökkitonttia kuralammikon rannalta.

Suunnattaisiin nämä hankkeet mieluummin noihin vähemmän ympäristöä tuhoaviin hankkeisiin. Vapon intressinä on vain raha, eikä turvesoiden vaikutuspiirissä asuvien ihmisten hyvinvoinnilla ole mitään arvoa.

Meidänkin kunnan asukasluku on ollut joskus 18000 ja nyt ollaan alittamassa 9000:n raja. Meillä on tuhansia hehtaareja turvesoita, Vapon konepaja yms. mutta eipä näytä pelastavan asukasluvun pudotusta sekään ;)

Jos joku pystyy näyttämään minulle järven, joen  tai muun suon välittömässä läheisyydessä olevan vesialueen, joka ei ole pilaantunut suon vaikutuksesta jossakin määrin, niin olen valmis tulemaan katsomaan sitä vaikka kauemmaksikin.