Eläkkeensaajan asumistukea ei saa laskea yleisen asumistuen tasolle

Eläkkeensaajan asumistukea ei saa laskea yleisen asumistuen tasolle / Tiedotteet / Keskustan hannakaisa heikkisen vastaus ei kans mieltä ylennä,verrataan opiskelijan tuloihin eläkeläisiä / Kommentit


Vieras

#51 Re:

12.07.2015 15:58

#45: -  

 Nuo jutut ovat vain propagandaa,  jota hallituksen puudelit mediassa levittävät. Tässä suhteessa Suomessa media ei eroa Venäjän mediasta, jossa myös levitetään hallitukselle myönteistä propagandaa. 

Oli huvittavaa kun kommentoin tuota propagandaa MTV:n sivuilla,  kertoen tästä adressista, viestini jäi heti sensuurin kouriin tunneiksi,  lopulta se kuitenkin julkaistiin kun arvostelin heitä sensuroinnista asiassa,  joka Ylen sivuilla oli jo julkaistu. 


Vieras

#52

12.07.2015 23:05

Kyllähän kaikkien pitää osallistua talkoisiin, myös eläkeläisten. Mutta, jos eläkeläiseltä viedään kädestä 7-8% nettoosuus niin tuössäkäyville se merkitsisi 12-13% nettotulon vähennystä. Kuinka moni on tuhon suostumassa? Kyllä työssäkäyville löytyy tukea ammattiyhdistyksiltä mutta kuka tukee eläkeläisten asiaa? Samoin hyvätulosten vapaaehtoinen osallistuminen on naurettava. Heiltäkkin liksa suoraan tuon 12-13% osuuden verran pienemmäksi niin yritysten maksukyky paranee heti. Tuolloin voisi palkata lisää tuöntekijöitä työttömien joukosta. Kaikille uuden yli 50v palkanneelle yritykselle joku pikku porkkana vero yms helpotuksena.

Vieras

#53

13.07.2015 07:33

Ruoka, asuminen +muut pakolliset on vaan maksettava. Tulot ei riitä joten toimeentulotuki tulee olemaan ainoa vaihtoehto. Valtionmenoja siirrellään luukulta toiselle. Opiskelijat ottavat mitä saavat kelasta ja hakevat loput sossusta. Pimeätyö alkaa kiinnostamaan useampaa ym.
Ihminen ei ole enään ihminen vaan arvoton tilastolukema ja menoerä. Pelkään että eriarvoisuus kasvaa edelleen. Pienituloisia on eri syistä jo liikaa. Luulen että heidän tilanteensa oikeasti on kuin unta näkisi, epätodellista, vieraannuttavaa, Suojatyöpaikkoja kunnan-ja kaupunkien ym toimissa liikaa. Parempituloiset jotka tätä maata johtavat istuvat arjesta kaukana, viimestään silloin kun valtionraha alkaa juoksemaan heidänkin kukkarossa.

Vieras

#54 Näkymätön eläkeläinen

13.07.2015 08:26

Kukaan ei puolusta eläkeläisiä ei kukaan, niin kuin tämäkin tutkimus jossa ei puhuta eläkeläisistä mitään, kaikki muut leikkaukset on kyselyssä mainittu paitsi eläkeläisten asumistuen leikkaus. Onko tämä reilua? Olemmeko eläkeläisin niin pohjasakkaa ettei meitä huomioida missään? Tämä loukkaa minua ihmisenä ja suomem kansalaisena syvästi.

Tutkimus: Enemmistö kansasta hyväksyy hallituksen säästökohteet

Hannakaisa Heikkinen

#55 Heikkisen vastaus palautteeseen

13.07.2015 10:17

Kiitos palautteesta. Olette aivan oikeassa siitä, että opiskelijoita ei voi verrata eläkeläisiin. Haluankin pyytää anteeksi epäonnistunutta vertausta ja pahoitella siitä aiheutunutta mielipahaa. On myös ikävää, että monet ovat kokeneet minun vähättelevän eläkeläisiä. Sitä en missään nimessä ole tarkoittanut. Arvostan eläkeläisiä suuresti ja ymmärrän ja tunnen tilanteenne hyvin. Olen tehnyt työurani vanhusten parissa eri vanhusten palvelukeskuksissa ja myötäelänyt monia elämänkohtaloita. Tämä hallituksen päätös ei siis todellakaan ole mieluinen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että myöskään kaikki yleisen asumistuen saajat eivät ole terveitä, eivätkä pysty esimerkiksi sairauden vuoksi käymään töissä. Lisäksi varsinkaan nykyisessä taloustilanteessa kaikki eivät saa töitä, vaikka olisivatkin nuoria ja terveitä. Myöskään kaikkien vanhemmilla ei ole varaa auttaa lapsiaan rahallisesti. Yhtä lailla voisi pyytää, että aikuiset, työikäiset lapset auttaisivat iäkkäämpiä vanhempiaan taloudellisesti. Osa varmasti voisi näin tehdäkin, mutta kaikilla ei ole siihen varaa.

Yleisen asumistuen piirissä on paljon pienituloisia ihmisiä. Heistä osalla voi olla yhtä suuret lääkekulut kuin eläkeläisillä, tai sitten heillä saattaa olla pieniä lapsia. Jokaisen tilanne on yksilöllinen, emmekä voi yleistää, että kaikkien työikäisten tilanne automaattisesti olisi parempi kuin eläkeläisten.

Sosiaaliturvaan on pakko tehdä muutoksia, koska Suomen väestö vanhenee eli eläkeläisten määrä verrattuna työikäisiin kasvaa koko ajan. Suomella ei ole enää varaa nykyisen kaltaiseen järjestelmään, joten työikäisten ja sitä nuorempien eläkeikää nostetaan, ja monia etuuksia joudutaan muuttamaan jo nyt. On surullista, että valtion talous päästettiin viime vuosina näin huonoon kuntoon. Jos pieniä toimenpiteitä olisi alettu tehdä jo aiemmin, emme olisi koskaan joutuneet näin vaikeaan tilanteeseen.

Oikeudenmukaisessa Suomessa sosiaaliturvajärjestelmä takaisi paremman toimeentulon kaikille pienituloisille heidän iästään riippumatta ja olisi yksinkertaisempi – ei tarvitsisi käydä läpi tuskastuttavaa byrokratian määrää eikä tulla pompotelluksi luukulta toiselle. Siksi hallitus toteuttaa tällä vaalikaudella kokeilun perustulosta, joka korvaisi yhden luukun palveluna nykyisen monimutkaisen ja kannustinloukkujakin aiheuttavan sosiaaliturvajärjestelmän. Uskon, että sen myötä myös eläkeläisten tilanne paranee.

Vastauksessani viittasin Kelan antamiin alustaviin laskelmiin. Niiden mukaan yli puolella alle 15 000 euron vuositulojen kotitalouksista tuki ei putoaisi. En myöskään vastauksessani sanonut, että kenelläkään pienituloisella tuki ei putoaisi. Näissä Kelan laskelmissa ei eritelty, missä tapauksissa kyseisillä tuloilla tuki nousisi, missä pysyisi ennallaan ja missä laskisi.

Vastasin sen tiedon mukaan, mikä minulle oli annettu, kun sitä pyysin. Mitään lopullisia laskelmia emme ole sieltä saaneet, eli ehkä he vielä laskevat ja tutkivat tätä asiaa. Lopullisia laskelmia kaipailisin itsekin, että meillä syksyllä sitten on oikeat tiedot, joiden perusteella voimme tehdä päätöksen.

Ystävällisin terveisin, Hannakaisa Heikkinen

Meiju

#56 Re:

13.07.2015 10:33

#31: -  

 Hei

Oletko varma että saat toimeentulotukea? Mitä kuntasi/kaupunkisi sosiaalitoimi laskee että yhden ihmisen maksimivuokra saa olla?

Meillä Turussa summa on 460,00 €. Täällä vaan ei ole noin halpoja asuntoja kun sellaisilla alueilla muutama jonne monikaan eläkeläinen ei uskalla muuttaa.

 

Meiju

#57 Re: Heikkisen vastaus palautteeseen

13.07.2015 10:38

#55: Hannakaisa Heikkinen - Heikkisen vastaus palautteeseen 

 Sain tuon saman vastauksen kun lähetin hänelle faktatietoa tuloista, nykyisestä asumistuesta ja heidän suunnitelman toteuksen jälkeisestä tilanteesta.


Vieras

#58 Re: Heikkisen vastaus palautteeseen

13.07.2015 10:53

#55: Hannakaisa Heikkinen - Heikkisen vastaus palautteeseen 

 Eläkeläiset kituuttaa pienillä tuloillaan ja suurilla lääke kustannuksilla, ruokaakin pitäis syödä ja Heikkinen vain vertailee eri ryhmiä. Nämä eläkeläiset joita leikkaus nyt koskee ovat kohta kadulla ilman lääkkeitä ja ruokaa paras kai olisi antaa heille pilleri jolla lopettaa kärsimyksensä niin hallitus säästäisi siinäkin.


Vieras

#59

13.07.2015 19:51

Heikkinen väittämä ei pidä paikkaansa. Kyllä alle 15 000 é ansaitsevilta eläkkeensaajilta putoaa asumistuki noin 100 euroa - reilusti enemmän.

Vieras

#60

13.07.2015 20:03

Heikkinen voi laittaa Kelan laskuriin vertailun eläkkeensaajan asumistuesta ja yleisestä asumistuesta, kun tulot on alle 15 000 é. Laskuri kertoo, että asumistuki olisi muutoksen jälkeen paljon vähemmän, toisin, kuin mitä Heikkinen väittää.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

14.07.2015 03:08



Vieras

#62 Re: Heikkisen vastaus palautteeseen

14.07.2015 08:37

#55: Hannakaisa Heikkinen - Heikkisen vastaus palautteeseen 

 Hannakaisa Heikkinen, jos sairauden vuoksi ei pääse töihin, niin silloin pääsee eläkkeelle. Yleistä asumistukea saavan on mahdollista mennä töihin. Jos henkilö todella haluaa työhön, hän löytää työtä vaikka eri alalta, kuin mihin on saanut koulutuksen. Ja yleensä jossain vaiheessa pääsee töihin. Mutta eläkkeellä oleva on eläkkeellä. Työtön, joka saa yleistä asumistukea, voi saada myös toimeentulotukea, niin kauan kuin hänen tilanteensa on vaikea. Mutta toimeentulotuki on tarkoitettu tilapäiseksi tueksi. Hannakaisa Heikkinen, te ette ymmärrä eläkkeensaajan asumistukitilannetta lainkaan. Teidän pitäisi kokeilla elää esim. puoli vuotta muutamalla eurolla päivässä, mihin euromäärään sisältyy myös ostamanne lääkkeet, esim. ilman reseptiä, ja kaikki ne pakolliset kulut, ruokamenojen lisäksi, jotta saisitte realistisen käsityksen siitä, mitä seuraa, jos eläkkeensaajan asumistuki muutetaan yleiseksi asumistueksi. Sen puolen vuoden jälkeen voitte sitten kirjoittaa tänne ja kertoa, miten se puoli vuotta teiltä meni. 

Eläkeläisten puolesta

#63 Re: Heikkisen vastaus palautteeseen

14.07.2015 09:15

#55: Hannakaisa Heikkinen - Heikkisen vastaus palautteeseen 

 En koskaan tule äänestämään niitä puolueita enkä henkilöitä jotka tätä leikkausta kannattivat ja näin olen monen kuullut tekevän samoin. Enkä tarkoita vain eläkeläisiä joukossa on paljon muitakin. Toivoisin että vaalit olisivat aiemmin.


Vieras

#64

14.07.2015 10:50

Hannakaisa Heikkisen argumentit siittä että nykyiseen järjestelmään ei ole varaa eläkeläisten määrän kasvaessa ontuvat. Vain kansan- ja takuueläkettä saavien määrä vähenee koko ajan. Keskimääräinen työeläke on uusilla eläköityjillä sen kokoinen että he eivät saa asumistukea.

Lapset apuun

#65

14.07.2015 12:13

Miksi kukaan keskusteluun osallistunut ei ole ehdottanut että omat lapset osallistuisivat omien vanhempiensa kustannuksiin? Kaikki ovat valtiolta kinuamassa, mutta sitten niiltä läheisimmiltä, jotka todella voisivat auttaa ei pyydetä apua? Ne joiden lapset kieltäytyvät auttamasta, voivat vaan pohtia mikseivät omat lapset auta..


Vieras

#66 Re:

14.07.2015 12:31

#65: Lapset apuun -  

 Tuliko mieleen että monella eläkeläisellä lapset jo osallistuu heidän avustamiseen pitääkseen heidät elossa. Siksipä tämä koskeekin muitakin kuin eläkeläistä itseään.


Vieras

#67 Re:

14.07.2015 12:31

#65: Lapset apuun -  

 Monen eläkeläisen omat lapsetkin ovat jo eläkeläisiä! 80v ja 60v esim.  Eli taas jonku nelikymppisen näköaloja jolla omat lapset just valmistuneet tms.  Ja joskus voi olla ettei niitä lapsia tai muitakaan sukulaisia edes ole (niinkuin itselläni).  Ja mitäs jos päätettäisi tästä lähin jokainen jolla on äiti tai isä maksaakin lapsilisät valtion sijasta, ah mikä poru syntyisi!

Totuus on ettei eläkeläisten arvoa pidetä minään enää nyky suomessa, ja siksi ollaan kohta kuin juutalaiset aikoinaan sss miesten saalista.

minny

#68 Re: niinpä

14.07.2015 16:16

#8: Ei ole köyhällä helppoa! -  

 sitäpaitsi opikelija on myös oikeutettu saamaan toimeentulotukea,- mikäli lainaraha ei riitä tai on luottotiedot menneet. on ne opiskelijat ehkä kurjemmassa asemassa kuin me,- mutta eikö heitä voisi jo jättää väliin... he voivat tehdä töitäkin opiskelujen ohella,- jos vain kykenevät/haluavat.mielestäni eläkeläisillä on oikeus hieman parempiin etuuksiin.

Malyle1

#69 Re:

14.07.2015 16:25

 

#60: -  

 Kelan laskuri ei anna oikeaa tulosta asumistuesta. 

Laskuri kertoo tämän hetken tilanteen,  siitä puuttuu hallituksen kaavailema 25 miljoonan leikkaus myös yleiseen asumistukeen myöntämisperusteita muuttamalla. 

Emme siis edes tiedä kuinka paljon tuki todellisuudessa tulee laskemaan. Asumistuki voi laskea paljon enemmän kuin mitä tämän päivän Kelan laskuri osoittaa. 


Vieras

#70 Re: Re:

14.07.2015 19:10

#69: Malyle1 - Re:  

 Aivan. Vielä kun Kela ja sossu yhdistyvät ensi vuonna, mikä sotku onkaan odotettavissa!


Vieras

#71 Re:

14.07.2015 19:37

#65: Lapset apuun -  

 Sinun kannattaisi ehkä miettiä, mitä kaikkia tukia olet sinä itse ja läheisesi saanut tähän asti  tältä yhteikunnalta, joka vuosi ja kauan. Monet niistä tuista mitä nytkin saat, sinä ja läheisesi, ovat  ns. piilotukia. Jos joutuisit itse kaiken sen maksamaan, mitä nyt sinä ja läheisesi saatte ilmaiseksi, niin mitä sitten sanoisitkaan? Koko systeemiä pitäisi muuttaa erittäin paljon. Suomessa tuskin on monta henkilöä, jotka eivät olisi tästä yhteiskunnasta mitään tukia ikinä saaneet. 

Malyle1

#72 Re: Re:

15.07.2015 12:38

#67: - Re:  

 Ikäihmisistä on tullut vapaata riistaa.  Joka viikkoiset uutiset vanhuksiin kohdistuvista pahoinpitelyistä ja ryöstöistä kaduilla ovat suoraa seurausta asennemuutoksesta. 

On huomioitava myös,  että hallitus leikkasi vanhusten laitoshoidosta 300 miljoonaa, nyt  hoitopaikkojen puutteen vuoksi yhä huonokuntoisemmat ja muistisairaat vanhukset  asuvat turvattomina kodeissaan.  

Vanhukset on jätetty kuolemaan yksin koteihinsa . Kotisairaanhoito voi piipahtaa vanhuksen luona viipyen 5-10 minuuttia eli aika riittää lähinnä siihen,  että tarkistetaan onko hengissä. 

Kaikkien luona ei käy ketään. 

Tämä ei ole se Suomi jota rakensimme voimiamme säästämättä.  Arvomaailma on muuttunut täysin. 

Leikkaukset kohdistuvat toistuvasti eläkeläisiin,  sen seurauksena vanhusköyhyys on lisääntynyt ja syventynyt. 

Samaan aikaan maahanmuuttajia hyysätään viimeisen päälle,  sosiaalituet perheille ovat 3500-4000 euroa/kk, sisältäen asumiskulut. Heidän etuisuuksiaan ei hallitus leikkaa.  

On outoa,  että hallituksille eläkeläiset ovat riiston kohteita,  maahanmuuttajien asuminen maksetaan kokonaan verovaroista,  se ei näytä olevan ongelma. 


Vieras

#73 Re:

15.07.2015 19:22

#65: Lapset apuun -  

 Oletko ottanut huomioon että eläkeläisen lapsetkin saattavat olla jo eläkkeellä.Tai pieni tuloisia tai työttömänä.Eikä kaikilla ole lapsia tai lapset ovat saattaneet jo nukkua pois.Meinaatko että lapsi perheidenkin vanhemmat avustaisivat omien kulujensa lisäksi molempien vanhempia ja ehkä lisäksi isovanhempiaan.Ei varmasti heillä tulot riitä tuohon.Tai jos on NIIN iso tuloinen silloin ei ymmärräkkään mitä pienituloisten eläminen oikeasti on.Tämä asumistuki muuttuessaan ajaa ahdinkoon ihan tosissaan pientä eläkettä saavat.Tukeahan ei muille myönnetäkkään.

minä vaan

#74 vai lapsi tulisi apuun

16.07.2015 06:14

#65: Lapset apuun -  

 kun ei nytkään omillaan pärjää , vaan ite pienestä eläkkeestä olen sitä avittanut ja kun olin työtön aina auttanut lastani...Lapsenlapsia hoidan ja katon perään ja jos pyydän että pääsee jonnekin autokyydin niin lapsi ottaa siitäkin bensarahat muuten ei mennä minnekkään eli se siitä auttamisesta...tosin nyt lapsi pääsi töihin ja sen mies töissä mutta silti ilmaiseksi saan lapsenlapsia hoitaa ja koiraa, jos siitä sanoo tulee huuto vaan...millanen äiti oikein oletkaan

Surullinen

#75 Re: Heikkisen vastaus palautteeseen

16.07.2015 14:49

#55: Hannakaisa Heikkinen - Heikkisen vastaus palautteeseen 

 Kelan asumistukien enimmäisasumismenojen määrät eivät perustu nykyisiin todellisiin asumiskuluihin. Kotikaupungissani se on 411€/kk.

Monessa kaupungissa on pienistä asunnoista huutava pula ja jos nyt sattuisikin käymään niin hyvä tuuri, että sellaisen saisi, niin vuokra on huomattavasti korkeampi kuin Kelan määrittelemä huomioon otettava enimmäismäärä.

Tässä esimerkki ihan todellisesta tilanteesta kun eläkkeensaajan asumistuki muuttuu yleiseksi asumistueksi, itselläni se merkitsee 10,5 % vähennystä kuukaudessa käytettävästä rahasta.

Asuntoni vuokra on asuinkaupunkini keskitasoa (ei halvin muttei myös kallein). Ensi vuoden alusta jää minulle vuokranmaksun jälkeen käteen n. 400€/kk josta maksan ruuan, lääkkeet (50€/kk), puhelimen, vakuutuksen, jne…

Nyt jos lähden etsimään itselleni halvempaa asuntoa, joudun kilpailemaan niistä opiskelijoiden kanssa ja en todennäköisesti saisi uutta asuntoa ainakaan 1-1,5 vuoteen, kotikaupungissani on pitkät jonot pieniin asuntoihin. Yksityisillä vuokranantajilla vuokrat ovat samaa suuruusluokkaa kuin nykyisellä vuokranantajallani (Sato OY) ja sen lisäksi he vaativat 2 kk vuokravakuuden ja asuntojen koko vaihtelee 18-35m2 ja sijaitsevat seuduilla joissa ei ole palveluita kuten apteekkia, päivittäiskauppaa jne… Eli vuokraan joutuisi lisäämään n. 30€/kk matkakuluihin jotta pystyisi hoitamaan päittäisiä asioitaan.  

Pääministeri Sipilä on itse myöntänyt, etteivät leikkaukset vaikuta hyvätuloisiin, koska he eivät käytä näitä etuisuuksia. Eli hänkin tietää, että etuisuuksien käyttäjät TARVITSEVAT niitä ja siitä huolimatta hän kohdistaa kovimmat leikkaukset heikompiosaisiin jotka tarvitsevat apua selvitäkseen jokapäiväisestä elämästään.  

Jälleen tulee todistettua, että todellinen usko osoitetaan teoilla, ei sanoille. Ja tässä teot puhuvat omaa karua kieltään