Helsingin ostopalvelupäiväkotien lakkauttamista vastaan

Elina Liehu

#1 Kustannussäästöt kokonaiskustannukset huomioiden merkityksettömät

02.11.2011 20:59

Helsingin kaupungin 2012 talousarvion mukaan on tavoitteena yksityistää ostopalvelupäiväkoteja ja tavoitteena vähentää päiväkotipaikkoja ostopalvelupäiväkodeista yhteensä 300 lapsella. Deloitten tekemän kartoituksen mukaan (Lähde: sosiaaliviraston toimintakertomus 2010) ostopalvelupäiväkotipaikkoja oli vuonna 2010 yhteensä 1174. Vähennettävien paikkojen määrä tarkoittaa että ostopalveluina ostettavista paikoista vähennetään kolmannes.

Kustannussäästöt tästä olisivat 100.000 € (Palvelurakennemuutos ostopalveluista yksityisen hoidon tuelle vähentää päivähoidon kustannuksia 0,4 milj. euroa. Yksityisen hoidon tuen korotukset lisäävät kustannuksia vastaavasti 0,3 milj. euroa) joka on 0,0317662% vuoden 2012 talousarvioehdotuksen mukaisista menoista.
Lähteet:

http://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaalilautakunta/Suomi/Esitys/2011/Sosv_2011-08-16_Soslk_1_El/AAA82221-801C-47B3-B37D-CB85830A2241/Liite.pdf

http://www.hel.fi/static/public/hela/Sosiaalilautakunta/Suomi/Esitys/2011/Sosv_2011-05-31_Soslk_10_El/2DD6F97E-FC3C-47DD-B915-5B1A004012BB/TAE_2012__VIIMEISIN_VERSIO_vain_liitteet.pdf

En myöskään kannata päiväkodin yksityistämistä johon vuoden 2012 talousarviossa ja suunnitelmassa pyritään. Toivon että jatkossakin lapseni päivähoito on vahvasti viranomaisten valvonnan ja ohjauksen alaista.

Kustannussäästöt palvelurakenteen yksityistämisessä ovat kokonaiskustannukset huomioiden merkityksettömät. Mitkä ovat syyt joiden takia yksityistämistä halutaan kasvattaa?
Kolmen lapsen äiti

#2 Päiväkoteja yksilapsisille perheille?

06.11.2011 22:16

Kiinnittäisin huomiota myös siihen, että yksityisinä toimivilla päiväkodeilla ei ole mahdollisuutta myöntää sisaralennuksia. Esimerkiksi meidän perheessämme (kolme lasta päivähoidossa ostopalvelupäiväkodissa) tämä nostaisi päivähoidon kuukausikulut n. 480 eurosta 1050 euroon (3 x yksityisenä toimivan päiväkodin kuukausimaksu 350 euroa). Jo kahden lapsen perheissä päivähoidon kuukausikustannusten nousu n. 440 eurosta 700 euroon on merkittävä. Kuinka monella hyvätuloisellakaan useamman lapsen perheellä on ostopalvelun lopettamisen jälkeen varaa jatkaa yksityisessä päiväkodissa? Tehdäänkö yksityisistä päiväkodeista yksilapsisten perheiden päiväkoteja?

Viiden lapsen äiti

#3 Suoraa postia

07.11.2011 22:01

Toinen tapa vaikuttaa tämän adressin lisäksi on lähettää sähköpostia suoraan kaupunginvaltuutetuille, erityisesti vihreille, he empivät asian suhteen, ja sosiaalilautakunnan jäsenille. Kokoomus on voimakkaimmin ajamassa ostopalevelu sopimusten lakkauttamista.

Vihreät:

outi.alanko-kahiluoto@eduskunta.fi
zahra.abdulla@vihreat.fi
tuija.brax@eduskunta.fi
kimmo@helisto.net
sanna.hellstrom@helsinki.fi
mari.holopainen@vihreat.fi
ingervo.sirkku@gmail.com
emma.kari@vihreat.fi
tuuli.kousa@vihreat.fi
minerva@minervakrohn.net
essi@kuikka.net
elina.moisio@vihreat.fi
mari.puoskari@vihreat.fi
tuomas.rantanen@voima.fi
otto@lehtipuu.com
anni.sinnemaki@eduskunta.fi
osmo.soininvaara@eduskunta.fi
johanna.sumuvuori@metropoliareena.fi
sanna.vesikansa@vihreat.fi
julia.virkkunen@vihreat.fi
ville.ylikahri@vihreat.fi

Sosiaalilautakunta:

sirkku.ingervo@edu.hel.fi
olli.valtonen@helsinkimissio.fi
jaana.pelkonen@valtuusto.hel.fi
tuomas@nurmelantuomas.net
sanna.vesikansa@valtuusto.hel.fi
jussi.tarkkanen@helsinki.fi
terhi.maki@fonet.com
sarapaavolainen@gmail.com
jouko.kajanoja@emmapalvelut.fi
gunvor@stellapolaris.com
antti@valpas.info

Vieras

#4

09.11.2011 08:17

Kaikille on varattava valinnanvapaus, eikä säädellä yksilön päätöksiä.
Janne Lindfors
Vieras

#5 Helsingin päättäjät ovat tekemässä suuren virheen.

17.11.2011 12:47

Helsingin kaupungin politiikka päiväkotiasiassa on todella lyhytnäköistä jos päiväkotipalveluja edelleen huononnetaan lopettamalla byrokraattisella päätöksellä ostopalvelupäiväkodit.

Helsingin kaupungin ongelmana on ollut se että veronmaksajia muuttaa jatkuvasti helsingistä pois naapurikuntiin jonka johdosta naapurikuntien verotulot kasvavat paljon helsinkiä nopeammin ja yleensä nämä muuttajat ovat juuri lapsiperheitä.

Ostopalvelupäiväkotien lakkauttaminen vahvistaa entisestään signaalia tuleville perheille että helsingissä ei kannata perustaa perhettä vaan kannattaa muuttaa naapurikaupunkeihin ja viedä verotulonsa mennessään.

Helsingin pitäisi nimenomaan profiloitua lapsiystävällisenä kaupunkina jossa on monia vaihtoehtoja lasten ja heidän perheidensä elämäntilanteen mukaan.

Ostopalvelupäiväkotien lakkauttaminen on edellisten huonojen puolien lisäksi vielä hyvin eriarvoistavaa politiikkaa koska nykyään ostopalvelupäiväkodeissa on lapsia kaikista yhteiskuntaluokista ja kaikista perhetilanteista eli ne ovat yhteiskuntaa yhdistävä tekijä mutta jos ostopalvelupäiväkodit lopetetaan niin rikkaammat päätyvät todennäköisesti yksityisiin päiväkoteihin ja pienituloiset joutuvat entisestään kuormittuviin kunnallisiin päiväkoteihin ja yhteiskunnan eriarvoistuminen kasvaa.

Toivon todella että sekä poliitikot että kaupungin virkamiehet heräävät ja tajuavat olevansa tekemässä pennien säästöjen takia markkojen vahinkoa.
Ostopalvelupäiväkodit on säilytettävä ja Helsingin on sekä asenteellisesti että päätöksiltään muututtava lapsimyönteiseksi ja perhemyönteiseksi kaupungiksi.


Vieras

#6

23.11.2011 16:10

Jos asiat hoituvat pienemmissäkin kaupungeissa niin miksei pääkaupungissa jonka pitäsi periaatteessa esimerkkiksi muille.

Vieras

#7

24.11.2011 09:01

Hyvä, että adressi on saanut tuulta siipiensä alle.
Ostopalveluna tuotettu hoito on edullisempaa kuin kunnallinen päivähoito.

Vieras

#8

08.12.2011 17:19

Kannattaa yrittää vastustaa päätöksiä joilla ei ole kunnollisia perusteita ja joita tehdään vain siksi, että näyttäisi "töitä tehtävän".

Vieras

#9

11.01.2012 22:25

Tässä ei ole kyse mistään muusta kuin siitä, että saadaan näytettyä, että tarhoja sekä hoitajia on liian vähän. Ja, kun tätä katsottu hetken, voidaan hoitomaksuja nostaa sen takia, että tarvitaan hoitopaikkoja ja hoitajia. Politiikkaa. Kansa ei suostu maksamaan suoraan korotusta eli pakotetaan ihmiset siihen. Niin kävi tv luvan kanssakin. Nyt suurin osa talouksista joutuu maksamaan enemmän tulevan uudistuksen takia.