IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ.

Truth is out there

#901 Totuus metsäojista

16.11.2011 18:33

Metsäojituksissahan koko mekanismi ei näy päälle, eikä sitä voi päätellä maalaisjärjellä. Pohjaveden pinta painuu ojituksen seurauksena alemmaksi. Loogista? Tämä johtaa siihen, että turpeen hapellisen pintakerroksen paksuus kasvaa ja turpeen hajoaminen kiihtyy. Tästä syntyy humusta, joka huuhtoutuu vesistöihin valumavesien mukana.

Turvemailla ei synny juurikaan vajovettä eli vesi ei imeydy maaperään. Näin ollen sateiden aikaan vesi huuhtoutuu turvemetsästä kuin koiran turkista - ojiin. Vilkaiskaapa peruskartalta, niin näitä ojia on Suomen metsissä vieri vieresä. Ojaeroosio syö uomaa ja lopulta vesi kiintoineineen joutuu järveen.
Truth is... or is it in there

#902 Re: Totuus metsäojista

16.11.2011 21:17

#901: Truth is out there - Totuus metsäojista

Ja tilastot, tutkimukset ja siten faktat "väittämään" ovat seuraavat:  .....  .....  .....

Jaha, ei saata kuulua mitään.

Toisaalta teoria on kyllä mitä vahvin ja itse asiassa elämän kokemuksella todetuin, nimittäin toimiakseen juuri noin turvetuotannon kuivatus menetelmissä ja ojissa + mitään sanomattomilla pintavalutuskentillä!

Kyseisenlaisia "turvemetsiä" kyllä toki ojitetaan ( ja on jo paljon ojitettu) aluksi metsätaloudellisin perustein tiettyjen suosittajien toimesta. Kunnes todetaan muutamien vuosien päästä reservin tietyillä osilla aina vuorostaan oikein "porukalla", että ei tuo tuota puuta, mutta:

Tämäpä olisi hyvä paikka hyödyntää "tuottavaan, puhtaaseen, ympäristöystävälliseen" turvetuotantoon!

Ja jatkuvasti vedetään höplästä kansaa, vaikka kansa tietää.

Tänään muuten pressa pelissä eräs ehdokas perään kuulutti Suomi mahdollisuutena ja innovaationa puuta (kepu).

Toinen vielä hienommin puhdasta vettä (ps)!

Molemmat faktoja, mutta:

Ei kauan aikaa taaksepäin, kun nämä elementit vielä toimivat melko kohtuudella, teollisuuden varsinkin järkiinnyttyä, melko tiiviissä ja hyvässäkin symbioosissa. Toki kaupunkien takapihoilla oli ajoittain pahatkin (kuitenkin melko paikalliset) propleemansa, mutta kuitenkin. Toki niitäkään vaurioita vähättelemättä.

Reilut neljäkymmentä vuotta sitten kuitenkin turverahatekijät heräsivät tilaisuutensa tulleen: pilasivat molemmat innovaatiot kerta pyllistyksellä rynnistäessään rinnat rottingilla jaolle.  Niinp sittemmin puu meininkien kehitys tallattu turvetuotannon kustannuksella, vedet ihan vaan siinä sivussa.   KYLLÄ HARMITTAA !

Aauttekkoo ihmeess!

#905 Vapo heti hätiin, please

19.11.2011 21:03

Immeiset syyllistyy asummisseen...
Tulkeeha vapo aaottammaa, ja kohi äkkijjää, ni piästää vähästä ja vähällää.
Vuormastinnii toimii, jossein iha het ni kohta kuitennii.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/11/rantarakentamisesta_riitaa_3040966.html

Ranex

#906

21.11.2011 15:29

Siinä riidat loppuisi kun vapo tumppaisi mutalillut järveen. Ei kiinnostaisi enää rakentajia, eikä luonnossa liikkujia.
Peat & Peat machine vorking

#907 Ves Ryyppykö, pyllyn alta?

22.11.2011 03:04

vesikö,itsensä pilaa? Ei, ehkä syyt ovat moninaiset, vesien likaantuminen alkoi, lapion yleistyttyä, sillä kun voitiin kuivata, peltoja sekä metsiä. Pahin aika alkoi siitä kun vesivessat alkoivat yleistyä, laskien ojaa pitkin vesistöön, samaan aikaan maaseudulla alkoi väestökato ja kaupungistuminen. Hallitsematon jätemäärä keskittyi pistekuormaksi vesistoihin, Teollisuus kasvoi ja kehittyi sen ajan vaatimuksilla laskien kaiken jätteensä vesistöihin, Navetat alkoivat harveta sekä kasvaa kokoa, kuten niiden päästötkin, ajan tapaan lähimpään vesistöön... No Vapon toiminnan aktiivinen alku sattui sopivasti tämän kuorman sekaan ja myöhemmin jatkoksi, Syntipukiksi... Koska Biodiversiteetin häiriintyminen on kemiallisesti sopivan hidas prosessi, tulokset alkoivat näkyä oivalliseen aikaan. ..."turve on sotkenut"... Vesien virtausnopeuden hetkellinen muutos saattasi osin selittää seurauksia, mutta kuitenkin vain pienissä vesistöissä, Useissa järvissä ja joissa vesi ja järvi on puhdasta ja selkeää, siinä kohdassa sekä lähialueella, johon Vapon suo ojat laskevat. Maatilaviemärin kohdalla on upea metsä peittänyt jäljet. Kaupuki,kunta on vienyt ovelasti putkensa kauas järvelle, voimakkaaseen virtapaikkaan, joten jäljet häipyvät muualle. Teollisuuden pikku vahingoista, en viitsi kommentoida, ne lapsikin tietää ja haistaa. "lievestuoreen liisa" Ajatelkaamme turvetta osana huoltovarmuutta ja kotimaisena energiana, sekä työnantajana, Mahdollisuutena tulevaan kehitykseen puhtauden puolesta. Vapo sekä yksityiset turpeentuottajat panostavat puhtaasti suojeluun, välttäen vesistökuormitusta. Maataloudessa on vahvat vaatimukset, ja mahdollisuuksia vielä kehittyä puhtaammaksi. Metsäojillakin on alkamassa hidasta kehitystä puhtauden suuntaan, Kunnat, Taajamat, Kaupungit, Teollisuus Lorauttelevat edelleen huomattavia määriä puhdistamattomana ohi PUHDISTAMON, Vedoten tilapäisiin häiriöihin ja kapasiteetin puutteisiin, valitettavan usein, lähes jatkuvasti. ehkä enenpi ohi kuin läpi.             PUHTAASTI - PUHDASTA TURVETTA - Kohti puhtaampaa huomista.

Ranex

#908

22.11.2011 15:22

Hienoja puheita, vaan kylmä tosiasia kotivesilläni on, että turpeennosto on heikentänyt vesistön tilaa. Koko turveteollisuuteen liittyy erittäin ikävä ja ärsyttävä luontoarvojen vähättely, sekä omien täysin riittämättömien toimien ylenpalttinen hehkutus. Minkäänlaiseen kehumiseen ei ole aihetta. Keväällä kävin asian toteamassa paikan päällä ja voin sanoa, että suolla olleet menetelmät olisivat olleet riittävät, ehkä 1700 luvulla.
Taisto Holla, Mieskonmäki

#909 Re: Ves Ryyppykö, pyllyn alta?

23.11.2011 00:31

#907: Peat & Peat machine vorking - Ves Ryyppykö, pyllyn alta? 

En tiedä mitä haluat kirjoituksellasi viestittää, mutta...

" PUHTAASTI - PUHDASTA TURVETTA - Kohti puhtaampaa huomista.", jonka nostaminen ja kuljetus voimalaitokselle tapahtuu tuontipolttoaineen voimin, se siitä puhtaasta.

Peat & Peat machine vorking

#910 Re: Re: Ves Ryyppykö, pyllyn alta?

24.11.2011 02:19

#909: Taisto Holla, Mieskonmäki - Re: Ves Ryyppykö, pyllyn alta?

 

Herättää keskustelua, ottaen mukaan kokonaisvaltaisen näkemyksen ja laajemman ajattelutavan.   Totta on että turve, ja turvetuotanto on ja aiheuttaa ongelmia monella tapaa, erityisesti pienissä järvissä, sekä vesistöissä. Ongelmat ovat  suuremmat, Suurempien turvetuotantoalueiden, vesien vaikutusaluella. Kärjistyen yhdessä pienen virtaaman / veden vaihtuvuuden alueilla, jossa turvevesien osuus on huomattava. Turve on puhdasta,  Mutta totannossa käytettävät tuotantopanokset eivät.   Jos tarkoin mietitään ja kyseenalaistetaan menetelmiä joita on käytetty, suon alusta, polttolaitoksen kattilaan...      Lienee kulunut lähes sama energiamäärä, kuin että "poltettaisiin" Öljy, sekä muu energiapanostus, joka tuotantoaikaan on kulunut.  alku-

suon raivaus, kunnostus , nosto,  kuljetus, kaluston valmistukseen käytetty energia, materiaalit, työmatkoilla kulutettu kokonaisenergia,   ketju jatkuu,   Energialähde taitaa muutua negatiiviseksi.   Ei pidä kuitenkaan unohtaa että ei mikään ole puhdasta toimintaa enää,   Kuin käsikaadettu puu, hevoosella mettästä, lankkusahalla miesvoimalla halkaistu, puuveneeksi, soutaen, luonnonantimia syöden, järvikallaa, vettä särpien,  kauas metsään ulostaen.

Rex

#911

24.11.2011 21:48

Vapon lakimies Martti Patrikainen myöntää Iisalmen Sanomissa 24.11.2011, että nykyiset suodatustekniikat eivät sido humusta.
Relax

#912 Re:

25.11.2011 11:57

#911: Rex -

 

Täällä pyörii Rexit ja Ranexit nimimerkeissä mutta siitäkin huolimatta tai siitä riippumatta voisit ystävällisesti kopioida uutisen tänne niin muutkin voisivat sen lukea. Minulla ainakaan ei ole kiinnostusta/intoa alkaa rekisteröitymään jonnekkin Iisalmen Sanomiin että saisin uutisen luettua. Luulen että moni kokee asian samalla tavalla.

Ps. laitanpa nimimerkikseni näköjään tälle palstalle tyypillisen.....

Ranex

#913

25.11.2011 16:56

Niinpä toisiaan laitoit. Miten se että ihmettelee nimimerkin takaa sitä, ettei täällä esiinnytä omalla nimellä, liittyy oikeastaan mihinkään?
Ranex

#914

25.11.2011 17:31

Niinpä toisiaan laitoit. Miten se että ihmettelee nimimerkin takaa sitä, ettei täällä esiinnytä omalla nimellä, liittyy oikeastaan mihinkään?
Ranex

#915

25.11.2011 20:19

Tupla tekstit ja ennustavan tekstinsyötön virheet huoh. Tuo Iisalmen sanomien teksti kiinnostaisi minuakin, jos vaan liittäminen tai linkittäminen tänne onnistuu.
Rex

#916 Re: Re:

26.11.2011 10:38

#912: Relax - Re:

tilaa lehti, niin ei tarvitse rekisteröityä ;) Jos asiat todella aidosti kiinnostaa, niin kyllä silloin pitää joskus vaivautua rekisteröitymäänkin johonkin.

No, laitanpa tähän suoran lainauksen lehden tekstistä...

************

...Päsmärinsuon ympäristöluvan hakijan Vapo Oy:n biopolttoaineisiin erikoistunut lakimies Martti Patrikainen sanoo, että peruskiintoaine saadaan hyvin kiinni nykyisillä tekniikoilla.

-Mutta humus on liukoisessa muodossa, joten pintavalutuskentillä sen kiinniotto on heikkoa. Patrikainen huomauttaa, että humusta on muutenkin joka paikassa.

- Humukseen puree lähinnä kemiallinen puhdistus, jossa nestemäinen kiintoaine sakkautetaan ja se saadaan laskeutumaan altaan pohjaan. Mutta pintavalutuskentällä ei ole tällaista ominaisuutta. Näin ollen sitä pääsee kentän läpi alapuoliseen vesistöö, Patrikainen jatkaa.

-----

Patrikaisen mielestä keväällä järviin pääsee lähinnä vettä.

- Ja keväällä, kun kaikki vesi tulee jokia ja puroja pitkin, syksyllä kuollut kasvillisuus tulee tulvan huuhtomaksi. En näe humusta uutena ongelmana. Sitä on ollut liikkeellä iät ja ajat, turvetuotantoa on ollut 35 vuotta

**************

Tämän näkemyksen mukaan meillä ei pitäisi olla järviä enää ollenkaan - eli järvet olisivat täyttyneet luontaisella humusmössöllä jo ammoisina aikoina - jos kerran luontainen humus aiheuttaa ongelman. Järvien rehevöityminen on kylläkin kiistämättä viime vuosikymmenien ongelma - ensin massiivinen metsäojitus ja sitten turvetuotanto eikä pidä unohtaa maatalouttakaan.

Ei voi kovinkaan paljon kehua maailmalla Suomen puhtaita vesiä, kun katsoo mm. televisiosta kulttuuripääkaupunkimme ohjelmatarjontaa - tapahtumat sijoittuvat yleensä Aurajoen rannoille ja se vesi ei todellakaan ole kirkasta!

 

 

Ranex

#917

26.11.2011 11:56

Enpä viitsi tunnuksia luoda yhden jutun vuoksi, niitä on muutenkin jo liikaa sinne sun tänne. Lehden tilauskin länsisuomeen olisi aika turhaa, mutta kiitos vaivannäöstäsi.
Rex

#918 Re:

26.11.2011 13:40

Ranex

#919

26.11.2011 17:27

kiitosta vaan :) . mahtaa siellä ottaa pannuun, kun kalaston eteen tehty työ menee kankkulan kaivoon niinkuin, minunkin kotivesillä.

Vieras

#921 Re:

28.11.2011 19:13

#920: -

Siis ELY:n edustajat loppulausunnossaan peräänkuuluttavat tärkeänä, että jokin puolueeton taho tekisi tutkimuksia ja sitä rataa...

Joopa joo, ja ihmetellään perään. Ei pitäisi olla todellista, mutta kun se niin on!

Peat & Peat machine vorking

#922 puoleeton hutkija

02.12.2011 00:58

Kaikki tutkimukset, ovat puolueettomia - Maksajasta poispäin. Eli vesialueen käyttäjien olisi kyseinen maksu suoritettava, Olettaen että korruptiolla ei ole asiaan osaa, tulos saattaisi puoltaa vesialueen käyttäjien, asukkaiden kantaa, turvetta vastaan. Mutta mistä löytää taho joka hutkimuksen kykenisi puolueettomasti tekemään. Kuka takaisi uskottavuuden "suurta seteliä vastaan". Lainausmerkeissä,- jokainen tulkitkoon haluamallaan tavalla, vastuu on "kuulijan".


Vieras

#923 Ennakkotapaus

06.12.2011 08:01

Tässä ennakkotapaus
http://www.suurkeuruu.fi/Luonto/1194708720331/artikkeli/vapo+joutuu+putsaamaan+keuruun+liesjarven.html
Luulis olevan helpompi putsata ne jätevedet siellä suon reunalla, kuin alkaa putsaamaan jälkiään jostain isosta järvestä.

Ettei vaan taas kääntyisi veronmaksajien piikkiin tuokin asia.

Rex

#924 Re: Ennakkotapaus

06.12.2011 11:21

#923: - Ennakkotapaus

Hienoa!

Hyvää työtä asiaa ajaneilta. Lisää tällaisia uutisia!

Ranex

#925

06.12.2011 14:59

Vielä kun arvioinneissa olisi puolueeton taho, joka tekisi myös päätökset tarvittavista toimenpiteistä. Erinomainen asia kuitenkin. Jos vihdoinkin vesien likaaminen vähenisi ja jossain vaiheessa loppuisi kokonaan.