Vetoomus Porlan vanhan kalanviljelylaitoksen alueen säilyttämiseksi Lohjalla


Vieras

#1

23.10.2014 15:34

Ei mitään matkailukohteita,vaan toimiva laitos ja oppia kalanviljelyyn myös tuleville sukupolville.


Vieras

#2

24.10.2014 21:05

Juu kannatan mut en penniäkään maksa!!!

Vieras

#3

25.10.2014 05:28

Syntyperäisenä Lohjalaisena tiedostan miten tärkeätä on säilyttää meidän"maamerkit"'joista Porla on yksi tärkeimmistä!Toivon,että mahdollisemman moni olisi puolesta.

Vieras

#4

27.10.2014 06:04

Historiallista luontokohdetta ei saa hävittää


Vieras

#5

28.10.2014 07:27

Luonnon puolesta ihanampaa paikkaa jolla on myös omanlaisensa historia, saa hakea. Alueen rakentaminen tuhoaa Lohjan erityisyyden ja kauneuden rantakaupunkina lopullisesti, keskusta on jo pilalla, mitä enää jää tuleville sukupolville. Pienimuotoinen (puu) rakentaminen palveluja varten ok.

Vieras

#6

30.10.2014 07:36

Erittäin hyvä ja tärkeä adressi (asia) Lohjan kannalta.On sulaa hulluutta rahan takia tuhota luontoa.
Säästäkää Porla

#7

01.11.2014 17:48

Lohja on suunnittelemattoman rakentamisen ja kaava-arkkitehtuurin keulakuvia sen negatiivisessa mielessä  ja Porlan tuhoaminen olisi piste I:n päällä. Lapsuuden maamerkeistä ei ole juuri mitään jäljellä ja täytyy sanoa että moni uudisrakennus olisi saanut jäädä rakentamatta. Kaunis järvi vailla kaunista rantaa ja kaupunki ilman arvoistaan ilmettä.


Vieras

#8

02.11.2014 12:46

hyvä että Porlan tulevaisuus on nostettu puheeksi.Haluan sen säilyvän mahdollisemman luon-
non mukaisena,ilman asuntorakentamista.

Vieras

#9

07.11.2014 14:42

Adressi on hyvä asian saamiseksi tietoisuuteen.
Eikö Porlaa voisi jo vihdoin edes vähän HOITAA, sillä olnhan Lohjalla MONIA ns. työttömiä, jotka voisivat edes yhden risun päivässä kerätä kasaan kahvikupposen edestä vai mitä?

Vieras

#10

07.11.2014 16:44

hyvä, olen käynyt paikalla
Arvostakaa edellisten sukupolvien töitä

#11 Ei tuhota historiaa

09.11.2014 14:46

Lohjalla on tuhottu lyhyessä ajassa paljon historiaa. Esimerkkejä: Kalkki-Petterin kotitalo, linja-autoaseman vanha miljöö, ravirata, harjusta puhumattakaan. Nyt aiotaan purkaa historiallinen keksitehdas sekä eräs Suomen vanhimmista oppikoulutaloista. Samoin viimeinen keskustaan ulottuva harjun rinne terveyskeskuksen kohdalla aiotaan rakentaa! Jättäkää nyt edes Porla rakentamatta. Sivistystä toivotaan lisää kaupunkisuunnittelulautakuntaan ja valtuustoon.


Vieras

#12

11.11.2014 16:49

Erittäin tärkeä virkistys ja luontokohde aivan kaupungin ytimessä jossa voi kaikki liikkua ja viettää rentoa vapaa-aikaa hyvillä mielin.
Fabu

#13 Säilytettävä ehdottomasti

11.11.2014 19:21

Ihmisen kädenjälki ei ole ollut Lohjan seudulla kovinkaan mairittelevaa viime vuosikymmeninä. Ollaan menty sieltä mistä aita on matalin. Halvalla tasapaksua ja harmaata toteutusta, joka on kaukana siitä mistä minä tunnistan vanhan kotikaupunkini. Mikä tekee siitä kauniin ja erityislaatuisen. Tuntuu että kaupunkisuunnittelua ei varsinaisesti edes ole. Tai ainakin tuntuu puuttuvan näkemys, kunnianhimo ja ymmärrys siitä, mikä tekee asuinympäristöstä viihtyisän ja terveen paikan ihmiselle.

Porla on ollut minulle tärkeä henkireikä. Ainutlaatuinen viipale aivan keskustan kainalossa, jonka takia ei ole tarvinut kauemmaksi lähteä rauhoittumaan ja ihastelemaan vesilintujen ja kasvuston ihmeitä. Siellä on viihtynyt monet ihmiset vauvasta vaariin, koska se on ollut paikka, mikä on yhdistänyt monia. 

Vaikka kasvava kaupunki tarvitsee lisää tilaa ihmisille ja yrityksille, on pidettävä huoli myös ympäristöstä ja yleisestä viihtyisyydestä. Kaupukia ei tule rakentaa umpeen. Myös isommissa kaupungeissa on paljon puistoja ja muita viheralueita, koska on ymmärretty sen tärkeys ihmisten hyvinvoinnissa. Kun nyt on tämänkaltainen kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde kyseessä, olisi erityisen tärkeää pitää siitä kiinni. Tehdä siitä vaikka matkailuvaltti. Osa isompaa kokonaisuutta, joka olisi meille kaikille yhteistä tilaa.

Tuskin tämänkaltaisia alueita enää tehdään, joten uskon sen arvon vain kohoavan tulevaisuudessa. Ja ne tulevat sukupolvet varmasti arvostavat tämän alueen säilyttämistä.

Kiitos.

polun tallaaja

#14

13.11.2014 07:57

Eikö enää kalanviljelyä harjoiteta vai eikö se kannata? Asiasta tietämättönä toivon kuitenkin, että alue säilytetään ja lammikot saavat olla kaunistamassa ranta-aluetta. Lammikot kyllä kaipaisivat ehostusta, mutta ehdottomasti ne pitää säästää kuten muukin ranta-alue kaikille. Alueen kehittämisestähän voisi pitää pienen avoimen kilpailun, jolloin tulisi esille varmasti monia mielenkiintoisia ratkaisuja sen parantamiseksi. Minun mielestäni asuinrakennukset eivät kuulu ranta-alueelle, koska ne ovat kaikkien yhteistä virkistysaluetta.

Että näin!

#15 PORLA luonnossuunnitelma-LÄHTÖKOHTA 04.03.2013 tulee nostaa alueen suunnittelun perustaksi.

14.11.2014 09:52

Ympäristöarvot ja kaupungin kestävä kehittäminen.  
 
Päätöksenteossa tulee kunnioittaa paikallista historiaa. Suunnitelma sisältää kaikki tarvittavat toimenpiteet alueen perinteisten historiallisten arvojen kunnostamiseksi ja säilyttämiseksi jälkipolville.
Suunnitelmalla turvaamme ympäristöllisesti esteettisen ja monimuotoisen elinpiirin. Valttikortimme matkailulle säilyy ja Lohjasta muodostuu houkutteleva monimuotoinen elin/asuinympäristö. 
Vanhoja historiallisia alueita arvostetaan ja hoidetaan vanhoissa kauniissa rannikko- kaupungeissamme, jotka siksi ovat muodostuneet kiinnostaviksi matkailukohteiksi.
Luontoalueita tulee hoitaa ja vaalia, muodostavathan ne kaupunkilaisille ulkoilu- ja virkistysalueen. Alueella voi tarjota monimuotoisia liikuntapalveluja kaiken ikäisille ja liikuntaesteisille kaupunkilaisille. Kuten tiedämme, puustolla/luonnolla on ihmisille esteettinen hyvin vointiin ja terveyteen vaikuttava virkistävä ominaisuus.  
 
Turvataan ainutkertainen pala perinnemaisemaa ja -ympäristöä.
 
Näiden teesien pohjalta haluan todeta, että
PORLA luonnossuunnitelma-LÄHTÖKOHTA 4.3.2013. 
on tällä hetkellä ainoa luonnon monimuotoisuuden arvostava ja toteuttamiskelpoinen.
Harjoittelija

#16 Näkökulma alueen käyttöön

14.11.2014 23:47

Porlan alueella sijaitsee suojeltu rantalehto ja lampi (19. Myllylampi, Ojamo, Porla III RN:o 1:37, Suiva RN:o 1:79, K VII T6 RN:o 1:102, Lill-Ojamo RN:o 1:137, 18.10.1993, luo 271, 1,7 ha, Lohjan kaupunki, rantalehto + lampi). Lohjan kaupunginvaltuuston vuonna 2013 hyväksymässä taajamaosayleiskaavassa alue on merkattu SL-luonnonsuojelumerkinnällä, mutta samalla suunnittelussa on mahdollisuuksien mukaan otettava huomioon virkistyskäytön tarpeet. Maankäyttö- ja rakennuslaissa merkinässä viitataan pykälään 128 "Maisematyölupa", jonka mukaan alueen muokkaaminen on luvan varaista.

Porlan läheisyydessä Aurlahden rantaan on osoitettu VL-1 rantapuisto Lohjan keskustan osayleiskaavassa. Puiston tarkoitus on toimia kaupungin keskustan jatkeena ja keskustaa palvelevana lähivirkistysalueena. 

Oman näkemykseni mukaan rantaviivan tulisi säilyä julkisena tilana varsinkin keskustan läheisyydessä ja myös ekosysteemipalvelujen tulisi olla kaikille lähtökohtaisesti avoimia. Asuntorakentaminen yksityistäisi keskeisellä paikalla sijaitsevan julkisen viheralueen sekä maisemallisesti arvokkaan järviseudun. Alueelle kohdistuu painetta toteuttaa hektistä suunnittelua eli toisin sanoen tuoda kaupungille lisää hyvätuloisia veronmaksajia korjaamaan taloustilannetta. Kuntien arvot muuttuvat yhä tavoiterationaalisemmiksi ja tavoitteena on ensisijaisesti tehdä tulosta/ saavuttaa asetettuja tavoitteita, kuten esimerkiksi kasvattaa kunnan verotuloja.

Lohjan kaupungin maisemallisesti tärkeimmät elementit ovat Lohjan harju ja järviseutu, joiden historia ulottuu aina Veiksel-jäätiköitymiseen asti. Porlan kalaviljelylaitoksen historia ulottuu 1900-luvun alkupuolelle. Viljelylaitos ei kuitenkaan ole oikeastaan minkäänlaisessa virkistyskäytössä ja täten sen voisi liittää osaksi rantapuistokokonaisuutta, joka voisi ulottua Liessaareen asti. Virkistysalueiden yksi oleenaisimmista laadun mittareista on nimittäin niiden käyttöaste. Alueen suunnittelussa tulisi kuitenkin ottaa huomioon ensisijaisesti luontoarvot, kuten lehtokasvillisuus ja sen arvokas lajisto. 

Nykytilassa alue tuntuu hieman puolijulkiselta tilalta, eivätkä lammikossa uiskentelevat yksittäiset monnit houkuta alueelle paikallisia saatika turisteja. Alueesta saisi aikaan eräänlaisen kaupunkikeitaan, mikäli se olisi yhteydessä  sekä rannan muuhun viheralueseen että palveluihin, joiden määrää tulisi lisätä.

Lohja ansaitsee luontoarvoja kunnioittavan rantapuiston, jonka luonne vaihtelee kaupunkipuistosta hiljaiseen rauhoittumiseen sopivaan alueeseen. Puistoa yhdistää rantaraitti, jonka varrelta löytyy kaupungin sykettä ravintoloiden yms. muodossa, harrastusmahdollisuuksia (vesi)urheilun, veneilyn ja uimarannan muodossa, sekä alkuperäistä kasvilisuutta vaaliva puistokokonaisuus.


Vieras

#17

15.11.2014 14:36

Lohjalla pitäisi olla jotain omaleimaista ja tämä järvineen olisi yksi mahdollisuus toteuttaa Lohjalle
jotain millä se eroittuu muista samankaltaisista paikoista.

Vieras

#18

27.11.2014 16:27

kaupunki puisto porlasta
Paljasjalkainen lohjalainen

#19

06.12.2014 12:46

Lohjan kaupungin toimenkuvaan ei kuulu kalankasvatus tai -jalostus. Kaupungin omistama maa-alue keskellä keskustaa on liian arvokas kalanviljelyyn, mutta puistoksi kaikkien lohjalaisten käyttöön sopii. Jotta valmista saadaan ahtaassa taloustilanteessa, pieni osa (vaikkapa neljännes) alueesta pitää myydä sopivalla rakennusoikeudella ja sillä rahalla tulee loppualueesta kunnostaa Lohjan keskuspuisto - esimerkiksi sellainen kuin Kotkan Sapokka, jota Porlan "suojelijat" niin mielellän käyttävät esimerkkinä.

Näin saadaan jotakin aikaiseksi ja nopeasti, etä me kuusikymppisetkin ehdimme vielä nähdä ja kokea. Tähän saakkahan aluetta on kaupungin omistyuksessa kehitetty 30 vuotta eikä mitään ole tapahtunut. Alue on edelleen pelkkää rämettä ja häpeäksi Lohjalle.

 

 


Vieras

#20

18.02.2015 22:05

Porla on säilytettävä!!!
Jussi - entinen lohjalainen

#21 Re:

18.02.2015 22:07

#20: -  

 


Vieras

#22

18.02.2015 22:11

riittää Lohjan keskusta-alueen riistopolitiikka!!! Matkailualue vietiin jo Haikarista!!!! Mitkä ovat Lohjan matkailu- ja majoitusvaltit???? LOhjalla paljon nähtävää turisteille!!!!

Vieras

#23 Realismia tarvitaan, ei yltiöoptimismia

22.02.2015 11:51

Alueelle on ehdottomasti rakennettava asuntoja ja mahdollisimman tehokkaasti. Saadaan alue johonkin järkevään ja tuottavaan käyttöön. Virkistysalueenakin se palvelisi vain pientä osaa kuntalaisista (lähinnä alueen naapurissa asuvia) eikä tuota kaupungille mitään. Päinvastoin aiheuttaa kuluja. Epärealistisilla suunnitelmilla saada turisteja "Virkistyspäivä Porlassa" -tyylisillä maailmoja syleilevillä hankkeilla ei todellakaan tämän kaupungin kassavajetta paikata.


Vieras

#24

22.02.2015 14:02

Taloja vaan tilalle, ei mitään epätoiveikasta hihhulimatkailukeskusta!!!


Vieras

#25

24.02.2015 11:53

Ei mitään virkistysaluetta keskelle kaupunkia, vaikka itse asiassa harjullahan on jo hyvät maastot virkistymiseen ja järvikin osoittain keskustassa. Kaikkien pitäisi varmaan päästä kävellen ja keskustaan virkistäytymään. Tuntuu ettei mikään riitä näille puistofanaatikoille.

Asuintaloja tai raskasta teollisuutta tilalle, onhan yksikin Mondi melkein keskustassa.