Merimetsot hävitettävä suomesta

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Merimetsot hävitettävä suomesta.

Matias Kylliäinen
Helsinki

#1 Merimetsojen aiheuttamia tuhoja on liioiteltu mediassa

11.12.2009 15:51

Olen huomannut tämän adressin perustelut hieman kyseenalaisiksi, subjektiivisiksi ja osittain jopa erheellisiksi, vääriin faktoihin perustuviksi mielipiteiksi. Katsoin velvollisuudekseni siis korjata väärät väittämät.

Ensinnäkin, merimetso kuuluu Suomen pesimälinnustoon. Merimetso on pesinyt täällä jo kivikauden varhaiskajoista asti, minkä todistavat kyseisen aikaiset luulöydöt muinaisjäännösten lähettyviltä. Merimetso mainitaan pesimälintuna Turun akatemian asiakirjoissa 1700-luvulla. Sittemmin ihminen toiminnallaan karkotti merimetson Itämereltä, minne se on nyttemmin palannut. Koska Itämeri on (ihmisen toiminnan seurauksena) rehevöitynyt, on merimetsolle tarpeeksi ruokaa, ja se luonnollisesti myös menestyy.

Adressin viittaamaan "lajien sukupuuttoon kuolemiseen" ei anneta perusteluja. Oikeastaan merimetsoyhdyskunta voi olla jopa hyödyksi muille eläinlajeille. Suurikokoisena lintuna se pystyy puolustamaan omaansa ja muiden luodoilla pesivien lintujen pesiä oikeaa vieraslajia, villiminkkiä vastaan. Sen esiintymisen on myöskin havaittu edistävän ruokkilintujen, mm. etelänkiislan elinvoimaisuutta.

En kiistä merimetsoyhteiskuntien aiheuttamia maisemallisia haittoja, mutta merimetsoyhdyskuntia on kuitenkin verrattain vähän. Ne vähät yhteiskuntien asuttamat saaret (0,08% Suomen saarista) ovat vain ikävä kyllä hyvin näkyvästi esillä, varsinkin, jos niitä kunnolla etsii. Näistä 70 saaresta vain muutamalla kasvaisi puita, loput ovat jo ennestäänkin autioita luotoja, joilla ei ennestäänkään elä ja kasva mitään.

Merimetso syö kyllä kalaa. Sen pääasiallinen ravinto koostuu kuitenkin nk. "roskakaloista", joita Itämeressä rehevöitymisen seurauksena on paljon. Se ei etsi mahdollisimman harvinaislaatuisia lajeja tai muutenkaan valikoi saalistaan, se syö sitä kalalajia, jota alueella on eniten. Merimetsot syövät sitä paitsi vuorokaudessa keskimäärin noin 400 grammaa kalaa, mikä ei omasta mielestäni ole kovinkaan "suunnaton määrä". En usko, että merimetsolla on kovinkaan suurta vaikutusta kalakantoihin, sillä olihan jo kivikaudella kalastusta, vaikka merimetso Itämerellä pesikin. Sitäpaitsi syömällä rehevöitymistä edistävää roskakalaa merimetso ehkäisee Itämeren rehevöitymistä.

Kaiken kaikkiaan itse olen sitä mieltä, että merimetson aiheuttamia ympäristöongelmia on vahvasti liioiteltu mediassa. Merimetso ei ole niin paha, kuin mitä tämänkin adressin perusteluissa väitetään, enkä suostu missään tilanteessa allekirjoittamaan tämänkaltaista, subjektiivisiin ja omakohtaisiin mielipiteisiin perustuvaa adressia.
Pirkko Saari
Uusikaupunki

#2 Kehä III takaa,,,

12.12.2009 15:11

Kaukaa Helsingistä katsoen merimetsojen aiheuttama ongelma voi vaikuttaa vain median hehkutukselta mutta meille länsirannikolla asuville riesa on todellinen. Ja viitaus siihen, että tämä merimetsolaji kuuluu Suomen pesimälinnustoon historialliselta ajalta, niin kirjoittajan kannattaa tarkistaa tietonsa.
Matias Kylliäinen
Helsinki

#3 merimetso on pesimälaji

15.12.2009 15:27

Saanen kysyä lähdetietoja, joiden perusteella voisin tietoni tarkistaa. Toistaiseksi luotan ainakin omiin lähteisiini.
Mauri Viherranta
Adressin tekijä

#4 Haitat

24.12.2009 04:56

Tietoni merimetsijen haitoista perustuu omiin kokemuksiini ei siis kirjastoissa istuvien tutkijoiden kirjoista lukemiin "tietoihin" Vaikkakin merimetso söisikin vain ns. roskakalaa, tämä roskakala on useiden arvokalojen ravintoa. Kun pikkukalan loppuvat karikoilta, silloin myös niiden syöjät katoavat sieltä. Vielä noin 1o vuotta sitten tiesin useita karikoita joilta sai takuuvarmasti uisteltua ja virvelöityä "arvo" kalaa. Nyt kalat ovat kadonneet. Karikoiden lähettyvillä leijuu mikkitarhamainen löyhkä. Kyse ei ole ainoastaan muutamasta saaresta, vaan ainakin Porin edustalla näitä saaria on kymmeniä, ellei satoja. Joten tietoni merimetsoista perustuu omaan kokemukseen, ei vanhaan kirjatietoon. merimetsot myös todella valloittavat saaria itselleen jolloin monilta harvinaisilta merilinnuilta häviä pesimäpaikka. Myös verkkokalastuksessa merimetsojen tekemät tuhot enemmin sääntö kuin poikkeus. Verkoissta löytää yhä harvemmin kokonaisen kalan, vaan niiden vatsat ja kidukset on revitty auki. Myös hylkeet tekevät Porin edustalla suunnattomia tuhoja mutta silloin koko verkko on yleensä revitty ja kalasta on jäljellä ainoastaan pää. Nyt on talvi ja vedet jäässä mutta taas ensi kesänä tuhot on nähtävissä. Jos jotakin todella kiinnostaa nähdä naitä tuhoalueita, olen valmis itse viemään tahtojan paikanpäälle. Kuvia merimetsojen tuhoista on nähtävissä Facebook sivuillani. Tämä adressi ei perustu mielipiteisiini vaan karvaisiin kokemuksiini. En myöskään usko että kovinkaan moni jolla on todellista henkilökohtaista kokemusta merimetsoista olisi kanssani eri mieltä. Merimetsojen haitat ovat todellisia ja totaalisia, ei mielipiteitä.

Mauri Viherranta
Mika Honkonen
Jyväskylä

#5 Hyvä että häviävät

24.12.2009 07:03

Minusta koko laji saisi kadota.
Loppuisi irstas sotkeminen ja kalan poikasten "ryöstökalastus"
Mereltä on alkanu omien kokemusten ja muiden kokemusten perusteella häviämään isot ahvenet. Ne vuodet jolloin merimetso yhdyskunnat on olleet isoimmillaan on ahvenen poikastuotanto ollut hukkaan mennyttä kun merimetsot syö poikasparvet.
ihminen on
Vieras

#6 stop

05.02.2011 15:02

Oi-wa

#7 Re: Merimetsojen aiheuttamia tuhoja on liioiteltu mediassa

30.05.2011 13:50

#1: Matias Kylliäinen - Merimetsojen aiheuttamia tuhoja on liioiteltu mediassa 

 Merimetsot syövät sitä paitsi vuorokaudessa keskimäärin noin 400 grammaa kalaa, mikä ei omasta mielestäni ole kovinkaan "suunnaton määrä

Suomen 70 000 merimetsoa syö vuorokaudessa 28 000 kiloa kalaa, eivätkä ne erottele ns. arvo- ja roskakalojen välillä.

Sitäpaitsi syömällä rehevöitymistä edistävää roskakalaa merimetso ehkäisee Itämeren rehevöitymistä.

Merimetson elävät kallioluodoilla, joista ravinteet huuhtoutuvat ulosteiden mukana takaisin mereen. Merimetsot siis aiheuttavat rehevöitymistä kun vapauttavat kaloihin sitoutuneet fosforin ja muut ravinteet ulosteiden mukana mereen.

Mielestäni Suomen merimetsokantaa pitäisi aktiivisesti pienentää.

Hyvin tullaan toimeen

#8 Typerä adressi

06.07.2011 18:14

Itse ASUN kirjaimellisesti noiden lintujen naapurissa, enkä näe noista olevan itselleni haittaa. Kalakantojen (petokala) vähetessä etsitään aina syntipukkia vaikka esim. verkkoreiskat voisi katsoa peiliin.
Phacarsin

#10 Re: Kehä III takaa,,,

29.08.2012 23:27

#2: Pirkko Saari - Kehä III takaa,,, 

 

Pirkko, Pirkko...! Merimetso alalaji sinensis on kuulunut Suomen pesimälajistoon jo varhain. Kökarin Lemböten kivikautisilta asuinpaikoilta löydettyjen saalisjätteiden seasta on määritetty juuri meillä pesivän sinensis alalajin luita. Läpimuuttava alalaji carbo ei edelleenkään pesi maassamme, mutta esiintyy täällä keväin syksyin matkallaan Jäämeren arktisten rantojen lintuvuorille.

Ja mitä ihmeen haittaa merimetsosta voi olla, Urpoisten hieno kolonia senkun komistuu vuosi vuodelta..?! Kalakantojen heikkenemiseen on turha vedota, siihen on syypää Itämeren rehevöityminen ihmistoiminnan tuloksena, sekä vihreiden rihmalevien räjähdysmäinen runsastuminen ja meren lastentarhan, rakkolevän, laajamittainen tuho. Maanviljelyksen valumavedet salaojituksien myötä, soiden ojitukset, teollisuuslaitokset, merenkulku ja tehokkaat nailonverkot -60 luvulta alkaen ovat pääsyy kalakantojen huonoon tilaan.

Tutkija

#11 Re: Hyvä että häviävät

16.07.2013 23:56

#5: Mika Honkonen - Hyvä että häviävät

Minusta koko Jyväskylä saisi hävitä, jyväskyläläiset syövät ja paskovat enemmän vuodessa kuin merimetsot tuhannessa vuodessa. Merimetsot saastuttavat mijardisosan siitä mitä jyväskyläläiset.

Mittakaava, äly ja suvaitsevaisuus ei ole vahvimpia puoliasi, kokeilen samaa suvaitsevaisuutta sinnepäin.

Arvo Tampio

#12

17.07.2013 08:33

Merimetso upea lintu.Mieluummin tällaisen adressin voi hävittää.
pad

#13 Re: Re: Kehä III takaa,,,

19.09.2013 14:03

#10: Phacarsin - Re: Kehä III takaa,,,

"Kökarin Lemböten kivikautisilta asuinpaikoilta löydettyjen saalisjätteiden seasta on määritetty juuri meillä pesivän sinensis alalajin luita."

on väärä tieto !

Tarkoitat isompaa lajia, jota löytyy enää ainoastaan louteis-Norjasta.

Tytti
Vieras

#14

04.08.2014 22:42

Merimetsojen kantaa voisi TODELLAKIN pienentää! Ei ole kiva katsella kauniiden luotojen/pienten saarten "kuolevan" käsiin! 

En ota kantaa tuohon kalojen syöntiin, mutta tuo merimetsojen uloste tuhoaa kaiken kasvillisuuden niiltä luodolta/rannoilta johon merimetsot asettuvat! Puista häviävät ensin lehdet ja sen jälkeen ne kuolevat pystyyn. Jäljelle jää vain valkoisen ulosteen peittämiä kallioluotoja!

Ohessa kuva Uudenkaupungin edustalta!

 

Joakim Salminen

#15

04.08.2014 23:02

Mistäs saaren omistajalle maksetaan korvaus, jos merimetsot tuhoavat kaiken kasvillisuuden. Tällä hetkellä saaren omistajalla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia suojautua tätä tulokaslajia vastaan. Länsirannikolla joka vuosi ihmettelee miten taas yksi keskikokoinen saari on kokonaan kuolleiden puiden ja ulosteiden peittämä.

Mitään muuta etelästä tullutta haittalajia ei tunnuta näin suojeltavan, esim missä on Coloradon kuoriaisen puolesta puhujat? Tai taigapunkin kannattajat?

 

 

 

 

 

 


Vieras

#16

12.05.2015 12:34

Jyväskyläläiset ei laske vessajätöksiään suoraan mereen, vaan Jyväskylän kaupunki kompostoi jätteet ja käyttää sitten kompostituotteita mm. puistojen viheralueille.


Vieras

#17

06.06.2015 09:57

Miksi samanaiheisia adresseja on kaksi?

 


Vieras

#18

05.01.2016 09:11

Vietän kesiä Merikarvialla ko. linnun pesimäalueella. Pesimäsaarten ulkonäkö ja ympäristön haju ovat kuvottavia. Lintujen ulosteilla voi olla osuutensa läheisten matalien lahtien voimakkaaseen rehevöitymiseen.

Kommentoi adressia