Päivähoidon nollamaksuluokkaa ei saa poistaa!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Päivähoidon nollamaksuluokkaa ei saa poistaa!.

Kirjoittaja on poistanut viestinsä (Näytä tarkemmat tiedot)

26.05.2007 01:36


oikka mattila
kuopio

#2 Joo

26.05.2007 17:32

ihan oikeen saadaan ne yh vanhemmat töihin jotka ei mene töihin kun on lapsi "hoidettavana" se on promille joka käyttää väärin yhteiskunnan palveluita ja siitä saa kärsiä kaikki, kiittäkää niitä lusmureita...kyl sossu maksaa jos ei muu auta
Anna-Maija Khan
Helsinki

#3 Yksinhuoltaja ja pätkätyöläinen - mahdoton yhtälö jo nyt

27.05.2007 17:41

Jotta etenkin yksinhuoltajan olis mahdollista käydä töissä on päivähoitopalveluitten oltava kunnossa. Lisäks esim. pätkätöitten vastaanottaminen ei sais aiheuttaa niin suuria byrokraattisia kiemuroita että siihen menee sitten iso osa työpätkää seuraavasta työttömyysajasta.

Tulipa kokeiltua: muutaman kuukauden määräaikainen työpätkä, hyvä paikka ja kohtalainen palkka. Ennen sitä työttömänä työmarkkinatuella koska osa-aikatyöt ja pikkupätkät sekä äitiysloma ja hoitopaikan saannin odottelu (töitä ei saa eikä voi ottaa vastaan jos lapselle ei ole varmaa hoitopaikkaa heti siitä päivästä jolloin työt alkaisivat) kerryttäneet kylliksi edes työssäoloehtoa.
Kuinkas kävi? Viimeinen (4 päivän) palkka + lomaraha ja lomakorvaus pääsiäisen tienoilla, sen jälkeen tuloina ainoastaan minimielatustuki (118,5€), lapsilisä (136€) ja asumistuki (400€) joka sekin peritään tämän työpätkän vuoksi takaisin.

Toimeentulotuessa laskettiin, että sillä viimeisellä palkalla (joka ei ollut tuhansia!) pitää elää vähintään 2 kk, kuluiksi EI laskettu työmatkakuluja eikä päivähoitomaksua! Kuuluvat kuulemma perusosaan.

Johtopäätös: pätkätöitä ei voi köyhä ottaa vastaan. Ei vaikka kuinka haluaisi kehittää ja ylläpitää ammattitaitoaan. Köyhällä EI OLE VARA tällaiseen hyväntekeväisyyteen jossa oma perhe näkee nälkää ja joutuu ongelmiin, sillä vuokra on kuitenkin jostakin maksettava, että olisi asunto jatkossakin. Pätkätyöläisellä ei siis käytännössä oikeutta esim. kesälomaan: lomapalkka jaksotettaan ties kuin pitkälle ajalle josta ei edes työttömyyskorvausta saa.

Työhaluja olis, mutta ei enää voimia taistella tässä systeemissä. Erittäin nuukasti elin koko töissä käynninkin ajan, mutta päivähoitomaksua en kertakaikkiaan ole pystynyt maksamaan vaikka se tulikin vain muutamalta kuukaudelta.

Nykyinen hallitus on luvannut poistaa työllisyyden esteitä - kaavailut päivähoitomaksujen nollamaksuluokan poistosta toimivat täsmälleen vastakkaisesti näihin lupauksiin nähden. Nykyisin vain pieni osa työpaikoista on varmoja ja pitkäaikaisia. Nimenomaan ajoittain työttömänä olevien mahdollisuuksia työllistyä pitäisi kaikin tavoin edistää.

Lisäksi kaavailut hoitomaksujen korotuksista lisäävät byrokratiaa ja työllistävät ennestäänkin kuormitettuja virkamiehiä (eivät lisää heillekään uusia työpaikkoja, työn kuormittavuutta vaan, sillä nykyisten tiukkojen budjettien aikana ei lisäväkeä saa palkata töiden lisääntyessä), lisäävät mm. kaupungin postikuluja etenkin kun pätkätyöläisten palkka voi vaihdella rajustikin kuukaudesta toiseen. Järjestelmä on jo nyt niin jäykkä ettei se enää lisää monimutkaistamista kaipaisi.


Marja Kuronen
Helsinki

#4 hallituksen suhteellisuudentaju hukassa

28.05.2007 09:00

Olen itse lapseton "vanhapiika", mutta lasten etu on minusta kaikkein
tärkeintä, koska heissä on maamme tulevaisuus.
Oikeudentajuni ei mitenkään voi ymmärtää sitä, jos ja kun edustajien
palkkoja ja puoluetukea nostetaan, on niiden lisäkustannus vuodessa
5 miljoonaa. Tällä summalla kustannettaisiin 20 euron hoitopaikkoja
20833 lapselle vuodessa.
Risto Ikonen
Joensuu

#5 Jäitä hattuun

28.05.2007 12:38

Ministeri Risikon (kok.) esitys ei ole vielä loppuunkäsitelty. Arvatenkin ainakin työministeri tulee vastustamaan sellaisia kaunnustimia, jotka estävät työn vastaanoton. Annankin täyden tukeni niille hallituksen ministereille, jotka pitävät Risikon ehdotusta paitsi populistisena myös taloudellisilta seurauksiltaan epätoivottavana.
Tiina Kaarela
Adressin tekijä

#6 Keitä ne ovat ne laiskurit, jotka lapsiaan tarhassa hoidattavat?

28.05.2007 21:33

Anna Väinälän Sosiaali- ja terveysministeriölle ja Kuntaliitolle tekemän selvityksen mukaan kotona olevien vanhempien lasten päivähoidon syitä ovat mm. erityislapsen hoito kotona sisaruksen ollessa päivähoidossa, opiskelu, pätkätyö, vanhemman pitkä sairasloma, vanhempi (huoltaja) on eläkkeellä.


Suurimpia yksittäisiä ryhmiä ovat kuitenkin maahanmuuttajaperheiden lapset, työttömien lapset ja hoitovapaalla olevien vanhempien lapset. Maahanmuuttajaperheiden kannalta kokopäivähoito on äärimmäisen perusteltua kotouttamisen vuoksi.


Yksi selitys hoitovapaan aikaisen päivähoidon käyttämiseen on Väinälän selvityksen mukaan se, että vanhemmat pelkäävät menettävänsä tutun hoitopaikan - aiheellinen pelko, johon kuntienkin edustajat toivoivat keksivänsä ratkaisun.


Keskimmäinen lapseni oli päivähoidossa kokopäiväpaikalla myös noin kuusi tuntia päivässä, koska opiskelin yliopistossa äitiyslomalla ollessani. Koska lasten ikäero oli vain 1,5 vuotta oli perusteltua antaa esikoisen olla kevätlukukausi hoidossa myös asumisolojemme vuoksi: asuimme hissittömässä talossa enkä päässyt ulkoiluttamaan vanhempaa lasta talvipakkasilla, vaunuja ei saanut säilyttää rappukäytävässä ja meillä oli muitakin ihan fyysisiä hankaluuksia. Helsinkiläinen äiti.


Kiinnostavaa on, että kun osapäivähoidon tuntiraja on 5 tuntia päivässä, olivat kotona olevien vanhempien lapset keskimäärin vain 6 tuntia hoidossa. Ratkaisu siis löytyisi suoraan siitä, että osapäivähoidon tuntirajaksi laitetaan 6 tuntia ja hoitoaika olisi liukuva.


Väinälän selvityksestä tulee ilmi myös se, että päiväkodit ohjaavat tiukalla otteella vanhempia hoitamaan lapsiaan kotona ja hoidon tarvetta arvioidaan subjektiivisesta päivähoitoikeudesta huolimatta. Vanhemmille tarjotaan hyvinkin määrätietoisesti osa-aikahoitoa, avointa päiväkotitoimintaa, kerhoja, leikkipuistoja jne. ja jotkut kunna rajoittavat lain kannalta kyseenalaisestikin hoitomahdollisuuksia.


Kyselyyn vastanneissa kunnissa oli yhteensä n. 70.000 lasta päivähoidossa, näistä kymmenellä prosentilla oli jompikumpi vanhempi kotona. Selvitystä arvioitaessa on syytä kiinnittää huomiota myös siihen, että lähteenä ovat olleet päiväkotien henkilökunta ja sosiaalijohto, eivät vanhemmat, jotka olisivat voineet antaa yksityiskohtaisempaa tietoa siitä, mihin heidän lastensa hoidon tarve perustuu.


Tiina Kaarela
Adressin tekijä

#7 ääh muotoilut puuttuvat

28.05.2007 21:34

Koko viesti on omassa blogissani:
http://www.tiinakaarela.net/?p=527
Ivy Ruonakoski
Helsinki

#8 Ei ole vaihtoehtoja

29.05.2007 11:09

Olen työtön yksinhuoltajaäiti. Päätin vaihtaa hoitovapaani työttömyystukeen ja laittaa lapseni perhepäivähoitoon. Miksikö= Kahdesta syystä: A) koska minä todellakin etsin aktiivisesti töitä, en voi luopua paikasta. Jos nyt saisin töitä, ei päivähoitopaikkaa löytyisi mistään. B) Että lapseni saa leikkiä muiden lapsien kanssa. En tunne yhtään ainutta lapsiperhettä tässä kaupungissa.

Pari kuukautta olen nyt ollut kotona yksin päivät, ja sanon todellakin että olisin mieluummin töissä. Mutta kun ei tunnu löytyvän.
Vieras

#9 Re: Yksinhuoltaja ja pätkätyöläinen - mahdoton yhtälö jo nyt

03.07.2010 21:57

#3: Anna-Maija Khan - Yksinhuoltaja ja pätkätyöläinen - mahdoton yhtälö jo nyt

Ihan sama tilanne täällä. Kiva oli olla töissä 3kk mut sen jälkeen kun huomas että lomakorvaukset vähennettiin seuraavasta työmarkkinatuesta + siinä oleva karenssiaika, niin seuraavan kuun tulot oli normaalin huiman 480 sijaan 240. Ei hirveesti naurattanu...

Ja kun toimeentulotukeakin oli ihan turha hakea ku palkka oli kuitenkin niin huima työajalta, jäi 1300 käteen kuussa.