Kotitalousopetusta lisää perusopetukseen

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Kotitalousopetusta lisää perusopetukseen.


Vieras

#1

02.03.2012 22:24

Moni puolinen kotitalousopetus pitää aloittaa jo ekaluokkalaisille. He haluavat tehdä itse terveellistä ruokaa. Toivotaan, että saataisiin lisätunteja terveysopista ja kotitaloudesta. Näin kasvattasimme nykypäivän koululaisista terveitä aikuisia. Samalla he oppisivat jokapäiväistä arjen hallintaa. Siihenhän kuuluu WC-pöntön peseminen yhtä hyvin kuin sämpylöiden paistaminen. jaaakko3

Vieras

#2

05.03.2012 16:13

Hyvä asia:Ehdottomasti elämän perustaitojen opetusta lisättävä! Mikä se sellainen koulutuksen huippumaa on, jossa ihmiset eivät hallitse kodin perusasioita, kuten ruoanlaittoa ja siivousta + vaatehuoltoa??!Ei kaikki kuitenkaan voi palkata aikuisena kotiapulaista.

Vieras

#3

06.03.2012 00:04

Kotsan tunnit vie Suomen hyvinvointiin!

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

06.03.2012 06:08


Köksä kolmonen

#5 Otsikko

06.03.2012 12:07

Asia on Ok, mutta adressin teksti on hätäisesti kirjoitetun oloinen.
Tällaiset adressit saavat varmasti paremman vastaanoton, jos perustelut ovat harkittuja ja kohdallaan. Sanamuotoihin pitää myös kiinnittää huomiota, esimerkiksi perusopetuksen tavoitteet ja tuntijako eikä tavoite- ja tuntijako. Saattaa tuntua pilkun fiilaukselta, mutta asiakin on kovin tärkeä.
Taloudenhoito, asuminen ja ravitsemusasiat vaativat taitoja, joita kotitaloustunneilla opitaan. Siitä olemme kaikki varmasti samaa mieltä. Kotitalouden asema on turvattava myös tulevaisuuden peruskoulussa.
Christian Tikkanen
Vieras

#6 Kotitalousopetus perusopetukseen

07.03.2012 21:30

Kotitalousopetus perusopetukseen lisää peruskoululaisten
itseluottamusta ruokaan ja sen historiaan ja kultuuriin maassamme, se antaa tukevan pohjan nuorelle ihmiselle siinä että uskaltavat otta oman kodin laadittaessa arkiset askartelut kuin ruuan valmistusta jokapäiväiseksi rutiiniksi ilman vaikeuksia.

Pj

#7 Re: Otsikko

08.03.2012 22:49

#5: Köksä kolmonen - Otsikko

Kiitos kommentista. Olet aivan oikeassa, tekstiä olisi voinnut vielä viilata.

Onneksi tämä ei ole lopullinen versio, joka lähtee ministeriöön. Tämä on hyvä vaikutuskanava ja teksti ei voi olla kovin pitkä. Tärkeintä on tällä hetkellä, että tieto tuntijakouudistuksesta leviää mahdollisimman laajalle. Kotitalous on uuden tuntijakouudistuksen toteutuessa kuolevia oppiaineita. Ellei kaikille yhteistä kotitalousopetusta saada lisää, kun valinnaisuutta vähennetään eikä lisätä olemme kortistojonossa. 
Toivottavsti kotitalousopetus säilyy tulevaisuudenkin perusopetuksen oppiaineena.  Adressin nimilista olisi tarkoitus laittaa liiton kannanoton liitteenä ministeriöön.

 


Vieras

#8

09.03.2012 14:36

Arjen hallinta on tärkeä jokaiselle. Vai kotitaloudessa sitä opetetaan kaikille!

Vieras

#9 Re:

09.03.2012 14:37

vpj

#10 Kotitalousopetus ennaltaehkäisee syrjäytymistä!

09.03.2012 19:18

Presidenttikin on huolissaan nuorten syrjäytymisestä. Kotitalousopetus antaa ratkaisuksi konkreettiset työkalut syrjäytymisen ehkäisyyn opettamalla tasa-arvoisesti arkitaitoja, niin ruokaan, talouteen kuin siivoukseenkin liittyen, tavoittaen koko ikäluokan. Lisää kaikille yhteistä kotitaloutta perusopetukseen ja aitoa valinnaisuutta kaikille!

Vieras

#11

10.03.2012 17:56

Uusavuttomuuden hyöky on hirmuinen, tämä hiukan sitä patoaa.
JL

Vieras

#12

10.03.2012 22:47

Mielestäni mahdollinen uudistus ei ole ainakaan yksiselitteisesti huono. Kotitaloutta eli köksää on kautta aikojen otettu valinnaiseksi siitä syystä, että se on helppo aine, jonka tunneilla on kivaa. Tästä syystä tunneille päätyy paljon ei-niin-motivoituneita oppilaita, joille kotitalous ei suinkaan ole sydäntä lähellä. Näin ollen olisi tärkeätä saada kotitaloudelle myös hieman muunlainen leima kuin se, että 2-3 h aikaa kuluttaa lorvailuun ja hauskanpitoon. Tämän leiman varjossa kotitalousaineen poistaminen valinnaisista on aika ymmärrettävä.

Jokainen perhe voi myös kotona opettaa näitä perustaitoja (tämä tosin lienee monelta perheeltä liikaa vaadittu), mutta esim. vieraat kielet ymv. vaativat ammattimaista opetusta.

Vieras

#13

10.03.2012 23:12

Kotitalous on yksi suosituimmista valinnaisaineista ja kaikille nuorille tarpeellinen ja hyödyllinen myös siinä vaiheessa, kun muutetaan pois vanhempien luota. Kotitalouden valinnaisuudella takaamme tulevaisuutta nuorille, ja takaamme myös jatkossa käden taitojen opiskelun keventämässä teoriaopetusta.

Vieras

#14

11.03.2012 09:18

uusavuttomuutta on jo ihan liikaa, nuoret eivät osaa kohta edes kahvikuppiaan tiskata saati sitten käyttää uunia tai hellaa

Vieras

#15

11.03.2012 14:25

Arjen hallintaa ja kädentaitoja ei opita teoriatunneilla vaan riittävästi käytännössä harjoitellen.

Vieras

#16

11.03.2012 14:57

2 tuntia on liian lyhyt rupeama,vähintain 3h yhtäjaksoisesti viikossa.

Vieras

#17 Re:

11.03.2012 14:57


Vieras

#18 Lisää kotitaloutta

11.03.2012 16:10

Peruskoulun kotitalous opetus on tärkeää, muun muassa koska
- se lisää arjen hallinnan taitoja, joiden opetus kaikille (myös niille, jotka eivät kotona oppia saa) voidaan taata pakollisen oppiaineen avulla. Nykyisellään kotitalouden ylläpito on moninaisempaa ja uusia taitoja vaativaa kuin ennen
- monitieteellisenä aineena tukee ja vahvistaa muiden oppiaineiden tietoja käytännössä
- ongelmanratkaisutaidot kehittyvät
- se vahvistaa yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja sekä ohjaa suvaitsevaisuuteen
- lisää hyvinvoinnin vaatimia taitoja
- mahdollista oppilaan kokonaisvaltaisen kasvun huomioimisen käytänöllisenä ja vuorovaikutteisena oppiaineena, ehkäisee syrjäytymistä ja tukee myös erityiskasvatusta
- voi tukea oppilaanohjausta mm. ammatillisen suuntautumisen näkökulmasta
- se sisältää kuluttajakasvatusta, ympäristökasvatusta, perhekasvatusta eli erityisen tärkeitä kokonaisuuksia ruoanvalmistus, puhtaanapito ja asumisen taitojen lisäksi (taitoja, joita ei sisälly juurikaan muutoin perusopetukseen)

Mielestäni kotitalouden oppituntien määrä on liian vähäinen tällä hetkellä, niin pakollisena kuin valinnaisena. Kotitalouden opetuksen tutkimusta olisi syytä lisätä, jotta sen tärkeys voitaisiin ymmärtää laajemmin.

Kommentoin vielä aikaisemmin esitettyä mielipidettä, jonka mukaan oppilaat valitsevat aineen vain helpolla pääsemisen toivossa. Siinä mielessä tähän voi yhtyä, että usein kotitalouden tunnit ovat mukavia ja vapaamman toiminnan mahdollistavia, mutta missä on sanottu etteikö oppiminen voisi olla kivaa? Opettajasta on pitkälti kiinni, kuinka opetus toteutetaan. Ja suurempi tunti määrä mahdollistaisi monipuolisemman opetuksen myös kotitaloudessa.

Vieras

#19

11.03.2012 18:26

Jo ajatuksen tasolla ehdotus on rikollista toimintaa. Kotitalousopetus on tärkein aine koulussa, eikä siitä pidä missään tapauksessa luopua. Tälläiset ideanikkarit tulevat elintarviketeollisuuden kabineteista
Vieras

#20 Oppiminen kotitaloudessa on monipuolista ja kivaa

11.03.2012 21:37

Mitä pahaa siinä on jos oppiminen on mukavaa? Kotitalous on taitoaine, jossa tiedot ja taidot yhdistyvät käytännön tekemisessä. Ilman tietoa ei ole taitoa. Hyvä teoria toimii parhaiten käytännössä. Ja jos ei toimi niin, onpa ollut turhaa teoriaa! Lisää kotitaloutta tarvitaan, jotta tieto ja taito siirtyvät arkeen!!!

Vieras

#21 Köksä on kivaa, ei helppoa

11.03.2012 21:53

#12: -

Oppimisenhan ei tarvitse olla tylsää ja tyhmää. Nykyaikaiset opetusvälineet smartboardit ja dokumenttikamerat mahdollistavat köksässäkin monia asioita.

Jos kotitalous valitaan oppiaineeksi siksi, että tunneilla on kivaa, niin sehän on vaan hyvä asia. Helpolla tunneilla ei kuitenkaan pääse, valinnaisaineenakin kotitalouden opetussuunnitelma sisältää tärkeitä aiheita, jotka opitaan käytännössä toimimalla. Opettajalla on myös tunneilla mahtava mahdollisuus keskustella oppilaiden kanssa erilaisessa oppimisympäristössä. Perinteisessä luokkatilanteessa opettajalla ei useinkaan ole mahdollisuutta samankaltaiseen opetukseen.

Lisäksi haluaisin todeta, että kotitaloustunneilla harvoin on aikaa lorvailla. 90min tai 75 min valinnaisaineena ei mahdollista kovinkaan pitkiä taukoja eikä edes välitunteja useinkaan pidetä. Kotitaloudessa toiminnalla on alku ja loppu, ruoat on saatava valmiiksi, leivonnaiset kypsiksi, pitää olla aikaa syödä ja lisäksi vielä siivota. Varmasti jokainen ymmärtää, että monenkaan teinin mielestä siivoaminen ei ole se ykkösjuttu maailmassa. Köksäntunnilla ei voida laittaa keskeneräistä työtä kaappiin ja jatkaa viikon kuluttua.

Moni kotitalousopettaja on varmasti huomannut, että kotitalouden perustaidot eivät enää siirry perheissä kuten ennen. Vanhempien ajan vievät työt ja harrastukset eikä näyttelykeittiöönkään tahdota päästää lapsia sotkemaan. Joten peruskoulun 7-luokkalainen ei välttämättä tunnista porkkanaa eikä perunaa, saati sitten osaa käsitellä niitä oikein esim. pestä tai kuoria.

Toivottavasti kotitalous säilyy jatkossakin tärkeänä osana perusopetusta! Ruoka ei ratkaise kaikkea, mutta ilman ruokaa ei ratkaista mitään, kuten eräs kollegani on todennut.

Ope

#22 Perusasioiden osaamisessa puutteita

12.03.2012 10:45

Kotitalous on ehdottoman tärkeä oppiaine, jota ehdottomasti tarvitaan lisää. Valmisruokien ja valmiiksi viipaloitujen tuotteiden aikana olen huolissani siitä, etteivät lapset osaa tulevaisuudessa edes leikata leipää tai höylätä juustoviipaleita. Kaikki on tehty valmiiksi, eikä enää edes vaadita sitä, että ekaluokkalainen osaisi kuoria perunoita. Tietävätkö lapset pian, että perunoissa ylipäätään on kuoret? Mikään oppiaine ei anna elämään niin hyviä eväitä, kuin kotitalous. Vähättelemättä muita aineita on sanottava, että esimerkiksi matematiikan, maantiedon tai uskonnon tiedoilla ei ole ollut niin paljon käyttöä, kuin perus ruoanvalmistustaidoilla.

Opetussuunnitelmassa on paljon aihealueita, jotka joudutaan tuntien vähyyden vuoksi karsimaan minimiin. Usein kotitaloustunneilla jää vähemmälle esimerkiksi perhesuhteisiin, talouden hallintaan ja kuluttamiseen liittyvät asiat. Todella tärkeitä asioita, mutta tunnit eivät yksinkertaisesti riitä kaikkeen edes tällä hetkellä.

Vieras

#23 Vaikuttaminen oikeaan suuntaan

12.03.2012 18:49

Hyödynnetäähän kontaktejamme ja vaikutetaan asiasta päättävään tahoon eli sivistyspoliittisen ministerityöryhmän suuntaan. Käydään läpi verkostomme ja vaikutetaan, jotta sanoma kulkeutuu tuon työryhmän jäsenille ja he sen taakse asettuvat.

Vieras

#24

12.03.2012 19:56

"Ainoa" oikeasti toimiva ja hyvä valinnainen, Olisi SUURI sääli menettää vaihtoehtona kotitalous koska siitä saa oppia vieä takataskuun rutkasti!!
proffa

#25 Kotitalousopetuksen kehittäminen perustuu tutkimukseen

12.03.2012 20:35

Hei #18, hyvä kun otit esille tutkimuksen. Moni ei tiedä, että kotitalousopetuksen kehittäminen perustuu ajankohtaiseen tutkimukseen. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat vaikkapa ne viisi väitöskirjaa, jotka ovat valmistuneet HY:stä parin viime vuoden aikan. Ne löytyvät linkistä:
http://ethesis.helsinki.fi/

Kotitalousopetusta kehitetään koko ajan kentällä toimivien opettajien ja yliopistojen yhteistyönä. Ja mikäs on kehittäessä, kun alalla on loistavia, asiansa osaavia, päteviä, taitavia ja luovia kotitalousopettajia. Nyt pitää vaan saada päättäjät uskomaan tämä. On hyvä, että me kaikki yhdessä VAADIMME muutosta tuntijakoesitykseen. Jokaisen allekirjoitus on tärkeä!!