Ambulanssien välitön lähtövalmius koko Pirkanmaalle

ensihoidon Imaami

#76 Ei nyt pelkästään työntekijöidentyöntekijöiden hyväksi

31.10.2012 16:51

Palkanmaksu ei todellakaan ollut syy miksi allekirjoitin adressin.

Lähtökohtana tulee olla terveydenhuoltolaki ja siinä annettu asetus ensihoidosta. Lain uudistamisen pohjimmainen tarkoitus oli tasa-arvoistaa kansalaisia asuinpaikasta riippumatta. No tämähän ei nyt tulevalla esityksellä toteudu.
Hyvänen aika sentään, totta on että ei jokapaikassa voi saada samaa ja yhtä nopeaa palvelua mutta parempaan suuntaan oltaisiin menty.
Ikävää että Pirkanmaa tulee olemaan ensihoidon järjestämisen irvikuva koko valtakunnassa. Ei voi päättäjät enään ajatella varallaolosta että kyllä ne lähtee joka tapauksessa, mitäs sitten kun ei lähde. Potilaana toivottavasti on jonkun päättäjän omainen tai itse. Yhteiskunnalle koituu kohtuuttomia kustannuksia kuntoutuksen ja tehohoidon lisäpäivinä ja mahdollisina työkyvyttömyys eläkkeinä, jotka oltaisiin voitu välttää nopealla ensihoidolla. Eikä yksi lentävä lääkäriyksikkö pysty tätä reikää yksin korjaamaan.
Maalaishoitaja

#77 Re: Ei nyt pelkästään työntekijöidentyöntekijöiden hyväksi

31.10.2012 16:59

#76: ensihoidon Imaami - Ei nyt pelkästään työntekijöidentyöntekijöiden hyväksi

Niinpä. Päättäjien kannattaisi muistaa, että mitään nopeampaa tai parempaa ambulanssia ei voi mistään itselleen tilata, vaikka rahaa olisi tilillä miljoonia. Julkisesta terveydenhuollosta "säästettäessä" voivat poliitikot ajatella, että he muiden hyväosaisten kanssa käyttävät itse yksityistä lääkäriasemaa ja ostavat hoitoa isolla rahalla. Joten ihan sama mitä palvelua tavalliselle kansalle hankitaan. Mutta ensihoidossa kansalaiset ovat tietyllä tavalla tasa-arvoisia. Myös poliitikko saa sen vartin varalta lähtevän ensihoidon. Ja samantasoisena muutenkin kuin mökin mummo. Kannattasi päättäjienkin hiukan miettiä, miten kotikuntansa asiat hoitaa. Muuten voi ihan kirjaimellisesti tyhmästä päästä kärsiä koko ruumis.

Valitse nimimerkki...

#78 aluehallintovirastoon....

31.10.2012 18:38

Jonkun pitäis nyt pistää paikalliselle aluehallintovirastolle valitus siitä että kansalaisten tasa-arvoisuus ei toteudu asetuksen mukaisesti....

 

Kuntalaisten kusetusta

#79 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

31.10.2012 19:16

#51: Infraktin kokenut - Re: Re: Re: Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

Mielenkiintoinen tapa pakottaa Pirkanmaalaiset kuntaliitoksiin, tännehän piti tulla 2-3 suurta kuntaa, lähtövalmius siis säilyy jos kaikki liittyvät Tampereeseen ja Nokiaan ???

eddie

#80

31.10.2012 19:18

Mikä ihme tekee Tampereen tai Nokian seudun asukkaista "arvokkaampia" kuin muista pirkanmaalaisista? että heillä pitää olla valitön ensihoidon ja sairaankuletuksen välitön lähtötaso 24h kun täälä muualla muka riittää yöaikaan 15min lähtötaso. Ei tämä kyllä ihan näin mene.
Vettä myllyyn

#81 Re:

31.10.2012 19:27

#80: eddie - Mikä ihme tekee Tampereen tai Nokian seudun asukkaista "arvokkaampia" kuin muista pirkanmaalaisista? että heillä pitää olla valitön ensihoidon ja sairaankuletuksen välitön lähtötaso 24h kun täälä muualla muka riittää yöaikaan 15min lähtötaso. Ei tämä kyllä ihan näin mene.

Valaistuin;) Tutkikaapa palvelutasopäätös sekä alueiden tehtäväluokitus.

 

En edelleenkään hyväksy varallaoloa. On tosiaan parempi siirtää tabiksen lähtöpaikkaa ja muuttaa se välittömäksi kuin varallaoloon joka mutkan taakse. Tampere ja nokia ovat asukastiheydeltään sellaisia  ja tapahtumia esiintyy, joten riskiluokka on korkeampi kuin maalla.

SK Maalta

#82 Re:

31.10.2012 19:44

#40: Terhi Timari -

HYVÄ TERHI TIMARI: Kyse onkin siitä, että ihmishenkiä säästyisi. Mutta et sinäkään oletettavasti tee ilmaiseksi töitä? - Vai teetkö? Ja tässä kohdassa on turha alkaa sepittämään mistään kutsumuksesta - se ei elätä. Ja voin väittää melko varmaksi, että monikin ajattelee niin, että ambulanssi ei tod. liiku ennenkun 15 min on kulunut. Kyse ei ole siitä, etteikö olisi palava halu auttaa ihmisiä, päinvastoin. Ja ei, en ole uhkaillut jättää tekemättä töitäni, en todellakaan. Mikäli näin olisi etten viitsisi töitä tehdä, en olisi ollut hoitoalalla yhteensä 20 vuotta, josta ambulanssissa 10 vuotta. Mutta tulevaisuudessa, palkka lähtee juoksemaan 15 min päästä hälytyksen tullessa, joten siitä alkaen se on työaikaani, jonka käytän tehokkaasti.

Kyse on siitä, että jos ja kun 15min. lähtövalmius tulee, päivystän kotona. Hälyn tullessa: puen, lähden autolle, ajan liikennesääntöjen mukaisesti, menen tallille, selvitän osoitteen perusteella kohteen, lähtö. Tähän kuluu ystävä hyvä helposti se 15min. Ja vaikka päivystäisin työpaikan tiloissa, en todellakaan liikahda, ennenkun 15min on kulunut. - Miksikö? Koska PÄÄTTÄJÄT ovat nyt asian näin katsoneet, että 15 min lähtövalmius on ok, ambulanssihenkilökunta EI ole asiaa näin päättäneet.

 

Ja mitä säästöihin mennään, tämä 15 min lähtövalmius ei todellakaan suuria summia säästöjä tuo, päinvastoin.


Vieras

#83 Kansalaisaloite varallaolon kiletämiseksi

31.10.2012 20:12

Nykyään kuka tahansa voi kerätä riittävän määrän nimiä ja tehdä eduskunnalle kansalaisaloitteen. Löytyisikö joku vaikuttamishaluinen ensihoitaja tai muu asiasta kiinnostunut tekemään kansalaisaloitteen varallaolon kieltämiseksi lailla kiireellisen ensihoidon järjestämistapana? Näyttää tämäkin adressi keräävän nimiä sellaisella vauhdilla, ettei kansalaisaloitteen pitäisi mikään mahdoton tehtävä olla.
AAPELI

#84 Re: Poliittinen päätöskö ?

31.10.2012 20:19

#1: Marja-Leena - Poliittinen päätöskö ?

Miksi tamperelaisen henki on arvokkaampi kuin kangasalalaisen? Jo kaksi pelastettua nuorta yhteiskuntaan riittää tuottamaan sen rahan, jonka nyt päättäjät aikovat säästää tässä lähtövalmiudessa !!! Saattaa sitä kuolla jonkun päättäjänkin oma rakas joka onkin toivottavaa jotta oikeudenmukaisuus toteutuisi myös Kangasalla.

kyllästynyt

#86 Re: Re:

31.10.2012 21:54

#81: Vettä myllyyn - Re:  

 

Niin katsoppa sitä kunnolla...tietyssä ajassa pitää tavoittaa I riskiluokka no jos muut kehyskunnat ei muka luokkaa täytä niin, riittääkö hoitotason yksiköt ja lääkäriyksikkö... No ei... Vaikea uskoa että tasa-arvo toteutuu...
Minna Tarkka

#87 SOS...

31.10.2012 23:34

Just äsken kommentoin Lapin sh-piirin vastaavaa adressia. Ei voi olla totta, että ruuhkasuomikin yrittää heikentää kansalaisten yhdenvertaisuutta! Meillä Torniossa taisteltiin enshoidon laadun puolesta pari vuotta sitten. Tuloksetta. Tai ei aivan, nyt Länsi pohjan sh-piiri teki hyvät suunnitelmat alueellensa ja toiminta käynnistyy vuoden vaihteessa. Laatu ja valmius maksaa, mutta kuntalaiset ovat valmiita siihen. Nyt vaan politiikot mukaan ja toivotaan, että ensi vuonna aloittavat sairaanhoitopiirin luottamushenkilöt ymmärtävät, kuinka isoista asioista ovat päättämässä!
Kangasalla asunut

#88 Asiaa

01.11.2012 00:20

Tuskinpa ihmishenkiä voi tosiaan rahalla korvata. 15 min ekstraa hädässä on pitkä aika. Ja päivystyspalkka hoitajilla on naurettavaa tasoa, miksi kenenkään pitäisi tyytyä siihen? Toivottavasti päättäjät saavat järkeä päihinsä ja pihisteltyä elämän kannalta tärkeän ensihoidon sijaan jostakin muusta.
Vpk:lainen

#89 Re:

01.11.2012 07:40

#55: evy-hoitaja -

Jos lähtövalmiutta heikkennetään täällä maaseudulla ja se jää tähän 15 minuuttiin,niin ehdotankin kaikille vpk:koille,että harkitsisivat toisenkin kerran,ennenkuin tekevät uusia sopimuksia ensivasteesta.

Liisi Syväluoma

#90 Re: Re: siis 15 min vai yli 30 min...joka on kuulemma parannus !!!

01.11.2012 15:59

Niinhän se on, siis mihin päättäjät haluavat laittaa rahaa, sillä välittömässä valmiudessa tarvitaan enenpi työntekijöitä ja palkat ym. sosialikulut tulevat silloin paljon kalliimmaksi. Poistetaanpa silloin muutama ambulanssi yövalmiudesta niin säästetään palkkakuluissa ja syrjäkylän ihmisten turvallisuus ja avunsaanti hidastuu todella selkeästi, kun joutuvat odottamaan sitä ambulanssia toiselta paikkakunnalta ja se kestää vähintään ½ tuntia ja kylästä riippuen jopa 1½ siinä sitä sitten, potilas miettii tätä tasa-arvoa... ehkä se naapuriapu tai taksi viekin sitten nopeammin perille... Kannattaa ehkä ajaa hätävilkut päällä kohti sairaalaa, niin se ambulanssi joka on tulossa potilaan luo, tietääpi pysähtyä sen hätävilkkuauton kohdalla ja näin POTILAS siis tavoitetaan nopeammin, siellä syrjäkylilläkin !

Minuutin lähtövalmius on parasvaihtoehto JOS se voisikin toimia joka paikkakunnalla, mutta se ikuinen raha...

 

Kihniö

#91 Re: Poliittinen päätöskö ?

01.11.2012 19:57

#1: Marja-Leena - Poliittinen päätöskö ?

Juurihan sairaanhoitopiiri tarjosi kunnille välittömänlähtövalmiuden vaihtoehtoa mutta kunnat palauttivat sen liian kalliina eli sitä saa mitä tilaa. Ihan oikeasti jos kaikissa kunnissa olis 24/7 välitönvalmius niin niin paksua pussia ei ole mistä se maksettais. Käytännössä tämä tarjottava vaihtoehto merkitsee sitä että lähtöajat on päivystys aikana on noin 5-10 min ja on taloudellisesti siedettävä. Kunnassamme on tällä menty vuosikaudet ja palvelu on tuotettu omalla kalustolla ja henkilöstöllä ainoana koko pirkanmaalla ,nettomenot n.80.000 vuodessa. Tiedän jo vastauksennekin, mutta se vain realismia tuo raha ja sen puute VALITETTAVASTI..


Vieras

#92

01.11.2012 20:00

10 minuutin lähtöviiveelläkin elvytystä on turha aloittaa..
Matemaatikko

#93 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

01.11.2012 20:28

#91: Kihniö - Re: Poliittinen päätöskö ? 

 Palvelutasopäätös 1. jossa välittömän lähtövalmiuden yksiköt, Kihniön kiireellisen ensihoidon vuosikustannus oli laskettu 88 601 euroa. Palvelutasopäätös 2. missä 15 minuutin lähtövalmius, Kihniön kunnan vuosikustannus 85 543 euroa. Erotus tästä laskettuna on 3 059 euroa vuodessa. Jos Kihniön kunnan talous kaatuu 3 059 euron vuosikustannuksen vuoksi, kannattaakin puolustaa 15 minuutin lähtövalmiutta. Jos taas Kihniössä kuvitellaan, että viiveestä voi seurata erikoissairaanhoidon- ja perusterveydenhuollon sekundaarisia kustannuksia tämä 3 059 euroa, on syytä miettiä kantaansa toisin.

Viidentoista minuutin lähtövalmius johtaa moninkertaisiin terveydenhuollon lisäkustannuksiin.     

Ensihoitaja

#94

01.11.2012 20:40

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka puuttui ensihoidon järjestämiseen jo vuonna 2007. Erityisesti ongelmana raportoitiin lähtövalmiuden aiheuttama epätasa-arvo.

Suora sitaatti Jonkan raportin toimenpiteistä:"Saatan sosiaali- ja terveysministeriön tiedoksi tässä päätöksessä esittämäni havainnot ja näkökohdat sekä esitän oikeuskanslerista annetun lain 7 §:ään viitaten, että ministeriö ryhtyy pikaisesti toimenpiteisiin ensihoitoa ja sairaankuljetusta koskevan lainsäädännön tarkistamiseksi sekä harkitsee muitakin tarpeellisia toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Pyydän ministeriötä ilmoittamaan vuoden 2007 heinäkuun loppuun mennessä toimenpiteistään."
Kokonaisuudessaan apulaisoikeuskansleri Jonkan päätös on luettavissa seuraavassa linkissä:
http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/foka/2007/20071151

Tämä on perustana uudelle terveydenhuotolaille, minkä henki on välitön lähtövalmius ja kansalaisten tasapuolinen kohtelu
Valitse nimimerkki...

#95 Re: Re: Poliittinen päätöskö ?

01.11.2012 21:27

#91: Kihniö - Re: Poliittinen päätöskö ?

"Ihan oikeasti jos kaikissa kunnissa olis 24/7 välitönvalmius niin niin paksua pussia ei ole mistä se maksettais."

 

Ettäkö suomen kuntien talous kaatuu johonkin ensihoidon välittömään valmiuteen. Uskoo ken tahtoo. Kaatuisivat ne samalla tavalla ja rahoilla moneen muuhunkin kunnan palveluun. Kyse on arvoista ja siitä mihin halutaan panostaa. Tässä asiassa apulaisoikeuskanslerin aloitteesta on lähdetty sille tielle että ensihoidon palvelut ovat tärkeitä, osa perusturvallisuutta. Rahat löytyvät, jos tahto löytyy...käsittämätöntä että täällä jo"omat" ovat kaatamassa touhua lähtöruutuun...

 


Vieras

#96

02.11.2012 18:10

Kun on kyse elämästä ja kuolemasta niin silloin se penninvenytys lopetettakoon, ja alettakoon harrastaa sitä turhemmissa asioissa!
ihmettelijä

#97 säästöäkö?

02.11.2012 20:12

Kaikkien ihmisten tasa-arvoisen oikeuden puolesta!

Tällä toimenpiteellä saadaan lisää työvuosia, vähemmän sairaslomia, vähemmän laitoshoitoa, vähemmän kallista yliopistosairaalahoitoa ja vähemmän sosiaalikuluja. Pitkällä tähtäimellä saataisiin todennäköisesti enemmän säästöä kuin kuluja!
nono

#98 Veronmaksajille kovia kustannuksia säästöistä, kas näin:

02.11.2012 20:51

15 min lähtövalmius on tosiaan kuolemantuomio tietyissä tilanteissa. Toisissa tilanteissa se tarkoittaa pysyvää vammautumista. Jos kyseessä on nuori ihminen, se taas tarkoittaa vuosikymmeniä kestävää avustajatarvetta, apuvälineitä, kuntoutusta, terveydenhoitopalveluita, työkyvyttömyyttä ainakin alkuvaiheessa, mahdollisesti etuuksien tarvetta myös perheelle. Aika kallista verrattuna siihen, että lähdettäisiin heti hälytyksen tultua paikalle.

SEn lisäksi suomalaisten pitäisi olla tasavertaisia keskenään terveydenhoitopalveluiden suhteen.
..ei tuollaista haluaisi uskoa edes todeksi...

#99 Re: Se on niin...

02.11.2012 21:01

#25: SK maalta - Se on niin..

Lainaus: "... Sata varma, että mun p*rseeni EI nouse, ennenkuin 15 min on kulunut tehtävän tullessa. Ilmaiseksi en töitä tee, vai tekeekö joku ilmaiseksi töitä? Turha ruveta jeesustelemaan, että kyse ihmishengistä jne jne... Tekeekö lääkäri työtä ilmaiseksi? -EI. Tekeekö kirjastonhoitaja töitä ilmaiseksi? -EI. Tekeekö kaupan kanssa ilmaiseksi töitä? -EI. Joten miks v**ussa ensihoitajan/sairaankuljettajan pitäisi tehdä töitä ilmaiseksi? TURHA LUULO."

Huhhuh, mitä jos mieluummin hakeutuisit jollekin muulle alalle. Veronmaksajat haluavat maksaa palvelusta, joka pelastaa henkiä, ei siitä, että juodaan kahvit ja lähdetään sitten katsomaan kuoliko se jo.

Turha meille,  jotka kirjoitamme asiallisen lähtöajan puolesta, on kiukutella. Emmehän me istu työehtosopimusneuvotteluissa. Kai teillä on ammattiliitto, joka pystyy hoitamaan sellaiset asiat?

Sitäpaitsi jos itsekin olisitte kertomassa, millaista on mennä hälytyskohteeseen myöhässä ja nähdä, että peli on jo menetetty pienen lapsen, urheilijanuoren, pienten lasten äidin tai kenen tahansa kohdalla, sillä voisi olla vaikutusta siihen, että saisitte ne palkkarahanne. Tai siis sellaiset ammattihenkilöt saisivat, jotka tekevät eettisesti oikein työnsä.

Niinpä...

#100 Re: Re: Se on niin...

02.11.2012 21:45

#99: ..ei tuollaista haluaisi uskoa edes todeksi... - Re: Se on niin...

Menetkö itse joka ikinen aamu 15 minuuttia ennen kun työaikasi alkaa töihisi, koska työsi oletettavasti on tärkeää?