Espoon kaupunkiin tehokkuutta ja tuottavuutta meidän lastemme kustannuksella?

Johan on kumma
Vieras

#1 Vääriä päätöksiä

11.11.2010 08:29

Miksi pienten lasten hoidosta tingitään? Aloitetaan mieluummin kotona makoilevien laiskureiden etujen leikkaamisella. Lapset eivät ole aiheuttaneet lamaa eivätkä kaupungin verotulojen menetyksiä millään tavalla. Miettikää ennen kuin teette harkitsemattomia päätöksiä!
TOTUUS ON TOTUUS
Vieras

#2 MISSÄ LAPSEN OIKEUS ENTÄ ÄIDIN?

11.11.2010 12:16

ESPOO ON KUULEMMA VASTAANOTTANUT LIIKAA MAAHANMUUTTAIJIA,NIIN TULI VAIKEUKSIA MAKSUSSA,PISTE
Pro Kids and their well being
Vieras

#3 Kaikki työ tarvitsee arvostusta

15.11.2010 21:56

Meidän pitäisi osata antaa arvo myös sellaisille perustehtäville, joita mm. laitosapulaiset tekevät. Siisteydestä ja ruokahuollosta huolehtiminen ovat sikälikin tärkeitä asioita, että myös lapset näkevät erilaista osaamista tarvittavan heidän puhtaudestaan,terveydestään ja kasvamisestaan huolehtimiseen. Päiväkodeissa voitaisiinkin tehdä eri ammattiryhmien työn esittelyä lapsille ja miksi ei myös heidän vanhemmilleen.
Tulevaisuuden mallimaa
Vieras

#4 Eikö Espoolla todellakaan ole varaa?

25.11.2010 00:26

Olemme tuore espoolaisperhe, asuneet viimeiset neljä vuotta ulkomailla ja "rinta rottingilla" seuranneet kotimaamme menestystä Pisa-testeissä, suuria tulevaisuudensuunnitelmia korkeatasoisen terveydenhuolto- ja koulujärjestelmän sekä hyvinvointivaltiomallin markkinoinnista ulkomaille.

Paluu takaisin Suomeen on ollut karu. On ollut surullista sekä samalla surkuhupaisaa nähdä näiden suunnitelmien vastakohdat todellisuudessa. Nykytekniikka ja talouden kasvu eivät ole tuoneet Suomeen elämänlaatua, väittävät tutkimukset sitten mitä hyvänsä. Kehitystä eivät ole tyhjät, kalsat neuvolat vailla vastaanottohenkilökuntaa - terveydenhoidon aikavaraus yhden tunnin ajan päivässä, jona aikana linjojen tietää olevan tukossa. Lasten ja nuorten osalta vuosikausia on puhuttu kasvavista lasten huostaanotoista, ongelmaisten lasten määristä, vanhempien työtaakan ja kotielämän yhteensovittamisen ongelmista, mutta siitä huolimatta päivittäin luemme aivan järjettömiltä tuntuvia päätöksiä jättikouluista ja -päiväkodeista, yksinäisistä lapsista kotona vailla iltapäivätoimintaa, opettaja- ja lastenhoitajamäärien vähennyksistä. Sääliksi käy henkilökuntaa, joka venyy, venyy ja venyy eikä voi kuin odottaa, että edes heidän asiakkaansa älähtäisivät tästä kestämättömästä tilanteesta ylemmille tahoille. Toivoisi, että päättäjillä olisi hetki aikaa pysähtyä ja miettiä, tätäkö me todella haluamme? Tätäkö on kehitys?

Ennakkokäsityksemme Espoosta varakkaiden asukkaiden kaupunkina on valitettavasti vain vahvistunut. Vaikka Espoon asukasrakenne on selvästi muuttunut ja monipuolistunut virkistävällä tavalla, niin näiden uusien asukkaiden ääni ei Espoossa kuulu. Päälinjaukset tehdään edelleen varakkaiden näkökulmasta yksityistämällä, kilpailuttamalla ja markkinatalouden säännöin.

Espoo on moneen muuhun kaupunkiin ja kuntaan verrattuna kadehdittavassa asemassa: asukasmäärä kasvaa jatkuvasti. Kaupunki houkuttelee lapsiperheitä, hyvätuloisia työsskäyviä asukkaita. Kukaan ei varmaan väitä vastaan, että Espoonkin tulevaisuus on lapsissa ja heidän hyvinvoinnissaan. Eikö Espoolla todellakaan ole varaa panostaa tulevaisuuteen?
Muumimamma
Vieras

#5 Tehokkuutta

25.11.2010 14:26

En jaksa ymmärtää, miksi ministerit ja kaikki muut 'hienot ja korkeat' herrat ja rouvat jaksavat vaatia työurien pidentämistä. Mistähän tämän ajan lapset niitä aikanaan pidentävät, kun heitä heti lapsesta asti ajetaan tiukoille tässä suomalaisessa tekotehoyhteistunnassa.
hippa!
Vieras

#6 työtä tehdään jo äärirajoilla

25.11.2010 19:27

Itse kohta 10.v lastentarhanopettajana työtä tehneenä voin todeta että todella venytään jo äärimmilleen. On todella surkuhupaisaa etteivät päättäjät ymmärrä miten pitkäkantoiset seuraukset säästöillä on lasten tulevaisuuden hyvinvoinille ja sitä myöten maamme taloudelle. Suuri osa alalla työskentelevistä vaihtaa alaa, työpaikkaa ja tekee ihan muuta kuin koulutustaaan vastaavaa työtä koska työ on todella rankkaa henkisesti- ja fyysisesti.

Monesti on päiviä etten ehdi edes puhua jollekkin ryhmän lapselle mitään, en edes aina huomaa jotain lasta...liika on liikaa lapsimäärissä. Sellaiset työntekijät jotka haluavat tehdä työnsä niin hyvin kuin mahdollista, kokevat jatkuvaa riittämättömyyttä kun ei aika riitä kaikelle tärkeälle. Se onkin tällaisten hyvien työntekijöiden yksi akileen kantapää- väsymme niin että työpäivän jälkeen ei ole mihinkään muuhun energiaa. Kuvitelkaa itse esim. 3.v synttärit jotka jatkuvat 5 pvää viikossa ja vieraita on 20 :-)ja jatkuu ja jatkuu.....
maahanmuutaja
Vieras

#7 Re: MISSÄ LAPSEN OIKEUS ENTÄ ÄIDIN?

01.12.2010 10:46

#2: TOTUUS ON TOTUUS - MISSÄ LAPSEN OIKEUS ENTÄ ÄIDIN?  ESPOO ON KUULEMMA VASTAANOTTANUT LIIKAA MAAHANMUUTTAIJIA,NIIN TULI VAIKEUKSIA MAKSUSSA,PISTE

Ongelma ei varmaankaan ole vaan siinnä että on liian paljon maahanmuuttajia vaan siinnä että on riittävästi niitä maahanmuuttajia ketkä elää vaan sosiaaliturvalla, niitten kahden ryhmän välillä on aikamoinen ero

lasten puolesta
Vieras

#8 Päivähoitolaki uusiks

01.12.2010 11:56

Yksi ongelma piilee nykyisessä päivähoitolaissa; siellä pitäisi määritellä lapsiryhmän koko. Nyt maksimimäärää ei ole, koska päivittäin katsotaan koko päiväkodin lapset ja henkilökunta. Se tarkoittaa sitä, että kun yhdestä ryhmästä puuttuu 2-3 lasta, sen täytteenä voi toisessa ryhmässä olla samanverran enemmän..... Koska päiväkodit ovat auki lähes kellon ympäri: 6.30 - 17.30 tai jopa 18.00 ei työntekijöitä mitenkään riitä joka kellonajalle riittävästi. Tässä on laitettu laput silmille myös lainsäätäjän taholta! Jos samaa täyttö, käyttö jne. logiikkaa toteutettaisiin myös muualla niin ehkä sitten älähdettäisiin: esimerkkejä: miksi bussit kulkevat vajaina, pitäiskö odottaa että tulee täyteen ja sitten vasta startataan??? Siirtyykö koulussa opettaja muualle, jos luokasta puuttuu muutama oppilas??? Jääkö lentokone kentälle, jos paikkoja on myymättä? Ehkä VR on tässä huono esimerkki:)... nehän ei juuri muutoinkaan liiku aikataulussa.... Miksi kaikkein pienimpien kansalaisten arki on vedetty niin tiukalle, ettei edes heillä ole oikeutta pysyviin aikuissuhteisiin? Sitä tämä jokapäiväinen espoolainen myllytys on tuonut tullessaan, paitsi että kasvattajien aikaa menee liian paljon esim.pyykkihuoltoon, kuravaatehuoltoon jne. jotka tehtävät olisivat erinomaisia esim. maahanmuuttajille; pääsisivät työyhteisöön, ei vaadita loistavaa suomenkielen taitoa, mutta mahdollisuus OPPIA ja hieman palkkaakin. Ne tehtävät eivät ole ala-arvoisia, vaan arjen kannalta välttämättömiä ja JONKUN ne täytyy tehdä nytkin, kun ei ole enää laitosapulaisia....
Töitä riittää
Vieras

#9 arki ahdistaa pk;ssa

04.12.2010 11:30

Totuus on juuri se että kun laitosapulaiset poistettiin pk:sta jäi kaikki se työ kasvatushenkilöstölle ja kaikki se aika on pois lapsilta. Vaikka kuinka yrittäisi ottaa homman työkasvatuksena iso aika menee järjestelyhommissa. Ennen kerkesit esim. ulkoilun jälkeen ottamaan lapset piiriin loruttelemman, laulamaan, arvuuttelamaan ym.ym. nykyään lapset viihdyttävät itseään ja toisiaan itsekseen, kun märät ja lumiset/kuraset vaatteet on laitettava kuivumaan. Metsämörriretkipäivänä huomaatkin lakanat vaihdettava (noudetaan pesulaan ajallaan) ja retki peruttava ja sänkyjä on 22. Lasten lokerot ovat epäsiistejä ja likaisia, kun kukaan ei oikein huolehdi niistä ja kaikki on vähän rempallaan. Samalla yrität käydä ns. kasvatuskeskusteluja yhä vaativempien vanhempien kanssa iltapäivällä tai aamulla, jolloin työvuorojen mukaan vain 2 aikuista paikalla, joista yksi keskustelussa (ainakin tunti) ja toinen aikuinen ryhmässä 22 lapsen kanssa ja vielä pitäisi ehtiä yhä lisääntyvät paperihommat jne.jne. Jonkunhan pitäisi niiden lastenkin kanssa olla! Joskus saattaa pinna ja vieteri hieman kiristyä, mutta sitähän ei voi ulospäin näyttää. Pitäisi päättäjien tajuta,että ihmisen kivijalka rakennetaan varhaislapsuudessa. Huonosti perustetun päälle ei ole helppo rakentaa kestävää tulevaisuutta. Hei halooo, herätkää päättäjät!

"kallispalkkainen siistijä"
Vieras

#10 Niinpä niin..".lastentarhanopettaja!"

05.12.2010 09:41

Korkeasti koulutettu ihminen mättää kurahousuja kuivuimaan ja pyyhkii pöytiä, vaihtaa lakanoita ja pesee pyykkiä!
Miksi olen opiskellut itselleni ammatin, kun sitä eivät päättäjät arvosta.
Tosiaankin, pelkällä "kansakoulupohjalla" tuota osaa tehdä, jos on kiinnostusta ja halua.
Minulla ei ole, siksi halusin opettajaksi.
Pyh, nyt vaan laitan kurahopusuja ja kenkiä eteisessä ja lapset ovat yksin!
nythän se vasta kallista onkin kun on korkeasti koulutettu ihminen koulutusta vastaamattomassa työssä, jippii!
Taidan suksia muualle minäkin!
järkyttynyt
Vieras

#11 Lama-aikanakin asiat oli paremmin

05.12.2010 23:03

Itseä ihmetyttää tämä säästämisvimma: lamavuosina, 90-luvun alussa päiväkodissa oli kaksi ns. pienten ryhmää, joissa kummassakin oli korkeintaan 12 lasta ja heillä kolme hoitajaa ja oma laitoshoitaja kummassakin ryhmässä. Siis 24 lasta ja 8 aikuista.

Nyt samoissa tiloissa ryhmäkoko on 16 ja 17 lasta ja laitoshoitajia ei enää ole. Siis 33 lasta ja vain 6 aikuista!!

En ymmärrä, miten lamavuosina tilanne oli niin paljon parempi, miten silloin oli varaa. Ja jos sanotaan, että nyt näkyy lamavuosien säästöt, niin miltä näyttää Suomi 20 vuoden päästä!?!