Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

sari peltonen
Vieras

#1 Päättäjille...

19.11.2010 01:03

Maalaisjärjen käyttö on sallittua vielä nykyaikanakin =)
Kaikki päätökset mitkä niin hienoilta tuntuu, ei ole sitä oikeasti...
irene mörsäri
Vieras

#2 ensihoito

19.11.2010 07:01

Tässä taas yksi typerä päätös tornion päättäjiltä jolla vaarannetaan kuntalaisten
turvallisuus.
Itse apua ajoissa saaneena ,ei voi kuin ihmetellä mikä vimma ajaa päättäjät taas
tekemään näin järjettömiä päätöksiä .
Kuten Torniossa aijemminkin hyvänä esimerkkinä oli päätös invapalvelujen kujetusten hoito joka siireettin rovaniemen kaupungin hoitoon ja muka säästösyistä
kaupunki maksoi 35,000 e siitäki pelleilysta joka ei palvellut ketään ja jossa tuli hyvin esiin paikallistuntemuksen tarve joka tässäkin asiassa on ensiarvoisen tärkeää.
Oili Tarkka
Vieras

#3 Äsken jäi kesken

19.11.2010 10:39

Kaikki omaiseni asuvat Torniossa ja heidän on saatava tarvitessaan kokeneiden ensihoitajien apua. Vaikka olen kemiläinen, olen henkilökohtaisesti saanut asiantuntevaa apua yllättäen Torniossa sairastuttuani.Aivan järjetöntä palkata sellaiseen työhön kokemattomia nuoria. Rahan ei saa ratkaista silloin, kun ihmishengestä on kysymys.
Oili Tarkka
Vieras

#4 Vaikka oon Kemistä

19.11.2010 10:45

Laitoin toisen viestin heti perään, kun otsikkotiedon jälkeen kone hyppäsi asiasta pois ??
Kaj Kostiander
Vieras

#5 Mistä löydän faktat puolesta ja vastaan?

19.11.2010 12:43

En ole perehtynyt asiaan riittävästi voidakseni ottaa selkeää kantaa tähän kysymykseen, mutta kansalaiskatiivisuus tällaisissa kysymyksissä on aina positiivista. Toivoisinkin, että adressin aloittaneet ohjaisivat kiinnostuneet selkeämmin oikean tiedon äärelle. Mistä löytää tarvittavan tiedon voidakseen todeta väitteenne oikeaksi (tai vääräksi)?
Tapio Lipponen
Vieras

#6

19.11.2010 13:05

Ei businesajattelu sovi terveydenhuollon puolelle. Ensin huutolaiskaupassa olivat vanhukset nyt ensihoitoa tarvitsevat, jotka usein ovat yksi ja sama ryhmä.
Vieras
Vieras

#7 Re: Mistä löydän faktat puolesta ja vastaan?

19.11.2010 14:45

käväseppä suomi24 keskustelussa kemi tornio palstalla lukeen alottajan kirjoitus
Ilkka Kapraali
Vieras

#8 Vaaleissa valtakirja bisnesajattelulle

19.11.2010 15:03

Äänestämällä palvelujen yksityistämistä ajavia puolueita torniolaiset antoivat uusliberalistiselle bisnesajattelulle vahvan valtakirjan viimeksi kaksi vuotta sitten kunnallisvaaleissa, heidän joukossaan monet nyt työpaikkansa menettävät ensihoitaja-sairaankuljettajatkin.

Kilpailutustyöryhmässä ainoana esitin sairaankuljetuksen hoitamista kaupungin omana toimintana. Työryhmän enemmistön esityksestä SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA sitten PÄÄTTI kilpailuttaa homman. Kilpailutusta kannatti lautakunnassa myös Gunnar Kourilehto, joka ensihoitajien mielenosoituksessa yritti sysätä syyn muiden niskoille.

Vähän huvittaa, kun nyt ne, jotka ovat voimakkaimmin ajaneet yksityistämislinjaa, vaahtoavat tässä asiassa kunnallisen palvelun puolesta. Hommassa paistaa selvä selityksen maku, että "kyllähän mie oikeastaan olin oman toiminnan kannalla, mutta kun parusturvajohtaja ja muut virkamiehet johtivat minua harhaan ja veivät kuin pässiä narussa". Tuollainen on suorastaan raukkamaista vastuunpakoilua ja selittelyä. Eipä sillä, pässi kyllä onkin sellainen luottamushenkilö, joka ei käytä omaa järkeään vaan tekee niin kuin muut tahtovat.


Mauri Höynälä
Vieras

#9 Epäpätevät ensihoitajat

19.11.2010 15:05

Sehän on Torniolaisen vaalikarjan muutettavissa ensihoidon ja sairaankuljetuksen laatu sekä saatavuus.Ukloistaminen,yksityistäminen,kilpailutus ovat vanhoja uusliberalismin klassikoita.Nykyinen korruptoitunut,mafiavetoinen hallintokopla teidän täytyy pudottaa valtaistuimeltaan keinolla millä hyvänsä.Ei se ensihoito ollut ainakaan minun osalla kovin laadukasta enää 10/09-2007 aamuyöllä kun oli sydäninfarkti,jätettiin maantielle ja käskettiin mennä terveyskeskukseen aamulla.Lisäksi uhattiin viedä putkaan mikäli häiritsen sairaankuljetusta.Jos ensihoito tästä vielä rapautuu on paras lakkauttaa koko järjestelmä.Elkää hyvät Torniolaiset vielä kitiskö,kunhan laitamme ultrauusliberalistisen opin mukaan Irlantiin muutaman miljaardin on ensihoitohenkilöstöna Mongolian paimentolaisia ja päivystys kolerateltassa.
Pirkko Ezewuzie
Vieras

#10

19.11.2010 17:28

On aika palauttaa laatu kunniaan kilpailutuksen tarkeimpana kriteerina.
Jussi, yksi alulle panijoista.
Vieras

#11 Samaa mieltä Pirkon kanssa

19.11.2010 17:37

Kilpailutuksen pitäisi perustua aina sekä palvelun sisällön, että sen hinnan vertailuun. Näissä maallikoiden tekemissä vertailuissa piilee aina riski, koska asiantuntemus vertailuun kohteen sisällön perusteella ei riitä. Osataan tuijottaa vain hintaa. Jokainen ymmärtää, että siinä on nyt tullut virhe. Tottakai palvelutason ja -laadun heikentäminen alentaa hintaa. En kuitenkaan usko, että meistä kukaan ajattelee sen olleen tarkoitus tässä tapauksessa. Siksi tämä vaatii korjauksen ja sen takia tämä adressi on olemassa.
routsi
Vieras

#12

19.11.2010 18:57

tornio kulkee takapakkia vaikka tiedossa on että laki muuttuu piakkoin ja sen mukana luultavasti sh-piiri astuu mukaan peliin ja tuo kiirekyydit takaisin laitoksille joka tarkoittaa kuntalaisille laatua ja luotettavuutta.
Matti Suopajärvi
Vieras

#13 Faktoja puolesta ja vastaan

19.11.2010 19:27

Tarina alkaa...

Kunta-aloite:
Tornion kaupungin www-sivuille ilmestyi joskus toukokuun 2010 lopulla sosiaali-ja terveyslautakunnan sivuille esityslista jossa mainittiin asialistalla olevan 20.5.2010 kokouksessa sairaankuljetuksen kilpailuttamisen. Ensihoidon ammattilaisilla tai kuntalaisella ei voinut olla asian valmistelusta tietoa myöhemmin mainittavasta syystä (1*).

Tein kollegoiden kanssa nopeaan tahtiin kunta-aloitteen siitä että mikäli toimintaa ei jatketa nykyisen toimijan kanssa selvitettäisiin mahdollisuus järjestää ensihoitopalvelut kunnan omana toimintana.

KUNTA-ALOITE ENSIHOITO- JA SAIRAANKULJETUSPALVELUN JÄRJESTÄMISESTÄ KUNNAN OMANA TOIMINTANA
http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1269-11.HTM
http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1269-11-Liite-1.PDF

Kunta-aloitteen ensimmäisessä kappaleessa kerrataan kuinka edellisen vastaavan kunta-aloitteemme (Buska, Palmgren, Suopajärvi) kävi. Asiaa tuolloin selvittänyt työryhmä totesi "sairaankuljetus on halvempaa järjestää omana toimintana kuin ostopalveluna" (KH 19.2.2007 § 81 ei saatavilla enää www-sivuilta).
Sosiaali-ja terveyslautakunta esitti tuolloin KH:lle sairaankuljetuksen järjestämistä kaupungin omana toimintana. Lopullisessa käsittelyssä KH:ssa esitystä ei pantu toimeen vaan kaupunginjohtajan esityksestä jäätiin odottamaan terveyspiirin toteutumista koska siinä sairaankuljetuksen järjestäminen olisi siirretty sairaanhoitopiirille.

16.5.2010 tarjosimme kunta-aloitetta sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajalle vietäväksi kokoukseen. Hän pyysi osoittamaan aloitteen suoraan KH:lle joka voisi käyttää asiassa otto-oikeutta. Paperi meni KH:lle joka käänsi sen sosiaali- ja terveyslautakunnalle. Asiakirja ei enää toki ehtinyt 20.5.2010 kokoukseen vaan sitä seuraavaan 15.6.2010 kokoukseen.

Kyseisessä 15.6.2010 kokouksessa todettiin että "Sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee tiedoksi kunta-aloitteen ensihoito- ja sairaankuljetuspalvelun järjestämisestä kunnan omana toimintana ja toteaa, että sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan 20.5.2010 hyväksynyt tarjouspyynnön ja siten kilpailuttaminen on jo käynnistetty." Toinen perustelu saamassamme palautteessa sosiaali-ja terveyslautakunnalta oli että asiaa selvittänyt kilpailutustyöryhmä oli kokoontumisissaan todennut ettei kaupungilla ole resursseja järjestää toimintaa omana toimintana.

Kilpailutus:
Sosiaali- ja terveysltk pöytäkirja 20.05.2010 §74 on www-sivuilla yhä ei julkinen http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1246.HTM, mutta löytyy avattuna myöhemmin sosiaali- ja terveysltk kokous 02.09.2010 / Pykälä 114 http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1310-4.HTM
Tuossa kokouksessa sosiaali-ja terveyslautakunta päättää hyväksyä kaupunginhallituksen 16.2.2009 nimeämän kilpailuttamistyöryhmän tarjouspyynnön ja lähettää sen Hilma-järjestelmään.
HILMA (Julkiset hankinnat): http://www.hankintailmoitukset.fi/fi/notice/view/2010-016425/

Sosiaali- ja terveysltk kokouksessa 02.09.2010 / § 114 päätetään hyväksyä uuden palveluntarjoajan tarjous perusteena perusteena kokonaistaloudellisesti edullisin hinta.
http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1310-4.HTM

---

Tarjouspyynnön pisteytys on laadittu niin että pisteitä saa :
-hinnasta 80 pistettä (valmiuskorvauksesta 65p ja muut korvaukset 15p).
-yrittäjän alalla toimimisesta 0-6 pistettä
-tarjottavan autokaluston hinnasta 0-6 pistettä
-laadunhallintajärjestelmästä / laatumittarit tai sertifikaatti 0-8 pistettä

Pirkko tuossa yllä peräsi laatua. On vaan niin että tarjouspyynnössä laatu on määritelty auton ikään, yrittäjän alallatoimimisaikaan sekä laadunhallintajärjestelmään. Henkilökunnan laadun, kokemuksen tms. mittaamista ei määritellä laisinkaan. Henkilökunnasta ja sen laadusta ei saa pisteitä vaan sille on asetettu minimivaatimukset jotka sen tulee täyttää. Eikö kenestäkään ole merkillistä että yrittäjän alalla toimimisen kokemus pisteytetään, muttei käytännön työn tekevää varsinaista ensihoitohenkilöstöä? Me vetoomuksen tehneet kirjoittajat katsomme että nimenomaisesti sillä on merkitystä käytännön työssä suoriutumisessa ja ostajan saamassa palvelun laadussa. Emme toki voi tietää että tuleva palveluntarjoaja olisi tarjoamassa kokematonta henkilökuntaa, mutta vaadimme että tulevalla henkilökunnalla tulisi olla käytännön työkokemusta:). Hoitotasolla valtakunnalliset suositukset hoitotasolle vaativat että hoitotason henkilökunnan tulee olla suorittanut vaadittavat teoriatestit sekä heillä tulee olla vähintään kahden vuoden kokemus perustason ambulanssissa toimimisesta.

---

Nyt tarjouspyynnöissä hoitotasolle asetetuissa vaatimuksissa vaaditaan:

A. Hoitotason sairaankuljettajalla on oltava sairaanhoitajan, sairaanhoitajan (AMK) tai ensihoitajan (AMK) ammattitutkinto. Hoitotason sairaankuljettajalta edellytetään lisäksi päätoimisuutta
sairaankuljetuksessa tai muuta päätoimista työskentelyä terveydenhuollon yksikössä. Saadakseen luvan toimia kunnassa sairaankuljetustehtävissä, hoitotasolla toimivan tulee suorittaa hyväksytysti Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin suosituksen mukainen hoitotason ensihoidon testaus sekä erillinen lääketentti vastuulääkärin määräämin määrävälein.

B. Muun sairaankuljetuksessa toimivan henkilöstön tulee olla tarpeellisen ensihoitokoulutuksen saaneita terveydenhuollon ammattihenkilöitä (sairaanhoitajia, perus- ja lähihoitajia sekä lääkintävahtimestari-sairaankuljettajia). Lisäksi erityistaitoina edellytetään intubointi-, nesteensiirto- ja defibrillointitaito sekä taito antaa lääkkeitä lääkärien ohjeiden mukaan. Saadakseen luvan toimia kunnassa sairaankuljetustehtävissä henkilöstön tulee suorittaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin suosituksen mukainen perustason ensihoidon testaus sekä erillinen lääketentti hyväksytysti vastuulääkärin määräämin määrävälein .


LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOIDON OHJEISTUS 31.3.2005
Ammattitaidon osoittaminen
Ammattitaidon osoittamiseksi on suoritettava Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkärin järjestämät kirjalliset perus- ja hoitotason testit ja kunkin terveyskeskuksen vastuulääkärin tekemät käytännöntason testaukset; tietyt ensihoitotoimenpiteet sekä suorituskykytestit. Ammattitaidon ylläpitäminen vaatii jatkossa testausten uusimista 5 vuoden välein (perustaso) ja 2-3 vuoden välein (hoitotaso).

---

Edellämainituissa vaatimuksissa ei siis mainita että hoitotason henkilöstöllä tulisi olla aiempaa kokemusta alalla toimimisesta. Emme tietenkään voi tietää puuttuuko tulevalta henkilöstöltä aiempi kokemus alalta mutta vaadimme että kokemusta tulisi olla. Emme hyväksy että henkilöstö tulisi suoraan hoitotasolle johtamaan tilanteita ja hoitamaan vaativaa hoitoa tarvitsevia potilaita esimerkiksi suoraan koulun penkiltä tahi että heillä ei olisi lainkaan aiempaa kokemusta sairaankuljetuksesta.

Samoin toki vaadimme että perustason henkilöstöllä on jo lähtötilanteessa tarjouspyynnössä vaaditut taidot.

Koska tarjouspyynnössä ei vaadita >2 vuoden kokemusta alalla toimimisesta hoitotasolle katsomme että on täysin mahdollista saada lopputulokseksi tuote joka ei yllä nykyisen palvelun tasolle. Uskomme että tarjouspyynnön tarkoitus on ollut se että taso ei tulisi laskemaan, mutta edellisen jättäminen pois tarjouspyynnöstä mahdollistaa tämän.

Kaupungin hallintosäännön 14§ rikkomisesta (1*):
Kilpailutustyöryhmä joka selvitteli sairaankuljetuksen kilpailuttamisasiaa kevään aikana kokouksissaan kerrotaan perustetun 16.2.2009 KH:n kokouksessa.

Kokouksen teksti kertoo että:

Päätetään asettaa kaupunginhallituksen kaudelle 2009-2010 liitteessä mainitut toimikunnat/työryhmät ja valita niihin liitteessä mainitut henkilöt sekä todeta seuraavien toimikuntien/työryhmien työ päättyneeksi:
- Sairaankuljetuksen kilpailuttamistyöryhmä
- Vanhuspalvelujen asumisen ym. kilpailuttamistyöryhmä (asetetaan ikäihmisten palvelujen ym. kilpailuttamistyöryhmänä)
- Kuntouttamis- ja asumispaikkojen kilpailuttamistyöryhmän nimi muutetaan ikäihmisten palvelujen ym. kilpailuttamistyöryhmäksi
http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1013-22.HTM
http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1013-22-Liite-1.PDF

Eli kyseisessä kokouksessa on L-O-P-E-T-E-T-T-U sairaankuljetuksen kilpailuttamistyöryhmä! Sitä ei myöskään ole muutettu toisen nimen alle kuten vanhuspalvelujen asumisen ym. kilpailuttamistyöryhmä.

Saamani suullisen tiedon mukaan kaupungin hallintosäännön 14§ mukaiset toimikunnan tavoitteet ja tehtävät määritellään toimikunnan nimessä ellei niitä ole määritelty paperilla. Paperilla niitä ei ole määritelty - asia selvitetty.

Kaupungin hallintosääntö:
http://www.tornio.fi/ks200803
14 § Toimikunnat
Asettaessaan toimikunnan kaupunginhallituksen on määriteltävä toimikunnan tavoitteet ja tehtävät sekä päätettävä toimikunnan loppuraportin antamisaika ja onko toimikunta tilapäinen vai pysyväisluontoinen.

Sairaankuljetusasioita selvittänyttä kilpailuttamistyöryhmää ei todellisuudessa juridisesti ole nimetty lainkaan vaan se on itse ottanut tehtävän hoitaakseen. Ei voi olla niin että kirjoittamalla työryhmän nimeen ym. voidaan sillä kilpailuttaa kaikki maan ja taivaan väliltä vessapapereista ämpäreihin ja ensihoitoon.

Ehkä tässä oli aluksi....

Koitan saada tuon tarjouspyynnön myös asiallisesti luettavaan muotoon tänne...

Kysyttävää?, matti
Matti Suopajärvi
Vieras

#14 TARJOUSPYYNTÖ ENSIHOITO- JA SAIRAANKULJETUSPALVELUISTA OSA I

19.11.2010 19:37




Tornion kaupunki
Sosiaali- ja terveyslautakunta 1.6. 2010


TARJOUSPYYNTÖ ENSIHOITO- JA SAIRAANKULJETUSPALVELUISTA

Tornion kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta pyytää tarjouksia ensi- hoito- ja sairaankuljetuspalvelujen tuottamisesta (osana kansanterveyslain
66/1972 14 §:n 1 momentin 3 kohdassa sairaankuljetuksen järjestämistä ja valmiuden ylläpitämistä ja sairaankuljetusasetuksessa 565/1994 tarkoitettua sairaankuljetusta ja ensihoitoa) sopimuskaudelle 1.1. 2011 – 31.12.2013, lisättynä 1-2 vuoden optiomahdollisuudella.

Jos sopimus irtisanotaan, tulee se tehdä elokuun loppuun mennessä ja irtisanominen tulee voimaan seuraavan kalenterivuoden lopussa.

Hankintamuotona käytetään avointa menettelyä, jolloin kaikki halukkaat voivat tehdä tarjouksen. Hankinnasta on ilmoitettu julkisten hankintojen HILMA-järjestelmässä 1.6.2010.

Tarjoukset pyydetään lähettämään suljetussa kirjekuoressa (kuoreen merkintä ”ENSIHOIDON TARJOUS” ) 6.8.2010 klo 11 mennessä osoitteeseen Tornion kaupunki, hankinta- ja logistiikkapalvelut, Suensaarenkatu 4, 95400 TORNIO.


1. ASEMAPAIKKA JA LÄHTÖVALMIUS


Tarjousta pyydetään kahdesta sairaankuljetusajoneuvosta, joista toinen on hoitotason yksikkö ja toinen perustason yksikkö. Lisäksi palvelun tuottajalla on oltava järjestettävissä yksi vara-auto.

Sairaankuljetusajoneuvot ovat säännöllisessä valmiudessa seuraavasti:

Hoitotason yksikkö, välitön 1 minuutin lähtövalmius 24 h/vrk vuoden kaikkina päivinä.

Perustason yksikkö, välitön 1 minuutin lähtövalmius klo 08-22 ja muuna aikana 15 minuutin lähtövalmius vuoden kaikkina päivinä.

Sairaankuljetushenkilöstön on työskenneltävä välittömän lähtövalmiuden aikana arkisin (ma-pe) klo 8-16 terveyskeskuksessa sille osoitetuissa koulutusta vastaavissa tehtävissä ottaen huomioon, ettei sairaankuljetus niiden vuoksi häiriinny. Näistä työtehtävistä sekä työnjohdollisesta vastuusta,




valvonnasta ja seurannasta sovitaan tarkemmin ensihoidon hankinta-sopimuksessa.

Ajoneuvojen asemapaikka on välittömän lähtövalmiuden aikana Tornion terveyskeskus ja muuna aikana enintään viiden (5) ajokilometrin etäisyydellä terveyskeskuksesta. Sairaankuljetusyksiköillä ei saa olla sopimusta sairaankuljetustehtävistä tai hoitolaitossiirroista minkään muun tahon kanssa ilman Tornion kaupungin lupaa.


2. VÄHIMMÄISVAATIMUKSET

2.1. Sairaankuljetusajoneuvot ja niiden varusteet

Hoito- ja perustason yksiköiden ajoneuvojen lisäksi tilaaja edellyttää palvelun tuottajalla olevan myös vara-auto tai vara-autojärjestelmä tarjotun palvelun turvaamiseksi.
Ensihoitopalvelujen sairaankuljetusajoneuvojen ja niiden varustuksen tulee tyypiltään ja tasoltaan olla voimassaolevien määräysten mukaisia ja terveyskeskuksen ensihoidon vastuulääkärin tarkastuksessaan hyväksymiä.
Sairaankuljetusajoneuvoista toisen on vastattava sekä varustukseltaan että toiminnaltaan hoitotason yksikköä ja toisen perustason yksikköä liitteinä 1 ja 2 olevien Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ohjeistusten mukaisesti.
Lisäksi palveluntuottajalla tulee olla valmiudet ottaa tilaajan vaatimuksesta käyttöön yhteydet sairaankuljetusajoneuvosta tilaajan sähköiseen sairaskertomusjärjestelmään.

2.2. Viestintäjärjestelmä

Viestintäjärjestelmän tulee olla sellainen, että yhteys aluehälytyskeskuksen, liikennöitsijän ja terveyskeskuksen välillä on mahdollista. Viestintäjärjestelmä tukeutuu viranomaisverkkoon. Ambulansseissa tulee olla viestintäjärjestelmään soveltuva varustus ja sairaankuljettajilla tehtävän edellyttämä koulutus ja varustus.
Virve-viestijärjestelmän hankintakustannuksista vastaa tilaaja ja käyttö- ja huoltokustannuksista palveluntuottaja.


2.3. Henkilöstö

Henkilöstöllä tulee olla sairaankuljetusajoneuvon kuljettamiseen oikeuttava ajokortti ja hyvä suomen kielen taito







Lisäksi vaaditaan seuraava kelpoisuus

A. Hoitotason sairaankuljettajalla on oltava sairaanhoitajan, sairaanhoitajan (AMK) tai ensihoitajan (AMK) ammattitutkinto. Hoitotason sairaankuljettajalta edellytetään lisäksi päätoimisuutta
sairaankuljetuksessa tai muuta päätoimista työskentelyä terveydenhuollon yksikössä. Saadakseen luvan toimia kunnassa sairaankuljetustehtävissä, hoitotasolla toimivan tulee suorittaa hyväksytysti Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin suosituksen mukainen hoitotason ensihoidon testaus sekä erillinen lääketentti vastuulääkärin määräämin määrävälein.

B. Muun sairaankuljetuksessa toimivan henkilöstön tulee olla tarpeellisen ensihoitokoulutuksen saaneita terveydenhuollon ammattihenkilöitä (sairaanhoitajia, perus- ja lähihoitajia sekä lääkintävahtimestari-sairaankuljettajia). Lisäksi erityistaitoina edellytetään intubointi-, nesteensiirto- ja defibrillointitaito sekä taito antaa lääkkeitä lääkärien ohjeiden mukaan. Saadakseen luvan toimia kunnassa sairaankuljetustehtävissä henkilöstön tulee suorittaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin suosituksen mukainen perustason ensihoidon testaus sekä erillinen lääketentti hyväksytysti vastuulääkärin määräämin määrävälein .

Hoitotason sairaankuljetusyksikössä työvuorossa on oltava vähintään yksi kohdan A mukainen ensihoidon hoitotason sairaankuljettaja. Toiselta työvuorossa olevalta ja perustason yksikön sairaankuljettajilta vaaditaan kohdan B mukainen tutkinto.

Toiminnan alkaessa palveluntuottajalla tulee olla riittävä määrä henkilökuntaa, jolla on kohdan A mukainen pätevyys (myös hoitotason testaus ja tentti suoritettuna), ja muulla henkilökunnalla tulee olla kohdan B mukainen pätevyys (myös perustason testaus ja tentti suoritettuna). Palveluntuottaja on velvollinen toimittamaan palvelukseensa tulevan henkilön ammattipätevyyteen liittyvät todistukset ensihoidon vastuulääkärille toiminnan alkaessa ja palkatessaan uutta henkilökuntaa. Lisäksi palkatessaan uutta henkilökuntaa palveluntuottajan tulee ottaa yhteys vastuulääkäriin tarvittavien testausten järjestämiseksi, niin että toiminnan käynnissä ollessa uusi henkilöstö suorittaa vaadittavan kuulustelun 6 kuukauden kuluessa sairaankuljetustehtävissä aloittamisensa jälkeen.

Sairaankuljetusajoneuvojen henkilöstön on oltava fyysisiltä ominaisuuksiltaan sekä fyysiseltä kunnoltaan sellaista, että ambulanssin työpari kykenee itsenäisesti siirtämään 100 kg painavan potilaan paareilla kerrostalon toisesta kerroksesta ambulanssiin.






Lääkelupien myöntämisessä noudatetaan STM:n Turvallinen lääkehoito -oppaan lääkehoitoa koskevan suosituksen mukaisia periaatteita.

Tarjouksen tulee sisältää suunnitelma henkilöstön ammattitaidon ylläpidosta. Palveluntuottajalla on velvollisuus osallistua sairaanhoitopiirin järjestämiin suuronnettomuus- ym. harjoituksiin.

3. KALUSTOON JA TOIMINTAAN TUTUSTUMINEN

Tilaajalla on oikeus käydä tutustumassa palveluntuottajan kalustoon, toimintaan ja toimintayksikköön ennen hankintapäätöksen tekoa.

4. TARJOUSHINTA JA SEN ILMOITTAMINEN

Tarjouksessa tulee ilmoittaa sairaankuljetusvalmiuden ylläpitämisestä hinta / kuukausi (alv 0%) sekä kokonaishinta kolmeksi (3) vuodeksi (vuodet 2011, 2012 ja 2013).

Terveyskeskuksen maksettavaksi lainsäädännön tai muulla perusteella jäävistä kuljetuksista ilmoitetaan yhtenä prosenttilukuna mahdollinen alennus Liikenne- ja viestintäministeriön kulloisenkin voimassa olevan asetuksen enimmäistaksaan verrattuna.

Terveyskeskus korvaa X-kyydit liitteen mukaisen listan mukaan vain, mikäli hälytys on tehty hätäkeskuksen kautta.
( LIITE 3 peruuntuneiden kuljetusten korvaaminen )

Tarjouksen liitteenä (LIITE 4) on hintalomake, jolla kaikki tarjoushinnat tulee ilmoittaa.

5. TARJOUKSEN ARVIOINTI JA VALINTAPERUSTEET

Tarjousten arviointi ja vertailu suoritetaan kolmessa (3) vaiheessa:

1. Tarjoajien kelpoisuuden arviointi. Tässä vaiheessa selvitetään tarjoajien lakisääteiset, taloudelliset, tekniset ja toiminnalliset edellytykset suoriutua hankinnan toteuttamisessa tarjouspyynnön vaatimusten mukaisesti.

2. Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen. Tarjousten tulee vastata tarjouspyyntöä ja sen liitteitä.

3. Hyväksytyistä tarjoajista ja tarjouksista (em. kohdat 1 ja 2 läpäisseet) valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin seuraavan pisteytyksen perusteella:



Hinta max. 80 pistettä

Valmiuskorvaus enintään 65 pistettä.
Edullisin tarjous saa 65 pistettä, muiden tarjousten pistemäärä lasketaan seuraavasta kaavasta:

Pistemäärä = 65 x edullisin tarjoushinta
vertailtava tarjoushinta

Muut korvaukset enintään 15 pistettä.

LVM:n taksa (tarjottu alennus 0 %) antaa 0 pistettä, suurin tarjottu alennusprosentti LVM:n taksaan antaa 15 pistettä, muut alennusprosentit antavat pisteitä lineaarisesti tältä väliltä.

Laatutekijät max. 20 pistettä


Alalla toimiminen 0 - 6 pistettä
Yrittäjä/omistaja on toiminut alalla 0-3 vuotta 0 pistettä
Yrittäjä/omistaja on toiminut alalla 4-10 vuotta 2 pistettä
Yrittäjä/omistaja on toiminut alalla yli 10 vuotta 6 pistettä

Tarjottavan sairaankuljetusajoneuvon ikä 1.1.2011. (autojen keski- ikä ilman vara-autoa) 0 - 6 pistettä
Yli 3 vuotta 0pistettä
1-3 vuotta 3 pistettä
alle 1 vuotta 6 pistettä

Laadunhallintajärjestelmä / laatumittarit tai auditointi / sertifikaatti 0 - 8 p
Ei laatujärjestelmää 0 pistettä
Sisäinen/oma laadunhallintajärjestelmä 2 pistettä
Ulkoinen/ulkopuolisen suorittama auditointi/ 8 pistettä
sertifioitu/yleisesti käytössä oleva laatujärjestelmä

Tarjoukseen on liitettävä selvitys laadunhallinnasta.


6. KORVAUKSET PERUUNTUNEISTA KULJETUKSISTA

Peruuntuneista kuljetuksista, M1-kuljetuksista sekä muista erikseen
sovituista tehtävistä korvataan palveluntuottajalle Liikenneministeriön
kulloinkin hyväksymän taksan / hyväksytyn tarjouksen mukaiset korvaukset,
paitsi arkisin maanantaista perjantaihin kello 8.00-16.00 alkavista
kuljetuksista ainoastaan em. taksan mukaisen kilometrikorvauksen.





7. TARJOUKSEN VOIMASSAOLOAIKA

Tarjousten tulee olla voimassa 30.10.2010 saakka.

8. TARJOUKSEN LIITTEET JA SELVITYKSET

Tarjoukseen tulee liittää kaupparekisteriote, veroviraston todistus maksetuista
veroista ja sosiaaliturvamaksuista, työeläkekassan tai eläkevakuutusyhtiön todistus maksetuista eläkemaksuista sekä tilinpäätösasiakirjat (tuloslaskelma, tase) kahdelta vuodelta (vuodet 2008 ja 2009). Todistukset eivät saa olla kahta (2) kuukautta vanhempia laskettuna tarjouksen jättöpäivästä. Käynnistyvät yritykset voivat korvata dokumentit liiketoimintasuunnitelmalla ja siihen liitetyillä kuvauksilla tulevasta toiminnasta.

Lisäksi mukaan tulee liittää selvitys siitä, mitä muita palveluja ja sitoumuksia tuottajalla on ollut ja on tällä hetkellä voimassa. Edelleen mukaan tulee liittää selvitys laadunhallinnasta, kuvaus henkilökunnasta ja koulutustasosta sekä täydennyskoulutussuunnitelma sekä sairaankuljetusajoneuvon tiedot varusteluetteloineen.


9. ALIHANKKIJAT JA TILAAJAVASTUU

Palvelun tuottaja voi käyttää alihankkijoita. Palvelun tuottaja vastaa alihankkijan työstä kuten omastaan. Mahdollinen alihankkijoiden käyttö tulee kuvata tarjouksessa nimi- ja yhteystietoineen.

Tarjouksen tekijä sitoutuu pyydettäessä antamaan lainmukaiset selvitykset viivytyksettä viimeistään ennen hankintasopimuksen tekemistä.( Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä 1233/2006)


10. TARJOAJIEN SULKEMINEN POIS TARJOUSKILPAILUSTA

Tarjouskilpailusta voidaan sulkea pois ennen tarjousten vertailua ehdokkaat, joilla ei ole teknisiä, taloudellisia toiminnallisia tai muita edellytyksiä hankinnan toteuttamiseksi. Tarjouskilpailusta voidaan sulkea pois myös tarjoaja, joka on selvitystilassa tai joka on laiminlyönyt verojen tai lakisääteisten sosiaaliturvamaksujen suorittamisen.
jatkuupi alla....
Matti Suopajärvi
Vieras

#15 TARJOUSPYYNTÖ ENSIHOITO- JA SAIRAANKULJETUSPALVELUISTA OSA II

19.11.2010 19:39

11. OIKEUS HYVÄKSYÄ TAI HYLÄTÄ TARJOUS

Tornion kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta pidättää itselleen oikeuden olla hyväksymättä mitään annetuista tarjouksista. Lautakunnalla on myös
oikeus hylätä tarjouspyyntöä vastaamattomat tarjoukset, puutteelliset tarjoukset sekä tarjoukset, joihin ei ole liitetty vaadittuja selvityksiä. Myöhästyneitä tarjouksia ei oteta huomioon.

Kaikki tarjousasiakirjat, siltä osin kuin ne eivät lain mukaan ole salassa pidettäviä, tulevat julkisiksi hankintasopimuksen tekemisen jälkeen. Mikäli tarjoaja katsoo, että jokin osa tarjouksesta on liikesalaisuuden luonteinen ja sellaisena salassa pidettävä, tulee tämä mainita tarjouksessa ja esittää se osa tarjouksesta erillisessä liitteessä. Hinta ei ole liikesalaisuus.


12. PERUSTIETOJA TORNION SAIRAANKULJETUKSESTA

Sairaankuljetuslähtöjä:
Vuonna 2008 4816 kpl
Vuonna 2009 4587 kpl

Terveyskeskuksen korvaamia ajoja
Vuonna 2009 1200 kpl

Varavalmiutena toimii hätäkeskuksen hälyttämä lähin käytettävissä oleva sairaankuljetusajoneuvo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ensihoito-ohjeistuksen ja aluehälytyskeskuksen ohjeistuksen mukaisesti. Terveyskeskus hankkii ajoneuvoihin tarvittavat lääkkeet ja nesteet. Muista kuin terveyskeskuksen määräämistä siirtokuljetuksista sovitaan erikseen ja niitä tehdään vain terveyskeskuksen luvalla. Sairaankuljetuksen toimintaa ohjaa ja valvoo terveyskeskuksen nimeämä vastuulääkäri, jolle palvelun tuottaja on raportointivelvollinen.

13. SAIRAANKULJETUSSOPIMUS

Tarjouskilpailun ratkaisemisen jälkeen ostajan ja tarjouskilpailun voittaneen
sairaankuljetustuottajan kesken solmitaan sopimus Suomen kuntaliiton ensihoitopalvelun sopimusmallin (yleiskirje 26/80/2004) pohjalta. Sopimus tehdään tarjouspyynnön mukaiseksi ajaksi. Tuottaja ei voi siirtää sopimusta kolmannelle osapuolelle ilman Tornion kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan suostumusta. Tilaaja pidättää itsellään oikeuden siirtää sopimuksen kolmannelle osapuolelle.

Noudatamme hankinnassa julkisten hankintojen yleisiä sopimusehtoja
(JYSE 2009 PALVELUT )




14. LASKUTUS JA MAKSUEHDOT

Palveluntuottaja laskuttaa tilaajaa kuukausittain jälkikäteen valmiudesta ja muista kuljetuksista (eriteltynä). Laskutuksen tulee tapahtua
verkkolaskuna, maksuehto min. 14 pv netto, viivästyskorko korkolain mukainen. Laskutus- , toimitus- yms. lisiä ei hyväksytä.

15. LISÄTIEDOT

Tarjouspyyntöön kohdistuvat kysymykset tulee lähettää 25.7. 2010 mennessä sähköpostilla molempiin seuraaviin osoitteisiin:
johtava lääkäri Tea Taskila, tea.taskila@tornio.fi ja
perusturvajohtaja Kaisu Norrkniivilä, kaisu.norrkniivila@tornio.fi

Vastaukset mahdollisiin kysymyksiin lähetetään kaikille tarjousasiakirjat pyytäneille 30.7.2010 mennessä.















Tarjouspyyntö ensihoito- ja sairaankuljetuspalveluista LIITE 1
LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOIDON OHJEISTUS 31.3.2005
Perustaso
Sairaankuljetusasetuksen 2 § 3. kohdan tarkoittamat yksinkertaiset henkeä pelastavat toimenpiteet ovat seuraavat:
• hoitoyksikön tai muun lisäavun pyytäminen tilanteen vaatiessa
• potilaan tutkiminen, tilanarviointi ja johtopäätösten teko: aikaa menee tavallisesti enintään 10 minuuttia potilaan luo saapumisesta
• kammiovärinän defibrillointi: tavallisesti minuutin kuluessa elottoman luokse saapumisesta
• elottoman potilaan intubointi: tavallisesti kolmen minuutin kuluessa elottoman luokse saapumisesta
• suonitien avaaminen ja elvytyslääkkeiden käyttö itsenäisesti
• suonitien avaaminen i.v. infuusiota varten, hypovoleemisen sokin tunnistaminen ja i.v. nesteensiirron aloittaminen: tilan arviointiin ja nesteensiirron aloittamiseen saa kulua tavallisesti enintään 10 minuuttia, minkä ajan kuluessa myös potilaan kuljetus tavallisesti alkaa
• tapaturmapotilaan tutkiminen, murtumien tukeminen käyttäen asianmukaista niskatukea, tyhjiöpatjaa ja lastoitusta: tilan arviointiin, toimenpiteisiin ja nesteensiirron aloitukseen saa tavallisesti kulua enintään 10 minuuttia
• hypoglykemian toteaminen ja hoito laskimonsisäisellä glukoosiruiskeella: tilan arviointiin, verensokerin mittaukseen ja glukoosiliuoksen annon aloitukseen saa tavallisesti kulua enintään 10 minuuttia
• kouristelevan potilaan hoito diatsepaamirektiolilla, lyhytvaikutteisen nitraatin ja ASA-valmisteen käyttö rintakipuisella p.o.
• yleensä lääkkeellisen hapen anto
• asianmukaisen sairaankuljetuskertomuksen täyttäminen
• velvollisuus konsultoida lääkäriä tilanteen vaatiessa, antaa ennakkoilmoitus keskussairaalan poliklinikalle/terveyskeskukselle ja raportoida potilaan tila ja annettu hoito
• perustason sairaankuljetuksessa potilaan siirto alkaa tavallisesti 20 minuutin kuluessa potilaan luokse saapumisesta, ellei potilas ole puristuksissa tai ellei hänen tilansa arviointi tai vakauttaminen vie perustellusti enemmän aikaa
Edellä mainitut hoitotoimet tehdään noudattaen Oksanen-Turva-Vanni: Ensihoidon taskuoppaan hoitokaaviota (uusin painos, Suomen Ensihoidon Tiedotus Oy, Espoo), ellei paikallisesti ole annettu tarkempia ohjeita.
Edellä mainittuja ohjevasteaikoja tulee seurata sairaankuljetusyksiköissä ja kunkin tehtävän yhteydessä tulee kirjata syy, minkä vuoksi ohjevasteaika mahdollisesti ylittyi. Yksikön toiminnasta vastaavan lääkärin tulee seurata ohjevasteaikojen toteutumista.



A ja B-tehtäviä hoitavissa ja korkeariskisiä siirtokuljetuksia tekevissä perustason sairaankuljetusyksiköissä tulee kahden miehistön jäsenen täyttää edellä luetellut vaatimukset. Jatkossa yksikkö katsotaan olevan perustasolla, mikäli molemmat miehistön jäsenet on hyväksytty sairaanhoitopiirin järjestämässä perustason ammattitaidon testauksessa. C- ja D-tehtävissä ja pieniriskisiä sairaankuljetuksia hoitavissa yksiköissä vähintään toisen miehistöstä tulee täyttää edellä olevat vaatimukset.

Hoitotaso
Sairaankuljetusasetuksen 2 § 4. kohdan tarkoittama hoito tehostetun hoidon tasolla tarkoittaa edellä esitettyjen perustasolla suoritettavien tutkimus- ja hoitotoimenpiteiden lisäksi seuraavaa:
• potilaan tutkiminen, ja itsenäinen tilan arviointi sekä työdiagnoosin määrittäminen
• elvytyksestä pidättäytyminen ja sen lopettaminen kohteessa tuloksettomana
• elossa olevan potilaan intubaatio
• hoidon toteuttaminen käyttäen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hoito-ohjeita
• 12-kanavaisen EKG:n otto ja tiedon siirto lääkärin tulkittavaksi
• potilaan tilan arviointi, työdiagnoosiin pääsy rintakipuisten ja hengenahdistuspotilaiden kohdalla, tajuttoman ja kouristelevan potilaan riskin arviointi, suuren tai lävistävän energian vammauttaneen potilaan erityisriskien arviointi
• hoitotason yksikön sairaankuljettaja toimii lääkinnällisen pelastustoiminnan kenttäjohtajana esim. monipotilastilanteissa ja ruuhkatilanteissa, ellei saatavilla ole terveyskeskuksen/sairaalan lääkintäryhmän lääkäriä
• potilaan kuljettamatta jättäminen tai kuljetuksen järjestäminen muulla tavoin kuin hoitoyksikköä käyttäen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hoito-ohjeen mukaan
Hoitotason sairaankuljettajalla on oltava terveydenhuoltoalan ammattitutkinto. Hoitotason sairaankuljettajalta edellytetään päätoimisuutta sairaankuljetuksessa tai muuta päätoimista työskentelyä terveydenhuollon yksikössä.
Sairaankuljetusyksikkö on hoitotason yksikkö, mikäli vähintään toinen sen miehistön jäsenistä on hyväksytty sairaanhoitopiirin järjestämässä hoitotason ammattitaidon testauksessa ja toinen täyttää perustason vaatimukset. Yksikkö on hoitotasolla, jos sen miehistöön kuuluu ensihoitoon perehtynyt lääkäri.











LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOIDON OHJEISTUS 31.3.2005
Ammattitaidon osoittaminen
Ammattitaidon osoittamiseksi on suoritettava Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkärin järjestämät kirjalliset perus- ja hoitotason testit ja kunkin terveyskeskuksen vastuulääkärin tekemät käytännöntason testaukset; tietyt ensihoitotoimenpiteet sekä suorituskykytestit. Ammattitaidon ylläpitäminen vaatii jatkossa testausten uusimista 5 vuoden välein (perustaso) ja 2-3 vuoden välein (hoitotaso).










Tarjouspyyntö ensihoito- ja sairaankuljetuspalveluista LIITE 2

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ohja ambulanssien varusteista

PERUSTASON VARUSTEET AMBULANSSISSA
- yhteydenpitovälineet (VHF, GSM, VIRVE)
- defibrillaattori, jossa on EKG-monitorointi mahdollisuus
- verenpainemittari ja stetoskooppi
- aikuisten ja lasten hengitysteiden avaamis- ja hapettamisvälineet (intubaatioputket, laryngoskooppi ja kielet, hengityspalje, maskit, nieluputket, imulaite ja imukatetrit)
- infuusiovälineet (kanyylit, intraosseaalineula, nesteensiirtolaitteet, nesteet (NaCl 0.9%,/Ringer, plasmankorvaaja, G10), staassi, kiinnitysteipit)
- paarit, tyhjiöpatja, tukikauluri (kaulurisarja tai säädettävä kauluri), raajojen tuet ja lastat
- verensokerimittari tarvikkeineen
- lämpömittari, jolla voidaan mitata epäilty hypotermia
- hapenantomahdollisuus myös kohteessa, happimaskit, saturaatiomittari
- sairaankuljetuskertomuskaavakkeet
- navigaattori

HOITOTASON VARUSTEET AMBULANSSISSA
- perustason varusteet
- 12-kanavainen EKG-laite ja EKG:n lähetysmahdollisuus
- defibrillaattorissa manuaalikäyttömahdollisuus
- ulkoinen sydämentahdistin
- uloshengityksen hiilidioksidipitoisuuden mittauslaite (EtCO2-mittari)
- mahdollisuus jänniteilmarinnan hoitamiseen
- ruiskupumppu
- CPAP-maski ja venttiilit
- inhaloitavien lääkkeiden annostelija (nebulisaattori)
- navigaattori


















Tarjouspyyntö ensihoito- ja sairaankuljetuspalveluiden tuottamisesta Liite 3



Peruuntuneiden kuljetusten korvaaminen


X-koodi Kustannusvastuu

X-0 Palvelun tuottajan kustannus

X-1 Jos elvytetään, sv-korvaus à KELA
jos ei sv-korvausta à terveyskeskus

X-2 Terveyskeskus

X-3 Terveyskeskus

X-4 Terveyskeskus

X-5 Terveyskeskus

X-6 Maksu peritään asiakkaalta, jos kyseessä ilkivalta
tai terveyskeskus

X-7 Terveyskeskus

X-8 Palvelun käyttäjä eli asiakas saa v-korvauksen, jos
KELA:n edellytykset täyttyvät, muussa tapauksessa
terveyskeskus

X-9 Terveyskeskus

----------------------

Kysyttävää?, matti

Matti Suopajärvi
Vieras

#16 Ilkalle (Vaaleissa valtakirja bisnesajattelulle)

19.11.2010 20:30

Ilkka Kapraali: "Äänestämällä palvelujen yksityistämistä ajavia puolueita torniolaiset antoivat uusliberalistiselle bisnesajattelulle vahvan valtakirjan viimeksi kaksi vuotta sitten kunnallisvaaleissa, heidän joukossaan monet nyt työpaikkansa menettävät ensihoitaja-sairaankuljettajatkin."

Tuota...Suomessahan on vaalisalaisuus, ethän sie oo voinu käyä kurkkimassa mitä kukakin meistä on äänestäny:)

Ja toinen kohta, ollaksemme ihan tarkkoja Gunnar Kourilehto esitti asian jättämistä pöydälle mutta vasta soster.kokouksessa 2.9.2010: http://212.50.147.150/d5web/kokous/KOKOUS-1310-4.HTM

kysyttävää?, m
markku kotajärvi
Vieras

#17 sairaankuljetus

19.11.2010 20:49

Ei tallaisella asialla voi kilpailla on kyse torniolaisten hyvinvinnista me olemme veron maksajia ja kartutamme tornion kaupungin kassaa vois päättäjät katsoa peiliin minne rahat työnnetään.
Tornion politiikan tasoon kyllästynyt
Vieras

#18 Asian ydin

19.11.2010 21:48

on selvä. Tässähän on kyse siitä, että varsinaisen hoitotoyön tekevät ihmiset, eivät autot tai muu kalusto. Yrityksen ikä tietenkin voi olla etu mutta ihmiset kentällä, tilanteissa, ovat se ratkaiseva tekijä. Suurin kuukausittainen kustannus ovat juuri ne ammattihenkilöt, jotka ovat tehneet työtä vuosia, joilla on kenttätehtävistä tullut kokemus eli he ovat ammattimiehiä. Tottakai on halvempaa tarjota sillä perusteella, että palkataan väki sitten halvalla jostain, jos saadaan kauppa. Tässä se epäkohta juuri on kilpailutuksessa. Mitenkähän tilanne olisi mennyt, jos kilpailussa olisi pisteytetty toiseksi tärkeimpänä asiana henkilöstön olemassaolo, työkokemus, suoritettujen tehtävien määrä jne? Siitä ei piitattu, valittu toimija ei edes olisi voinut vastata tällaiseen,koska sillä ei ollut tarjousvaiheessa vielä henkilökuntaa Torniota varten. Kuinka siis voidaan tehdä valinta ja olla varmoja, että palvelun taso tulee olemaan riittävä? Yritys on yhtä hyvä, kuin siinä olevat ihmiset. Esim. huippuravintolat ovat huippuravintoloita juuri siksi, että niissä on kokemusta, näkemystä ja osaamista. Minä maksan veroni Tornioon (toistaiseksi). Haluan olla varma, että minua hoitavat asiansa osaavat tekijät. Minua ärsyttää, että voimme syytää miljoonia parkkihalliin, josta ei ole kenellekään mitään iloa, meidän ei tarvitse haastatella kaupunginjohtajaehdokkaita, koska meillä on kokemusta nykyisestä (joka mielestäni ansaitsisi potkut aiheuttamiensa vahinkojen takia)mutta pelastushenkilökuntaa ei voida valita samoin perustein, on löydettävä halvin!!! Toivottavasti tämäkin muistetaan, kun seuraavat vaalit tulevat. Aihetta olisi.

Vieras

#19 Matille

19.11.2010 22:22

En todellakaan ole käynyt "kurkkimassa" kenenkään äänestyskäyttäytymistä enkä aio tehdä sitä vastaisuudessakaan. Kovin vaikeaa ei kuitenkaan ole päätellä, kun useampikin sairaankuljettaja on minulle kertonut äänestäneensä viime vaaleissa viimeistä kertaa tiettyjä yksityistäjäpuolueita.

Ja ollaksemme ihan, ihan tarkkoja kirjoitin (tällä palstalla #8), että "kilpailutusta kannatti lautakunnassa myös Gunnar Kourilehto". Ja niin hän myös teki (sos.terv.ltk. §74/20.5.2010), koska ei äänestänyt sitä vastaan eikä jättänyt eriävää mielipidettä. Siksi minusta ei tuntunut kovin vakuuttavalta, kun hän nyt kertoi olevansa kaupungin oman toiminnan kannalla. Vähintäänkin jonkinlaista myöhäisherännäisyyttä siinä oli havaittavissa.

Sitten pari kysymystä:
1) Miksi SPR tai te työntekijät ette tehneet oikaisuvaatimusta lautakunnan päätökseen säädetyssä ajassa, kun kerta tarjouspyyntö oli niin "asiantuntemattoman" huono ja kun tarjouskilpailun voittaja ei tarjoakaan sen tasoista palvelua, kuin tarjouspyynnössä edellytettiin.
Jos olisitte tehneet sen, niin asiaan olisi ollut huomattavasti helpompi edes yrittää saada muutosta.
2) Mielestänne kilpailuttamistyöryhmässä olisi pitänyt olla teidän edustus tai teiltä olisi ainakin pitänyt kysyä neuvoja. Mitä luulet, kestäisikö mahdollista oikeuskäsittelyä sellainen kilpailutus, jossa kilpailutukseen tällä tavalla osallistuisi yhden kilpailuun osallistuvan palveluntuottajan edustaja/työntekijä. Mulla on sellainen käsitys, että ei taitaisi kestää. Saatan kyllä olla väärässäkin.

Edelleenkin olen sitä mieltä, että peruskysymys tässä on se, tuotetaanko tällaiset palvelut ostopaveluina, jolloin ne on lain mukaan kilpailutettava, vai kunnan omana toimintana. Itse olen ollut ja olen edelleenkin jälkimmäisen vaihtoehdon kannalla. Veikkaanpa, että tässä yksityistämis- ja kilpailutushuumassa, jota nyt Torniossakin eletään, tulee tapahtumaan vielä monta vastaavaa juttua.


Ilkka Kapraali
Vieras

#20 Nimi jäi pois

19.11.2010 22:25

#19 Matille
Valitettavasti lähettäjän nimi jäi pois, mutta oletettavasti ainakin Matti arvaa, että lähettäjä on Ilkka Kapraali.
Juha Buska
Vieras

#21 Hoitotason ensihoitaja??

19.11.2010 22:38

Voisin jossain vaiheessa tuoda julkisuuteen esimerkin siitä millainen koulutus ja käytännön kokemus ei ilmeisesti riittänyt tarjouskilpailun voittaneelle organisaatiolle... Nimittäin uuden organisaation käsitys hoitotasoisesta ensihoitajasta vaikuttaa olevan jotain ihan muuta kuin lähes 15 vuoden hoitotyön urallani olen ymmärtänyt.
Vieras
Vieras

#22 Re: Asian ydin

19.11.2010 22:38

v.v
Vieras

#23 hinta vs laatu

19.11.2010 22:42

jos kilpailutetaan ensihoitopalvelua niin nykypäivänä valinta kriteereinä suurinta osaa hallitsee hinta keskimäärin 80% ja laadullinen merkitys jää vain noin 20% paikkeille. herää kysymys minkälaisessa arvossa kunnanpäättäjät pitävät veronmaksajia. muutoksia ei tapahdu ennenkuin onnettomuus sattuu omalle kohdalle, mitäköhän kunnan päättäjillä silloin pyörisi mielessä jos omainen menisi esim. elottomaksi kaupungilla ja ambulanssi lähtee varallaolosta (15 min lähtövalmius työntekijältä kotoa hox! ambulanssi vielä asemalla joka haettava sieltä) potilaan luokse saapuminen kestäisi noin 25-30min. Hapenpuute tuhoaa 1min aikana 10% aivoista ja ambulanssin kohteeseen saavuttua auttaminen olisi jo mahdotonta pitkien viiveiden vuoksi.
Hyvä Ilkka!
Vieras

#24 Pari kommenttia Ilkalle

19.11.2010 22:49

Jos olet seurannut tätä keskustelua, olet varmaan huomannut, että

kilpailun voittaja ilmeisesti tarjoaa juuri sellaista palvelua mitä te pyysitte, asian pointti on juuri siinä, että te tavallaan hyväksyitte tajouspyynnössä huonompaa palvelua, kuin mitä Torniossa jo on. Tottakai sellainen tulee halvemmaksi. Veronmaksajat ei sitä vaan hyväksy ja tehän ootte vähän niinku meidän hommissa :)

toinen pointti on se, että teidän kilpailutustyöryhmä (jota ei ole vissiin ollut virallisesti olemassa?) ei ole näköjään yleisen mielipiteen mukaan pätevä tutkimaan tämän tasoisia asioita? Vaatimushan tuntuu oelvan, että asia pitäisi selvittää uudestaan.

Eikös tässä ois sulle hyvä homma? Sulla on kuitenkin tuo peruskysymyksen ymmärrys hienosti hanskassa ja sä oot kuitenki ilmeisesti ainoa, joka tässä on yrittänyt toimia oikein? Tuntus olevan nimiäkin takana?
Matti Suopajärvi
Vieras

#25 Re: Matille (eli vastaus Ilkalle)

19.11.2010 22:51

1.) Vähän sama kun miksei ambulanssia soiteta ennenkuin infarktin ensimmäiset oireet ilmaantuvat?
- Valitettavasti kukaan meistäkään ei huomannut tarjouskilpailun porsaanreikää ajoissa saati osannut kuvitella sitä voitavan käyttää - semmoinenhan olis käytännössä härskiä toimintaa. Toki en voi sitä varmuudella tietää nytkään, mutta jotenkin voin aavistella teoriassa mahdolliseksi. Asia akutisoitui vasta kun selvisi kuinka meidän kokeneille työntekijöille kävi töihinotossa. Valitusaika oli tuossa vaiheessa ohi.

2.) Rehellisesti sanottuna - en tiedä. En ole poliitikko enkä lakimies. Voin helposti kuvitella että työnantajan edustajan jolla on tieto yrityksensä tilinpäätöstiedoista läsnäolo työryhmässä vaikuttaisi vähintään epäilyttävältä. Sitä en myöskään tiedä olisiko luottamusmies voinut käydä lausumassa toivomuksen työryhmälle että kilpailutus olisi tullut tehdä liikkeenluovutuksena. Tuolloin vanhat työntekijät olisi siirretty uuteen yritykseen vanhoina työntekijöinä. Sen olisin ainakin itse halunnut tehdä.

Mutta nyt ollaan tilanteessa jossa ollaan huomattu että onkin mahdollista saada nykyiseen verrattuna paljon heikompaa palvelua ellei joku tee asialle jotain. Adressin kirjoittajat ainakin haluavat, vuorokaudessa melkein 1000 nimeä joista lähes 700 torniolaista. Ja huomenna on uusi päivä...

PS. Jos meillä hoitohommissa huomataan että potilaan tila meinaa lähtä lapasesta tilannetta korjataan vaihtamalla lääkitystä. Miten politiikassa tilanne muka voisi olla joskus peruuttamaton...ihan oikeasti?