Oulun Yliopiston sekä Arkkitehtiosaston säilyttävä keskustassa

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

12.10.2012 09:43



Vieras

#2 Hyvää benchmarkausta

13.10.2012 22:10

Argumenttipatteristossa on selkeästi benchmarkattu Aalto-yliopiston vastaavanlaiseen kampuskeskusteluun näyteikkuna-argumentteja myöten.
hmph

#3 Siitä se lähtikin

14.10.2012 11:49

Tuossa korttelissa koko yliopisto taisi aikanaan aloittaa, ennen kun muut laitokset hylkäsivät keskustan ja muuttivat Linnamaalle. Arkkitehtuurin muuton myötä yliopisto menettäisi myös juurensa keskustassa.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

14.10.2012 12:29



Vieras

#5

14.10.2012 12:52

Entäs poikkitieteellisyys? Siihenhän tässä pyritään, ja se on tavoittelemisen arvoista.
Oulusta ollaan

#6 Lafka pysyköön Rantakadulla

14.10.2012 13:08

Ei voi olla totta että muutto Linnanmaalle tapahtuisi nyt kun juuri on dsaatu Lafkalle uusi lisärakennus ja koko piha on viimeninkin kunnossa!
-

#7 Linkki

14.10.2012 16:11

Koulu ei ole ollut linkki kaupunkilaisten välillä, mutta ehkäpä jatkossa syytä olisi.

Anonyymi

#8 Re: Hyvää benchmarkausta

14.10.2012 21:40

#2: - Hyvää benchmarkausta

Mitään varsinaisia "benchmarkkauksia" tässä ei ole tehty, vaan ihan tervettä järkeä käytetty.


Vieras

#9

15.10.2012 14:18

Oulun keskustan yksi heikkous on opiskelijoiden puuttuminen kaupunkikuvasta. Esimerkiksi Lyonissa, Bonnissa, Pietarissa ja Petroskoissa yliopisto-opiskelijat ovat oleellinen osa ydinkeskustan kaupunkielämää. Yliopiston yksiköitä voitaisiin jatkossa hajasijoittaa enemmänkin Oulun keskustaan.

Konffa

#10 Oulun keskustassa pulaa konferenssitiloista?

15.10.2012 16:32

Vuonna 2009 arkkitehtuurin osastolla järjestettiin seminaari, johon osallistui 440 vierasta. Oulun ydinkeskustassa siis ON olemassa puitteet isojenkin konferenssien järjestämiseen - mutta niitä ei vain ole huomattu, saati vuokrattu konferenssien järjestäjille!
Urbaani

#11 Ruutukaavasta oppia

15.10.2012 17:01

Olkaa kaukonäköisiä ja säilyttäkää Suomessa edes yksi arkkitehtikoulu kaupungin keskustassa.
Ei kaikkia maan kampuksia pidä vääntää samaan muottiin !
mpyatok@pyatok.com

#12 michael pyatok, FAIA

15.10.2012 19:14

I am an American Architect who was a Fulbright Scholar to Finland in 1969-70. I researched the Finnish housing and urban design policies around the suburban growth of Helsinki. I have always been concerned about how suburbs can drain life from the centers of our cities and I wanted to see if the Finns had found a better way to deal with their suburban growth. While Finish policies were superior to what the US was experiencing at the time, and still is, even in Finalnd, the spread of suburban development was subtracting from the life of the older central city.

As much as Otaniemi was a lovely campus, I always regretted that it was located outside of Helsinki's center. As a native New Yorker, I chose to live in the heart of downtown Helsinki on Eerikinkatu, and visited the Otaniemi campus maybe 3 times in the entire year I was there. Not knowing all the issues around the Oulu case, I suspect that moving the school of architecture to the outer edge is a mistake, and will be one more example of important cultural life being drained from the heart of a city, and more people using more energy to move themselves about the region to work, learn and recreate.

I think it is a mistake everytime an important cultural instituion leaves an inner city for suburban locations. These types of moves are regretted for generations afterwards, and in the future people will look back in wonder-- how could such a foolish decision have been made in the first place?

I have been returning to Finland every five years since I did my research there more than 40 years ago. I have good friends there all of whom lived in the city when I was there and I have very fond memories of my year immersed in the Finnish culture. Some of my friends are now pernmanently living in their summer homes outside the city as retirees. I always thought that the fact that so many Finns had city lives and then cabins outside the city for escape, was a good alternative to the suburbs, which were neither cities nor escapes, but always pretended to be both. I thought Finland did not need suburbs as long as city dwellers could have some tiny place of escape waiting for them in the forest.

I wish all those involved in the descision about Oulu's school of architecture will do so rationally.
lisää osaajia pohjoiseen

#13

16.10.2012 10:52

Sijainti, sijainti ja sijainti.....nyt kaffila avoimeksi ja näyttelytila sekä kirjasto kaupunkilaisten käyttöön. Arkkitehtiosasto on avattava ulospäin, mikä on tainnut unohtua akteemisessa hurmassa? Ja eikö sinne mahtuisi nuo raksutkin mukaan! Rakennusalan DI koulutusta siis arkkitehtiosastolle, miksi ei rakentamistalouttakin...Arkkitehtiosastoa tulisi siis laajentaa ja ottaa lisää opiskelijoita sisään. Maisema-arkkitehdeista on huutava pula niin etelässä kuin pohjoisessakin, joten uusi suuntautumisvaihtoehto olisi paikallaan.
jukka

#14 Re:

16.10.2012 11:36

#13: lisää osaajia pohjoiseen -

Nimenomaan!

Mikäli tämä siirtorumba nyt jostain typerästä syystä menisi läpi, niin kuljettaisiin kyllä päinvastaiseen suuntaan. Tulevaisuudessa myöhästynyt palomestari tulee paikalla ja sanoo "palo on väärin sammutettu"

tultako taas nurkan alle

#15 Hajoitetaan voitttavaa joukkuetta

16.10.2012 17:26

On se kyllä kumma että menestyvää yliopistoyksikköä kiusataan. Kun lafka sai huippuyksikköstatuksen, hallinnon reaktio oli, että käytössä on liikaa resursseja. Niinpä määrärahoja vähennettiin. Lafkan mainio sijainti ja toimivat tilat keskustassa on hiertänyt hallintoa vuosikymmeniä kun yksi yksikkö on saanut heidän mielestään liian hyvät tilat.
Toinen kysymys on mihin yliopistokiinteistöt kuvittelee voivansa käyttää ankarasti suojeltuja yli satavuotiaita koulurakennuksia. Ne eivät sovellu liiketiloiksi, toimistoiksi eikä juurikaan asunnoiksi. Arkkitehtien koulutukseen ne sopivat.
Totuus

#16 Vähän järkeä peliin

17.10.2012 04:16

Koko arkkitehtien keskusta-sijoitus on ollut aivan käsittämättömän idioottimainen idea kokoajan. Se on sekä eristänyt arkkitehdit OTY:sta ja muista opiskelijoista sekä kaiken lisäksi estänyt erittäin laadukkaiden kokoustilojen käytön.

Ehdottomasti kaikki arkkarit linnanmaalle ASAP, sinne missä muutkin opiskelijat ovat. Kaikki "viimeinenkin linkki kaupunkilaisiin katoaa" -argumentit ovat käsittämätöntä humanistista p*skanjauhantaa ilman mitään todellisuuden perää. Jos ja kun muutto tapahtuu niin niin yliopiston suhde kaikkiin muihin pysyy täysin samana, mutta myös arkkitehdit saavat tilaisuuden poikkitieteellistyä.

Adressin tekijä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

17.10.2012 06:06



Vieras

#18 Re:

17.10.2012 11:53

#5: -

Huom! Poikkitietellisyys ei edellytä fyysistä läheisyyttä vaan oikeaa ASENNETTA ja halua tehdä töitä yhdessä. Linnanmaan kampuksella 5 vuotta pyörineenä tiedän, että yhteistyötä ei tapahdu välttämättä edes samassa tilassa....


Anonyymi

#19 Re: Vähän järkeä peliin

17.10.2012 12:53

#16: Totuus - Vähän järkeä peliin

Selventäisitkö mitä tarkoitat "erittäin laadukkailla kokoustiloilla"?

Aleksi Rastas
Adressin tekijä

#20 Re: Re:

17.10.2012 12:55

#18: - Re:

Arkkitehtiosasto (opiskelijoineen sekä laboratorioineen) tekee tälläkin hetkellä yhteistyötä muiden yksiköiden/laitosten kanssa.

Hohhoijaa

#21 Re: Re: Vähän järkeä peliin

17.10.2012 12:56

#19: - Re: Vähän järkeä peliin

Suomenkielen natiivipuhujanakaan en osaa tuota asiaa enää tuon selvemmin ilmaista. Jos et vieläkään ymmärrä niin sitten voi olla ulkopuolinen apu tarpeen.


Vieras

#22 Re: Re:

17.10.2012 12:59

#18: - Re:

Eikä sitä ainakaan tapahdu niin kauan kun arkkarit ovat keskustan alueella.

Juuri kukaan OTY:ssa tai sen ulkopuolellakaan Linnanmaalla toimivista opiskelijoista ei tunne arkkitehtejä ollenkaan tai korkeintaan parin henkilön verran. Arkkareiden poisjättäytyminen yhteisistä tapahtumista ja opiskelijatoiminnoista johtuu nimenomaan heidän vahvasta poissulkeutumisesta keskustasijainnin takia. Mitä nopeammin arkkarit saadaan linnanmaalle niin sitä nopeammin opiskelijatoiminta yhtenäistyy. Se on ennenkaikkea arkkareiden etu.


Anonyymi

#23 Re: Re: Re: Vähän järkeä peliin

17.10.2012 13:01

#21: Hohhoijaa - Re: Re: Vähän järkeä peliin

Kerro nyt vaikka aluksi missä ne tilat sijaitsevat ja mitä tiloja niihin kuuluu.

Lafkan elämää vierestä seuranneena

#24 Re: Vähän järkeä peliin

17.10.2012 14:21

#16: Totuus - Vähän järkeä peliin

Tällä hetkellä keskusta kampuksella on käytössä 4 luentosalia videotykkeineen ja projektikameroineen minkä ansioista salit on nykyajan tasolla. Kaksi tiloista sijaitsee "uudella puolella"  ja ovat erittäin hyvässä kunnossa n. 10 vuoden käytönkin jälkeen. Lisäksi ne voidaan yhdistää yhdeksi isoksi saliksi suurempia luento ryhmiä varten. "Vanhan puolen" tilat vaativat pinta remonttia mutta eivät silti mene tietääkseni alle linnanmaan huonoimmassa kunnossa olevien tilojen. Lähi etäisyydellä on käytettävissä tarvittaessa esimerkiksi seminaareihin vielä mm. Valveen iso sali. Neljällä vuosi kurssilla on lisäksi omat salitilat lähiopetus käytössä että en nyt aivan havaitse mihin tarvittaisiin parempia kokoustiloja.

On tosi että välimatkalla linnanmaalle on vaikutusta arkkarien esiintymiseen opiskelija tapahtumissa mutta niin on myös opiskelun vatimilla työtunneilla. Aina ei edes lähelläkään oleviin tapahtumiin tee enää mieli lähteä viikonmittaisen aamusta iltaan työskentelyn päälle vaan mielummin jää kotia makaan sohvan pohjalle ja katsomaan hyvää elokuvaa. Toisekseen välimatkaan argumenttista häviää vähän pohjaa kun verrataan että Keskusta-Linnanmaa välimatka on ongelma samaan aikaan kun kuitenkin ollaan onnistuttu luomaan toimivaa yhteistyö Tampereen ja Helsingin arkkareiden välille Oulusta käsin. Koululta päin katsottuna jopa lääkisläisiin tuntuu olevan paremmat välit kuin itse Linnanmaalle eivätkä hekään samoissa tiloissa arkkarien kanssa työskentele. Kenties syy ei olekkaan itse tiloissa vaan ylipäätänsä MOLEMMIN puolisessa halukkuudessa tehdä yhteistyötä. Tällä tavalla muotoilemasi moite humanistisuutta kohtaan, millä nyt sattuu olemaan merkitystä suunnitellessa ihmisille elin ympäristöjä, ei nyt ainakaan viittaa suoraan suureen vapaaehtoiseen haluun yhteistyöhön edes pienemmällä välimatkalla. On tosi että väli matka vaatii työtä mutta ei se nyky yhteiskunnan nopeassa kommunikaatiossa pitäisi ongelma olla. Pystytään lapin lukioissakin opettamaan  ylitse kuntarajojen  etä opetuksena mm. kieliä miksei Oulun sisällä video tunteina rakennusfysiikkaa tai Opiskelija hyvinvointi luentoja?

Ennen kaikkea arkkareiden eduista puhuttaessa en ajaisi opiskelija yhteistyötä ohitse toimivan koulun yli. On tosi että paljon enemmän voisi yhteistyötä olla mutta on loppupeleissä enemmän opiskelijoiden etu että heillä on tiivis ja toimiva yhteistyö toistensa kanssa ja tämä on ainan ollut keskustassa erillään sijainneen ossaston etuja. Oulun Lafka on nimen omaan tunnettu tuosta sisäisestä hengestään. Pari koulujen yhdistys muuttoa kokeneena voin todeta ettei moinen henki hyvistä yrityksistään huolimatta ruukaa säilyä isompien kokonaisuuksien sisällä. Itse pelkään tuollaisen muuteksen tapahtumisen vievan opiskelijoilta heidän tarvitsemansa ison henkisen tuen. Kuitenkin tosi asia on että ellei opiskelijan työ suju koulun yleisten käytäntöjen suhteen ei opiskelija elämällekään paljoa enää aikaa jää kansliasta toiseen juoksentelun jäljiltä.

Pauli Rikaniemi

#25 Re: Re: Re:

17.10.2012 15:09

#22: - Re: Re:

"Arkkareiden poisjättäytyminen yhteisistä tapahtumista ja opiskelijatoiminnoista johtuu nimenomaan heidän vahvasta poissulkeutumisesta keskustasijainnin takia."

Oon tämän vuoden arkkitehtikillan fuksivastaava ja oon saanut olla  ylpeä meidän fukseista, jotka on ollut erittäin aktiivisesti mukana esim. fuksilauluillassa, fuksiurheilukisoissa ja fuksisuunnistuksessa, monista pienemmistä pippaloista puhumattakaan. Järjestämme myös itse yhteisiä tapahtumia (esim. etkoja kiltiksellämme ja sitsejä) eri kiltojen kanssa ja olemme hyvin avoimia muilta killoilta tulleille ehdotuksille yhteisistä tapahtumista.

Poikkitieteellisyyden lisäksi arkkitehtien ammattikuvan kannalta on ehdottoman tärkeää olla vuorovaikutuksessa muittenkin kuin opiskelijoitten kanssa. Työssämme emme tule suunnittelemaan vain teekkareille tai tekemään töitä vain insinöörien kanssa, vaan asiakkaamme on usein muu kuin teknillisen koulutuksen omaava henkilö. Keskustasijainti mahdollistaa kaupunkielämän havainnoinnin ja kokemisen joka päiväisessä elämässä.

Sijaintia en itse koe poikkitieteellisen aktiivisuuden esteeksi vaan aikaa vievät koulutyöt. Arkkareiden opiskelu perustuu projektiluontoisiin töihin, jotka saattavat sitoa opiskelijat koulun penkille pahimman suman sattuessa vuorokaudenympäri. Lisäksi opintoja ei voi hoitaa pois alta kirjoja lukemalla, esseitä kirjoittamalla tai laskareissa käymällä vaan ne vaativat usein hyvinkin haastavan ja rasittavan luovanprosessin, josta ei voi niin vaan napsahtaa pois. Tätä ei muuttaisi myöskään sijainti Linnanmaalla. Enemminkin sijainti Linnanmaalla entisestään rasittaisi opintojamme, koska suuri osa töistämme vaatii tontilla (jotka sijaitsee useimmiten keskusta-alueella) useaan otteeseen käyntiä tai muuten kaupungilla kiertelyä/analysointia/dokumentointia. Lisäksi töihimme vaadittuja materiaaleja ei löydy Linnanmaan liikkeistä.

Ja lopuksi vielä muutama bullet point:

Arkkariosaston sijaintia miettiessä tulisi ensisijaisesti miettiä opintojen sujuvuutta ja laatua sekä arkkitehdin ammattikuvaa.

Yhtä loogisesti kuin lääkis on sairaalan vieressä, niin arkkariosaston tulee säilyä keskustassa.

Toimintojen keskittäminen johtaa Raksilan marketti-alueen tapaisiin ympäristöihin. Kuinka moni tuntee sen kotoisaksi?