Tervalammen kuntoutuskeskusta päihdeongelmaisille ei saa sulkea.


Vieras

#26

01.05.2012 10:50

Esittelijä perustelee myös pitkäaikaisasunnottomuuden poisto-ohjelman tuomien tukiasumismuotojen vähentäneen laitoshoidon tarvetta. Itse työskentelen yhdessä näistä uusista tukiasumusyksiköistä. Meidän päätehtävämme on turvata asukaan inhimillinen asuminen kaikissa olosuhteissa palvelurakenteen tuella. Yksiköt eivät sinänsä pidä sisällään päihdekuntoutusta. Me tarvitsemme työmme tueksi katkot ja jälki -kuntoutuksen. Yksiköt voivat koteloida ongelmat mutta ei hoitaa niitä. Yleinen mielipide asiasta on päinvastainen. Tukiasumis- yksiköt luovat lisäpaineita laitoskuntoutukselle.

Vieras

#27 Tervalampea ei saa sulkea

01.05.2012 21:50

Tervalammen sulkemishuhuja kuulee paljon mutta ei se ole lautakunnan kokouksen esityslistalla joten ihmettelen kovasti syntynyttä kohua.. Tervalammesta vielä:Olen samaa mieltä että sitä EI saa sulkea on vain tehtävä tarkennuksia sijoituksiin.Tänä taloudellisesti haastavana aikana jolloin pitäisi säästää joka asiassa ei pitäisi lähteä ottamaan pois kaikkein huono-osaisimmilta vaan tukea heitä.On totta että usein kuulee "Arskalta"ja kumppaneilta että ne on menossa Tervikselle 15 kertaa tai 21 kertaa että jaksavat taas dokata,SE on väärin ja vie paikan siltä joka oikeesti haluu raitistua.Tätä varten jos tarve asukkaisiin vähenee on se ymmärrettävää mutta ei ole peruste lopettamiselle lainkaan! Sillä tiedän useita raitistuneita jotka eivät olisi selvinneet ilman Tervalampea jossa on vertaistukea hyvä henkilökunta ja ENNENKAIKKEA pois kaupungin houkutuksista!!! Tervalammessa yhdistyy kodinomaisuus ja yhteisöllisyys,se on kaukana laitosmaisuudesta ja hyvä niin,se on myös koti monelle kodittomalle!! Lämmöllä Jukka Järvinen sosltk vj Helsingin Vieraskoti päihdetyö,Ex-Ammattinyrkkeilijä,sdp-valtuustoryhmä jukka@jukkajarvinen.net

Vieras

#28

01.05.2012 22:06

Nuoria on autettava heti ongelman alussa , hoito pitkittyy kun ei sille tehdä mitään yhteiskunnanpuolesta- kuntoisuus on taattava.
Micco Juvonen
Adressin tekijä

#29 Re: Tervalampea ei saa sulkea

01.05.2012 22:23

En nyt oikein ymmärrä mitä muuta sosiaalilautakunnan esityslistan kohta 17. kohta voi tarkoittaa kuin Tervalammen päihdekuntoutuksen alasajoa. Esityslista on täysin julkinen ja se on nähtävissä Helsingin sosiaaliviraston sivuilla. Oikaiskaa minua jos olen väärässä.

Jos paikkamäärän vähentäminen toteutuu, Tervalammen kartanon kuntoutuskeskukseen jää 73 laitoskuntoutuspaikkaa. Lähitulevaisuudessa olisi tarkoitus siirtää tämä toiminta Helsinkiin ja muodostaa kaupunkiin yksi tai kaksi city-kuntoutusyksikköä. Näin ollen Tervalammen kartanon tiloista voitaisiin luopua vuoden 2013 aikana. Kaupungin ulkopuolella kuntoutusta tarvitseville palvelut hankitaan ulkopuolisilta palvelujentuottajilta.

Alkkis

#30 Ote sosiaalilautakunnan 2.5.2012 esityslistasta.

01.05.2012 22:39

"Jos paikkamäärän vähentäminen toteutuu, Tervalammen kartanon kuntoutuskeskukseen jää 73 laitoskuntoutuspaikkaa. Lähitulevaisuudessa olisi tarkoitus siirtää tämä toiminta Helsinkiin ja muodostaa kaupunkiin yksi tai kaksi city-kuntoutusyksikköä. Näin ollen Tervalammen kartanon tiloista voitaisiin luopua vuoden 2013 aikana. Kaupungin ulkopuolella kuntoutusta tarvitseville palvelut hankitaan ulkopuolisilta palvelujentuottajilta." Minä ymmärrän Tervalammen kartanon tiloista luopumisen ja city-kuntoutusyksikköön siirtymisen niin, että esityksessä sos.johtaja esittää Tervalammen lopettamista. Kaupunki korvaa Tervalammen tai city-kuntoutuksen vähentyneet paikat yksityisiltä palveluntuottajilta ostetuilla laitospalveluilla ja tukevalla avopalvelulla johon resursseja näytetään saavan Tervalammen henkilökunnasta. Toisaalta niillä rahoilla jotka kaupunki sijoittaa ostopalveluihin olisi voitu kehittää avopalveluita ja säilyttää Tervalammen paikkaluku sekä kehittää myös sen toimintaa. Arvo valintojahan nää loppupeleissä vaan on; kunnallisia vai ostopalveluja. Kun kaupungilta loppuu rahat niin on helpompi lopettaa suhde ulkopuoliseen yksityiseen palveluntuottajaan kuin omaan toimintaan ja työntekijöihin. Me juopot ja muut päihdeongelmaisethan vaan ei olla valitettavasti Helsingissä vähenemään päin...

Vieras

#31 tykan että sulge

01.05.2012 22:40

jogane on ite tehnud että tarvita halkohooli ei kuga pakota pullosta suhu...miksi pida helsinki kaupinki maksa isosi rahasi halkohooli ja narkarite takkja...enne tukeku helsinki kaubingi vanurita ja lapsiperesi selle rahaka...torvalammel yksi oo päevä maksa 190 eurota..minu mees on seal ta on ite tekitanud oma halkohooli honkelma...meie pere on kannatanuta 13 voota halgohooli takja...nyytä hänn on neljakuuta hojus torvalammellla...nyytä hänn laiti aviorro virelema ja syytä minu ja lasta että me oleme käytänud vääri...onko siis se torvalammilla että pered haijovad see takja ....enn hyväksy että ihmine itte on tekitanud honkelma torvalammellassa annda väära kuva että ihmine parantu...mina itte ei ole tarvita halkohooli ...nyytä on pere hajomassa kuga kärsi laps kärsi kaksi kortaselta...kui ihmine ei kykene itte loppetata siis ei hoidu auta...lapse peretä tule tukeda...
Th-opiskelija Tervalammelta

#32 Uskomatonta "kehitystä"..

01.05.2012 22:46

Tervalammen kartanomiljöö on jo itsessään hoitava ympäristö, ja kaukana kaikista mahdollisista houkutuksista, mitä kaupunkiympäristö tarjoaa. On aivan uskomatonta (ja tyystin vääränlaista) "kehitystä" lopettaa vanha ja hyvin toimiva, aivan kaikkea ei voida loputtomasti tehostaa tai lyhytnäköisesti rahassa mitata.

Vieras

#33

02.05.2012 09:50

Vastusta jyrkästi. Martti Salomaa. Olen itse saanut avun sieltä.

Vieras

#34 Tervalammesta vielä!

02.05.2012 14:18

Ei Tervalampea olla sulkemassa tämän päivän esityslistalla eikä toivotttavasti myöskään jatkossa tämän lautakunnan toimesta,nämä ltk jäsenet kyllä ymmärtävät että alkoholismi on sairaus joka vaatii erilaisia hoitoja ja Tervalampi on yksi parhaista hoitomuodoista. Jukka Järvinen
AnneM

#35 Totta vai tarua, Tervalampi ja sen kohtalo?

02.05.2012 14:52

Onpas nyt sekavaa. Siis onko todella niin, että tällaisia esityslistoja ei edes pitäisi lukea saati uskoa? Jukka J, avaa vähän ja rauhoita meitä hätääntyneitä! Kiitos!

Vieras

#36 Re: Tervalampea ei saa sulkea

02.05.2012 14:53


Vieras

#37

02.05.2012 15:25

Suwicca was here ;)

Vieras

#38

02.05.2012 15:47

Saataisiinko lääkekuntoutujille vielä erikoisyksikköjä Stadilta, kun tällä hetkellä ainoa tähän ongelmaan toimiva ratkaisumalli on -en tiedä tarkalleen kuinka monille kunnille avoin mutta Helsinkiläinen sinne pääsee vain "erityistapauksissa" Tervalampea en kokenut oman ongelmani parhaaksi mahdolliseksi ratkaisuksi ja kun resurssit on minimaaliset sai vierestä katsoa kun lääkekuntoutujat vieroitusoireisina olisivat kuuluneet tiukkaan lääkärinvalvontaan ,mukaanlukien itseni ja kaksoisdiagnoosipotilaita kiidätetiin vähän väliä edes takaisin sairaalaan ja katkoille . Kuitenkin olen omin silmin nähnyt kuinka Tervalammella nimenomaan nuorten katuhuumeitten käyttäjien sekä nuorten tuurijuoppojen hautaan vievä elämänmeno on saatu vuosien tauolle ja toivottavasti pysyvästi! kyseessä kuitenkin vakavasti otettava mielen ja kansanterveysongelma! Myös moni vanhempi paatuneempi "tapaus" on todistettavasti saaneet elämäänsä yllättävän positiivisen käänteen.Lakkauttamisen sijaan kun satsattaisiin lisäpaikkoihin ,osaaviin lääkäreihin ja pidennettyihin hoitojaksoihin niin uskoisin että Helsinki pelaisi kotiinpäin kärkiryhmään kuuluvan kansansairauden , rikollisuuden ja huostaanotto tapausten ehkäisyssä . kiitos T: Suvi :)

Vieras

#39 HOIDON SISÄLTÖ

02.05.2012 15:58

Onko lakkauttamisien sijaan manhdollista miettiä miten kuntoutuksen sisältöä voi muuttaa ja sen avulla tuloksia parantaa? Tervalampi pystyy halutessaan paljon parempaan, jos yhteisökuntoutusmalliin lisätään syvempiä juttuja, ehkä sopiva mixaus yhteisöllisyyttä ja yksilökuntoutusta?? Siellä jos missä toipuja on valmis vastaanottamaan itsestään syvempääkin analyysia kaikessa rauhassa ammattilaisten käsissä. Jos kritiikkiä etsii, niin omasta kokemuksestani hoitoa sisällöllisesti voi kyllä tehostaa. Mutta avopuolella tällaiseen ei ole mahdollisuutta alkuunkaan. Sitä turvallista rauhaa, jonka sairas voi Terviksellä kokea ei löydy kaupunkiympäristöstä.

Vieras

#40 jos on vielä lapsiperheitä pelastettavana täydelliseltä tuholta, niin Re: Re: Nurin vaan koko laitos

02.05.2012 16:07

#11: - Re: Nurin vaan koko laitos

nimenomaan! ymmärrän täysin tuon katkeruuden. olen itsekkin alkoholisti perheestä ja omani otettiin väliaikaishuostaan kun en nimenomaan saanut tuntea negatiivisia tunteita välttyäkseni harmeilta kotona ja kakaroitten laitoksissa ollessani kaikenmaailman hullujen  kriminaalinalkujen keskellä joten siis aloin nuorella iällä "lääkitsemään" itseäni sedatiiveilla ja hypnooteilla mikä oli sellainen oma taivas heti ans alkuun että oksat pois! suht raskas alkonkulutus tuli myös jossakin nuoruuden vaiheessa kuvaan mukaan mutta sen kierteen poikkaisin omasta tahdosta 5 viikon perhekuntoutusjaksolla tervalammella. Sain uudne näkökulman kuinka kivaa voi stadissa olla ilman jatkuvaa viinan miettimistä kun istuin pojan kanssa keskellä talvipakkasta vailla mitään tekemistä perheasunnossa :D siperia opettaa ;) että nimenomaan jos et toivo kenellekkään samanlaista lapsuutta  kuin sulle tai mulle niin hoitopaikkojen alasajo on vihoviimeinen idioottitempaus vaikka olisikin niin että vain 2 sadasta olisivat tosissaan motivoituneita niinkuin sulla on käsityksenä. Siellä käy pitkillä jaksoilla alle 2 kymppisiäkin itseään parantamassa ja todelline paranteleminen jatkuu stadissa ryhmien ja vertaistuen avulla. tahtoisitko omalta lapseltasi jos kärsisi tämän vaihtoehdon elämän ja kuoleman välilllä poissuljettavan?

Micco Juvonen
Adressin tekijä

#41 PÄÄTAVOITE SAAVUTETTU...

02.05.2012 20:04

Sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen on vetänyt pois koko esityksensä sekä Tervalammen kuntoutuskeskuksen paikkaluvun vähentämisestä että kartanon tiloista luopumisesta.

Tarkemmat tiedot sosiaalilautakunnan päätöstiedotteessa 2.5.2012.

Kiitos kaikille, jotka kannoitte yhteisvastuullisesti kortenne tähän yhteiseen kekoon. Osoitimme selkeästi kuinka tärkeä osa Tervalammen kartanon kuntoutuskeskuksella päihdeongelmien hoidossa on. Tästä on myös tulevaisuudessa pidettävä tiukasti kiinni. Tästä eteenpäin on edellytettävä tarkkojen numeroiden esittämistä ennen kuin mitään päätöksiä kuntoutuspaikkojen vähentämisestä tehdään. Tähän mennessä sitä ei ole tehty vaan on esitetty hyvin yleisiä arvioita paikkojen kysynnän vähenemisestä. Näin voidaan estää virhearvioiden ja virheellisten päätösten tekeminen.

Micco Juvonen
Adressin tekijä

#42 Helsingin sosiaalilautakunnan päätöstiedote 2.5.2012

02.05.2012 20:11

alkoholisti vm 1968

#43 Faktaa...

02.05.2012 21:22

....kaivataan! Monien päätösesitysten ymmärtäminen vaatii asiapohjaista tietoa. Edelleen, vaikka nyt kävikin näin hyvin, peräänkuulutan tilastoja, joihin tämä nyt poisvedetty esitys perustui. Voutilainen esittäjänä lienee oikea henkilö kertomaan siitä, mihin esityksensä pohjasi. Miten tällaisiin perusteluihin voi päästä käsiksi? Asiassa, jossa on kysymys jopa viimeisen naulan arkkuun kirjaimellisesti laittamisesta, on oltava vahvat näytöt. Meitä Tervalammelta uuden uskon elämään löytäneitä on paljon! Älkää hyvät lautakuntalaiset säästäkö meidän kustannuksellamme!

Tervalammelta ehdittiin jo lopettaa mm huumekuntoutuksen oma yksikkö. Miten näistä kuntoutujista huolehditaan jatkossa paremmin kuin ennen?

Takaan ja alleviivaan - enkä ole yksin- että pakottavilla toimenpiteillä ei päihdeongelman osalta päästä puusta pitkään. Kysykää meitä! Sekä nykyisiä, että aiempia kuntoutujia edustaa Toverikunta Tervapiiri ry.

Vieras

#44

03.05.2012 13:28

Minusta tämä adressi on todella hieno ajatellen kaikkia päihdeongelmaisia. On hienoa huomata, että tällaisia ihmisiä yhä löytyy jotka jaksaa välittää näin paljon! Kiitos siitä.
AnneM

#45 Toipumisusko

04.05.2012 11:52

Lainaan tällä termillä erästä kanssakuntoutujaa. Päihdeongelmainen ei toivu, jos ei usko itseensä ja mahdollisuuksiinsa. Tämä usko on ehkä ollut kateissa vuosia, vuosikymmeniä. Sen rakentaminen on kaikkien hoitomuotojen perusjuju. Muistakaa, että olemme tekemisissä mielen sairauden kanssa. Toipumisuskoa ei rakenneta helposti. Laitoskuntotuksessa toipuja on otollisessa ympäristössä 24h/ vrk. Ei ole alkuunkaan sama asia, kuin avohoidon toimenpiteet ehkä klo 10-15 ja sen jälkeen arkisten asioiden kanssa kamppailu kotona...tässä ajatus katkeaa jo terveeltäkin tapaukselta.

Ilman syvään juurrutettua toipumisuskoa kuntoutuminen on mielestäni mahdotonta. Ihmettelen niitä päättäjiä, jotka voivat halutessaan ottaa pois toipumisuskon löytämisen mahdollisuudet päihdeongelmaisiltaa.

Lakkauttamisen ja alasajon sijasta huomio tulee kiinnittää hoidon sisältöön ja hoitojaksojen pituuteen. Jälkimmäisessä on varmasti tarkistamisen. varaa, mutta oikotietä onneen ei ole. Kuukaudessa tuskin yksikään toipuja saa aajatuksensa kasaan ja häntä arjessa ympäröivät epäsuotuisat olosuhteet edes johonkin kuntoon. Toipumisusko on mahdollista löytää usein vasta kun nuo kohdat ovat ainakin jonkinlaaisessa järjestyksessä. Hoitojaksojen ei silti tarvitse venyä esim puolen vuoden mittaisiksi jos hoidon sisältö saadaan tehokkaammaksi.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

05.05.2012 06:10


Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

05.05.2012 06:11


Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

05.05.2012 06:13


Tervispörriäinen

#49 Re: Tervalampea ei saa sulkea

05.05.2012 21:58

#27: - Tervalampea ei saa sulkea

Kun luin tästä jutusta niin en ollut uskoa silmiäni. Tervalampi on tosi hyvä paikka ja henkilökunta aivan mahtavaa. Onko tässä siis mitään järkeä???? Olen itse ollut terviksellä ja saanut sieltä aina jotain uutta päihdeongelmani hoitamiseen. Kyllä näitä paikkoja tarvitaan ja tarvittaisin vielä enemmänkin täällä Suomessa. Ei avohoito voi ikinä korvata Terlammen kaltaista paikkaa.  Sattuihan vasta hiljattain karmaiseva tilanne kun ei ihmistä otettu edes katkaisuhoitoon, vaan lähetettiin kotiin  jossa traaginen perhesurma sitten tapahtui. Olisi ehkä voitu pelastaa tilanne jos mies olisi päässyt katkolle? Mutta kun mennään tiettyjen säänntöjenten ja kriteerien mukaan, niin jossain on vikaa ja pahasti. Joustavuutta ja maalReagoigaa hyvät kanssasisareet ja veljet ja tehkäämme adsialle kaiken voitavmme.Noustaan kapinaan,kyllä me yhdessä jaksamme. Taistelumieltä ei luulisi suomalaisilta puuttuvan. Olemmehan tunnettuja sisuskkudetamme.


Vieras

#50 Re: Tervalampea ei saa sulkea

05.05.2012 22:03