Järvenpää-lisä 2010 - KUNTALISÄ SÄILYTETTÄVÄ

tuomo valokainen
Vieras

#1 jäke

10.11.2010 08:32

Joo outoa ja kipeetä touhua,siis touhua että säästetään.Kuitenkin eduskunnassa maataan uusien torkkupeittojen alla,ne maksoi paljon.Maailmalla on näköjään menossa työläisten alas ajo.
Janne Katajamaa
Vieras

#2 lakkautetaan

10.11.2010 10:27

...mielummin todella turha virka/virat, eli ne jotka on tuon saanut päähänsä! jos noin "hyviä" ideoita keksii niin tuskin siitä ihmisestä muuhunkaan on!
Tiina Kinnunen
Vieras

#3

12.11.2010 09:40

Tämä on aivan älytöntä. Sitä kannustetaan vanhempia hoitamaan lapsia kotona, mutta silti viedään se vähäinen tuki, joka kotihoidon voisi mahdollistaa. Eikö lisä kuitenkin tule halvemaksi, kuin tästä päätöksestä varmasti lisääntyvä taaperoikäisten päivähoito!
Birgitta Vuorela
Vieras

#4 Kotihoidontuki väärin kohdennettu

17.11.2010 09:04

Hei! Ison perheen kasvattanut. Hyvin koulutettu. Itse kouluttautunut uusille urillekin.
20 lastenlasta. Riittää tästä elättäjää ja eläkkeitten maksajaa muille kuin omalle äidille, virkamiehille, joita Suomessa on 50 miljoonaista kansaa vartenkin! Rahalla läträtään. On helppoa valtuuston päättää 10 miljoonien eurojen lainojen ottamisesta ja takaamisesta. Muun muassa lähes 100 miljoonan euron takaukset Kuntarahoitukselle, joka taitaa mennä konkurssiin sijoitettuaan näitä velkarahoja edelleen kriisimaihin muun muassa Italiaan. Vanhusten, vammaisten ja lasten hoidosta vastaaminen piti olla kunnan ensisijaista toimintaa. Se jätetään kokonaan retuperälle, kun sanktioita ei ole vaan aina vain rahaa virtaa muunmuassa ARA:lta. Siellä sitä on! Lasten kotihoidontuki kuuluu päivähoitolain hengessä myöskin niille perheille, jotka eivät voi PITÄÄ vakituista työpaikkaa lepäämässä ja odottamassa työhönpaluuta ja jotka ovat saaneet lapsestaan ansioonsidottuna jo päivärahatkin. HALOO HERÄTKÄÄ PAHVIT Järvenpään eliittipäättäjät!
Anni Beech
Vieras

#5 Kannanottopyyntö Jarvenpään kaupunginvaltuuston jäsenille (lähetetty jokaiselle sähköpostitse)

17.11.2010 21:53

Hyvä Järvenpään kaupunginvaltuuston jäsen,

Toivon, että luet läpi seuraavat taustat ja mietteet Järvenpää-lisän lakkauttamisesta sekä vastaat lopussa pyytämiini kysymyksiin
Taustaa:
- Järvenpää-lisää maksetaan KELA:n kotihoidontuen lisäksi 145 euroa/kk perhettä kohden, siihen saakka kunnes lapsi täyttää 2 vuotta. Ehtona on, että perheen kaikkien lasten hoito tulee järjestää kotihoitona ja kotiin jäävä vanhempi on kotona lasten hoidon vuoksi.

- Järvenpää-lisää maksetaan yli 300 perheelle. Vuonna 2009 kaupunginvaltuusto päätti säilyttää lisän, mutta karsi sitä tuntuvasti.

- Päiväkotipaikan hinta eli käyttökulut alle kolmivuotiaiden ryhmässä, jossa voi olla korkeintaan 12 lasta, oli v.2009 Järvenpäässä 78,02 euroa /lapsi/ päivä eli n. €1716 kuussa. Tämä ei sisällä investointikuluja.

- Viime vuonna leikattiin huomattavasti Järvenpää-lisää. Lasten määrä päiväkodeissa on v. 09 vuoteen 2010 noussut 82 lapsella, mikä tarkoittaa yhta kohtalaisen suurta päiväkotia.

- Tälläkin hetkellä Järvenpään on vaikea taata päivähoitopaikkaa alle kouluikäisille lapsille ja ryhmien kokoja on kasvatettu.

Oman kuten usean muunkin perheen tilanne on sellainen, että Järvenpää-lisän lopettaminen niin sanotusti katkaisisi kamelinselän taloudessamme. Tähän olemme joutuneet reagoimaan niin, etta 1,5v poikamme on laitettu hoitopaikkajonoon, vaikka todella olisimme halunneet hänta vielä pidempään kotona hoitaa.

Kuinka monessa perheessä tilanne on sama ja lapset on pakko laittaa päiväkotiin? Herääkin huoli lisän lakkauttamisen aiheuttamista kustannusten kohoamisisesta päivähoidossa sekä resurssien riittämättömyydestä. Järvenpää mainostaa itseään lapsiystävällisenä kaupunkina. Sen lisäksi että tämä on arvokysymys, tämä on ehdottomasti taloudellinen kysymys!

Kysynkin nyt teiltä arvoisat valtuutetut:
- Miten lisän lakkauttamista voidaan perustella taloudellisilla syillä kun yhden lapsen siirtymisellä kunnalliseen päivähoitoon katettaisiin jo yhdentoista lapsen kuntalisä? Kääntäen, jos lisän lakkauttamisen seurauksena 27 lasta siirtyy kotihoidosta kunnalliseen, säästö on syöty (Omasta tuttavapiiristöni näita löytyy jo kymmenkunta).
- Mistä löydetaan resurssit uusien päiväkotipaikkojen luomiseen ja rakentamiseen sekä lisähenkilöstön palkkaamiseen lisääntyneen hoitotarpeen johdosta jos kuntalisä lakkautetaan?
- Eikö tämä ole mielestänne vain ongelman siirtämista seuraavien vuosien budjettiin?

Toivon vastauksia kysymyksiini joko sähköpostitse, allaolevalle nettisivulle tai paikallislehden yleisönosastolle. En ole pohdintojeni kanssa yksin. Allaolevasta osoitteesta löytyy 448 allekirjoitusta lisän lakkauttamista vastaan ja lukumäära kasvaa kohisten.

http://www.adressit.com/jarvenpaa-lisa_2010

Terveisin,
Anni Beech
Järvenpääläinen, äiti ja HR-asiantuntija
Heikki Tala
Vieras

#6 Kun ei pantu jäitä hattuun

17.11.2010 22:14

vaan päätettiin antaa yli kolmen miljoonan euron takaus uudelle jäähallille entisen lisäksi, niin pitäisi kaupungilla olla varaa säilyttää Järvenpää-lisä. Minusta alle 3-vuotiaan oikea hoitopaikka on koti aina, kun se vain on mahdollista.
Maisa Pyykkönen
Vieras

#7 Kyllä Järvenpää-lisälle

17.11.2010 23:25

Hei kaikki lisän kannattajat!

Katsokaa mielipiteeni lisästä ja muustakin : www.jarvenpaankeskusta.fi ja siellä kohta blogi.
S-postini temppuilee niin, ettei lähetä mitään eteenpäin eikä anna vastata, mutta ottaa onneksi kyllä viestit vastaan:)

Yst terveisin Maisa Pyykkönen
Keskustan valtuustoryhmän pj.
Vieras
Vieras

#8 Annille

17.11.2010 23:33


Hei,
katso sinäkin netistä www.jarvenpaankeskusta.fi ja siellä blogi. Olen myös nimelläni
osallistunut Keski-Uudenmaan keskustelupalstalla Jpää-lisää koskevaan kirjoitteluun.
Sieltäkin löytyy faktoja mm. 82 lasta enemmän päiväkodeissa v. 2010, kun Jpää-lisän euromäärää laskettiin... ettei tule lisätarvetta ? Näyt tietävänikin nuo esiin
ottamani faktat:) - hyvä niin!

Taloudellisesti ja lapsen edun ja vanhempien valinnanmahdollisuuden kannalta
jokaisen järkevän valtuutetun pitäisi kannattaa Jpää-lisän kehittämistä ei poistamista!
Joulukuussa nähdäänb, miten asian käy. Siihen asti teille intoa ja voimia ajaa
tätä tärkeää asiaa eteenpäin!
toivottaa Maisa Pyykkönen

Vieras

#9 Ihmettelen vain

18.11.2010 14:53

Kylläpä vain hämmästyttää tämä Järvenpää-lisän kanssa pelleily: Pudotetaan lähes olemattomaan, lyhennetään aikaa, jolloin sitä voi saada, ja viedään "sisaruslisäkin" kokonaan... Todella lyhytnäköistä toimintaa, enkä voi olla toivomatta, että tämä kostautuisi päättäjille lähitulevaisuudessa.

Kyllä alle 3-vuotiaan lapsen paikka on kotona, ja se on puhdas fakta. Jos kuntalisä lakkautetaan, niin kyllä meillä aika hammas purren ja kynsiä syöden vietetään pari vuotta. Ymmärtäisin lisän lakkauttamisen, jos se mahdollistaisi yhden hoitajan kahta alle 3-vuotiasta kohti päiväkoteihin, jotta pienet, syliä kaipaavat lapset saisivat tarvitsemansa läheisyyden ja hellyyden, vaikka eivät parhaassa mahdollisessa paikassa - eli kotona - voisikaan olla hoidossa.

Vieras

#10 Paljonko tätä on tutkittu?

20.11.2010 17:38

Onkohan tehty lainkaan tutkimusta, monelleko kuntalisää menisi, jos ehtoja tiukennettaisiin. Mielestäni on jokseenkin järjetöntä, että lisää saavat voivat työskennellä niin paljon kuin haluavat, menettämättä kuntalisää. Eihän siinä ole järjen häivääkään.
Ymmärtääkseni kuntalisän tulisi mahdollistaa alle 3-vuotiaiden (HUOM!) kotihoito, erityisesti pienituloisten perheissä, ja heidän, jotka todella hoitavat lapsiaan kotona eivätkä tee sitä työn ohessa tai työtä lasten kotihoidon ohessa.

Mielenkiinnolla luin taannoin teetetyn tutkimuksen tuloksia koskien Järvenpää-lisää. Olin aika pöyristynyt ja surullinen huomatessani että iso osa kuntalisää nauttivien perheiden vanhemmista olivat molemmat(!) työssäkäyviä, hyvätuloisia, korkeasti koulutettuja jne. Maalaisjärkeni väittää, että heillä kotihoito ei voi mitenkään olla tuloista, etenkään kuntalisästä, riippuvaista.

Entäpä jos kuntalisä olisikin tulorajallinen? Tuloraja todennäköisesti jättäisi meidätkin vaille kuntalisää, mutta jäisivätpä sitten ne lisän aikana töitä tekevätkin ilman lisää. Silloin rahat taatusti menisivät heille, jotka niitä tarvitsevat.

Kuntalisän säilyttäminen olisi tärkeää ja uskon, että ainakin edellä mainitulla muutoksella suurin osa hyvätuloisista perheistä (eli kuntalisää varsinaisesti tarvitsemattomista) jäisi ilman Järvenpää-lisää. Vaikka niinhän se raha aina virtaa rahan luokse, ja jos ei luonnostaan niin sitten ohjattuna. ;-)


Toisaalta myös muta ehtoja tulisi muuttaa: Miksi on täytynyt opiskella/ olla työssä, jotta on oikeutettu lisään? Vanhempi kuin vanhempi on varmasti ansainnut lisän - unohdetaan tässä kohtaa ne tulorajan ylittävät/ kotihoidon tuen aikana työssä käyvät.


Uutta tutkimusta kehiin, ja katsotaan, mikä on tulos kun tarpeettomasti lisää saaneet karsittaisiin pois.